Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Studie: Týden výuky na dálku v ČR znamená ztrátu až 33 miliard korun

Studie: Týden výuky na dálku v ČR znamená ztrátu až 33 miliard korun

08.04.2021 17:04
Autor: ČTK

Jeden týden výuky na dálku v Česku může vést do budoucna ke ztrátě až 33 miliard korun. Pokles vzdělanosti sníží produktivitu práce, výdělky i příjmy veřejných rozpočtů z odvodů zaměstnavatelů. Při úplné výluce školního vyučování by ztráty byly asi dvojnásobné. Vyplývá to z aktuální studie ekonomů z Institutu demokracie a ekonomické analýzy (IDEA) při akademickém pracovišti CERGE-EI. ČTK o studii informovala zástupkyně ředitele pro rozvoj CERGE-EI Kateřina Honskusová.

Kvůli epidemii jsou od 1. března všechny školy zavřené. Výjimkou jsou školy určené pro děti zdravotníků a dalších vybraných profesí. Ostatní žáci mají výuku na dálku, která ve školách funguje po většinu času od jara minulého roku. Část žáků se do škol vrátí v pondělí. Nahradit prezenční vzdělávání podle odborníků výuka na dálku rovnocenně nemůže. Po zohlednění různých faktorů, jako je podíl domácností s kvalitním internetovým připojením nebo podíl učitelů s dostatečnými dovednostmi, odhadli vědci efektivitu distanční výuky na 50 procent efektivity vzdělávání ve škole.

Průměrný český žák by podle studie za každý týden úplné výluky vzdělávání přišel za svůj produktivní život o 35.000 korun hrubého příjmu v důsledku snížené produktivity práce. Při 1,4 milionu žáků a studentů v ČR představují ztráty ve formě ušlých budoucích hrubých výdělků zhruba 50 miliard korun za každý týden školní výluky, uvedli vědci. Snížené budoucí příjmy veřejných rozpočtů z odvodů zaměstnavatelů vypočetli na dalších 16 miliard korun. Jeden týden úplné výluky školní výuky v Česku by se tak v budoucích dekádách mohl nasčítat do ztráty až 66 miliard korun, shrnuli. Při výuce na dálku podle nich jeden týden vyjde na 33 miliard korun.

„Současná krátkozraká řešení Česku v budoucnu přinesou velké ztráty. Výluka školní docházky se bude do budoucích výdělků a příjmů dnešních žáků a studentů a do veřejných rozpočtů negativně promítat dlouhá desetiletí,“ řekl výkonný ředitel IDEA a jeden z autorů studie Daniel Münich. Již dříve ČTK řekl, že ekonomické ztráty výuky na dálku podle něj budou daleko vyšší, než by byly náklady na včasné intenzivnější testování na covid-19, trasování kontaktů nakažených a větší podporu škol a žáků po vypuknutí epidemie loni v březnu. Vláda to podle něj po řadu měsíců přehlížela.

Půlroční výluka prezenční výuky může podle vědců vést ke ztrátě 660 miliard korun, což například převyšuje roční výdaje na důchody. Upozornili, že výuka na dálku kromě toho dál prohlubuje vzdělanostní rozdíly mezi žáky z různých sociálně-ekonomických poměrů.


Čtěte více:

Daňte je podle tržeb. USA mají plán pro jednání o globální firemní dani
08.04.2021 10:16
Spojené státy přišly s novým návrhem do debaty o globální firemní dani...
Akciové trhy rostou. Biden je otevřený kompromisu o daních
08.04.2021 10:30
Včerejší zápis z jednání Fedu podle očekávání žádný šok trhům nezpůsob...
Růst cen bytů nebrzdí, meziročně podražily o téměř 9 procent (komentář analytika)
08.04.2021 11:48
Jak potvrzují dnes zveřejněná čísla Eurostatu, byty v ČR rychle zdražo...
Dochází součástky pro Apple, výrobní plány to ale údajně neovlivňuje
08.04.2021 13:57
Celosvětový nedostatek součástek brzdí výrobu počítačových tabletů iPa...

