Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Zemřela královna Alžběta II. Britským králem se stal Charles

Zemřela královna Alžběta II. Britským králem se stal Charles

08.09.2022 20:04, aktualizováno: 8.9. 21:08
Autor: Redakce, Patria.cz

Aktualizováno

Ve věku 96 let dnes zemřela britská královna Alžběta II., oznámil Buckinghamský palác. Na sídle britských panovníků v Londýně byla spuštěna vlajka. Alžběta II. byla nejdéle vládnoucí panovnicí v britských dějinách. Novým britským králem se stal nejstarší syn Alžběty II., princ Charles. "Dnes zůstane na Balmoralu a v pátek se vrátí do Londýna," informoval královský palác.

"Královna zemřela dnes odpoledne pokojně na zámku Balmoral," uvedl Buckinghamský palác. Na půl žerdi byla spuštěna také vlajka na hradu Windsoru, veřejnoprávní stanice BBC zahrála britskou hymnu.

Queen Elizabeth II: A constant presence in a changing world https://t.co/Ok05q6nvEq pic.twitter.com/p1tdiM5ENF

Zdravotní stav Alžběty II. se v posledních desítkách hodin zhoršil, její lékaři dnes dali najevo, že jsou jím znepokojeni. Následně se za královnou do zámku Balmoral ve Skotsku sjeli členové britské královské rodiny. Ještě v úterý přitom královna plnila pracovní povinnosti při výměně na premiérském postu. Do funkce jmenovala Liz Trussovou poté, co "laskavě" přijala rezignaci Borise Johnsona.

Komentátor BBC o Alžbětě II. prohlásil, že šlo o symbol stability a kontinuity, o jednu z nejznámějších osobností na světě. "Jde o historický okamžik a konec jedné éry," řekl. Podle agentury AP bude mít její smrt "obrovský a nepředvídatelný dopad".

Nový britský král Charles III. v prvním prohlášení po smrti Alžběty II. uvedl, že truchlí kvůli odchodu vážené panovnice a milované matky. "V období smutku a přeměn bude mě i moji rodinu utěšovat vědomí toho, jakému respektu a široké oblibě se královna těšila," napsal syn zesnulé panovnice. Je si vědom toho, že její odchod těžce pocítí lidé v Británii i po celém světě.

Královna Alžběta II. byla skálou, na které byla vystavěna moderní Británie, zprávami o její smrti jsme zdrceni, uvedla britská premiérka Liz Trussová. Dnešek je podle ní dnem velké ztráty, ale královna, milovaná v Británii i po celém světě, po sobě zanechala velký odkaz. "Bože ochraňuj krále," zakončila proslov před tradičním londýnským sídlem premiérů v Downing Street premiérka Trussová.


Hlavní milníky ze života královny Alžběty II.

21. dubna 1926 - Narozena v Londýně.

12. prosince 1936 - Stala se následnicí trůnu po nečekané abdikaci krále Edwarda VIII. kvůli rozhodnutí oženit se s rozvedenou ženou. Na trůn nastupuje Alžbětin otec jako Jiří VI.

20. listopadu 1947 - Provdala se za vzdáleného bratrance Philipa Mountbattena, poručíka námořnictva původem z Řecka.

14. listopadu 1948 - Narodil se jí první syn Charles. Královský pár měl později ještě tři další děti: Annu, Andrewa a Edwarda.

6. února 1952 - Ve věku 25 let nastoupila na trůn po smrti svého otce Jiřího VI., který zemřel na rakovinu plic ve věku 56 let. Její korunovace ve Westminsterském opatství se uskutečnila 2. června 1953.

1982 - Poprvé za 450 let se britský panovník, hlava anglikánské církve, setkává s hlavou římskokatolické církve, papežem Janem Pavlem II. Královna též vzdala poctu britským silám v kontroverzním vánočním poselství po válce Británie s Argentinou o Falklandy.

1992 - Podle královny "annus horribilis". Tři z jejích dětí opustily své protějšky a hrad Windsor zachvátil ničivý požár.

