Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Rozbřesk: ČNB - raději později než dříve

Rozbřesk: ČNB - raději později než dříve

25.03.2021 9:13
Autor: Jan Bureš & Jan Čermák & Dominik Rusinko, Patria Finance a ČSOB Finanční trhy

Bankovní rada ČNB ponechala na svém březnovém zasedání úrokové sazby beze změny. Rozhodnutí bylo jednomyslné a bylo učiněno na základě únorové prognózy, která se podle guvernéra v podstatě naplňuje. Překvapením byl snad jen výrazný růst mezd v tržních odvětvích v závěru roku, který šel ovšem na vrub třetinovému nárůstu výdělků ve zdravotnictví, patřící podle ČNB rovněž mezi tržní odvětví.

Únorová prognóza centrální banky předpokládá, že už od druhého čtvrtletí ČNB začne velmi rychle úrokové sazby zvažovat a bankovní rada se vůči tomuto závěru stejně jako minule vymezila. I tentokrát rada totiž považuje rizika za velmi výrazná, a proto je pravděpodobné, že k navýšení sazeb ČNB přistoupí později. Guvernér se na tiskové konferenci vyjádřil v tom smyslu, že negativní důsledky prodlení ve zvyšování sazeb jsou nižší, než by mělo předčasné zvýšení sazeb, jak už o tom vlastně hovořili dříve někteří centrální bankéři.

Normalizaci úrokových podmínek má předcházet jasné oživení ekonomiky a vyřešení pandemické situace, k čemuž zatím nedochází. Zatímco podle prognózy ČNB se už mělo dávno „rozvolňovat“, restrikce se v posledních týdnech jednoznačně utužily a s jejich opouštěním se snad pod vlivem loňské letní a vánoční zkušenosti nebude příliš pospíchat. Proto první zvýšení sazeb zatím šéf centrální banky vidí na dobu mezi prognózou a načasováním, s nímž aktuálně počítá trh.

Ve hře je však ještě příliš mnoho neznámých, a proto bude nutné sledovat čísla přicházející z ekonomiky. Nejenom ta „stará“, tvrdá, ale i vysokofrekvenční data a předstihové ukazatele. Ty poslední z ČR zatím příliš žádným optimismem nehýří. Možná však neodrážejí ani tak skutečnou situaci v ekonomice, jako spíše negativní pocity vyvolané prodlužováním či hrozbou případného rozšíření lockdownu. Ostatně kontrast mezi pozitivním vývojem zakázek v průmyslu a chmurnou náladou v tomto odvětví k takovému závěru jasně svádí.

Když navíc vezmeme v úvahu včera zveřejněné excelentní výsledky indexu nákupních manažerů v eurozóně (a zvláště pak v Německu), tak se místní pesimismus zdá možná až příliš výrazný. Minimálně zahraniční poptávka bude dál českou ekonomiku držet nad vodou, a tak už nezbývá než jen vyčkat do uvolnění restrikcí ve službách. Když už se pak konečně podaří akcelerovat vakcinaci a zastavit pandemii, rozvážou se konečně i ruce ČNB ke zdražování peněz.

*** TRHY ***

Koruna

Koruna v průběhu včerejšího dne otestovala hranici 26,30 EUR/CZK, pod kterou se však velmi rychle vrátila. Ještě před zveřejněním závěru ze zasedání bankovní rady se už držela v blízkosti úrovně 26,20 EUR/CZK, nicméně poté opět pár haléřů vůči euru ztratila. Výsledek jednání ČNB trh nepřekvapil, nicméně mohl by ocenit jasnější vymezení vůči prognóze i specifikaci podmínek (zvládnutí pandemie + oživení ekonomiky) pro růst sazeb. Dluhopisový trh má po včerejšku za sebou první kolo tří emisí delších státních bondů, v rámci kterého MF získalo přes 22 mld. korun. Nezbývá než vyčkat na celkový výsledek po dnešním druhém kole i na přehled, kolik si do svého portfolia MF samo těchto papírů nakoupilo.

