Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Recese je už skoro tu, v Česku i v eurozóně. Evropská komise sráží odhady růstu pro příští rok. Horší jsou i odhady pro inflaci

Recese je už skoro tu, v Česku i v eurozóně. Evropská komise sráží odhady růstu pro příští rok. Horší jsou i odhady pro inflaci

11.11.2022 11:25, aktualizováno: 11.11. 12:11
Autor: Redakce, Patria.cz

Aktualizováno

Česká ekonomika se v příštím roce bude pohybovat na hraně recese a její růst zpomalí na 0,1 procenta místo dříve očekávaných dvou procent. Počítá s tím dnešní makroekonomická prognóza Evropské komise (EK), podle níž se na zhoršení odhadů podepíše zejména pokračující válka na Ukrajině a související energetická krize. Evropská komise dnes také zhoršila odhadovaný růst ekonomiky EU na příští rok na 0,3 procenta a odhadovaný růst ekonomiky eurozóny na příští rok rovněž na 0,3 procenta z dosud prognózovaných +1,4 procenta.

Komise zvýšila odhad míry inflace, která by se letos měla dostat na 15,6 procenta, což je po trojici pobaltských zemí nejvíce v celé EU. Naopak nejnižší z celé sedmadvacítky států zůstane letos v České republice nezaměstnanost, kterou komise předpovídá na 2,7 procenta. V příštím roce by měla inflace klesnout na 9,5 procenta a být níže než na Slovensku, v Polsku či v Maďarsku, kde se očekává další růst cen pro spotřebitele. Nezaměstnanost se zvýší na 3,3 procenta.

"Česká průmyslově založená ekonomika spoléhající na dovoz je nadále silně zasažena problémy v dodavatelských řetězcích a vysokými cenami energií," uvedla komise.

Podzimní makroekonomická prognóza - HDP

11
 

Zdroj: Evropská komise


Zhoršení vyhlídek české ekonomiky podle ní souvisí se složitou finanční situací domácností a firem a se zhoršením důvěry spotřebitelů. Unijní exekutiva očekává na přelomu roku pokles spotřeby domácností vyvolaný snížením jejich reálných příjmů. Omezený bude v příštím roce podle EK růst investic, a to navzdory očekávaným vládním investicím ze záchranného unijního fondu.

České ministerstvo financí v nové makroekonomické prognóze tento týden zlepšilo odhad růstu hrubého domácího produktu (HDP) na letošní rok na 2,4 procenta. V srpnu odhadovalo růst o 2,2 procenta. V příštím roce čeká hospodářský pokles o 0,2 procenta. Ministr financí Zbyněk Stanjura řekl, že česká ekonomika začala klesat ve třetím čtvrtletí.

Podzimní makroekonomická prognóza - inflace

22
  

Zdroj: Evropská komise

Předpověď pro celou EU:

Evropská ekonomika se na přelomu roku zejména kvůli dopadům ruské invaze na Ukrajinu dostane do recese a hospodářský růst v příštím roce proti původním odhadům výrazně zpomalí, uvedla dnes také komise. Hrubý domácí produkt (HDP) sedmadvacítky členských zemí podle ní vzroste o 0,3 procenta místo 1,5 procenta, jak předpokládala předpověď z léta. Unijní exekutiva zároveň výrazně zvýšila odhadovanou míru inflace, kterou letos v průměru očekává na rekordních 9,3 procenta. Předchozí odhad byl o procentní bod nižší.

Naproti tomu letošní růst HDP bude podle komise o něco vyšší, především díky silnému oživení v první polovině roku a stále relativně nízké nezaměstnanosti. HDP sedmadvacítky zemí, jehož letošní růst komise dříve odhadla na 2,7 procenta, podle dnešní předpovědi vzroste o 3,3 procenta.

Inflační tlaky by v příštím roce měly podle komise mírně polevit, meziroční míra však nadále zůstane relativně vysoko, a to na sedmi procentech. Blíže k dřívějším hodnotám by se měla vrátit až v roce 2024, kdy podle dnešního odhadu klesne na tři procenta.

"Ekonomika EU se nachází ve zlomovém bodě, kdy se vyrovnáváme s vedlejšími dopady nevyprovokované ruské invaze na Ukrajinu a složité geopolitické situace. Vysoké ceny energií přiživují inflaci, lidé v celé Evropě bojují s rostoucími životními náklady a naše firmy ztrácejí konkurenceschopnost," řekl dnes ke zhoršení vyhlídek unijní ekonomiky místopředseda komise Valdis Dombrovskis.

Komise očekává postupné zlepšování situace od druhé poloviny příštího roku. V roce 2024 by se hospodářství mělo vrátit k pravidelnému růstu s průměrnou hodnotou 1,6 procenta.

