Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Stávající vakcíny budou proti omikronu méně účinné, vývoj nové je na měsíce, řekl šéf Moderny

Stávající vakcíny budou proti omikronu méně účinné, vývoj nové je na měsíce, řekl šéf Moderny

30.11.2021 8:52, aktualizováno: 30.11. 16:46
Autor: ČTK

Aktualizováno

Šéf americké farmaceutické společnosti Moderna Stéphane Bancel se na základě předběžných zjištění domnívá, že nynější vakcíny proti covidu-19 budou zřejmě méně účinné v boji s novou variantou koronaviru označovanou omikron. Řekl to v rozhovoru s listem Financial Times. Dodal však, že na průkazná data je potřeba počkat ještě asi dva týdny. Předběžné poznatky zároveň naznačily, že nižší účinnost by v souvislosti s omikronem mohly mít také umělé protilátky podávané pacientům s covidem-19, informoval dnes deník The Wall Street Journal (WSJ).

"Myslím, že neexistuje možnost, že by (účinnost) byla na stejné úrovni, jakou jsme měli s variantou delta," řekl Bancel v sídle společnosti ve městě Cambridge v americkém státu Massachusetts. "Myslím, že to bude pokles (účinnosti) materiálu. Jen nevím, jak velký, protože musíme počkat na data. Ale všichni vědci, se kterými jsem mluvil, říkají: Tohle nebude dobré," dodal šéf Moderny.

Řada expertů a politiků však v posledních dnech zněla optimističtěji. Jeden z ředitelů firmy Pfizer a bývalý komisař amerického Úřadu pro kontrolu potravin a léčiv (FDA) Scott Gottlieb řekl stanici CNBC, že podle expertů na vakcíny zřejmě budou stačit tři dávky stávajících mRNA vakcín k poskytnutí "velmi dobré ochrany" před omikronem. Prezident USA Joe Biden pak prohlásil, že je nová varianta důvodem k obavám, ale ne k panice.

Mezi vědci však podle Bancela narůstají pochybnosti, jelikož má varianta omikron největší počet mutací na takzvaném hrotovém proteinu, na který se nynější vakcíny soustředí ve snaze snížit nakažlivost viru. Většina odborníků se přitom domnívala, že se takto vysoce pozměněná varianta objeví až za rok či za dva, řekl šéf Moderny.

Zaměřit veškerou výrobní kapacitu Moderny na případnou novou látku namířenou proti omikronu by podle Bancela trvalo řadu měsíců. V mezidobí by přitom podle něj stálo za zvážení, zda by se rizikovým skupinám obyvatel neměla podávat silnější posilovací dávka stávajících očkovacích látek. Moderna i její konkurent Pfizer by podle něj nicméně mohly být schopny vyrobit kolem miliardy dávek případné nové vakcíny do příštího léta.

Šéf Moderny nicméně poznamenal, že přesunout veškerou pozornost jen na výrobu vakcíny zaměřené na omikron je poněkud riskantní, protože ve světě stále ještě kolují také předchozí varianty koronaviru.

Kromě účinnosti vakcín se za současného vývoje pandemie hovoří také o možnosti otupení další zbraně nasazené v boji proti koronaviru, kterou představují léky podávané nakaženým pacientům. Jedním z nich je "koktejl" uměle vytvořených protilátek od firmy Regeneron Pharmaceuticals, která nyní hlásí, že podle předběžných testů při použití proti omikronu ztrácí přípravek efektivitu. Podobný signál přišel podle listu WSJ od externích výzkumníků v souvislosti s mixem protilátek od firmy Eli Lilly.

"Výzkumníci uvádí, že některé protilátkové terapie budou pravděpodobně proti omikronu obzvláště slabé, protože tato varianta obsahuje mutace ve hrotovém proteinu, na který léky od Regeneron i Eli Lilly cílí, zatímco jiné přípravky by si měly vést dobře, protože útočí na prvky viru, které ve variantě zůstaly stejné," dodává deník.

Nástup omikronu také opět rozvířil polemiky kolem nerovnosti ve světové distribuci vakcín v důsledku skutečnosti, že byl nejdříve detekován na jihu Afriky, tedy v regionu s relativně nízkou proočkovaností. V novém rozhovoru se Bancel ohradil proti kritikům, kteří vinu za tyto nerovnosti připisují i farmaceutickým společnostem.