Zahraniční forex

Nečekané zlepšení evropské podnikatelské nálady, na které včera ukázaly březnové indexy podnikatelských nálad, nemělo na kurz eurodolaru prakticky žádný vliv. Euro zůstává relativně slabé, což odráží problémy s očkováním v EU.

Dnes kromě pokračující komunikační kampaně ze strany představitelů Fedu budou zajímavé především týdenní statistiky z amerického trhu práce. Ty mohou ukázat na další výrazné zlepšení a indikovat dobré payrolls za březen.

Ve střední Evropě zůstává pod jednoznačným tlakem pandemie zlotý. Polsko se dostalo na hranici 30 tisíc nakažených denně, přičemž další zhoršení se dá očekávat a počty hospitalizovaných, resp. mrtvých budou narůstat. Reprodukční číslo je v Polsku stále vysoko nad 1,0, (respektive v intervalu 1,2-1,4).

Ropa

Cena ropy Brent se včera vrátila nad 64 USD za barel, přičemž důvodem bylo poměrně kuriózní ucpání Suezského průplavu. Tuto kritickou obchodní cestu (a to nejen pro ropu) ucpala ohromná loď převážející kontejnery. U ústí průplavu nyní čeká již 100 lodí a “kolona” v tankerové zácpě rychle narůstá.


 

Čtěte více:

Co bude s trhem s ropou?
24.03.2021 11:57
Co se nyní děje na trhu s ropou? Na tuto otázku odpovídal na Yahoo Fin...
Petr Dufek: Negativní nálada se začala šířit i v průmyslu
24.03.2021 10:55
Celkově se důvěra v české ekonomice v březnu snížila, a to v důsledku ...
Nové pravomoci pro ČNB: bude moci určovat pravidla pro hypotéky?
24.03.2021 11:46
Česká národní banka by mohla mít zákonnou pravomoc stanovovat podmínky...
ČNB potvrzuje sazby, největší riziko vidí v pomalejším odeznívání pandemie
24.03.2021 14:39
Bankovní rada ČNB na svém dnešním jednání ponechala úrokové sazby na ...
Slušná evropská data, německý obrat a vyčkávající ČNB
24.03.2021 17:14
Česká národní banka podle očekávání nechala úrokové sazby beze změny....

Váš názor
  • kašpárci z čnb
    25.03.2021 21:49

    zrychlit s dividendami jako fed hybaj :o) https://www.cnbc.com/2021/03/25/fed-says-banks-will-have-to-wait-until-june-30-to-start-issuing-buybacks-and-bigger-dividends.html
    Mike -Green D. is killing Europe
  •  
    25.03.2021 11:35

    aneb proč kašpárci mít radši inflaci 10% než 5%.....
    abc1
    •  
      25.03.2021 12:06

      A co bys udělal ty?? Sazby jak v Rusku nebo Turecku?? Rád bych se něco naučil.
      Velkamedvědice
      •  
        25.03.2021 19:16

        ty jsi ten expert na Turecko, a proč tam mají tak vysoké sazby.....můžeš mi to odborníku vysvětlit? naordinoval by jsi nulové sazby, nevim o tom, že by Turecko bylo pupek světa....díky za odbornou analýzu
        abc1
        • abc1
          25.03.2021 19:40

          Proč kecáš?? Já o Turecku nikdy nemluvil. Vytáhl si ho na mě ty, když si vysvětloval. jak to ČNB pohnojila, že si dovolila nezdvihnout sazby. Já ti odepsal, že musíš fetovat, když srovnáváš situaci Česka a Turecka.
          Velkamedvědice
          • Re: abc1
            25.03.2021 20:01

            "Srovnávat českou a rureckou ekonomiku je naprstá neznalist věcí".....tak ať si tedy čtenář, vysvětlí tuto tvoji větu.....myslím, že člověk s průměrnou inteligencí, vyvodí, že dokážeš říci ty rozdíly .......a ty začneš utočit, když nemáš argumenty....s tebou nemá cenu diskutovat, končím......sbohem
            abc1
            •  
              25.03.2021 20:27