Předpověď pro eurozónu:

Ekonomika eurozóna vzroste letos o 3,2 procenta, což je lepší předpověď než doposud, za kterou stojí dosud lepší výkonnost v tomto roce. V příštím roce už ale hospodářská expanze zpomalí na 0,3 procenta. Nejhůře se povede největší evropské ekonomice, kterou je Německo. Šířeji v unii se podobně špatně povede pouze Švédsku.

Cenový růst komise aktuálně odhaduje v letošním roce v průměru na 8,5 procenta a v roce 2023 na 6,1 procenta. V obou přípaech jde o podstatně vyšší prognózy, než sliboval poslední, červencový odhad. V říjnu byla inflace v eurozóně na maximu pro tento region ve výši 10,7 procenta.

5 

Zdroje: Bloomberg, ČTK, EK

 
 
 

Čtěte více:

Tuzemská ekonomika klesla mezičtvrtletně o 0,4 %, dolů ji táhly nižší výdaje domácností
01.11.2022 9:12
Hrubý domácí produkt (HDP) očištěný o cenové vlivy a sezónnost byl ve ...
HDP klesá, vstupuje Česko do recese?
01.11.2022 10:40
HDP v Česku podle očekávání ve třetím kvartále pokleslo, a to o 0,4 % ...
Podle nové makroekonomické prognózy ministerstva financí se letos zvýší zadlužení na 43,9 pct, HDP by ale mělo růst o 2,4 pct
09.11.2022 10:43
Veřejné finance skončí letos ve schodku 4,6 procenta HDP, příští rok s...
Nová makroekonomická prognóza ČBA: Příští rok přijde stagnace, oživení ekonomiky až ve druhém kvartálu 2023
10.11.2022 10:22
Česká bankovní asociace dnes v nové makroekonomické prognóze zlepšila ...

Váš názor
  • Hmm... "ČESKÁ PRŮMYSLOVĚ ZALOŽENÁ EKONOMIKA SPOLÉHAJÍCÍ NA DOVOZ...."
    11.11.2022 18:51

    Nejspis to byl jen muj osobni pocit, ze se CZ dlouhodobe profilovala jako "otevrena ekonomika zalozena na exportu".... /// Hmmm....takze kurzovy vliv minus -16% skrz energie dovazane za USD... vlastne NEBYL... /// je to jako kdyz se vydate do mezihvezdneho prostoru a vratite se zpet.... zde to reverzne funguje, aniz by kdo kamkoliv odcestoval :-))) tak to je....
    Mudr.c
Aktuální komentáře
25.04.2024
22:03Zámoří strhla do záporu Meta i pomalejší růst ekonomiky  
19:16ČD Cargo, a.s.: Tisková zpráva
19:10UNICAPITAL Invest III a.s.: Výroční zpráva 2023
19:04UNICAPITAL Invest VI a.s.: Výroční zpráva 2023
18:30Staro – nový technologický cyklus a atraktivita růstových akcií
17:05Martin Kycelt: Překvapivé reakce na výsledky Tesly a Meta Platforms
16:47Slabé HDP s vyššími inflačními tlaky. Po výsledcích se trhy potýkají i s makrodaty  
16:00SATPO finance, s.r.o.: Výroční finanční zpráva za rok 2023
16:00City Home finance III, s.r.o: Výroční finanční zpráva za rok 2023
15:46Braňo Soták k výsledkům Meta Platforms a staronové cílové ceně: Silná čísla "po zásluze" potrestána, akcie -15 %  
15:13Hermes vzdoruje zpomalení prodeje luxusního zboží, akcie však s dobrými výsledky dopředu počítaly  
12:50Deusche Bank s nejlepšími čísly od roku 2013. Zpět v čele ziskovosti investiční bankovnictví
12:09Sazby výš po delší dobu a trh zralý na další korekci?
11:37Miliardáři by podle ministrů G20 měli platit dvouprocentní majetkovou daň
11:08Těžařská firma BHP chce rivala Anglo American, vznikl by největší producent mědi
11:02Jak jsou na tom velké techy? Meta nalomila důvěru investorů  
10:24Meta navyšuje výdaje na AI. Investoři se ale obávají, zda se vynaložené peníze vrátí
10:18JTPEG Croatia Financing I, a.s.: Zveřejnění Roční finanční zprávy emitenta za rok 2023
10:12MONETA Money Bank, a.s.: Uveřejnění vnitřní informace
9:34Komerční banka, a.s.: Oznámení o přijatých usneseních na VH KB konané dne 24.4.2024

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
14:30USA - Výdaje na osobní spotřebu, m/m
16:00USA - Index spotř. důvěry Mich. university