Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Vážná roztržka Česka s Ruskem: účast tajných služeb na výbuchu v roce 2014 ve Vrběticích dopadne nejen do jaderného tendru

Vážná roztržka Česka s Ruskem: účast tajných služeb na výbuchu v roce 2014 ve Vrběticích dopadne nejen do jaderného tendru

18.04.2021 11:03, aktualizováno: 19.4. 6:31
Autor: Redakce, Patria.cz

Aktualizováno

České bezpečnostní složky mají důvodné podezření, že do výbuchu muničního areálu ve Vrběticích na Zlínsku v roce 2014 byli zapojeni příslušníci ruské tajné služby GRU. Novinářům to v sobotu večer řekl premiér Andrej Babiš (ANO). Z Česka bude kvůli tomu vyhoštěno 18 pracovníků ruské ambasády, kteří byli identifikováni jako členové ruských tajných služeb. ČR musí opustit do 48 hodin, uvedl vicepremiér a ministr vnitra Jan Hamáček (ČSSD), který je nyní pověřen i řízením ministerstva zahraničí. Policie hledá dva muže s ruským pasem, když vybuchl sklad Vrbětice, byli v ČR. Rusko vyhostí 20 zaměstnanců české ambasády, ze země musejí odjet do pondělní půlnoci. Ruské ministerstvo zahraničí to oznámilo českému velvyslanci v Moskvě Vítězslavu Pivoňkovi. Přinášíme souhrn dosavadních informací a reakcí.

Babiš hovoří o jednoznačných důkazech

"Na základě jednoznačných důkazů, získaných vyšetřováním našich bezpečnostních složek, musím konstatovat, že existuje důvodné podezření o zapojení důstojníků ruské vojenské zpravodajské služby GRU, jednotky 29155, do výbuchu muničních skladů v areálu Vrbětice v roce 2014," uvedl Babiš. Způsob a formu zapojení ruských agentů nijak nepřiblížil.

Premiér připomenul, že při prvním z výbuchů zahynuli dva lidé. Exploze způsobily značné materiální škody a vyžádaly si evakuaci obyvatel z blízkých obcí. Při výbuších bylo zasaženo 1319 hektarů půdy, z toho zhruba 341 hektarů přímo v areálu.

Babiš dodal, že Hamáček ho o případu informoval v pátek večer a v sobotu byl o celé záležitosti informován také prezident Miloš Zeman. "Prezident nám vyjádřil absolutní podporu," řekl premiér. Babiš ocenil práci policie, zejména Národní centrály boje proti organizovanému zločinu (NCOZ). Případ dál vyšetřují orgány činné v trestním řízení. "Česká republika je svrchovaný stát a musí na tato bezprecedentní zjištění odpovídajícím způsobem reagovat," dodal.

Materiál BIS k Vrběticím v pondělí projedná a odtajní vláda, řekl Babiš

Materiál Bezpečnostní informační služby (BIS) o možném zapojení Ruska do výbuchu v muničním areálu ve Vrběticích v roce 2014 v pondělí projedná a odtajní vláda, řekl premiér Andrej Babiš.

"Vláda to projedná, vláda to odtajní a veřejnost si o tom může pak udělat obraz," uvedl Babiš. K odtajnění dokumentu má vládní kabinet podle něj kompetenci. Vyhoštění 18 pracovníků ruského velvyslanectví v Praze, kteří byli identifikováni jako členové ruských zpravodajských služeb, považuje za adekvátní reakci. Ve videu zveřejněném na twitteru Babiš uvedl, že na pondělní jednání vlády pozval ředitele BIS Michala Koudelku. Požádal ho také o odtajnění materiálu k vrbětickému případu. "Aby veřejnost měla možnost se seznámit se stejnými informacemi, které jsme my obdrželi," řekl.

S možným nákupem ruské vakcíny proti koronaviru Sputnik V, který ČR zvažuje, věc podle premiéra nemá souvislost. Pro Lidovky.cz se nechtěl vyjadřovat ani k účasti ruské firmy Rosatom v tendru na výstavbu nového bloku jaderné elektrárny Dukovany.

Babiš odmítl komentovat vyjádření bývalého ministra zahraničí Tomáše Petříčka (ČSSD), že o podezření na zapojení příslušníků ruské tajné služby GRU do exploze ve Vrběticích na Zlínsku měl informace už dřív. "Nevím, nechci komentovat pana Petříčka. Dostal jsem oficiálně dokument v pátek a hned jsem podle toho začal konat," řekl.  

Případ Vrbětice je podle ředitele zahraničního odboru prezidentské kanceláře Rudolfa Jindráka velmi závažný incident, u nějž je potřeba postupovat razantně. Česká republika by podle něj měla informovat své spojence v Evropské unii a NATO a požádat o solidaritu.

Prezident Miloš Zeman se k vyhoštění ruských diplomatů z České republiky a informacím o výbuchu ve Vrběticích šířeji vyjádří příští neděli v televizi Prima. Sdělil to prezidentův mluvčí Jiří Ovčáček. Někteří zástupci opozice kritizují, že se hlava státu k podezření na zapojení ruské tajné služby do exploze muničního areálu ve Vrběticích v roce 2014 nevyjádří dřív. V sobotu Ovčáček uvedl, že prezident je o případu informován a nejvyšší ústavní činitelé postupují v součinnosti.

Česko vyhostí 18 členů ambasády s napojením na ruské tajné služby, Rusko 20 našich zástupců

Hamáček uvedl, že se jako ministr zahraničí rozhodl "vyhostit všechny pracovníky ruské ambasády v Praze, kteří byli našimi tajnými službami jasně identifikováni jako důstojníci ruských tajných služeb SVR a GRU". SVR je Služba vnější rozvědky, plný název GRU je Hlavní správa rozvědky generálního štábu ozbrojených sil Ruské Federace. "Do 48 hodin musí opustit Českou republiku 18 pracovníků ruské ambasády," řekl Hamáček. Rozhodnutí oznámil dnes večer ruskému velvyslanci v ČR Alexandru Zmejevskému.

"Jsme v podobné situaci jako například Velká Británie v případě pokusu o otravu v Salisbury v roce 2018,“ řekl Hamáček v narážce na otravu bývalého ruského tajného agenta Sergeje Skripala a jeho dcery Julije. Konstatoval, že záležitostí utrpí česko-ruské vztahy. Uvedl, že o případu budou informováni spojenci v EU a v NATO a budou požádáni o podporu.