Váš názor
  • :-), to je blbost
    09.04.2021 6:57

    základní a střední vzdělání jsem v životě nepotřeboval, vyšokolské jsem měl pro zábavu, mám na účtech 850 Mega, které jsem vydělal poctivě selským rozumem, klasickými spekulacemi po čas krizí a tvrdím, že je výš uvedené tvrzení je totální blbost, peníze se válejí po ulicích, že se jimi nedá projít!
    rob
  • A tomuhle jako máme věřit?
    08.04.2021 18:08

    Jenže distanční výuka neznamená pro všechny automaticky pokles vzdělanosti. Někdo se musí naučit s počítačem, sítěmi, videokonferencemi. Je to prostě transformace ekonomicky, který v budoucnu přinese velké úspory tím, že lide už nebudou migrovat mezi státy kvůli tomu aby si popovídali na konferenci. Celý chod EU a společnosti ušetří na cestovních výdajích nemalé peníze. Ty děti to budou umět !!!
    Démon
    • Re: A tomuhle jako máme věřit?
      08.04.2021 21:09

      Člověče, znamená a hrubě. Jen ty nejzadtnější si udrží výkonnost a mnozí z nich jen papírovou. Plus ztráta navyků, ztráta socializace ruku v ruce s neschpností některých učitelů podávat výuku kvalitně on-line...Doma si to opíšou z netu
      Velkamedvědice
      •  
        09.04.2021 11:04

        Jenže české školství je na úrovni 19.století, biflování dat, které si vyhledají než řekne učitelka švec. chybí projektové zaměření, komunikace s lidmi, psychologie a podobně. Jazyky se učí úplně špatně. Probírá se časování, když dítě zná sotva 100 slovíček, neumí ani pípnout. Při dohledu rodičů se to dítě životem naučí mnohem více.
        Démon
        • Démon
          09.04.2021 12:48

          Neřešili jsme, jestli je lepší dohled rodičů, ale distančí výuku. do které momentálně vidím. ten pokles vědomostí je tristní, včetně schopnosti některých učitelů učit na dálku. Děti se učí distančně v době, kdy jsme mimo domov a přiznám na rovinu, že ne všechny věci z chemie, fyziky atd si po tolika letech pamatuji. Co se týče jazyků, je to přesně obráceně. děti spolu běžně komunikují třeba anglicky přes sítě i s cizinci, i mezi sebou. Hrají hry v angličtině apod, takže je jim daleko přirozenější, než nám kdysi ruština a ruské povinně časopisy.
          Velkamedvědice
    • Re: A tomuhle jako máme věřit?
      08.04.2021 20:07

      Úspora nákladů jde na ruku vyšší dividendě a deflaci... Pro každého prváka je distanční výuka devastací přirozených poměrů a návyků. Pro každého absolventa je to potenciální degradace pracovní morálky. Takže každý prvňáček, páťák, šesťák, deváťák, kvintant, maturant, prvák VŠ, atd. tedy vlastně skoro všichni školáci se mohou pouze uklidnit faktem, že celý svět je na tom stejně. Ale tak to není v pandemii ani to tak nebylo před ní. Konkurenční výhoda nespí. Elementární znalost tlačítka enter a práce s myší je věc samozřejmá, ovšem člověk pro svůj život potřebuje umět vyhodnotit situaci a informace před tím, než něco odklikne. A k tomu potřebuje vzdělání. Někdy stačí pevná ruka rodiče, ale toto se již moc nenosí, spíš se rozmáhá fenomén jít s proudem.
      Mudr.c
      •  
        09.04.2021 11:06

        jasně a škola ho to naučí :-))), škola děti naučí maximálně poslušnosti a být ovcí
        Démon
        • Demon
          09.04.2021 12:50

          Asi nemáš děti, jinak bys tak nemluvil, ona už ta ztráta návyků, uzavřenost doma od vrstevníku s ena nich neskuzečně podepisuje a stávají se čím dále závislejší na sociálních síťích. Co je jednodušího než se přihlásit a pospávat na telefonu.
          Velkamedvědice
      •  
        08.04.2021 20:47

        No cely svet na tom neni stejne. U nas byla vyluka standartni vyuky snad nejdelsi.
        Ai-kun
    • Re: A tomuhle jako máme věřit?
      08.04.2021 18:41

