Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Kauza Vrbětice: Česko si s Ruskem vypovídá diplomaty a zavírá cestu Rosatomu do Dukovan

Kauza Vrbětice: Česko si s Ruskem vypovídá diplomaty a zavírá cestu Rosatomu do Dukovan

19.04.2021 10:00, aktualizováno: 19.4. 12:00
Autor: Redakce, Patria.cz

Aktualizováno

České a Rusko jsou v ostré diplomatické roztržce kvůli odhalení českých tajných služeb, podle kterých dvojice ruských agentů stála za výbuchem munice ve Vrběticích v roce 2014 s tragickými důsledky v podobě dvou úmrtí, likvidace skladů s municí a ohrožení širokého okolí. Česko rozhodlo v důsledku o vyhoštění 18 diplomatů Ruska, to odpovědělo vypovězením 20 zástupců české diplomacie v zemi. Kauza je dle dosavadních vyjádření stopkou pro Rosatom v jaderném tendru na Dukovany. Shrnujeme dosavadní vývoj.

Rusko 20 za Česko bez dvou za 20

Rusko vyhostí 20 zaměstnanců české ambasády, ze země musejí odjet do pondělní půlnoci. Ruské ministerstvo zahraničí to podle svého dnešního vyjádření oznámilo českému velvyslanci v Moskvě Vítězslavu Pivoňkovi. Toho si předvolalo v reakci na rozhodnutí Česka vyhostit 18 ruských diplomatů kvůli důvodnému podezření, že se příslušníci ruské tajné služby podíleli na výbuchu skladu munice ve Vrběticích z roku 2014. Česká vláda v pondělí projedná a odtajní materiál Bezpečnostní informační služby (BIS) o možném podílu Ruska na explozích ve Vrběticích, uvedl dnes premiér Andrej Babiš (ANO). Očekává, že vláda nezahrne ruský Rosatom do bezpečnostního prověřování zájemců o rozšíření Jaderné elektrárny Dukovany.

Hamáček: Krok Rusů zamířil o stupeň výš, zvážíme další odpověď

Ruská reakce na vyhoštění 18 ruských diplomatů z ambasády v Praze je silnější, než Česká republika očekávala, řekl dnes novinářům vicepremiér a šéf diplomacie Jan Hamáček (ČSSD). Bude jednat s premiérem Andrejem Babišem (ANO) o tom, zda je na místě další krok z české strany a kdy ho případně učinit. Vyhoštění 20 zaměstnanců české ambasády v Moskvě v principu velvyslanectví paralyzuje, řekl dále Hamáček. "Reakce je silnější, než jsme očekávali. Je to víc diplomatů, než my jsme vypověděli zpravodajských důstojníků," konstatoval Hamáček.

Dodal, že Česko reakci očekávalo. "Takhle to v diplomacii chodí. Současně ale ČR nic neprovedla a my se stali obětí ruských operací. Rusové možná i tou razancí reakce dávají najevo, jak moc jim vadí, že české bezpečnostní síly rozbily obě rezidentury SVR a GRU," uvedl.

O dalším kroku české diplomacie chce s Babišem jednat zejména kvůli vyhoštění zástupce českého velvyslance, které podle Hamáčka směřovalo "o stupeň výš" než český krok. "Setkám se s předsedou vlády a budeme diskutovat, zda a kdy je třeba přijmout další kroky z české strany," uvedl Hamáček.

Vyhoštění ruského velvyslance by bylo nejsilnějším krokem a de facto znamenalo konec diplomatických vztahů. "Toto si nemyslím, že je nejrozumnější, protože přese všechno ambasáda nějak musí fungovat a někdo na té ambasádě být musí, je logické, že velvyslanec. To, že vyhostili jeho zástupce, je něco, na co by ČR reagovat měla," prohlásil Hamáček.

