Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Blatný představil systém PES, celé Česko je v pásmu rizika čtyři

Blatný představil systém PES, celé Česko je v pásmu rizika čtyři

13.11.2020 14:46
Autor: ČTK

Celá země je v systému hodnocení epidemie covidu-19 podle ministra zdravotnictví Jana Blatného (za ANO) v pásmu číslo čtyři. Denní hodnota ve čtvrtek je 70. Pokud bude trvat týden, ministerstvo navrhne vládě zmírnění opatření. Řekl to na dnešní tiskové konferenci ministerstva.

"Když víme, že od středy tohoto týdne se pohybujeme na stupni číslo čtyři, pak pokud to vydrží do středy příštího týdne, tak bychom od dalšího pondělí mohli rozhodovat o rozvolnění," uvedl ministr.

Rizikové skóre protiepidemického systému (PES) ministerstva zdravotnictví bude zveřejňováno od 16. listopadu na webu úřadu. Číslo na škále nula až sto se bude vypočítávat denně. Ve čtvrtek bylo 70, což by znamenalo čtvrtý, druhý nejvyšší stupeň označený červenou barvou. Pokud by mezi 61 a 75 vydrželo do příští středy, Blatný by vládě navrhnul zmírnění opatření. Blatný na doraz ČTK uvedl, že dnes představený systém považuje za jeden, nikoliv jediný nástroj proti případné třetí vlně. Postupovat by se podle něj mělo do konce roku.

"Když víme, že od středy tohoto týdne se pohybujeme na stupni číslo čtyři, pak pokud to vydrží do středy příštího týdne, tak bychom od dalšího pondělí mohli rozhodovat o rozvolnění," uvedl ministr.

Systém PES počítá s pěti barevně odlišenými pásmy. Nejmírnější je zelené do 20 bodů, druhé žluté do 40 bodů, třetí oranžové do 60 bodů, čtvrté červené do 75 bodů a páté fialové v případě vyššího skóre. Na každý stupeň jsou navázaná konkrétní opatření.

Matice opatření ve formátu PDF.

Pro přechod do vyššího stupně rizika a zpřísnění opatření bude třeba číslo vyšší úrovně po dobu tří dnů, pro pokles do nižšího pak týden. V nižších rizikových pásmech lze podle Blatného uvolňovat i regionálně.

"Index nebude využíván jako robotický systém, vyhodnocení epidemické situace a nastavení opatření budou vždy provádět lidé - experti," řekl ministr. Tento tým pak podle Blatného bude vládě navrhovat doporučení pro zpřísnění nebo uvolnění opatření.

Výpočet čísla bude vycházet z reprodukčního čísla, tedy průměrného počtu dalších nakažených od jednoho pozitivně testovaného, podílu pozitivních ze všech denních testů a počtu nakažených na 100.000 obyvatel v obecné a seniorské populaci.

Všech pět pásem rizika podle nové tabulky vyžaduje nouzový stav

Všech pět pásem rizika podle nové tabulky ministerstva zdravotnictví vyžaduje, aby byl kvůli příslušným opatřením proti covidu-19 vyhlášen nouzový stav. Vyplývá to z dokumentu, který úřad zveřejnil. Blatný ve čtvrtek řekl, že bez existence nouzového stavu by byla opatření z tabulky bezcenná a byla jen v rovině doporučení.

Důvod pro takto dlouhé prodloužení vyplývá podle ministra z opatření, která představil dnes. "Bez existence nouzového stavu vlastně se tato tabulka stává relativně bezcennou a všechna opatření se dostávají pouze do roviny doporučení," vysvětlil Blatný.

Vycházení v noci se má omezovat u dvou nejvyšších stupňů rizika 

S nočním zákazem vycházení se počítá u dvou nejzávažnějších z pěti stupňů epidemického rizika. Vyplývá to z tabulky indexu rizika pro rozvolňování a zpřísňování opatření proti covidu-19. Ve čtvrtém rizikovém stupni by měli lidé pobývat doma mezi 23:00 a 05:00, v nejvyšším pásmu se pak má omezení vztahovat na dobu od 21:00 do 05:00.

Zákaz nočního vycházení platí aktuálně v Česku od 28. října, a to mezi 21:00 a 04:59. Výjimky připouští mimo jiné cesty do práce, cesty nutné k zajištění bezpečnosti, ochrany zdraví, zdravotní nebo sociální péče, veřejné hromadné dopravy, ale také například venčení psů ve vzdálenosti do 500 metrů od místa bydliště.