Rusko vyhostí 20 zaměstnanců české ambasády, ze země musejí odjet do pondělní půlnoci. Ruské ministerstvo zahraničí to podle svého dnešního vyjádření oznámilo českému velvyslanci v Moskvě Vítězslavu Pivoňkovi. Toho si předvolalo v reakci na rozhodnutí České republiky vyhostit 18 ruských diplomatů kvůli podezření, že příslušníci ruské tajné služby se zapojili do výbuchu skladu munice ve Vrběticích z roku 2014. Moskva hrozila odvetou a mimo jiné uvedla, že v kroku české vlády vidí americký vliv. Český ministr vnitra a zahraničí Jan Hamáček uvedl, že jej vysoký počet vyhoštěných pracovníků české ambasády překvapil.

Hamáček v neděli v České televizi řekl, že pokud odpověď Moskvy nebude reciproční, musela by Česká republika přistoupit k dalšímu kroku. „Je to krok, který jsme očekávali. Musím říci, že mě překvapuje, že to číslo je takto vysoké, je to více našich pracovníků, než jsme my vyhostili,“ řekl později. Česká vláda podle něj vyšle do Moskvy vládní speciál vzhledem k tomu, že vyhoštění čeští pracovníci dostali na odchod ze země jen o něco více než 24 hodin. Takto krátký termín přitom podle Hamáčka dává Rusko v poslední době často. "Něco podobného se stalo Polsku," uvedl s odkazem na diplomatickou roztržku Varšavy a Moskvy z posledních dní.

V Rusku podle Hamáčka nadále zůstane český velvyslanec Pivoňka, který bude zajišťovat komunikaci s tamní diplomacií. "Já nepředpokládám, že by ruská strana teď měla nějaký zájem s námi moc hovořit," poznamenal vicepremiér. Postup české vlády však hájil: "To, co se tady teď stalo, znamená víceméně obrovské komplikace pro špionážní operace Rusů nejen v České republice, ale v celé střední Evropě, a ten krok byl správný."

Proč Vrbětice?

Server Respekt.cz s odkazem na policii o víkendu uvedl, že oba hledaní muži s pasy na fiktivní jména přiletěli 13. října 2014 do Česka a byli předem objednaní na návštěvu muničního skladu ve Vrběticích. „Pokud do areálu vstoupili, tak bez vědomí firmy,“ řekl serveru iROZHLAS.cz Radek Ondruš, právní zástupce firmy Imex, která si prostory ve Vrběticích pronajímala. O jménech agentů podle svých slov nikdy neslyšel. „Nikdo takový v téhle době do firmy nepřijel. Pro návštěvníky z jednoho ze zahraničních států, nebylo to Rusko, se vyřizovalo povolení. Bylo to pro dva lidi, ale ti nakonec nepřijeli nebo se neohlásili,“ řekl serveru iROZHLAS.cz. Podle Respektu.cz policie zatím nemá přímý důkaz, že do areálu oba muži fyzicky skutečně vstoupili, ale považuje tuto hypotézou za vysoce reálnou. V té době se ve skladu údajně nacházely zbraně, které měl nakoupit bulharský obchodník se zbraněmi. Zřejmě dodával zbraně na Ukrajinu, která byla právě ve válce s Ruskem. Výbuch zřejmě neměl nastat v Česku, ale až při transportu zbraní v jiné zemi.

Podle serveru Seznam.Zprávy se ruská rozvědka GRU zaměřila na Vrbětice kvůli válce v Sýrii, kam měla údajně z vrbětického skladu směřovat munice. Podle vyšetřovatelů mohlo jít o sabotáž, aby ze skladu nemohla munice putovat k Američanům, kteří tak chtěli pomoci povstalcům v Sýrii bojujícím proti prezidentovi Bašáru Asadovi. Rusové naopak Asadův režim podporovali. Web Lidovky.cz uvedl s odkazem na zdroje blízké vyšetřování, že muži hledaní NCOZ se do areálu ve Vrběticích dostali už 15. října, den před výbuchem, a nastražili tam výbušné zařízení. To však s největší pravděpodobností explodovalo dříve, než plánovali, zabít zřejmě mělo někoho, komu byla určena dodávka zbraní, uvedly Lidovky.cz.

Vicepremiér touto záležitostí zdůvodnil to, proč blíže nekomentoval zrušení své pondělní cesty do Moskvy, kde chtěl jednat o případných dodávkách ruské vakcíny Sputnik V proti koronaviru. "Prostě jsem nemohl postupovat jinak," dodal.

Sklad číslo 16 ve Vrběticích explodoval 16. října 2014, druhý sklad číslo 12 pak 3. prosince téhož roku. Při prvním výbuchu zemřeli dva lidé. Oba sklady si pronajímala ostravská firma Imex Group. Munice uložená v dalších skladech byla z Vrbětic odvezena.

Premiér Andrej Babiš (ANO) v sobotu večer mluvil se šéfem Evropské rady Charlesem Michelem o podezření na zapojení příslušníků ruské tajné služby do výbuchu muničního areálu ve Vrběticích. Partnery v EU chce premiér podrobně informovat na příštím summitu, napsal na twitteru.

"Právě jsem hovořil s předsedou Evropské rady Charlesem Michelem, informoval jsem ho o případu Vrbětice a vyhoštění 18 zaměstnanců ruské ambasády. Na příští Evropské radě budu naše partnery podrobně informovat," napsal premiér kolem 22:00. K jednání o případu v EU a Severoatlantické alianci vyzvala premiéra část opozice.

Havlíček a Babiš: Rosatom je mimo hru o tendr na Dukovany

Ruská firma Rosatom by neměla zůstat ve hře pro rozšíření Jaderné elektrárny Dukovany. Premiér Andrej Babiš (ANO) to v neděli večer řekl v České televizi (ČT). Očekává, že vláda firmu nezahrne do bezpečnostního prověřování zájemců o výstavbu. Vicepremiér a ministr průmyslu a obchodu Karel Havlíček (za ANO) odpoledne v televizi Prima řekl, že považuje za velmi málo pravděpodobné až takřka vyloučené, že by se Rosatom mohl tendru na výstavbu zúčastnit. Babiš i Havlíček reagovali na informace o podílu ruské tajné služby na explozích v muničním areálu ve Vrběticích v roce 2014.