O kauze dnes Hamáček informoval své protějšky na Radě pro zahraniční věci (FAC). Reakce označil za potěšující. "Chci poděkovat těm, kdo se už vyjádřili, ty výroky jsou silné a povzbuzující. Ukazuje, že ČR není sama a jsme schopni postupovat jednotně," řekl. Dnes se podle něj dají očekávat další vyjádření podpory a bude na jednotlivých státech, zda je doprovodí dalšími kroky.

Kauza jde do EU i NATO

O podezření na zapojení ruské tajné služby GRU do výbuchů informoval premiér spolu s ministrem vnitra Janem Hamáčkem (ČSSD) v sobotu večer. ČR v reakci rozhodla o vyhoštění 18 pracovníků ruského velvyslanectví v Praze, kteří byli identifikováni jako členové ruských zpravodajských služeb. Babiš to považuje za adekvátní reakci. "Takhle se chová sebevědomá a hrdá země," uvedl na twitteru BIS její ředitel Michal Koudelka. Podle předsedy Senátu Miloše Vystrčila (ODS) by měl Babiš iniciovat v NATO a EU společný postup proti narůstání ruského vlivu. Hamáček uvedl, že solidárně s ČR by mohly ruské diplomaty vyhostit členské státy EU, o solidaritu požádá na pondělním jednání unijních ministrů zahraničí.

Rusko: Provokace

Ruské ministerstvo zahraničí v postupu české vlády vidí americký vliv a vnímá ho jako provokaci. Obvinění z podílu ruských tajných služeb na výbuchu ve Vrběticích považuje Moskva za absurdní a nepodložená. "Podnikneme odvetná opatření, která donutí autory této provokace plně pochopit svou odpovědnost za zničení základů běžných vztahů mezi našimi zeměmi," napsalo ministerstvo v prohlášení při předvolání velvyslance.

Americké ministerstvo zahraničí uvedlo v prohlášení, že USA stojí za Českou republikou v její pevné odpovědi na podvratnou činnost Ruska na českém území. Česko má podporu i Severoatlantická aliance. NATO případ označuje za další příklad nebezpečného chování Ruska. Podporu České republice vyjádřily i další země, například Británie, Lotyšsko, Polsko, Německo, Ukrajina či Slovensko.

Český prezident a velitel vojsk? Vyjádří se v neděli

Český prezident Miloš Zeman se k případu vyjádří příští (tohoto týdne) neděli, oznámil jeho mluvčí o víkendu. Jeho mlčení kritizují někteří zástupci opozice, Zeman podle nich v Česku nadále prosazuje ruské zájmy. Podle ředitele zahraničního odboru prezidentské kanceláře Rudolfa Jindráka je případ Vrbětice velmi závažný incident, u nějž je potřeba postupovat razantně.

Jednání již od počátku dubna

Babiš České televizi řekl, že o možném podílu ruské tajné služby na explozích ve Vrběticích poprvé jednali někteří zástupci státu minulou středu 7. dubna ráno. Písemnou zprávu BIS k tomu dostal tento týden v pátek odpoledne. O tom, že o věci věděl dřív než v sobotu, mluvil v sobotu bývalý ministr zahraničí Tomáš Petříček (ČSSD). Hamáček to nejdříve popíral, následně prohlásil, že jeho od středy plánovaná cesta do Moskvy pomáhala zastřít přípravy vyhošťování. "Vzhledem k rozsáhlosti a ojedinělosti celé akce i v rámci celého NATO a EU bylo nutné ji provést diskrétně, přičemž svou roli hrála i moje avizovaná cesta do Moskvy. Z pochopitelných důvodů nemohu veřejnosti sdělit všechny podrobnosti," napsal Hamáček na twitteru. Uvedl, že je připraven podat informace parlamentním orgánům, které kontrolují činnost bezpečnostních složek. Že by se představitelé vlády o podezřeních k výbuchu ve Vrběticích dozvěděli v pátek, jak původně tvrdili Hamáček i Babiš, nevěřil ani někdejší šéf vojenské rozvědky Andor Šándor.