Kontrola nad dodržováním opatření má podle ministerské tabulky příslušet ve všech pěti stupních rizika policii a obcím s rozšířenou působností.

Roušky vevnitř i venku budou povinné od druhého stupně rizika 

Roušky uvnitř i venku budou povinné od druhého stupně rizika v systému uvolňování či zpřísňování proticovidových opatření. V prvním, nejnižším stupni budou povinné uvnitř a ve veřejné dopravě.

Stav epidemie v ČR se bude hodnotit rizikovým skóre na škále nula až sto, což celou zemi nebo region zařadí do jednoho z pěti pásem přísnosti opatření. Toto číslo se bude vypočítávat podle reprodukčního čísla, podílu pozitivních testů a počtu nakažených za 14 dní na 100.000 obyvatel v celkové populaci a populaci seniorů. Přestat nosit roušky venku bude možné, pokud vypočítané číslo rizikového skóre klesne pod 19.

K nařízení týkajícímu se nošení roušek se dnes vyjádřil i soud. Opatření, které je zavedlo i venku v obcích, pokud je člověk blíže než dva metry k jinému, zavedené 21. října ministerstvo podle soudu nedostatečně zdůvodnilo. Upravit ho podle soudu má do 21. listopadu.

V maloobchodě bude platit omezení počtu lidí na metry čtvereční 

V maloobchodě bude platit omezení počtu lidí na 15 metrů čtverečních. Ve třetím a čtvrtém stupni rizika budou moci být otevřeny jen vybrané obchody a výdejny zboží. V provozu budou moci být v době mimo zákaz vycházení, v neděli a státní svátky nebudou moci fungovat.

V prvním, nejlehčím stupni rizika budou moci na 15 metrech čtverečních provozní plochy nakupovat maximálně čtyři lidé. Ve druhém stupni se počet zákazníků snižuje na dva, ve třetím stupni bude muset mít jeden člověk 15 metrů čtverečních sám pro sebe. Toto nejpřísnější omezení bude platit i ve čtvrtém a pátém stupni při provozu vybraných prodejen se základními potřebami.

V případě nákupních centrech bude ve druhém stupni rizika omezena otevírací doba stravovacích zón a dětských koutků do 22:00. Ve třetím stupni bude v jídelnách možný prodej jen přes výdejní okna, dětské koutky budou muset být uzavřeny.

Ve všech stupních rizika je nařízeno dodržování dvoumetrových odstupů či řízení front, a to uvnitř prodejny i před ní.

Služby budou uzavřené jen ve čtvrtém a pátém stupni rizika 

Služby s provozovnou budou muset být uzavřené jen ve čtvrtém a pátém stupni rizika. V dalších stupních se budou muset řídit režimovými a organizačními opatřeními.

Podrobnosti k režimovým a organizačním opatřením nejsou v tabulce uvolňování specifikovány. Podle Blatného se na podrobnostech pracuje a budou zveřejněna později.

Podle Asociace malých a středních podniků a živnostníků (AMSP) jsou však podnikatelé připraveni dodržovat nastavená hygienická a bezpečnostní nařízení jako jsou dezinfekce, nošení roušek či dodržování rozestupů. V některých případech jsou ochotni používat i ochranné štíty při práci, do kterých museli investovat už při první vlně pandemie na jaře. Dokážou zároveň zabezpečit díky objednávkám na konkrétní čas na minimum styk klientů mezi sebou, uvedla dále AMSP.

Provoz restaurací bude omezen i v nejnižším stupni uvolnění 

Stravovací zařízení by měla dál fungovat v omezeném režimu. V nejnižším stupni rizika bude provoz zakázán mezi půlnocí a 6:00. Ve čtvrtém a pátém stupni bude prodej možný jen přes výdejní okna.

Při otevření gastronomických zařízení bude možné obsluhovat jen usazené hosty. V nejnižším stupni rizika není omezen počet hostů u stolu, ve druhém stupni je stanoveno maximum šest lidí u stolu, ve třetím stupni se k jednomu stolu budou moci posadit nejvýše čtyři lidé. Ve třetím stupni navíc bude moci být restaurace naplněna jen na polovinu své kapacity. Ve druhém a třetím stupni bude provoz stravovacích podniků zakázán mezi 22:00 a 06:00.

Ve čtvrtém a pátém stupni rizika si lidé občerstvení budou moci koupit u výdejních oken, a to v době mimo zákaz vycházení.