"Já myslím, že by neměl," řekl Babiš na otázku, zda by měl Rosatom zůstat ve hře o stavbu nového bloku v Dukovanech. "Vláda, předpokládám, to takto schválí," uvedl k očekávanému návrhu Havlíčka, který nezahrne Rosatom mezi firmy, u nichž se kvůli výstavbě bude prověřovat bezpečnost. Nejde o zahrnutí do tendru, ten bude realizovat příští vláda, upozornil premiér.

Havlíček předpokládá, že vláda se v pondělí bude případem i českou reakcí vůči Moskvě zabývat a členové kabinetu dostanou další informace. "Nedovedu si představit, že by se v tuto chvíli Rosatom do bezpečnostního posouzení dostal," prohlásil ministr. Vicepremiér a ministr vnitra Jan Hamáček (ČSSD) v ČT odpoledne uvedl, že ruské firmy by se neměly s ohledem na bezpečnost účastnit rozšíření elektrárny ani jako členové konsorcia.

Šéf Senátu Vystrčil: Musíme se zbavit prorůstání ruského vlivu i přezíravého přístupu prezidenta k práci bezpečnostních složek

"Musíme se zbavit prorůstání ruského vlivu do českých politických, společenských a ekonomických struktur," prohlásil k tématu šéf Senátu Vystrčil. "Je téměř jisté, neboť k tomu dle vyjádření premiéra existují jednoznačné důkazy, že se na výbuchu skladů ve Vrběticích podílely ruské tajné služby. Pokud se toto prokáže, tak musíme považovat počínání ruských tajných služeb za velmi závažný projev agrese a nepřátelství, které lze označit i jako akt státního terorismu," uvedl Vystrčil.

Označil za nepřijatelné, aby někteří ústavní činitelé v rozporu s varováním bezpečnostních složek navrhovali kroky, které by mohly znamenat bezpečnostní riziko pro ČR nebo zvýšit strategickou závislost na Rusku. Vystrčilova výtka se týkala například stavby dukovanské elektrárny. Poukázal na to i místopředseda Senátu Jiří Růžička z klubu Starostů.

Předseda Senátu považuje za potřebné objasnit podle předsedy Senátu nepříliš pochopitelné chování některých ústavních činitelů k Rusku nebo "kritický a přezíravý přístup" prezidenta Miloše Zemana k práci bezpečnostních složek.

Šéf BIS: Česká reakce na Vrbětice je chováním hrdé a sebevědomé země

Ředitel Bezpečnostní informační služby (BIS) Michal Koudelka v souvislosti s českou reakcí na kauzu Vrbětice a vyhoštěním 18 pracovníků ruského velvyslanectví v Praze uvedl, že "takhle se chová sebevědomá a hrdá země". Uvedl to dnes na twitterovém účtu BIS. Někdejší šéf vojenské rozvědky Andor Šándor nevěří, že představitelé vlády neměli informace k Vrběticím už dřív.

"Chtěl bych poděkovat kolegům z NCOZ za skvělou spolupráci a ocenit razantní reakci premiéra (Andreje Babiše) a ministra zahr. věcí (Jana Hamáčka). Takhle se chová sebevědomá a hrdá země. Veškeré kroky v celé kauze byly koordinovány s cílem ochránit bezpečnostní zájmy ČR," uvedl Koudelka. Vyšetřování výbuchů muničních skladů ve Vrběticích podle něj znovu ukázalo, jak klíčová je spolupráce bezpečnostních složek.

Někdejší šéf vojenské rozvědky Andor Šándor nevěří, že se představitelé vlády o podezřeních k výbuchu ve Vrběticích dozvěděli v pátek, jak v sobotu večer uvedli premiér Andrej Babiš (ANO) a vicepremiér Jan Hamáček (ČSSD). Ministr vnitra Hamáček možná věc podcenil, shodl se dnes Šándor s bývalým náčelníkem generálního štábu české armády Jiřím Šedivým v diskusním pořadu televize Prima.

"Určitě ty informace někdo dostávat musel, o tom já vůbec nepochybuji," řekl Šándor. Hamáček, který se ještě v pátek chystal na pondělní cestu do Moskvy vyjednávat o dodávkách ruské vakcíny proti koronaviru Sputnik V pro Česko, možná věc podcenil, dodal Šándor.

Oznámení o zrušení Hamáčkovy cesty, ke které se kriticky stavěl Babiš i opozice, přišlo v pátek večer. V sobotu to Hamáček vysvětloval novými informacemi o výbuchu ve Vrběticích. Bývalý ministr zahraničí Tomáš Petříček (ČSSD) ale pro Deník N uvedl, že informace o možném ruském zapojení v explozi munice měl už dřív. Hamáček v reakci oznámil, že hodlá podat trestní oznámení na neznámého pachatele kvůli ohrožení utajované skutečnosti.

O možném podcenění z Hamáčkovy strany mluvil na Primě i Šedivý. Okolnosti kolem dodávek Sputniku V i možné účasti ruské firmy Rosatom v tendru na dostavbu jaderné elektrárny Dukovany podle něj vytvářely problematické prostředí. Česká republika měla postupovat principiálně a odmítnout účast Rosatomu už třeba kvůli ruskému postupu na Ukrajině, řekl. "Snaha nebýt kategoricky na jedné straně vede k tomu, že jsme mnohem více zranitelní," doplnil Šedivý. Čas snižovat závislost na Rusku je i podle Šándora.

Šedivý zpochybnil, že by se na akci mohli podílet jen dva muži, po kterých vyhlásila pátrání Národní centrála proti organizovanému zločinu (NCOZ). Akci podle něj musela zajišťovat mnohem širší struktura. Deník N dnes s odkazem na své zdroje napsal, že vyšetřovatelé pracují s verzí, že v Česku byl ještě další ruský agent.

Policie hledá dva muže s ruským pasem. Když vybuchl sklad Vrbětice, byli v ČR

Národní centrála proti organizovanému zločinu (NCOZ) pátrá po dvou mužích s ruskými pasy, kteří se v říjnu 2014 pohybovali v Praze, Moravskoslezském a Zlínském kraji. Oznámila to 17. dubna 2021 na policejním webu. Podle fotografií i jmen z pasů jde o stejné dva muže, kteří jsou podezřelí z otravy bývalého ruského tajného agenta Sergeje Skripala a jeho dcery Julije v britském Salisbury z roku 2018.Národní centrála proti organizovanému zločinu (NCOZ) pátrá po dvou mužích s ruskými pasy, kteří se v říjnu 2014 pohybovali v Praze, Moravskoslezském a Zlínském kraji. Oznámila to dnes na policejním webu. Podle fotografií i jmen z pasů hledaných mužů jde tytéž muže, kteří jsou podezřelí z otravy bývalého ruského tajného agenta Sergeje Skripala a jeho dcery Julije v britském Salisbury z roku 2018.