              Jistě. To jsem ti odpověděl, když si na mě vytáhl Turecko při tvoji kritice, že Čnb nezdvihla sazby.. o)) A polozil ti otazky, co ted pokládáš mě.. Prijde ti to normální. A ještě si za hrdinu dával Rusko, které teď zdvihlo sazby z minima. Což byla taky legrace, srovnávat Rusko a Česko. Musíš pilně studovat. Jinak Čtenář má svých starostí dost.
              Velkamedvědice
          • Re: abc1
            25.03.2021 19:56

            nelži....psal jsi, že ekonomika Turecka a ČR je úplně něco jiného....tak se podívej na svůj včerejší příspěvek....takže, když dokážeš toto plácnout, tak jsem z toho vydedukoval, že tedy o tom Turecku něco víš....a jak koukám víš o všem tak kulový.....a plácáš pořád to samé, sazby musí být nízké, protože nejsme pupek světa...
            abc1
            • o)))
              25.03.2021 20:01

              Já lžu??? Ty lžeš kolego a v přímém přenosu. Jasně Ti píšu 19.40, že jsem o Turecku nikdy nemluvil, a že si na mě vytáhl tureckého prezidenta a že jsem ti odpověděl ve smyslu, že musíš fetovat, pokud srovnáváš Česko z Tureckem...Ani tohle nejseš schopen pochopit a chceš být bankéř?? o)) Tak chceš to euro nebo ne?? Ty se stydíš? Nikomu to neřeknu. Zůstane to mezi náma neboj.
              Velkamedvědice
              • Re: o)))
                25.03.2021 20:02

                viz víše jsem ti napsal tvoji citaci....lituju tě, že ani nevíš co jsi psal minulý den.....
                abc1
Aktuální komentáře
17.04.2024
22:01Zámořské akciové indexy nedokázaly zvrátit úvodní pokles  
18:46Martin Uher: Rozruch na dluhopisech, české banky a zranitelné USA
17:32Wall Street mezi výsledky a sazbami dál klesá  
17:14Jednoduchý scénář: Inflace neklesá, Fed nesnižuje, inflace klesá, Fed snižuje
16:01Tesla žádá akcionáře o obnovení odměn pro Muska, v Indii chce investovat až 3 mld. dolarů
14:36Komentář analytika: Objednávky ASML prudce klesají, avšak výhled zůstává nezměněn  
13:46Míra inflace v EU v březnu zvolnila na 2,6 procenta, v Česku je beze změny
13:40Powell po posledních datech o inflaci signalizuje ještě pozdější začátek snižování sazeb
13:14Reuters: Křetínský zvažuje, že se pokusí převzít vlastníka britské pošty
11:52Komentář analytika: Růst prodejů LVMH zpomaluje, na rozdíl od konkurence však firma dále roste
11:30Powell potvrdil pozdější uvolnění, pozornost se ale přesouvá k výsledkům  
10:22Seidler: Ceny tržních služeb v březnu v souladu s běžným vývojem, ceny rostlinné výroby však skokově vzrostly
10:15Inflace v Británii v březnu klesla na 3,2 procenta, je nejníže za dva a půl roku
9:17Výrobce čipů ASML je díky vývozu do Číny v zisku, má ale málo zakázek
9:07Rozbřesk: Globální výprodej dostal pod tlak i středoevropské trhy
8:54ČEZ jedná o větrných turbínách v lesích. Bank of England možná začne snižovat sazby dříve než Fed a futures jsou smíšené  
8:09Adidas po nečekaně úspěšném prvním čtvrtletí zvedl celoroční výhled
6:27Komerční banka, a.s.: Hlavní akcionáři KB k 31.3.2024
6:21EUC a.s.: Výroční zpráva EUC, a.s. za rok 2023
5:58Stratégové z Wall Street varují, že pokles na akciích může vyvolat širší prodeje

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
14:30USA - Index filadelfského Fedu
14:30USA - Nové žádosti o dávky v nezam.
16:00USA - Prodeje starších domů, m/m
16:00USA - Předstihový index Conference Board, m/m