1994 - Historická návštěva královny Alžběty II. v Rusku.

27. - 29. března 1996 - Třídenní státní návštěva Alžbety II. v ČR, historicky první oficiální návštěva britského panovníka v českých zemích.

31. srpna 1997 - Královna byla kritizována za svou zdrženlivou reakci, v rozporu s emocemi národa, po smrti oblíbené princezny Diany.

6. února 2002 - Zlaté jubileum. Devátého února umírá sestra Alžběty II., princezna Margaret, ve věku 71 let, 30. března umírá královna Alžběta, královna matka.

6. února 2012 - Diamantové jubileum. Královna zahajuje letní olympijské hry.

9. září 2015 - Stala se nejdéle vládnoucím panovníkem na britském trůnu v dějinách.

9. dubna 2021 - Ve věku 99 let zemřel její milovaný choť, princ Philip.

6. února 2022 - Dosáhla platinového jubilea (70 let na trůnu).

2. června 2022 - Slavnostní vojenský průvod v centru Londýna zahájil čtyřdenní oslavy 70. výročí vlády britské královny Alžběty II.

6. září 2022 - Sedmačtyřicetiletá bývalá ministryně zahraničí Liz Trussová se stala britskou premiérkou. Královna Alžběta II. ji do funkce jmenovala na skotském zámku Balmoral, kde zhruba o hodinu dříve přijala rezignaci Borise Johnsona. Po Margaret Thatcherové a Therese Mayové je Elizabeth Trussová třetí ženou v čele britské vlády a 15. ministerským předsedou za dobu vlády Alžběty II.

7. září 2022 - Britská královna Alžběta II. odložila schůzku se svými poradci z takzvané královské rady, protože lékaři jí doporučili odpočinek.

8. září 2022 - Britská královna Alžběta II. zemřela ve věku 96 let. Šlo o nejdéle vládnoucí panovnici v britských dějinách. Novým britským králem se stal nejstarší syn Alžběty II., princ Charles.

 

 

Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
19.04.2024
11:48Jak na DIP? A na čem čeští investoři letos nejvíce vydělali? Zjistěte na webináři Patrie v úterý 23. dubna od 16:00
11:24Jakub Blaha: Konec transparentnosti Netflixu zastínil obzvlášť dobré výsledky  
10:58Páteční dopoledne je červené, po přestávce se do hry opět vložil Blízký východ  
9:25Netflix reportoval nejlepší první kvartál od roku 2020. Překvapil počtem předplatitelů
9:07Rozbřesk: Proč je česká koruna odolnější vůči silnému dolaru?
8:43Akciové trhy zrudly pod tíhou obav z konfliktu na Blízkém východě, Netflix překvapil vysokým počtem platících uživatelů  
6:03Evercore: Hlavním příběhem je mimořádná odolnost ekonomiky
18.04.2024
22:02S&P 500 poklesl popáté v řadě; investoři čekají na Netflix  
17:45Růst cen akcií a cena za riziko
17:23DJIA dnes v čele a ECB se od Fedu neodpoutá  
15:59Deloitte: Cena nájemného v prvním čtvrtletí vzrostla o procento na 295 Kč/m2
15:20Lee: I kdyby sazby šly letos dolů jen jednou, pro akcie by to stále bylo dobré prostředí
12:56Vasle: Rozdílná měnová politika ECB a Fedu má své limity
11:52Výhled TSMC překonal odhady díky podpoře poptávky po AI čipech
11:36Akcie se zvedají. Jak pevnou oporu dodají firmy?  
9:54Ifo: Německé firmy letos plánují snižování investic
9:05Rozbřesk: Zachrání Super-Mario (znovu) Evropu?
8:45EU nebude formálně vyšetřovat investici Microsoftu do OpenAI
8:30Evropa čelí podle guvernéra BoE menší inflační hrozbě než USA, Microsoft se vyhne vyšetřování kvůli akvizici Open AI a futures jsou zelené  
6:40Fidelity International: Německá medvědí data jsou příznivá pro německé státní dluhopisy

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
Nebyla nalezena žádná data