Muži se na území ČR podle NCOZ pohybovali nejméně od 11. do 16. října 2014. Prokazovali se ruskými pasy se jmény Alexandr Petrov a Ruslan Boširov, následně pasem Moldavska na jméno Nicolai Popa a pasem Tádžikistánu na jméno Ruslan Tabarov. Mužům stejného vzezření s pasy na jméno Alexandr Petrov a Ruslan Boširov připisuje Británie útok jedem novičok na Skripala. Média tyto muže identifikovala jako agenty vojenské tajné služby GRU Alexandra Miškina a Anatolije Čepigu. Rusko podíl na útoku na Skripala odmítlo.

Pokud někdo hledané dva muže viděl, nebo něco ví o jejich pohybu a činnosti na území ČR, má se ozvat operačnímu středisku NCOZ na telefon 241 768 649, případně může v běžné pracovní době volat na telefon 974 760 530 olomoucké expozitury NCOZ, uvedl mluvčí centrály Jaroslav Ibehej. "Podávání informací z trestního řízení má v této věci vyhrazeno Krajské státní zastupitelství v Brně," doplnil.

Policie na twitteru uvedla, že v souvislosti s pátráním není důvod zavádět na území ČR zvýšená bezpečnostní opatření. "Monitorujeme situaci vlastními operativními prostředky s využitím kanálů mezinárodní policejní spolupráce včetně sledování otevřených zdrojů," uvedla.

Hamáček bude o Vrběticích mluvit v pondělí s ministry zahraničí EU

Vicepremiér Jan Hamáček (ČSSD), nyní pověřený i řízením ministerstva zahraničí, bude o případu výbuchu muničního areálu ve Vrběticích, do něhož se podle zjištění českých bezpečnostních složek zapojili příslušníci ruské vojenské tajné služby GRU, mluvit v pondělí na zasedání ministrů zahraničí EU. Čeští velvyslanci při Evropské unii a NATO mají podle jeho instrukcí o kauze informovat spojence v obou organizacích.

"Instruoval jsem naše velvyslance při EU a NATO, aby informovali naše spojence o kauze Vrbětice. V pondělí o tom budu mluvit i na zasedání ministrů zahraničí EU," uvedl Hamáček. Ve středu by měl Hamáčka podle dřívějšího vyjádření Hradu ve funkci šéfa české diplomacie vystřídat kandidát ČSSD Jakub Kulhánek.

Reakce z USA či Estonska

Podporu České republice, která se v sobotu rozhodla vyhostit 18 pracovníků ruského velvyslanectví kvůli důvodnému podezření na zapojení příslušníků ruské tajné služby do výbuchu skladu munice ve Vrběticích v roce 2014, vyjádřila na twitteru americká ambasáda v Praze a lotyšský ministr zahraničních věcí Edgars Rinkévičs.

"USA stojí při svém stálém spojenci, Českou republikou. Oceňujeme její významné rozhodnutí přivést Rusko k odpovědnosti za jeho nebezpečné jednání na českém území," uvedla zástupkyně velvyslance Jennifer Bachusová.

Slova podpory adresoval českému vedení také lotyšský ministr zahraničních věcí Edgars Rinkévičs: "Lotyšsko vyjadřuje solidaritu s našimi českými spojenci ohledně rozhodnutí vyhostit 18 ruských špehů vydávajících se za diplomaty." Rinkévičs vyzdvihl, že při prvním výbuchu zahynuli dva lidé: "Podvratná činnost ruských agentů, která způsobila výbuch muničního skladu a smrt nevinných lidí je trestuhodná, viníci musejí být potrestáni."

Ruský zdroj: Praha chce asi zavřít svou ambasádu v Moskvě

Praha se zřejmě rozhodla zavřít své velvyslanectví v Moskvě, řekl v souvislosti s oznámením o vyhoštění 18 ruských diplomatů z ČR agentuře Interfax nejmenovaný ruský diplomatický zdroj. Za absurdní označil tvrzení o podílu ruských tajných služeb na výbuchu v muničním skladu ve Vrběticích první zástupce předsedy zahraničního výboru Rady federace (horní komory parlamentu) Vladimir Džabarov.

Šéf zahraničního výboru dolní komory, Státní dumy, Leonid Sluckij řekl, že v takových případech musí nezbytně následovat "odvetné kroky". Podle něj vyhoštění 18 pracovníků ruské ambasády zasadí "těžký úder dvoustranným vztahům". K takovému kroku nejsou žádné reálné příčiny, řekl Sluckij Interfaxu.

Je to absurdní obvinění, řekl Džabarov. "Rusko nemá nic lepšího na práci než vyhazovat do povětří nějaké sklady. Nikdy jsme Česko nepovažovali za svého protivníka," dodal.

Dmitrij Novikov, který je zástupcem předsedy zahraničního výboru ve Státní dumě, řekl Interfaxu, že pro vyhoštění nejsou žádné důvody. Počet 18 vyhoštěných diplomatů je podle něj "mimořádná věc, pro kterou nejsou žádné zjevné důvody."

"Zřejmě se rozhodli zavřít své velvyslanectví v Moskvě, řekl ruský diplomatický zdroj agentuře Interfax. Podobná je oficiální nedělní rétorika ruského ministerstva zahraničí.

Rusko přijme odvetná opatření proti rozhodnutí České republiky vyhostit 18 ruských diplomatů. Oznámilo to dnes ruské ministerstvo zahraničí. Ruská diplomacie za krokem české vlády vidí americký vliv a vnímá ho jako provokaci. Obvinění z podílu ruských tajných služeb na výbuchu v muničním areálu ve Vrběticích z roku 2014 považuje Moskva za absurdní a nepodložená.

"Podnikneme odvetná opatření, která donutí autory této provokace plně pochopit svou odpovědnost za zničení základů běžných vztahů mezi našimi zeměmi," napsalo ministerstvo v prohlášení.

Krok české vlády je podle ruské diplomacie pokračováním řady protiruských akcí, které Česká republika podnikla v posledních letech. Je těžké nevidět za vypovězením pracovníků ruského velvyslanectví v Praze "americké stopy", uvádí ruské ministerstvo.