Opatření ve školách se budou měnit ve třech stupních 

Po obnovení prezenční výuky v prvních a druhých třídách a ve speciálních školách by se ostatní žáci a studenti mohli vrátit do lavic postupně ve třech etapách rozvolňování opatření proti covidu-19. Při zlepšení epidemie na čtvrtou úroveň z pěti by se do škol mohl vrátit zbytek prvního stupně a na druhém stupni by se třídy po týdnech střídaly. Při třetí úrovni by se umožnilo střídání tříd i ve středních školách a do vysokých by se vrátily první ročníky. Ve dvou nejnižších úrovních nákazy by školy fungovaly normálně s výjimkou univerzit třetího věku.

Vnitřní sportoviště se uzavřou při dvou nejrizikovějších stupních 

Ve dvou nejrizikovějších epidemických pásmech se počítá s úplným uzavřením vnitřních sportovišť pro rekreační sporty, venkovní budou omezeny podle počtu osob. Při pátém, nejvyšším stupni rizika, budou moci venku společně sportovat pouze dvě osoby, což platí i v současnosti. Ve čtvrtém pásmu lze sportovat venku při počtu do šesti lidí.

Při schůdnější koronavirové situaci se podle tabulky mohou pravidla uvolňovat. V případě třetího stupně rizika budou moci lidé využívat vnitřní sportoviště pro individuální sporty do deseti osob, venku spolu budou moci soutěžit dva týmy. Při prvních dvou nejmírnějších stupních pak bude možné sportovat venku i uvnitř, na vnitřních sportovištích se ale budou moci utkat pouze dva týmy na jedné ploše. Doprovozeno to bude organizačními a režimovými opatřeními.

Úřady omezí úřední hodiny ve třech nejhorších pásmech 

Úřady omezí úřední hodiny ve třech nejzávažnějších stupních epidemického rizika. Vyplývá to z tabulky pro uvolňování a zpřísňování koronavirových opatření v Česku, kterou dnes zveřejnilo ministerstvo zdravotnictví. V nejhorším pátém pásmu mají úředníci vyřizovat jen nezbytnou agendu a v maximální míře upřednostňovat práci z domova.

V prvním stupni rizika podle protiepidemického systému (PES) by měly úřady fungovat bez omezení. Ve druhém by měly zavést organizační a režimová opatření, ke kterým se má ve třetím a čtvrtém stupni přidat omezení úředních hodin. V nejvyšším stupni rizika mají úřední hodiny sloužit jen pro nezbytnou agendu a zaměstnanci přejít na home office.

Klesá reprodukční číslo i podíl nakažených covidem-19 mezi testy

Vývoj epidemie covidu-19 vykazuje zejména v posledním týdnu známky brždění, poklesy jsou ve významných procentech. Počty nově diagnostikovaných jsou ale stále vysoké. Na dnešní tiskové konferenci ministerstva zdravotnictví to řekl šéf Ústavu zdravotnických informací a statistiky Ladislav Dušek.

Kleslo podle něj reprodukční číslo, tedy průměrný počet dalších nakažených od jednoho pozitivního, na 0,7 až 0,8. Podle Duška klesá i podíl pozitivních mezi všemi testovanými. Podle hlavní hygieničky Jarmily Rážové to bylo ve čtvrtek 27 procent. Jsou to dva důležité parametry pro uvolňování opatření podle plánovaného

 
 

Čtěte více:

Rekordní růst ekonomiky EU zaostal za původním odhadem
13.11.2020 12:09
Ekonomika Evropské unie ve třetím čtvrtletí rekordně vzrostla, její rů...
Soud zrušil opatření k nosení roušek, ministerstvu dal ale čas na příjetí nového
13.11.2020 12:14
Městský soud v Praze zrušil mimořádné opatření, kterým ministerstvo zd...
Disney příjemně překvapil, profitovat může z lockdownů i rozvolnění
13.11.2020 12:28
Tam, kde Netflix zklamal, Walt Disney naopak velmi příjemně překvapil....
Perly týdne: Čína vítězem amerických voleb, globální dolarová sága a u nás byty za hranicí dostupnosti
13.11.2020 12:44
Mark Mobius věří v oživení ve tvaru V a rozvíjejícím se trhům, histori...
Applied Materials: Opět solidní výsledky a odvážný výhled (komentář)
13.11.2020 13:18
Jeden z předních globálních dodavatelů strojů potřebných pro výrobu či...