Výbuch ve Vrběticích se zřejmě odchýlil od plánu a neměl nastat na území České republiky, uvedl v pořadu České televize Otázky Václava Moravce ministr vnitra Jan Hamáček (ČSSD), který je nyní pověřený i řízením ministerstva zahraničí. Policie podle něj pracuje s variantou, že munice měla explodovat až později v Bulharsku. Důkazy o zapojení Ruska jsou podle Hamáčka dostatečné.

Ohlášená cesta vicepremiéra Jana Hamáčka (ČSSD) do Moskvy pak pomáhala podle něj k zastření příprav na vyhoštění pracovníků ruské ambasády v Praze z ČR. Hamáček to uvedl na twitteru. Věděl prý předem, že do Ruska nepoletí, řekl Deníku N.

Stopka pro Rosatom do Dukovan?

Hamáček i ministr průmyslu a obchodu Karel Havlíček (za ANO) se v souvislosti s Vrběticemi vyjádřili k možnému podílu ruské společnosti Rosatom na stavbě nového bloku v dukovanské elektrárně. Havlíček za nynější situace považuje za málo pravděpodobné až vyloučené, že by se Rosatom mohl tendru zúčastnit. Stát ruskou firmu zřejmě nepřizve ani do bezpečnostního prověřování, rozhodnout ale musí vláda, řekl. Podle Hamáčka by se ruské firmy neměly s ohledem na bezpečnost účastnit rozšíření elektrárny ani jako členové konsorcia. Babiš na otázku, zda by měl Rosatom zůstat ve hře, odpověděl, že ne. "Vláda, předpokládám, to takto schválí," uvedl v ČT k očekávanému návrhu Havlíčka, který nezahrne Rosatom mezi firmy, u nichž se kvůli výstavbě bude prověřovat bezpečnost. Nejde o zahrnutí do tendru, ten bude realizovat příští vláda, upozornil premiér.

Vláda podle Babiše projedná i materiál BIS. "Vláda to projedná, vláda to odtajní a veřejnost si o tom může pak udělat obraz," uvedl Babiš pro server Lidovky.cz o materiálu BIS. K odtajnění dokumentu má vládní kabinet podle něj kompetenci.

Česko požádá o výslech agentů, ale nepočítá s tím

Podle Hamáčka ČR požádá Rusko o to, aby česká policie mohla vyslechnout dva agenty ruské vojenské tajné služby GRU, kteří zřejmě stáli za výbuchy ve Vrběticích. Oba muži jsou také podezřelí z otravy bývalého ruského agenta Sergeje Skripala ve Velké Británii. Hamáček ale pochybuje o tom, že Rusko české žádosti vyhoví. Některá média uvedla, že cílem útoku byla munice, která měla být dodána na Ukrajinu nebo do Sýrie.

Vicepremiér potvrdil, že ruští agenti Alexandr Miškin a Anatolij Čepigov se o sklad munice a zbraní ve Vrběticích zajímali. Reagoval tak na informace, že oba muži údajně sklad navštívili den před prvním výbuchem 16. října, který byl ale podle ministra neplánovaný a stál životy dva zaměstnance areálu. Druhý výbuch se odehrál 3. prosince a měl nastat až po pravděpodobném odvozu zbraní a munice do Bulharska. "Je pravděpodobné, že ten druhý výbuch nastal v situaci, která byla plánována," řekl Hamáček. Česko podle něj asi po Rusku nebude požadovat náhradu miliardové škody, které výbuchy ve Vrběticích způsobily.

Opozice: Ruská terorismus

Zástupci opoziční koalice Spolu mluví o případu jako o ruském státním terorismu. Chtějí o věci v úterý jednat ve Sněmovně. Od vlády koalice žádá další informace o pozadí i časovém vývoji případu, o nedávném odvolání ministra Petříčka či plánované Hamáčkově cestě do Moskvy. Vicepremiér ji ohlásil na pondělí, v pátek od záměru ustoupil. Dnes uvedl, že cesta do Moskvy měla zastřít chystané vyhoštění Rusů z ambasády. Komunistický poslanec Leo Luzar uvedl, že o ruském zapojení do případu nemá informace a varoval před eskalací česko-ruských vztahů.