Sluckij: Jde o Bělorusko, Češi jednají na pokyn Spojených států

Rozhodnutí České republiky vyhostit 18 ruských diplomatů je snahou Západu odvést pozornost od aktivit organizované skupiny plánující převrat v Bělorusku, řekl agentuře TASS šéf zahraničního výboru dolní komory ruského parlamentu Leonid Sluckij. Běloruský prezident Alexandr Lukašenko ze zapojení do tohoto plánu obvinil americké tajné služby. Ruská tajná služba FSB v sobotu oznámila, že v Rusku zatkla dva Bělorusy, kteří jsou podezřelí z plánů na svržení běloruské vlády a z chystaného atentátu na běloruského prezidenta. Muži byli vydáni do Běloruska.

Sluckij uvedl, že mu telefonují kolegové z Parlamentního shromáždění Rady Evropy, kteří si dělají ze situace obavy. "Je jasné, že tuto situaci vyvolal dálný Západ. Na takovéto věci je zapotřebí odpovědět. A naše odpověď přijde okamžitě," dodal.

Podobně pohrozila Česku v sobotu i mluvčí ruského ministerstva zahraničí Marija Zacharovová. Podle ní Česká republika dobře ví, jaké důsledky může po vyhoštění 18 ruských diplomatů očekávat.

Interfax: Vydání hledaných ruských občanů by bylo protiústavní

Rusko nemůže vydat dva ruské občany Alexandra Petrova a Ruslana Boširova, po kterých česká policie dnes vyhlásila pátrání v souvislosti s výbuchem v muničním areálu ve Vrběticích v roce 2014, protože je to v rozporu s ruskou ústavou. Agentuře Interfax to řekl nejmenovaný, údajně dobře informovaný zdroj.

Ústava Ruské federace zakazuje vydání ruských občanů obviněných z trestných činů na cizím území, řekl zmíněný zdroj Interfaxu. Současně podle něj ruské zákony umožňují rozhodnout o vydání ruských občanů, pokud "zahraniční vlády předloží materiály svědčící o jejich vině".

Macron: Rusku se ve vztahu k Ukrajině musí vytyčit nepřekročitelné linie

Francouzský prezident Emmanuel Macron v rozhovoru s americkou televizí CBS týkajícím se napětí u ukrajinsko-ruských hranic uvedl, že mezinárodní společenství musí Rusku vytyčit nepřekročitelné linie. Macron zdůraznil, že by upřednostňoval s Ruskem otevřený dialog, ale že při jakémkoli nepřijatelném jednání ze strany Moskvy je zapotřebí přijmout protiruské sankce.

"Myslím, že s Ruskem musíme definovat nepřekročitelné linie," řekl Macron podle serveru stanice CBS, který o rozhovoru informoval. Francouzský prezident také sdělil, že mezinárodní společenství se podle něj k Rusku přistupovalo s "naivitou". "Myslím, že to, co se stalo před pár lety, když byla podniknuta invaze na Ukrajinu, nebylo selhání diplomacie, ale selhání naší kolektivní důvěryhodnosti," řekl šéf Elysejského paláce. Nečinnost podle něj Putina povzbudila.

Macron zdůraznil, že by upřednostňoval otevřený dialog, ten ale za určitých podmínek není možný. "Upřednostňuji konstruktivní dialog, ale aby byl konstruktivní a efektivní dialog možný, potřebujeme důvěryhodnost," vysvětlil. Sankce podle něj nejsou dostatečné samy o sobě, ale jsou součástí dalších opatření.

Kyjev uvádí, že Moskva k ukrajinským hranicím v nedávné době přesunula desítky tisíc vojáků. CBS připomíná, že Rusko shromáždilo u ukrajinských hranic nejvíce sil od roku 2014, kdy Moskva anektovala poloostrov Krym a propukl konflikt na ukrajinském Donbasu mezi proruskými separatisty a ukrajinskými silami. Boje na Ukrajině si od té doby podle Kyjeva vyžádaly přes 13.000 životů. Lídři Francie, Německa, Ukrajiny a Ruska se snaží najít diplomatické řešení konfliktu v rámci jednání takzvané normandské čtyřky.

 

(Zdroj: čtk, ČT, Interfax, TASS, Bloomberg, CBS, Refinitiv)

 
 
 
 
 
 

Čtěte více:

Prezident Zeman nepodepíše daňový balík a je proti vylučování Ruska a Číny z Dukovan
21.12.2020 8:31
Vládní daňový balíček se snížením daně z příjmů zaměstnanců a zvýšením...
USA uvalily sankce na více než 100 čínských a ruských firem
22.12.2020 9:21
Americké ministerstvo obchodu zveřejnilo seznam 58 čínských a 45 ruský...
Rusko příští rok zredukuje státní pomoc ekonomice
29.12.2020 11:02
Rusko v příštím roce zredukuje státní podporu ekonomice a bude sledova...
OPEC+ se dohodl na úpravě těžby ropy do března: Saúdové méně, Rusko či Kazachstán mohou navýšit
06.01.2021 8:50
Představitelé Organizace zemí vyvážejících ropu (OPEC) a jejích deseti...
ODS prosadila odklad schvalování zákona o výkupu elektřiny z plánovaného nového bloku Dukovan do února
20.01.2021 13:00
Návrh takzvaného nízkouhlíkového zákona, který se týká výkupu elektřin...
Havlíček: Stát by mohl stavbu v Dukovanech financovat sám
27.01.2021 10:52
Stát by mohl stavbu nového jaderného zdroje v Dukovanech financovat zc...
Havlíček: Čínu jako dodavatele Dukovan vylučují všechny strany
27.01.2021 15:53
Čína je pro všechny politické strany nepředstavitelným hlavním dodavat...
Opozice tlačí na vyloučení Číňanů i Rusů z jaderného tendru dostavby Dukovan
10.02.2021 14:14
Opozici se dnes povedlo oddálit schvalování zákona, který se týká stav...
Ruský producent ropy a plynu Rosněfť je zpět v zisku
12.02.2021 14:30
Ruský ropný gigant Rosněfť se ve čtvrtém čtvrtletí vrátil do zisku a s...
Spor o podobu zákona o Dukovanech pokračuje, opozice chce záruky na dodavatele či maximální cenu
19.02.2021 17:05
Schvalování zákona o stavbě nového bloku dukovanské elektrárny dnes Sn...
Těžba ropy v Rusku v únoru nečekaně mírně klesla
02.03.2021 8:32
Těžba ropy a plynových kondenzátů v Rusku v únoru mírně klesla na 10,...
Míl: Dukovany bude financovat stát, diskuse o ČEZ nevedly k cíli
10.03.2021 15:02
Nový jaderný blok v Dukovanech bude plně financovat stát, diskuse o za...
Ruská centrální banka zvýšila základní úrok na 4,50 procenta
19.03.2021 12:56
Ruská centrální banka dnes překvapivě zvýšila svou základní úrokovou s...
Ministr: Tendr na Dukovany vypíše až příští vláda
25.03.2021 15:25
Finální rozhodnutí o tendru na stavbu nového bloku Jaderné elektrárny ...
Petříček: Oslovení uchazečů o dostavbu Dukovan ohrožuje ČR. Podle Drábové je postup nestandardní
26.03.2021 8:25
Plánované oslovení uchazečů o dostavbu Dukovan je podle ministra zahra...
Další kroky k dostavbě Dukovan projedná bezpečnostní rada i vláda
26.03.2021 13:50
Vicepremiér a ministr průmyslu a obchodu Karel Havlíček zdůvodnil pone...
Uchazeče o stavbu v Dukovanech posoudí zpravodajské služby, Míl odvolán
30.03.2021 8:51
Zpravodajské služby připraví a vyhodnotí bezpečnostní posouzení čtyř u...
Rozbřesk: Klopýtnutí evropského průmyslu. A ruský rubl pod tlakem
15.04.2021 9:11
Čísla z evropského průmyslu moc optimismu nenabízejí. Kompletní obráze...
USA uvalí na Rusko nové sankce a rozšíří zákaz obchodování s ruským dluhem
15.04.2021 15:56
Bílý dům oznámil, že Spojené státy vyhostí deset ruských diplomatů a u...

