Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články

Zelené investice, robotika nebo americké top firmy? Poslechněte si, jak zajímavě investovat volné peníze už od pětistovky měsíčně

22.04.2021 13:53
Autor: Redakce, Patria.cz

Jak si se zajímavým výnosem odkládat už od stokorun měsíčně a rozhodovat si samostatně o tom, do čeho své peníze vložím? Do zelené energie? Do zajímavé a dravě se rozvíjející oblasti robotiky? Nebo do klíčových amerických akcií v indexu S&P 500? „Pravidelné investování do ETF a ETF samotná se těší mezi klienty Patrie čím dál větší oblibě,“ říká obchodní ředitel Patrie Jan Kovalovský na adresu v podstatě „fondů“, které se obchodují na burze podobně jako klasické akcie.

O nová ETF, umožňující tematické investování do oblasti, které věřím nebo která například souzní s mým životním přístupem, teď Patria rozšířila nabídku snadného pravidelného investování. Přečtěte a poslechněte si více.


 

ETF, která se obchodují v Patrii, jsou denominována v eurech nebo dolarech a obchodují se na největších a nejlikvidnějších evropských burzách, jako je Xetra, Londýn nebo Amsterodam.

Jaké jsou výhody, které v sobě nese pravidelné investování do ETF? „Nízké náklady na pořízení, jednoduchost produktu, diverzifikace, kdy nákupem jednoho instrumentu investuji do mnoha společností zároveň a v neposlední řadě frakční obchodování, kdy si investor může koupit třeba jen desetinu kusu,“ říká Jan Kovalovský.

Jak si pravidelné investování v Patrii stojí? „Aktuálně jej využívají přibližně tři tisícovky klientů, přičemž průměrná úložka je přibližně 2 900 korun,“ říká Martin Novotný, šéf Business Developmentu v Patrii. „Jednoznačně nejoblíbenějším investičním instrumentem mezi našimi ETF, do kterých je možné zadat pravidelnou investici, je akciový index Nasdaq, respektive ETF do firem, které tvoří konstituenty tohoto indexu,“ uvádí Martin Novotný. Do tohoto ETF směřuje zhruba pětina pravidelných objednávek. Následuje index pětistovky stěžejních amerických firem S&P 500, který volí investoři ve zhruba šestině případů.

Pravidelné investice Patria

(Zdroj dat: SIX)

Exchange Traded Funds (ETF), v překladu „burzovně obchodované fondy“, jsou fondy, které na rozdíl od klasických otevřených podílových fondů vydaly své akcie, se kterými se obchoduje na burzách jako s běžnými akciemi. Pokud chcete pravidelně investovat do akcií, máte teď v Patrii na výběr z 11 ETF, sledujících různě zaměřené akciové indexy. Příznivci dluhopisů si mohou vybrat ze tří dluhopisových ETF. Všechna ETF v nabídce pravidelných investic spravuje společnost BlackRock, patřící mezi největší světové investiční společnosti.

Které nové možnosti pravidelného investování teď Patria otevřela? iShares S&P 500 ETF je ETF vedené v USD, které sleduje vývoj amerického akciového indexu S&P 500. Do tohoto ETF patří společnosti typu Apple, Amazon, nebo Visa. Index S&P 500 celkově zahrnuje 500 největších obchodovaných amerických společností. Jak vypadá aktuální výkonnost? Zhruba 46 % za rok, zhodnocení celkem 112 % pak za posledních pět let.

Cílem iShares Global Clean Energy ETF je sledování indexu S&P Global Clean Energy. Toto ETF je složeno z 30 největších a nejlikvidnějších společností, které se zabývají čistou energií. Do tohoto ETF patří společnosti typu Plug Power, Vestas Wind Systems, nebo First Solar. Roční výkonnost ETF se aktuálně pohybuje kolem 95 %.

iShares Automation & Robotics ETF sleduje index rozvinutých a rozvíjejících se společností generující výnosy ze sektorů spojených s automatizací a robotizací (tzv. Průmysl 4.0). Do tohoto ETF patří více jak 120 společností typu Qualcomm, Nvidia, nebo Xiaomi. Za poslední rok je cena tohoto ETF výše o zhruba 71 procent.