Zeď ruské ambasády v Praze v noci na neděli skupina lidí potřísnila kečupem, který měl podle nich symbolizovat krev dvou obětí vrbětických explozí. Policie sedm lidí odvezla na služebnu, věc vyšetřuje jako přestupek. Stovka lidí se před budovou velvyslanectví sešla v neděli odpoledne, Rusku provolávali hanbu. Na místo dorazili také příznivci Ruska.

(Zdroj: čtk, ČT, Patria)

 

Čtěte více:

Vážná roztržka Česka s Ruskem: účast tajných služeb na výbuchu v roce 2014 ve Vrběticích dopadne nejen do jaderného tendru
18.04.2021 11:03
České bezpečnostní složky mají důvodné podezření, že do výbuchu muničn...
Rozbřesk: Česko-ruská diplomatická přestřelka na trhy nedopadá
19.04.2021 9:04
Česko žije aférou kolem vyhoštění ruských diplomatů v odvetě kvůli pod...

Váš názor
  • Čest památce kpt. Luďka Petříka, který byl zavražděn při teroristickém činu, provedeném agenty GRU
    23.04.2021 2:08

    Zbrojíř firmy Imex kapitán Luděk Petřík, který zemřel 16. 10. 2014, byl příslušníkem I. odboru Krajské správy Státní bezpečnosti v Ostravě. Jeho úkolem bylo čelit zahraničním nepřátelům socialismu. Odbor, na kterém Petřík pracoval, se zabýval i ochranou vojenských objektů Sovětské armády v Československu.
    Špaček
    • Re: Čest památce kpt. Luďka Petříka, který byl zavražděn při teroristickém činu, provedeném agenty GRU
      23.04.2021 7:09

      Pro me docela zajimava informace. Tak to byl opravdovej geroj. Snad mu da nekdo taky metal
      Ai-kun
    • Re: Čest památce kpt. Luďka Petříka, který byl zavražděn při teroristickém činu, provedeném agenty GRU
      23.04.2021 2:33

      Kapitán ve výslužbě Luděk Petřík si rád chodíval zastřílet na střelnici do ostravského hotelu Corrado, ve kterém byli od 13. do 16. října 2014 zapsaní pod jmény Alexander Petrov a Ruslan Boširov agenti GRU. Jak říká hoteliér Šimek: „To bylo v době kolem toho novičoku v roce 2018, když policie zjistila, že o čtyři roky dříve bydleli tady u mě.“ BIS se přijela vyptávat celkem šestkrát, hoteliér však mohl pouze potvrdit, že se agenti zapsali v knize ubytovaných jako Alexander Petrov a Ruslan Boširov. „Byli tu zapsáni na tři noci od 13. do 16. října 2014. Pro BIS nebylo nějak těžké je najít, každého ubytovaného cizince musím do tří dnů hlásit cizinecké policii,“ říká hoteliér. A při teroristickém útoku ve Velké Británii v r. 2018 agenti znova vystupovali pod identitou Alexandr Petrov a Ruslan Boširov. V hotelové střelnici, kam se šli rozptýlit, už se přitom diverzanti zapsali jako Nikolaj Popa a Ruslan Tabarov. Stopy permanentně zametali, i když jak vidno, opakované použití stejných příjmení bylo z hlediska utajení amatérskou zásadní chybou, která přijde Sověty draho.
      Špaček
  • Technická
    22.04.2021 23:13