"To bylo zejména politické rozhodnutí bohatých zemí. V USA nám řekli, že nemáme jinou možnost, než dát 60 procent naší výrobní kapacity americké vládě. To nebylo rozhodnutí Moderny, to bylo rozhodnutí vlády USA," řekl Bancel. Dodal, že Moderna má nyní k dispozici desítky milionů dávek určených pro Afriku, nicméně jednotlivé vlády ani vakcinační program pro nízkopříjmové země Covax je nejsou schopny dostat k pacientům, a to z různých důvodů.

"Dochází nám (skladovací) prostor. Je to kvůli tomu, že buď nemají celní dokumenty, nebo nemají dostatečné kapacity chladniček, nebo protože je (v cílových zemích) obtížné dostat dávky k lidem," řekl šéf Moderny.


Čtěte více:

Moderna, Pfizer, Novavax. Která z nich má největší potenciál?
06.08.2021 16:51
Srovnání tří farmaceutických společností – Novavax, Pfizer a Moderna...
Tržby Pfizeru díky vakcíně proti covid-19 vzrostly o 134 procent a překonaly odhady analytiků
02.11.2021 13:14
Americká farmaceutická společnost Pfizer ve třetím čtvrtletí zvýšila č...
Moderna utržila za svou vakcínu proti covid-19 nižší tržby, než čekala. Akcie klesají o 16 procent
04.11.2021 15:22
Americká farmaceutická společnost Moderna snížila letošní výhled tržeb...
Dokonalá bouře na Moderně. Patria zavírá doporučení s výnosem 70 procent
05.11.2021 14:17
Začalo to Molnupiravirem od Mercku. Pokračovalo pozastavením očkování ...
Akcie Pfizeru rostou o 8 procent poté, co jeho pilulka proti Covid-19 vykazuje ve studii skvělé výsledky. Výrobci vakcín zamířili dolů
05.11.2021 15:58
Pilulka od Pfizeru proti Covid-19 snížila v testovací fázi počet hospi...
BioNTech navýšil odhad příjmů za vakcínu proti covid-19 na 17 miliard eur
09.11.2021 15:47
Německá farmaceutická společnost BioNTech měla ve třetím čtvrtletí čis...
Americký regulátor schválil posilovací vakcínu od Pfizeru a Moderny pro dospělé
19.11.2021 15:26
Americký Úřad pro kontrolu potravin a léčiv (FDA) dnes schválil možnos...

Váš názor
  • Proč pořád chtějí řešit covid vakcínami?
    30.11.2021 18:09

    ........protože to je nejlevnější a nejefektivnější celosvětová cesta III.fáze studia pro léčbu kapénkových infekcí pro pharma sector a jejich businees for ever. Chřipka je nakažlivá nemoc způsobená RNA virem z čeledi Orthomyxoviridae. Tisíce lidí měsíčně na ní umírá po celém světe mnoho desítek let. Nikde se pro ní povinně neočkuje. Covid-19 je nakažlivá nemoc, které je způsobena koronavirem SARS-CoV-2. Obé se přenáší stejně K A P E N K A M I. Když se povede zavést povinné očkování proti tomuto onemocnění ve třetině zemí mají firmy vyhráno na for ever. U chřipky se jim tento "pokus" nepovedl. Covid tu s námi bude jako chřipka a nikdy již neodejde. Bude mutovat jako chřipka. Bude se muset přeočkovávat jako chřipka. Lidé se silnou imunitou si poradí. Ty kteří již imunitu ztratili věkem nebo z jiných důvodů se budou muset chránit sami nebo je musí ochránit společnost. Příroda miluji lidi a né viry, proto musíme doufat, že časem během let Covidu- viru zmutuje na obyčejnou kapénkovou infekci. Do té doby snad tento "zkorumpovaný" pharma sektor vygeneruje vakcínu, která bude opravdu fungovat !!!
    AMN
    • Re: Proč pořád chtějí řešit covid vakcínami?
      30.11.2021 19:17