Váš názor
  • Vyjádření dua ruských turistů
    20.04.2021 15:19

    Jako dovolená v Británii, to byla otrava. Ale dovolená v česku - to byla bomba!
    Gyroskop
  • Volební preference - zajímavé
    20.04.2021 14:40

    https://www.kupnisila.cz/volebni-preference-politickych-stran/ - na odkaze je možné proklikat srovnání vývoje preferencí od r.2018 od tradičních agentur CVVM, STEM a Median. A taky nová KANTAR. A stojí za to proklikat která agentura jak kterou partaj postupně naměřuje. Kantar není z Ruska btw, najděte jejich české www k doplnění info v sekci onás jak se dělá profesionální práce. Ještě k terminologii - CVVM, STEM, MEDIAN dělají výzkum a měření zásahu trhu. KANTAR využívá výzkum k optimalizaci rozvoje klientů. (Tož asi tak se věc má, teď již jen zjistit, jaké služby si u Kantaru platí Piráti+Stan.) /// A po rozbušce s Vrběticemi bude zajímavé zjistit případnou obrátku zpět, když je teď vláda opět v záři reflektorů.
    Mudr.c
  •  
    19.04.2021 9:13

    Budu se opakovat, ale opět se potvrzuje správnost mého názoru, že Rusko je třeba zničit. Oni nás nikdy nepřestanou považovat za svojí kolonii a my se podle toho musíme zařídit, i kdyby to mělo znamenat lézt do ři*i Američanům.
    ..
  • JE nebudou
    18.04.2021 18:09

    Takže JE se stavět nebudou a tendr se ruší . ČEZ může letět ke hvězdám ..... Nádhera .
    Beldor
    • Re: JE nebudou
      18.04.2021 19:38

      Nebo naopak. Planovat a stavet se budou, ale doba dokonceni bude ve hvezdach
      Ai-kun
      •  
        18.04.2021 20:03

        Snad se v Dukovanech postaví alespoň jeden blok dle projektu Westinghouse. Bude to famózní srovnání s atomovou elektrárnou Pakš II se dvěma sovětskými reaktory VVER-1200.
        Špaček
  • Anatolij Čepiga se v r. 2015 pokusil neúspěšně otrávit bulharského obchodníka se zbraněmi
    18.04.2021 17:31

    Emiliana Gebreva, který naštěstí otravu přežil.
    Špaček
  • A kam to ještě dopadne?
    18.04.2021 16:46

    ..jinam než do jaderného tendru? A co zítra na zdejší burze? Asi jsem sobec no.... :)
    Martinez
  •  
    18.04.2021 15:28

    Bylo mi záhadou, proč členové Aspen Institute Hamáček, Havlíček a čerstvě Babiš, souhlasili s účastí Rusů v soutěži o dostavbu Dukovan. Teď je to jasné. Loutkovodiči, kteří chlapcům rozdávají noty, už měli připravené divadlo, kterým všechno přebijí.
    Jan47
    • Honza
      18.04.2021 16:42

      Klasika. nevadí, že to rusové vyhodili. Mohou za to američani.
      Velkamedvědice
      • VM
        18.04.2021 17:12

        Jak víš, že to vyhodili Rusové? Ty disponuješ nějakou tajnou službou? Navíc jsem nenapsal, že to udělali Američané. Zamýšlel jsem se jen nad tím, proč členové institutu řízeného z USA původně souhlasili s účastí Rusů v soutěži o dostavbu Dukovan. Souhlasit jim bylo dovoleno, když už byla připravena tahle superakce s Vrběticemi, která Rusy s jistotou vyřadí.
        Jan47
        • Re: VM
          18.04.2021 17:38

          Píšeš loutkovodiči. Takže koho jiného si tím asi myslel. Pokud vládne vládě. Ne, nedisponuju. Jasně na vše se dají vykonstruovat spiklenecké teorie. Mohli to být bankéři nebo chlapi z hospody. To by ale těžko vyhostili 18 špionů, kvůli konspiraci a vyvolali takový konflikt. Hrad a půl vlády je proruských. Ake dalo se čekat, že určitá sjupina lidí to nepusťí, že éto ruské dělo. Ale tohle je šílená konspirace, že vládla nabídla jádro, protože to věděle. Vlastně ona ne. Loutkovodiči. A to je kdo? Hrad ani vláda z toho mít prospěch fakt nebude.
          Velkamedvědice
          • VM
            18.04.2021 18:26