Váš názor
  •  
    11.01.2021 21:22

    Možná to sem nepatří, ale už mě to docela štve. Chápu, že nějaká opatření jsou nutná, ale už se to táhne a já bych rád vyrazil za oblíbenou zábavou. Doufám, že to vyjde jak píšou tady! https://www.pokerarena.cz/rubriky/king-s-casino/pes-se-zmeni-king-s-resort-planuje-otevrit-jeste-v-lednu_17836.html Máte to podobně, nebo se ještě bojíte vyrazit mezi lidi?
    Draq
  • Alespoň něco
    13.11.2020 17:09

    Alespoň nějaký řád a systém, ne závadět opatření podle toho jak se násoska Prymula zrovna vyspal. No snad do toho Blatnýmu Babiš nebo jinej diletant z vlády nehodí zase vidle jak to udělali Vojtěchovi.
    WhiteStone
  • uvolníme
    13.11.2020 16:33

    bo státní kasa je prázdná a nemáme uý z čeho rozkrádat a rozdávat no a v lednu si to zase zopákneme mezitím budeme tisknout dokud nebude eur za 30 bezcenných rusnokkaček :o)
    Mike -Green D. is killing Europe
    • Re: uvolníme
      14.11.2020 11:14

      Jo, statní kasa je prázdná, ale ještě můžou rozkrást to co se dá půjčit a toho je ještě mnohem víc:-)
      Apolonius
  •  
    13.11.2020 16:11

    Pokud lidé přejdou z roušek na respirátory, tak bych jim toho povolil víc. Ne každý nosí kvalitní roušku, a proto to tak neslavně dopadlo. Lidé to podcenili. Každopádně na začátku pandemie bych ty vysoké přírůstky nakažených řešil prvně lepší ochranou. Bohužel, to se nestalo, což je škoda, ale ještě není pozdě to napravit. Za pokus to stojí. Lidé by v zájmu všech měli investovat do lepší ochrany, jinak se z toho tak lehce nevyhrabeme. Stát by jim měl v tom vyjít vstříc.
    Zdravý rozum
    • kvalita
      13.11.2020 17:48

      moje jednorazova rouska je tak kvalitni ze mi vydrzi i mesic :D.. jo A covida sem jeste nechyt ;P
      Ai-kun
Aktuální komentáře
18.04.2024
9:05Rozbřesk: Zachrání Super-Mario (znovu) Evropu?
8:45EU nebude formálně vyšetřovat investici Microsoftu do OpenAI
8:30Evropa čelí podle guvernéra BoE menší inflační hrozbě než USA, Microsoft se vyhne vyšetřování kvůli akvizici Open AI a futures jsou zelené  
6:40Fidelity International: Německá medvědí data jsou příznivá pro německé státní dluhopisy
17.04.2024
22:01Zámořské akciové indexy nedokázaly zvrátit úvodní pokles  
18:46Martin Uher: Rozruch na dluhopisech, české banky a zranitelné USA
17:32Wall Street mezi výsledky a sazbami dál klesá  
17:14Jednoduchý scénář: Inflace neklesá, Fed nesnižuje, inflace klesá, Fed snižuje
16:01Tesla žádá akcionáře o obnovení odměn pro Muska, v Indii chce investovat až 3 mld. dolarů
14:36Komentář analytika: Objednávky ASML prudce klesají, avšak výhled zůstává nezměněn  
13:46Míra inflace v EU v březnu zvolnila na 2,6 procenta, v Česku je beze změny
13:40Powell po posledních datech o inflaci signalizuje ještě pozdější začátek snižování sazeb
13:14Reuters: Křetínský zvažuje, že se pokusí převzít vlastníka britské pošty
11:52Komentář analytika: Růst prodejů LVMH zpomaluje, na rozdíl od konkurence však firma dále roste
11:30Powell potvrdil pozdější uvolnění, pozornost se ale přesouvá k výsledkům  
10:22Seidler: Ceny tržních služeb v březnu v souladu s běžným vývojem, ceny rostlinné výroby však skokově vzrostly
10:15Inflace v Británii v březnu klesla na 3,2 procenta, je nejníže za dva a půl roku
9:17Výrobce čipů ASML je díky vývozu do Číny v zisku, má ale málo zakázek
9:07Rozbřesk: Globální výprodej dostal pod tlak i středoevropské trhy
8:54ČEZ jedná o větrných turbínách v lesích. Bank of England možná začne snižovat sazby dříve než Fed a futures jsou smíšené  

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
14:30USA - Index filadelfského Fedu
14:30USA - Nové žádosti o dávky v nezam.
16:00USA - Prodeje starších domů, m/m
16:00USA - Předstihový index Conference Board, m/m