    Nikdo netvrdí, že to udelali ti dvá, pouze se operace zúčastnili, pravděpodobně jim mohli pomoct i češi. Načasování. Zajímv~, že každý kritizuje načasování, ale každý z jiných sedmi důvodů. Opsk je pravdou. Logicky to sedí. Do anglie byla věc tady i v Bulharsku z 2015 odložena. Bulharsko obvinilo 3 rusy vevznovu itevřem vyšetřování 2020 a my začátkem toku 2021.Což přesně sedí.
    Velkamedvědice
  • Pochybnosti
    22.04.2021 18:59

    Samozřejmě mě diverze KGB, jak je podávána médii, řádně namíchla. Žádné služby si toto na našem suverénním území nesmí dovolit a pokud se to stane, tvrdá odpověď je namístě. Na druhé straně, jak mám věřit naší BIS ve spojení s CIA a ostatními tajnými službami NATO, že se vše událo tak jak je to prezentováno? , Máme přece nedávné zkušenosti s lží o Kuvajtu, kde měli Iráčané zabijet nedonošené děti, nebo o Husajnově zbraních hromadného ničení v Iraku, nebo třeba i o tom, že radar v Brdech byl plánován proti raketám z Iránu? Následkem těchto lží a manipulací byly rozpoutány dvě války s tisicovkami mrtvých. Opravdu mám silné pochybnosti o pravdivosti toho co nám BIS, samozřejmě bez důkazů, předkládá. A to nespomenu taky ty báchorky s ricinem.
    Drahokoupil
    • Re: Pochybnosti
      22.04.2021 19:56

      Možná lze pochybovat, zda ti 2 kujóni dokázali za 4 hodiny nebo pak za tmy nainstalovat totéž do 2 skladů, teleportovat propriety nebo je přinést v báglu dírou v plotě. Majitel tam s nimi nebyl a oni před ním také ne. Pokud ale existují důkazy o trase pohybu čuga a gega a že v areálu skutečně fyzicky byli, tak se také ví, jak dlouho kde byli. Avšak především by to byl důkaz, že Edward Snowden nezveřejnil pohádku. Něco jako data aplikace Waze v reálném čase i bez instalace do mobilu.
      Mudr.c
    • Re: Pochybnosti
      22.04.2021 19:32

      jj. At mi nikdo nevyklada ze rusky nebo jiny tajny sluzby se nedokazou nekoho zbavit kdyz opravdu chteji. Fakt je, ze celou pravdu zna jen par lidi. Mala pripominka toho jak se zvladli v r. 2017 severokorejci zbavit chystaneho "americkeho" nastupce Kim Cong Una (Americani z toho byli tenkrat tak v soku, ze se nezmohli prakticky na nic, Trump nakonec s Kimem jednal face to face): https://en.wikipedia.org/wiki/Assassination_of_Kim_Jong-nam
      Ai-kun
  • Do konce května mají odejít ruští diplomaté
    22.04.2021 17:15

    Mě by ještě zajímalo, co udělá ČR, když oni prostě do konce května neodejdou? Postavíme se na hlavu? Uděláme bububu?
    Martinez
    • Re: Do konce května mají odejít ruští diplomaté
      23.04.2021 3:06

      Normálně je vyhostí obdobně jsko třeba teď vyhostila cizinecká policie toho černouška ze Zlína.
      Velkamedvědice
    • Re: Do konce května mají odejít ruští diplomaté
      22.04.2021 18:42

      simte cely je to jen divadylko, do konce roku nebo uz behem prazdnin se v tichosti dohodneme na postupnem navyseni stavu na obou stranach. Myslim ze se jede podle dodnuteho planu.> hele ten sklad z pred 7lety se uz neda v tajnosti udrzet, ted je vhodna doba s tim vylizt na svetlo. takze plati? my vam 18 vy pridate neco malo jakoby navic, my to pak dorovname a nechame pomalu vysumet. Vlci se nazerou a kozy prezijou.
      Ai-kun
  •  
    19.04.2021 15:16

    Žádný blok se stejně stavět nebude, to je jenom komedie pro obecenstvo a pár kámošů se na tom slušně napakuje.
    al321
  •  
    19.04.2021 14:30

