Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Uniper dostal od Gazpromu sdělení o nemožnosti plnit závazky kvůli zásahu vyšší moci

Uniper dostal od Gazpromu sdělení o nemožnosti plnit závazky kvůli zásahu vyšší moci

18.07.2022 16:30
Autor: ČTK

Německá společnost Uniper, která je největším dovozcem ruského plynu do Německa, dostala od ruské plynárenské společnosti Gazprom oznámení o zásahu vyšší mocí. To by znamenalo, že se Gazprom snaží vyvázat z odpovědnosti za neplnění závazků vůči Uniperu. Německý podnik ale sdělil, že oznámení Gazpromu neuznává, protože má retroaktivní účinnost, a to od 14. června. Informovala o tom dnes agentura Reuters.

"Uniper se domnívá, že je to neopodstatněné. Tvrzení o zásahu vyšší mocí proto oficiální odmítl," uvedl německý podnik.

Reuters krátce předtím s odkazem na své zdroje napsal, že Gazprom vyhlásil zásah vyšší moci na dodávky zemního plynu do Evropy nejméně jednomu významnému odběrateli, kterého ale nejmenoval. Odvolával se na dopis Gazpromu s datem 14. června, později uvedl, že dopis má datum 14. července. Účinnost oznámení je od 14. června.

Mezinárodní agentura pro energii (IEA) podle listu Financial Times (FT) krátce po zprávě varovala, že Evropa musí spotřebu plynu okamžitě snížit. Zmínila omezení klimatizace a prodej plynu průmyslovým odběratelům v aukcích, jinak podle ní hrozí, že v zimě bude surovina na příděl.

Šéf IEA Fatih Birol vyzval evropské vlády, aby "využily každý den" a v dalších třech měsících naplnily zásobníky. "Poslední kroky Ruska k většímu omezení dodávek zemního plynu spolu s dalším narušením dodávek jsou pro Evropskou unii nejvyšší pohotovostí, uvedl Birol. Vyšší ceny podle něj sice už zčásti poptávku omezily, ale "Evropa musí před těžkou zimou přijmout další výrazná opatření".

Gazprom v tomto červnovém oznámení podle Reuters uvedl, že nemůže plnit své závazky kvůli mimořádným okolnostem, nad nimiž nemá kontrolu. Datum vyhlášení vyšší moci se zhruba kryje se začátkem omezování kapacity plynovodu Nord Stream 1 na současných zhruba 40 procent původního stavu. Gazprom v polovině června kapacitu plynovodu omezil se zdůvodněním, že se zpožďuje avizovaný návrat ruské turbíny ze servisu, který v Kanadě prováděla německá společnost Siemens Energy.

Nord Stream 1 je hlavní trasou pro dodávky ruského zemního plynu do EU, nyní ale prochází pravidelnou údržbou. Trvat by měla do 21. července a zejména Německo už dalo najevo, že má obavy, aby po údržbě začal plyn tímto potrubím vůbec znovu proudit.

Dopis Gazpromu datovaný podle Reuters 14. července a určený Uniperu může ruskou firmu chránit před kompenzacemi za nedodání suroviny v termínu stanoveném smlouvou. Gazprom, nad kterým má kontrolu Kreml, ale tímto postupem riskuje další eskalaci napětí mezi Ruskem a Západem kvůli invazi svých vojsk na Ukrajinu.


Čtěte více:

Wells Fargo: Euro ještě oslabí
18.07.2022 16:18
Zřejmě nejdiskutovanějším tématem na měnových trzích je nyní dosažená ...
Příjmům Bank of America pomohly vyšší úrokové sazby. Zisk ale zůstal pod odhady
18.07.2022 13:32
Bank of America dnes oznámila smíšené výsledky za druhé čtvrtletí. Zis...
Goldman Sachs ve druhém čtvrtletí snížila zisk téměř na polovinu, ale překvapila výnosy z tradingu
18.07.2022 13:56
Banka Goldman Sachs oznámila výsledky za druhé čtvrtletí letošního rok...
Kladivo na Alibabě by mohlo vynést akcii nahoru
18.07.2022 14:50
Minulý týden zaujalo hlavní makléř Patria Finance Pavola Mokoše proraž...