Všechna tato tři nová ETF v následujících dnech představíme na stránkách Patria.cz podrobněji.

Skrze další široce zaměřená akciová ETF můžete vložit svou důvěru na příklad do ETF na celosvětový akciový indexu MSCI World, zahrnující více než 1 600 firem z celého světa nebo do ETF na MSCI Emerging Markets, reprezentující vývoj na rozvíjejících se akciových trzích. Vedle ETF na klíčové americké indexy S&P 500 a NASDAQ se na Evropu orientuje ETF na index STOXX EUROPE 600 nebo stěžejní index německých akcií DAX. Skrze tematická ETF můžete vedle zelené energie nebo robotiky a automatizace vyzkoušet ETF na index tvořený z realitních společností a realitních investičních fondů. V neposlední řadě se můžete rozhodnout pro dividendové ETF, které přináší pravidelnou roční dividendu. Pravidelně lze s Patrií investovat také do dluhopisů zemí G7, vládních dluhopisů v Evropě nebo naopak korporátních dluhopisů evropských firem.

K nabídce pravidelných investic se dostanete rychle a jednoduše v obchodní platformě Webtrader (i obchodní mobilní appce MobileTrader). Přímo na stránce naleznete nápovědu, jak snadno zainvestovat.

Pravidelné investice Patria 

Nejste klienty Patria Finance? Obchodní účet založíte online během několika minut z pohodlí domova.

 
 
 

Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
28.03.2024
11:20Podle guvernéra Fedu by se po posledních datech o ekonomice měla snížení sazeb odložit nebo zredukovat
11:02Investoři se připravují na konec kvartálu, Fed nechce spěchat se snižováním  
9:42Jan Bureš: HDP revidován vzhůru, reálné příjmy domácností rostou a s nimi i útraty
9:31Přehled (ne)obchodování na trzích přes Velikonoce 2024
8:55Se snižováním sazeb v USA není kam spěchat, opakuje guvernér Fedu Waller. Futures jsou zelené  
8:52Putin: Rusko nezaútočí na Pobaltí, Polsko či Česko. Jde jen o strašení lidí
8:45Rozbřesk: HDP potvrdí pozitivní obrat v útratách domácností
6:03Britské akcie jsou nyní (historicky) mimořádně levné a Evropa už obchoduje s výrazným diskontem i vůči Japonsku
27.03.2024
21:19Americké indexy posilovaly díky silnému závěru  
18:26Jen kousek od intervence? Akcie a dluhopisy dnes lehce v zeleném  
17:50Pavol Mokoš: Je čas svézt se na vlně růstu, ne chytat dno. A technické cíle pro pražské banky
15:43BlackRock: Dlouhodobě nebude pokračovat scénář vyšší inflace a sazeb. Postará se o to umělá inteligence a další technologie
15:00ČEZ, a.s.: Zvolen nový místopředseda dozorčí rady ČEZ
13:01FX Výhled: Dolar se připravuje na návrat vyšších sazeb po delší dobu  
11:21Evropa drží pozice po překvapivém americkém poklesu. Spekulace o intervenci na jenu sílí  
11:15BlackRock: Švýcarský monetární signál a další vývoj inflace
10:44Německé hospodářství churaví, shoduje se pět předních ekonomických institutů
9:55Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.: Předběžné neauditované finanční výsledky za rok 2023
9:49Výsledky H&M za první kvartál překonávají odhady. Akcie přidávají 13 pct
9:23Rozbřesk: Březnová inflace v eurozóně ECB nerozhodí

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
Varta AG (12/23 Q4, Bef-mkt)
9:00CZ - HDP, q/q
12:00Walgreens Boots Alliance Inc (02/24 Q2)
13:30USA - HDP, q/q a
13:30USA - Nové žádosti o dávky v nezam.
14:45USA - Index aktivity ISM Chicago
15:00USA - Index spotř. důvěry Mich. university