            Pokud neexistují pádné důkazy, pak je možno verzi, kterou média tlučou lidem do hlav, považovat také za konspirační teorii. Myslím si, že tahle superakce nesleduje pouze jeden cíl, tj. Dukovany. Může to být i jeden z výstřelů proti Nord Stream 2. Samozřejmě snílkům o válce Západu s Ruskem září oči. Pro ně je vzrušující pohled na dav, který s pěnou u huby křičí ... na Moskvu!!! Ostatně ta neutuchající protiruská propaganda podle mne sleduje především přípravu davů na válku s Ruskem. Všechny potenciální cíle této akce vyhovují bankéřům, takže se domnívám, že loutkovodiči jsou oni.
            Jan47
            • Re: VM
              18.04.2021 18:50

              Takže policie, lže, služby lžou, kamery lzou, hotel lže, letiště lžou pasy lžou a ti dva taam nebyli? Ten Bulhar se chtěl otrávit sám? A znovu se ptám, kdo zeda v tvé konspiráční teorii tahá za nitky? Američany si nepsal, jak si mě zdůraznil.
              Velkamedvědice
              • VM
                18.04.2021 19:59

                Tak samozřejmě všichni lžou. Mocní tohoto světa lžou už tisíce let, aby oblbovali lidi, které chtějí oškubat. Ty jsi ty záběry z kamer viděl? Co na nich je? Dva chlápci v hotelu? Víš v kterém hotelu? Znáš datum a čas záběrů. I kdyby zveřejnili letenky, tak bych si je musel osobně prověřit a porovnat s lidmi, kteří v tom letadle letěli s nimi. Za nitky tahá několik nejmocnějších bankovních rodin (majitelé FEDu) a ty sídlí v USA a západní Evropě.
                Jan47
                • Re: VM
                  18.04.2021 21:12

                  Ano a k tomu spěje i nový světový řád který ti nejmocnější prosazují. Apropó, víte kolik % orné půdy Ukrajiny se dostalo po oranžové revoluci do rukou dvou rodin od "R.." z USA. A o tom to je, vše je jen a jen o penězích. Proč by měli Dukovany stavět Rusové, když se tam mohou 2x tolik nabalit amíci a proto je třeba něco udělat aby z toho rusové vyletěli. Taktéž někteří naši eurohujeři straší s plynem od rusů a raději by měli stlačený plyn made in USA na který ovšem budou mít cenově jen ty majetnější rodiny. Né nadarmo amíci sdělil EU že nový plynovod z Ruska je pro Evropu špatný obchod.
                  Bohus
                  • Bohus
                    18.04.2021 22:00

                    K nastolení NWO dojde prostřednictvím "Velkého resetu" Klause Schwaba ze Světového ekonomického fóra v Davosu. To je novodobý Karel Marx. Dluhy budou odpuštěny za cenu zrušení soukromého majetku. Nikdo nebude nic vlastnit a všichni budou šťastní. Naši Piráti se už třesou na to jak to budou realizovat. Doufám, že po podzimních volbách bude velké mrzení v obou koalicích.
                    Jan47
                    • Re: Bohus
                      18.04.2021 22:15

                      Ty jo. To máš dobré, že všechno víš. Já nevím nic. o) A nemyslím, že českou policii ovládají bankéři. Dobrou noc.
                      Velkamedvědice
                      • VM
                        18.04.2021 22:38

                        Obvykle píšu "myslím si", "domnívám se" apod. Teď jsem to opomenul. Omlouvám se. Dobrou noc.
                        Jan47
              •  
                18.04.2021 19:21

                Tak přeci neveříš tomu že se pravda nedá upravi tak aby to vše vypadalo jak má. Zvlástě když od události uběhlo víc jak 6 let? Já nejsem ani Rusofil ani Amikofil. Říkám že pokud si máme brát od někoho na světe příklad je to ŠVÝCARSKO. Nikdy jsem nepochopil co nám přínáší členství v EU. Lezeme do zadku Frantíkum a Nemcum a hazíme špínu na Rusáky. No bezva škoda to jsou skvělý spojenci Angličani a frantici viz mnichov 38 to nás hodily nemcům. Pak po válce místo aby se obnovila první republika hodily nám rusákum. No a ted jsem pro ně levná pracovní síla viz Amazon. No mě osobně to celé smrdí víc jak týden leklá ryba. A nemuže to přínést nic dobrého. Navíc já tedy nevím jak vy ale já osobně potom co nám tady vláda předvedla v kauze kovid. Tak já jim neveřím ani nos mezi očima. A i kdyby mě Babiš z Hamáčkem informoval o tom že na pražském hradě přistáva vesmirná loď tak to budu brát jako jejich další nesmysl. Tak jen doufám že takhle kauza nevyvolá nějaký vážný konflikt protože to je opravdu to poslední co potřebujeme
                rosta
  • Dle Respektu mohl být výbuch způsoben nešťastnou náhodou
    18.04.2021 14:59

    Včera v ČT vystoupil novinář Respektu z redakce zabývající se bezpečnostními otázkami. Rozvíjel domněnku, že pánové Čepiga s Miškinem při návštěvě skladů firmy Imex Group, která v areálu muničního skladu měla několik skladů pronajato od státního podniku Vojenský technický ústav, umístili na zbraně časovací výbušný systém, jenž měl spustit detonaci až mimo území ČR. Zřejmě až u adresáta zásilky zbraní. Bohužel nešťastnou náhodou došlo k prvnímu výbuchu dříve. V případě druhého výbuchu o šest týdnů později fungoval časovač dle nastavení správně. Novinář poznamenal, že po tak masívním výbuchu je problém takovéto spouštěcí zařízení najít.
    Špaček
  • Vy búdětě dívit.
    18.04.2021 14:55

    ... :) pěknou neděli všem
    Martinez
  • Pod čarou
    18.04.2021 14:20

    Když si chce člověk udělat vlastní názor, pídí se po informacích kde to jde. Výbuchy mají dokonce svůj článek na Wiki. Odkazy na zdroje v referencích pod tímto článkem jsou včera velmi hojně citovány. Taky se někdo skutečně poctivě vynasnažil za poslední den editovat spoustu nových odkazů a jeden z těch nových všechny starší přeskočil a dokonce se vyšvihl na 2.místo. Inu, když už si chce někdo něco dohledat, tak mu to téma naservírujeme na zlatém podnosu... /// Chápu, když existují 2 názorové proudy ohledně motivace výbuchů munice, kdo by z toho co získal. Dokáže ale někdo logicky vysvětlit motivaci člověka s editační horlivostí na Wiki právě u Vrbětic a právě včera/dnes?
    Mudr.c
  •  
    18.04.2021 12:49

