Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Exkoordinátor očkování: Babiš distribuci vakcín podřídil politice

Exkoordinátor očkování: Babiš distribuci vakcín podřídil politice

02.03.2021 12:06
Autor: ČTK

O počtech dávek vakcín proti koronaviru pro jednotlivé regiony rozhodoval sám premiér Andrej Babiš (ANO), a zdůvodňoval to politikou. Serveru Seznam Zprávy to řekl bývalý národní koordinátor očkování proti nemoci covid-19 Zdeněk Blahuta. Babiš chce podle něj o všem rozhodovat sám a své požadavky někdy prosazuje i přes odpor ministra zdravotnictví Jana Blatného (za ANO). Premiér ČTK v reakci napsal, že Blahuta měl na starosti očkovací strategii, kterou ale vůbec nezvládl. Bývalý koordinátor podle něho lže a mstí se.

Podle Blahuty je Babiš člověk, který by neměl řídit zemi. "Svoji roli absolutně nezvládl a teď se mstí vykládáním nepravd," napsal k tomu Babiš. Místo rozhovorů do medií podle premiéra měl koordinátor raději plnit úkoly, které měl na starosti. 

V Česku se očkuje proti koronaviru od 27. prosince 2020. Blahuta, který dříve vedl Státní ústav pro kontrolu léčiv, se stal koordinátorem očkování začátkem prosince. Funkce se sám vzdal koncem ledna, zdůvodnil to svým zdravotním stavem. Nyní Blahuta uvedl, že Babiš chtěl všechno kolem vakcinace sám řídit. "Všechno několikrát musel schválit, mnohokrát to měnil. Největší jeho starost byla, aby byl vyfocený při přebírání první zásilky vakcín v Motole," řekl bývalý koordinátor Seznam Zprávám.

Premiér rozhodoval podle Blahuty i o objemu dodávek vakcín pro jednotlivé regiony. "A on to opravdu všechno zdůvodňoval tím, že to je všechno politika," dodal Blahuta. Více než třetina z podaných dávek vakcín v Česku od začátku očkování do pondělka připadá na Prahu a Jihomoravský kraj. Na nerovnoměrnost v dodávkách upozornil v půlce ledna hejtman Libereckého kraje Martin Půta (Starostové pro Liberecký kraj). Do Prahy tehdy podle něj směřovalo 32 procent vakcín, do Brna 19,4 procenta a do Libereckého kraje jen 2,8 procenta. Blatný k výtkám krajů řekl, že Praha a Brno dostaly dávek víc, protože jsou centry k další distribuci.

Babiš loni v prosinci prohlásil, že se sám ujme funkce zmocněnce pro očkování proti covidu-19, kterou nejprve neúspěšně nabízel bývalému ministrovi zdravotnictví a svému poradci Romanu Prymulovi. "Já jsem se to dozvěděl asi tři nebo čtyři dny po svém nástupu do funkce koordinátora, že se sám jmenoval do role zmocněnce pro očkování. A v té chvíli jsem věděl, že je zle," uvedl nyní Blahuta.

Babiš po kritice, kterou jeho výrok o převzetí funkce zmocněnce vyvolal, řekl, že to byla jen nadsázka. Podle Blahuty ale premiér chtěl vše řídit sám. "Já jsem se snažil to udržovat ve věcné rovině, ale s ním je to těžké, on neudrží myšlenku, jestli mi rozumíte, do všeho se montuje a o všem chce rozhodovat," řekl bývalý koordinátor očkování o jednáních s premiérem. Babiš podle něj prosazoval své požadavky i proti názoru ministra zdravotnictví. "On (Blatný) byl i schopen se u těch jednání, u kterých jsem byl já, vůči premiérovi vymezit a postavit se mu. Nicméně tak odhadem v 90 procentech vyhrávaly Babišovy požadavky," uvedl Blahuta.

Od Babiše měl Blahuta také zakázáno, vyjadřovat se jakkoli pro média. Dozvěděl se to po svém vystoupení v pořadu Interview České televize 15. prosince. "Řekl mi (premiér), že já už nikdy do médií, do novin, do televize nepůjdu, protože - cituji doslova - 'nie som politik'," uvedl Blahuta. "A v té chvíli jsem pochopil, že to je průšvih, protože já jsem tu svou práci chápal i jako určitou agendu, která souvisí s prací s veřejností. Dodávat lidem naději, dodávat jim odvahu, bojovat s fake news a zdůvodňovat jim některé kroky - proč toto ano, a proč toto ne," dodal. Co konkrétně Babišovi na vystoupení v ČT vadilo, se Blahuta nedozvěděl.