Váš názor
  •  
    20.07.2022 11:59

    Dobrý den pánové k vašim úvahám bych si zde dovolil uvést jediné slovo BRICS
    sovíhora
  •  
    18.07.2022 20:03

    Dneska poprvé v bedně odborník na energie uvedl, že se sankce na plyn minuly účinkem. Uvedl, že Rusko má vlivem zdražení i přes markantně snížený odběr asi trojnásobný příjem za plyn oproti minulosti. Jinými slovy na tom obrovsky vydělalo a pokud jsme na dovozu z Ruska stopro závislí je to střelba do vlastní nohy. Uvedl, že řešením je mimo jiné výroba elelktřiny z fosilních paliv. Pokud jsme chtěl Rusům ustřihnout penězotok na válku, tak se asi stal pravý opak. Když už to pustili do bedny tak je to vážné...
    karel777
    • sankce se projeví vždy až po určité době
      19.07.2022 7:10

      ekonomika má velkou setrvačnost. Sankcí je mnoho druhů a některé už způsobují velmi vážné problémy. Ruská ekonomika je závislá na západních technologiích. Bez nich a náhradních dílů, servisu a podpory se brzy zastaví. To je pouze zbožné přání tvrdit, že sankce nefungují a žádat jejich zrušení. Je to logické, moskva míří poměrně rychlým tempem do řiti, proto tvrdí, že sankce jsou neúčinné aby se zrušili. Něco jiného je odběr plynu a ropy. Bohužel jsme závislí na ruském plynu, a bude to nějakou dobu trvat, než se to změní. Ale až se to změní a přestaneme odebírat i plyn a ropu, rusko se zhroutí. Bude nás to hodně bolet ale rusko to položí.
      oradapoisson
      • Re: sankce se projeví vždy až po určité době
        19.07.2022 9:04

        Bohužel nepoloží, spíš jenom oslabí... ale i to se počítá. Komodita si cestu k penězům vždy najde... přes Indii, Čínu apod. Evropa vždy platila nadstandard a teď rus bude muset skousnout standard nebo prodávat se slevou... Dlouhodobě souhlas, posune to rusáka o 10-20 let technologicky zpátky, vytvořil už na své západní hranici národ co neexistoval a ten ho bude nenávidět stovku let a posunul Finy a Švédy do NATO.... Dlouhodobě si to Putin posr...Mohli si žít jak prasata v žitě a teď budou muset možná i začít makat...
        TOMTOM
        • jo to je možné, ale jedno je jisté
          19.07.2022 9:51

          že v některých bodech se masovému vrahu vladimirovi povede vrátit rusko před rok 1989. Budou si vytírat zadky novinami nebo věchejtkem slámy (ti bohatší) ti chudší si po týdnu budou mýt zadky ve volze a v jeniseji. Jejich životní úroveň brzy dosáhne severokorejské úrovně. Na vesnicích to ani nepoznají, ale v moskvě a petrohravu se jim to přestane líbit a potom by mohla přijít změna. (Třeba ještě k horšímu Gorbačov se rodí jednou za sto let :-)!
          oradapoisson
Aktuální komentáře
19.04.2024
13:24Perly týdne: Moc nečekat od Applu i celého trhu?
12:48Reuters: Německá vláda mírně zvýší odhad letošního růstu ekonomiky
11:48Jak na DIP? A na čem čeští investoři letos nejvíce vydělali? Zjistěte na webináři Patrie v úterý 23. dubna od 16:00
11:24Jakub Blaha: Konec transparentnosti Netflixu zastínil obzvlášť dobré výsledky  
10:58Páteční dopoledne je červené, po přestávce se do hry opět vložil Blízký východ  
9:25Netflix reportoval nejlepší první kvartál od roku 2020. Překvapil počtem předplatitelů
9:07Rozbřesk: Proč je česká koruna odolnější vůči silnému dolaru?
8:43Akciové trhy zrudly pod tíhou obav z konfliktu na Blízkém východě, Netflix překvapil vysokým počtem platících uživatelů  
6:03Evercore: Hlavním příběhem je mimořádná odolnost ekonomiky
18.04.2024
22:02S&P 500 poklesl popáté v řadě; investoři čekají na Netflix  
17:45Růst cen akcií a cena za riziko
17:23DJIA dnes v čele a ECB se od Fedu neodpoutá  
15:59Deloitte: Cena nájemného v prvním čtvrtletí vzrostla o procento na 295 Kč/m2
15:20Lee: I kdyby sazby šly letos dolů jen jednou, pro akcie by to stále bylo dobré prostředí
12:56Vasle: Rozdílná měnová politika ECB a Fedu má své limity
11:52Výhled TSMC překonal odhady díky podpoře poptávky po AI čipech
11:36Akcie se zvedají. Jak pevnou oporu dodají firmy?  
9:54Ifo: Německé firmy letos plánují snižování investic
9:05Rozbřesk: Zachrání Super-Mario (znovu) Evropu?
8:45EU nebude formálně vyšetřovat investici Microsoftu do OpenAI

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
Nebyla nalezena žádná data