    Pánové, já nevím. Analýzu bez dat nelze provést. Ty data nemáme a mít nebudeme. Názor smí mít každý, ale bez dat nebudu štěkat do éteru.
    indurain
    • Data lezou ven
      18.04.2021 16:43

      Data lezou jako z chlupaté deky, ale lezou. 1.exploze byla 16.10.2014. Majitel byl den před první explozí ve skladu na kontrole, protože se munice měla následující týden expedovat (info z 7.12.2014). Dva výtečníci přiletěli do Česka 13.10.2014 a byli předem objednaní na návštěvu muničního skladu, kam se dostali 15.10. a nastražili tam výbušné zařízení. První exploze nebyla takto v plánu, druhá exploze byla časově podle plánu (info z 17.4.2021). /// Museli ti 2 v majiteli vzbudit mimořádnou důvěryhodnost, když jim ukázal co se kam expeduje.
      Mudr.c
      • Re: Data lezou ven
        18.04.2021 16:54

        Jedno bouchá od druhého. Nevyletěla jen část, co měla jít do Bulharska. Mimochodem,myslíš, že ten bulhar se taky zabil sám??
        Velkamedvědice
        •  
          18.04.2021 18:33

          Souhlas že jedno od druhého, když je vedle sebe, ale ještě nebylo. Nedbalost 1.exploze bez dalšího komentáře překvalifikovali na úmysl už v 2014 při 2.explozi, ale souvislost mezi výbuchy nezjistili. To se mohlo změnit, jen firma a naše tajné služby vědí, jak zněla potvrzená objednávka, co kam mělo jít, jestli tuna nebo 2 kamiony. A podle dnešních zpráv to vypadá, že firma vlastně nic moc neví, ale papíry má v cajku. Nedomýšlím takovou maličkost jako zájem zaúčtování nebo vymáhání stamilionových nákladů na sanaci prostoru po výbuchu, firma si nejspíš odfrkne. Víte, byl jsem na exkurzi Dlouhých strání, takže normálně očekáváte zvlášť u takovýchto skladů 1 příjezdovou cestu, vrátnici, kamerový systém, fyzický podpis návštěvy do knihy apod. to všechno jsou veřejně přístupné informace pokud nemáte důvod něco tajit... Bulhar ano zachytil jsem, museli vyloučit konkurenční boj stejně jako v případě Vrbětic, zbrojařství jinak nepovažuji za procházku zahradami. Věřím v právní stát, ale sem tam když se narodí kauza jako Čunek, Bečva, svěřenské fondy, Paroubek prznitel, Dalík atd. atd. což vnímám že je čím dál častěji a jde do ztracena jak splní svůj účel, tak mám pocit, že jde víc o tu vlivovou politiku než o tu skutečnost. Realisticky nechci obhajovat ani jednu stranu, ale když si nechci kálet do vlastní kapsy, tak si kladu otázku: Co mě poškodí víc? Když se na Ukrajinu/do Sýrie dostane o 0,0001% víc munice od Imex nebo mediální mašinérie co by se mohla strhnout když se to zvrtne a co je mi po nějakém malém zbrojaři v Bulharsku? Z pohledu Ruska je irelevantní původ munice použité proti nim, protože když ne Imex nebo Bulhar tak stovky jiných čekají v řadě a když se to zvrtne, tak následky budou velmi vážné, tak proč by to mělo být v jejich zájmu aby to kdekoliv vybouchlo?
          Mudr.c
        •  
          18.04.2021 17:58

          ..chtěl zabít...V době vdruhého výbuchu už mělo být to Bulharsko pryč.
          Velkamedvědice
    •  
      18.04.2021 14:26

      jj. Porad je tu moznost ze to byla nehoda a bouchlo to uplne samo..treba jako loni ledek v Beirutu.. ;]
      Ai-kun
    • Uvidíme
      18.04.2021 13:16

      Proč by to Rusové dělali? Pro ně nevýznamná zemička. Připadá mi to stejné, jako když dvojčata sestřelil Alibaba. Holt důvod pro to co máš nachystané se musí najít za každou cenu a účel světí prostředky. Ono stačí přemýšlet. Takový mazec s diplomaty si nedovolila ani Anglie a nedovolí si jej ani USA. Že by nám někdo dost "bezpodmínečně" napovídal zpoza móóóře.
      Bohus
Aktuální komentáře
18.03.2024
17:24Jaký by „měl být“ poměr cen akcií k objemu peněz?
17:03Spolupráce Applu a Alphabetu dnes nastartovala zájem o technologie  
16:02Gerber: Situace v Tesle by se mohla změnit k lepšímu…
14:50Ceny starších bytů v Praze, Brně a Ostravě vzrostly, dorovnávají loňsky pokles
13:50Týdenní výhled: Jak moc změní Fed projekci sazeb na letošek?  
12:37Než otevře Wall Street: Alphabet, Nvidia, PepsiCo  
12:15Týden začíná opatrně pro akcie i dluhopisy. O slovo si řekla AI, ale pozornost míří k sazbám  
12:09Eurostat: Míra inflace v EU v únoru zvolnila na 2,8 procenta, česká klesla pod unijní průměr
11:32Komerční banka, a. s.: Znovuzvolení členky Představenstva KB
10:56Růst maloobchodu a průmyslu v Číně na začátku roku překonaly odhady analytiků
10:26Zájem o akcie Redditu před vstupem na burzu pětkrát převyšuje nabídku
10:08ČEZ, a.s.: Doplnění výroční finanční zprávy 2022
10:06ČEZ, a.s.: Oznámení o výplatě úrokového výnosu
9:58ČSÚ: Ceny průmyslových a zemědělských výrobců v únoru meziročně opět klesly
9:31Zdroje Bloomberg: Apple vyjednává o zabudování umělé inteligence od Gemini do iPhonu
9:13Rozbřesk: Březnové rozhodnutí ČNB - zvítězí snížení sazeb o 50bps?
8:56Trhy zamíří v úvodu týdne vlažně vzhůru. Vláda dle Síkely rozhodne nejméně o dvou jaderných blocích, volby v Rusku vyhrál Putin  
8:55Nynější vláda rozhodne o nejméně dvou nových jaderných blocích, je přesvědčen ministr Síkela
8:50Putin získal celkem 87,28%, EU nikdy neuzná výsledky voleb na okupovaných územích Ukrajiny
6:36Investoři do amerických akcií ignorují riziko stagflace, říká stratég BofA

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
JP - Jednání BoJ, základní sazba
11:00DE - Index očekávání ZEW
13:30USA - Počet stavebních povolení