Česko je v současnosti jednou ze zemí Evropské unie s nejnižším průměrem podaných dávek vakcín. S 6,29 aplikovanými dávkami na každých 100 obyvatel je na 22. místě v EU. Problémy s očkováním zhoršuje podle Blahuty pomalý výběr distributorů vakcín v Česku, před kterým varoval už v prosinci.

Potíže se podle něj ještě zvětší, když se do očkování nezapojí téměř všichni praktičtí lékaři. V tom případě musí vznikat další velká očkovací centra. "On (Blatný) si je jistý, že to nemocnice a praktici zvládnou. I v době, kdy jsem odcházel z ministerstva zdravotnictví - 25. ledna - byl přesvědčen, že velkokapacitní centra nebudeme potřebovat," uvedl Blahuta.

 

Váš názor
  • vláda bláznů
    02.03.2021 20:33

    tak jsem vyslechl, do chce vláda a pi.. maláčová a to je na zavření do Bohnic, to je totální rozvrat státních financí a už ne cesta Řecko ale Argentina
    Mike -Green D. is killing Europe
  •  
    02.03.2021 15:43

    Burešova vláda je to nejhorší co tady kdy od dob Gottwalda bylo. Asi i vláda cvičených opic by vládla lépe. S jedinou vyjímkou. A to je Zemanova vláda odborníků. Ti by tuhle zemi zcela dorazili. Takže jen ať si to Bureš do toho října dovládne. Těch pár měsíců to už vydržíme...
    qwer
  • Veřejný sektor.
    02.03.2021 12:20

    Nejen Babiš. Všichni z toho chtějí něco vytřískat pro sebe. Od politiků přes zdravotníky po dodavatel kdečeho.
    HenryFord
Aktuální komentáře
28.03.2024
12:22Než otevře Wall Street: Snowflake, MillerKnoll, Sprinklr  
11:20Podle guvernéra Fedu by se po posledních datech o ekonomice měla snížení sazeb odložit nebo zredukovat
11:02Investoři se připravují na konec kvartálu, Fed nechce spěchat se snižováním  
9:42Jan Bureš: HDP revidován vzhůru, reálné příjmy domácností rostou a s nimi i útraty
9:31Přehled (ne)obchodování na trzích přes Velikonoce 2024
8:55Se snižováním sazeb v USA není kam spěchat, opakuje guvernér Fedu Waller. Futures jsou zelené  
8:52Putin: Rusko nezaútočí na Pobaltí, Polsko či Česko. Jde jen o strašení lidí
8:45Rozbřesk: HDP potvrdí pozitivní obrat v útratách domácností
6:03Britské akcie jsou nyní (historicky) mimořádně levné a Evropa už obchoduje s výrazným diskontem i vůči Japonsku
27.03.2024
21:19Americké indexy posilovaly díky silnému závěru  
18:26Jen kousek od intervence? Akcie a dluhopisy dnes lehce v zeleném  
17:50Pavol Mokoš: Je čas svézt se na vlně růstu, ne chytat dno. A technické cíle pro pražské banky
15:43BlackRock: Dlouhodobě nebude pokračovat scénář vyšší inflace a sazeb. Postará se o to umělá inteligence a další technologie
15:00ČEZ, a.s.: Zvolen nový místopředseda dozorčí rady ČEZ
13:01FX Výhled: Dolar se připravuje na návrat vyšších sazeb po delší dobu  
11:21Evropa drží pozice po překvapivém americkém poklesu. Spekulace o intervenci na jenu sílí  
11:15BlackRock: Švýcarský monetární signál a další vývoj inflace
10:44Německé hospodářství churaví, shoduje se pět předních ekonomických institutů
9:55Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.: Předběžné neauditované finanční výsledky za rok 2023
9:49Výsledky H&M za první kvartál překonávají odhady. Akcie přidávají 13 pct

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
Varta AG (12/23 Q4, Bef-mkt)
9:00CZ - HDP, q/q
12:00Walgreens Boots Alliance Inc (02/24 Q2)
13:30USA - HDP, q/q a
13:30USA - Nové žádosti o dávky v nezam.
14:45USA - Index aktivity ISM Chicago
15:00USA - Index spotř. důvěry Mich. university