      Tak logicky nemá pharma sector zájem, aby mu lidstvo nevymřelo. A zajímají ho hlavně nové nemoce. Ale i tak je to pro lidstvo přínosné. Nebezpečné nemoce schopné zdecimovat lidstvo jako pravé neštovice se vymýtí ty celkem neškodné se do nekonečna léčí.
      ..
      • ...aby lidstvo nevymřelo...
        30.11.2021 20:54

        no a to to jde .... antibiotika byly převratnou novinkou objeveny v dobách, kdy opravdu vědci - nadšenci chtěli problém vyřešit......patenty na tyto báječné pilulky vysublimovali a nyní z nich těží zejména rozvojové země. Něco tak geniálního a jedinečného - jako je jedna sklenička tablet nebo jedna injekce a je po problému není v zájmu giga pharma sectoru takové řešení ZATIM předkládat, teprve až prodají ty miliardy vakcín, které stejně nezasáhnou rychle mutující vir v jeho dalších podobách....bude tabletka. Už se o ní hovoří. Je to jako dlouhodobý problém se statiny, léčí, ale .....
        AMN
  •  
    30.11.2021 13:17

    Proč pořád chtějí řešit covid vakcínami? Lidé, kteří covid prodělali, mají 13x větší ochranu než ti, co byli očkováni. V nemocnicích se téměř nevyskytují. Když se lidé promoří, pandemie skončí. Není potřeba dělat žádná opatření, je možno nechat lidi žít jak před covidem. Je pouze potřeba chránit nejohroženější skupiny (staré nad 60 let a lidi obézní, s cukrovkou, vysokým tlakem apod). Těm je potřeba hned po pozitivním testu podat monoklonální protilátky. Jak je možné, že jsou tisíce lidí v nemocnicích? Není rozumnější dát lidem půlhodinou infuzi a poslat je zdravé domů, než se o ně týdny starat v nemocnici? Proč 3x očkovaný Zeman dostal monoklonální protilátky, přece byl chráněný třemi dávkami vakcíny. Jsem přesvědčen, že i Vojtěch a Svrčinová dostali Regeneron. Už Trump se tak rychle dostal s covidu. Pro papaláše není covid problém, ale pouze kšeft. Lůza musí v útrapách umírat, aby se jejich kšeft zdůvodnil.
    Jan47
    •  
      30.11.2021 14:40

      Protože nejsou rozumné léky a dost z neočkovaných končí na JIP, což jsou miliardové náklady. Po očkování končí na JIP jen zlomek a úspory jsou obrovské. Tak proto očkování je to nejlevnější řešení...
      ..
      • 2021 - nejméně 35 miliard dolarů
        03.12.2021 18:50

        Pfizer, který spolupracuje s německou společností BioNTech, tento rok prodal vakcíny za nejméně 35 miliard dolarů (přes 784 miliard korun).
        AMN
      • ..
        30.11.2021 14:58

        Monoklonální protilátky nejsou rozumné? Kdyby byly lidem včas podány, neskončili by na JIP. Ano, jedna třetina na JIP jsou očkováni. Matematicky vzato, je to zlomek. Možná je očkování nejlevnější řešení, které však vůbec nic neřeší. Kromě kšeftů pro politiky. A to nepíšu o důsledcích očkování. Ze svého okolí vím o třech úmrtích po vakcíně a jednom úmrtí po covidu.
        Jan47
        • Re: ..
          30.11.2021 15:51

          Když budou všichni očkovaní (100%) bude i na JIP 100% očkovaných. V ročnícíh 60+ je proočkovanost asi 75-80%, takže těch neočkovaných by tam muselo ležet asi 6 krát více aby se dorovnal poměr očkovaných a neočkovaných v dané věkové skupině. Bez očkování by dnes na JIP leželo 6 krát více očkovaných než dnes, což je zhruba třikrát víc než jich tam nyní leží celkově. Zdravotnictví by zkolabovalo. Jinak kolik stojí jedna dávka těch monoklonálních protilátek a kde a jak je chcete podávat v množsví 25 tis. denně?
          ..
          • Dokola a dokola....
            03.12.2021 19:00

            „Pokud by se ukázalo, že třetí dávka současné vakcíny Comirnaty by člověka proti dalším budoucím variantám nechránila, Pfizer a BioNTech jsou schopny zhruba do 100 dní vyvinout a vyrobit vakcínu ušitou na míru konkrétní variantě,“sdělil Bourla. ............až se jim podaří otestovat celý svět, který jim tu 3.fázi zafinancuje bude v květnu 2023 znám výsledek, jak je vakcína účinná, jaké má vedlejší účinky a mnohé další detaily, které nejsou známy a pouze se odhadují. Do té doby budou mnozí jedinci mít v sobě již možná 6 až 8 dávek a teprve potom se dozví, jaká látka jim v krvi koluje. Je fakt, že někteří se to již nedozví .....
            AMN
          • ..
            30.11.2021 16:23