      To co říkáte, nejspíš znamená, že nemáte děti, jinak byste tohle nemohl napsat. Výuka 2 hodiny denně, bez šance na radostné zítřky téhle generace, jo budou umět hrát dobře na tabletu/počítači hry a naistalovat si nový hry. Zkušenost dcera 8 let standardní škola v Praze a neteře 2x Brandýs nad Labem nižší stupeň. O tom jak se v distanční výuce učí řemeslníci uříznout prkno radši pomlčím.
      NcGeorge
      •  
        09.04.2021 10:59

        Děti mám, a 2, a doma na on-line výuce a netěší mě to. Ale mluvím o něčem jiném. Mluvím o ztrátách 33 mld. týdně. Ten výpočet je nesmysl. Nechápu jak to může CERGE vůbec vypustit.
        Démon
        •  
          09.04.2021 12:32

          https://ideaapps.cerge-ei.cz/covid_kalkulacka/ není od věci podívat se na zdroj informace, tady je jen odkaz na parametry výpočtu... ČTK zveřejnila upoutávku, nikoliv celou studii, ta je na webu, nejde o ztrátu 33 mld týdně, nýbrž každý týden výluky znamená budoucí ztrátu
          Mudr.c
        • Je to pouhý odhad, projekce, nic víc
          09.04.2021 11:08

          otázek celá ta věc vyvolává spoustu... Např. jestli nebudou ty děti šťastnější a klidnější a méně vystresované
          Bo
      •  
        08.04.2021 19:03

        no přece budou sedět doma u počítače a budou lidem radit na dálku jak si to mají uříznout. A ještě ušetří na cestovních výdajích. :-) Faktem je, že způsob jakým online výuka probíhá je úplně k ničemu, nenaučí se nikdo nic. A jestli z toho budou ztráty do budoucna? Proč by to mělo ty vládní agenty zajímat, oni už tady nebudou ;-)
        lunatic with skateboard
Aktuální komentáře
18.03.2024
17:24Jaký by „měl být“ poměr cen akcií k objemu peněz?
17:03Spolupráce Applu a Alphabetu dnes nastartovala zájem o technologie  
16:02Gerber: Situace v Tesle by se mohla změnit k lepšímu…
14:50Ceny starších bytů v Praze, Brně a Ostravě vzrostly, dorovnávají loňsky pokles
13:50Týdenní výhled: Jak moc změní Fed projekci sazeb na letošek?  
12:37Než otevře Wall Street: Alphabet, Nvidia, PepsiCo  
12:15Týden začíná opatrně pro akcie i dluhopisy. O slovo si řekla AI, ale pozornost míří k sazbám  
12:09Eurostat: Míra inflace v EU v únoru zvolnila na 2,8 procenta, česká klesla pod unijní průměr
11:32Komerční banka, a. s.: Znovuzvolení členky Představenstva KB
10:56Růst maloobchodu a průmyslu v Číně na začátku roku překonaly odhady analytiků
10:26Zájem o akcie Redditu před vstupem na burzu pětkrát převyšuje nabídku
10:08ČEZ, a.s.: Doplnění výroční finanční zprávy 2022
10:06ČEZ, a.s.: Oznámení o výplatě úrokového výnosu
9:58ČSÚ: Ceny průmyslových a zemědělských výrobců v únoru meziročně opět klesly
9:31Zdroje Bloomberg: Apple vyjednává o zabudování umělé inteligence od Gemini do iPhonu
9:13Rozbřesk: Březnové rozhodnutí ČNB - zvítězí snížení sazeb o 50bps?
8:56Trhy zamíří v úvodu týdne vlažně vzhůru. Vláda dle Síkely rozhodne nejméně o dvou jaderných blocích, volby v Rusku vyhrál Putin  
8:55Nynější vláda rozhodne o nejméně dvou nových jaderných blocích, je přesvědčen ministr Síkela
8:50Putin získal celkem 87,28%, EU nikdy neuzná výsledky voleb na okupovaných územích Ukrajiny
6:36Investoři do amerických akcií ignorují riziko stagflace, říká stratég BofA

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
JP - Jednání BoJ, základní sazba
11:00DE - Index očekávání ZEW
13:30USA - Počet stavebních povolení