    Jak se tu ruští trollové ještě honem naposledy srocují, no a za chvilku už půjdou na letadlo a pofrčí domů. A když ne teď, tak v tý druhý várce...
    qwer
  •  
    19.04.2021 14:05

    což je v háji. za us šrot zaplatíme majlant.
    Ullsperger
    •  
      19.04.2021 14:14

      ... a kdo a za kolik nám dodá palivo do JE?
      Kočičák
  •  
    19.04.2021 14:02

    Ti čeští poskoci Američanů nemají právo likvidovat slibně se rozvíjející investiční akci. Když se bojí amerických služeb , ať odloží rozhodnutí na příští vládu, ve které jak doufám už nebudou.
    juniper
  •  
    19.04.2021 13:52

    jenom nechápu, že jim to vyšetřování trvalo 7 roků....ono to spíše vypadá na komedii, a důvod dostavba jaderné elektrárny.....když Amíci neuspěli v Německu aby zastavili plynovod z Ruska, tak museli aspoň někde uspět.....s USA na věčné časy a už nikdy jinak... Babiš s Hamáčkem jsou jako Pat a Mat
    abc1
  • 50 diplomatů ČR RF?
    19.04.2021 13:25

    Proboha, co tam tolik lidí dělalo? Leda snad že by pracovali všichni na konsulárním oddělení, ale to ze zprávy nevyplývá. Myslím, že snížení stavu je jen dobře, alespoň budou nižší náklady.
    DanielZ
    • Re:
      19.04.2021 14:31

      Hlavně co asi dělá 150 rusáků v Česku že...?
      qwer
Aktuální komentáře
19.03.2024
8:43Japonsko opustilo režim záporných sazeb, Nvidia představila nové čipy a futures jsou v červeném  
8:05Japonská centrální banka po 17 letech zvedla základní sazbu
18.03.2024
17:24Jaký by „měl být“ poměr cen akcií k objemu peněz?
17:03Spolupráce Applu a Alphabetu dnes nastartovala zájem o technologie  
16:02Gerber: Situace v Tesle by se mohla změnit k lepšímu…
14:50Ceny starších bytů v Praze, Brně a Ostravě vzrostly, dorovnávají loňsky pokles
13:50Týdenní výhled: Jak moc změní Fed projekci sazeb na letošek?  
12:37Než otevře Wall Street: Alphabet, Nvidia, PepsiCo  
12:15Týden začíná opatrně pro akcie i dluhopisy. O slovo si řekla AI, ale pozornost míří k sazbám  
12:09Eurostat: Míra inflace v EU v únoru zvolnila na 2,8 procenta, česká klesla pod unijní průměr
11:32Komerční banka, a. s.: Znovuzvolení členky Představenstva KB
10:56Růst maloobchodu a průmyslu v Číně na začátku roku překonaly odhady analytiků
10:26Zájem o akcie Redditu před vstupem na burzu pětkrát převyšuje nabídku
10:08ČEZ, a.s.: Doplnění výroční finanční zprávy 2022
10:06ČEZ, a.s.: Oznámení o výplatě úrokového výnosu
9:58ČSÚ: Ceny průmyslových a zemědělských výrobců v únoru meziročně opět klesly
9:31Zdroje Bloomberg: Apple vyjednává o zabudování umělé inteligence od Gemini do iPhonu
9:13Rozbřesk: Březnové rozhodnutí ČNB - zvítězí snížení sazeb o 50bps?
8:56Trhy zamíří v úvodu týdne vlažně vzhůru. Vláda dle Síkely rozhodne nejméně o dvou jaderných blocích, volby v Rusku vyhrál Putin  
8:55Nynější vláda rozhodne o nejméně dvou nových jaderných blocích, je přesvědčen ministr Síkela

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
JP - Jednání BoJ, základní sazba
11:00DE - Index očekávání ZEW
13:30USA - Počet stavebních povolení