            Kde jste sebral 25 tisíc denně? V nemocnicích je cca 6400 hospitalizovaných s covidem. Denní příjem tak může činit stovky pacientů. Pokud by bylo v Česku 100 nemocnic, pak by se v průměru denně na jednu nemocnici jednalo o jednotky pacientů. To není schopna průměrná nemocnice podat např. pěti pacientům denně půlhodinovou infuzi? Kdyby se tak postupovalo, odpadla by diskuze o procentech pacientů na JIP. Nebo jinak. Podmínkou pro podání monoklonálních protilátek je věk 60+ nebo komorbidity. Kolik z v průměru 15 tisíc denně pozitivních splňuje podmínky podání infuze? Tisíc? Pak by tedy jedna nemocnice musela obsloužit 10 pacientů denně.
            Jan47
            • Re: ..
              30.11.2021 18:39

              Tak aktuálně je cca 25 tis nakažených denně i přesto, že tu máme očkování. Bez očkování by to bylo víc. Počítal jsem, že by monoklonální protilátky dostával každý nakažený (protilátky je třeba nasadit hned ne až je pacient ve vážném stavu) třeba ve věku 45+ a každý s nějakou komorbiditou. Ok 25.000 je trochu nadstřelené, ale řekněme 10-15.000 by to být mohlo. Rozhodně řádově víc než stovky denně.
              ..
  •  
    30.11.2021 11:52

    Tak se budeme očkovat jak blázni, a bude to houbes platný, přinejmenším proti omikronu. Jen si nandáme do těla nějaký svinstvo. Nejsem odpůrce očkování, ale když vidím ty výsledky, tak se jím asi stanu.
    ricochet
    •  
      30.11.2021 11:58

      Tak za mě vakcína, která mi desetkrát sníží riziko, že skončím v nemocnici na JIP přijde jako dost účinná. Sice to není to, co slibovali, ale i tak je to hodně dobrý.
      ..
Aktuální komentáře
26.04.2024
22:02Zámořské akciové indexy uzavřely týden růstem  
17:29Pokles inflace k 2 % je jen částí investičního příběhu následujících let
16:51UNICAPITAL Invest VI a.s.: Oznámení o první výplatě úrokového výnosu
16:45UNICAPITAL Invest VI a.s.: Oznámení o třetí výplatě úrokového výnosu
16:34Výsledky zajistily zelený závěr týdne  
15:39Rattner: Vlna prvního nadšení z elektromobilů opadá
14:34Braňo Soták: Výsledkům Alphabet v podstatě není co vytknout, dominantní stále ještě vyhledávání  
13:58Výsledky Microsoft: Vysoké kapitálové výdaje do AI začínají sklízet ovoce  
12:34Savarin p.l.c.: Výroční zpráva za rok 2023
12:15Perly týdne: Různé názory na cesty ke svobodě a slabá místa Tesly
11:01Trhy: Techy zabraly, BoJ je opatrná a výnosy před inflačními čísly klesají  
10:41Jakub Blaha:Výsledky těžaře zlata Newmont a update k našemu investičnímu tipu  
10:32TOMA, a.s.: Konsolidovaná výroční finanční zpráva TOMA za rok 2023
10:09Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.: Zveřejnění regulatorní informace Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.
10:01Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.: Zveřejnění regulatorní informace Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.
9:07Rozbřesk: Mohou vyšší sazby Fedu vést k rychlejšímu snižování sazeb v eurozóně?
8:56Vřele přijatá čísla tech gigantů pomáhají Evropě do zeleného, Moneta poprvé bez nároku na dividendu  
8:30Microsoft zvýšil čtvrtletní zisk o pětinu, tržby překonaly očekávání
8:28Majitel Googlu výrazně zvýšil čtvrtletní zisk, poprvé vyplatí dividendu
6:24Willett Advisors: Spojené státy v mimořádné pozici, Čína hodnotovou akcií

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
Nebyla nalezena žádná data