Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Fiala: Doprava, jádro, lithium, čipy či trendy v IT mají potenciál změnit ČR

Fiala: Doprava, jádro, lithium, čipy či trendy v IT mají potenciál změnit ČR

01.09.2023 13:01
Autor: ČTK

Doprava, energetická infrastruktura, jádro, lithium, čipy a trendy v informačních technologiích, jako je umělá inteligence, je šest konkrétních oblastí, které mají obrovský potenciál změnit zemi. Proto tam musí směřovat velká část strategických investic, řekl dnes na konferenci Česko na křižovatce premiér Petr Fiala (ODS). Problémem Česka je podle něj hlavně absence široké a dlouhodobé celospolečenské shody na hlavních prioritách směřování republiky. Vyzval k dostavbě české dopravní infrastruktury a zásadnímu posílení české energetiky.

"Jsem přesvědčen, že ČR může opět patřit mezi nejvyspělejší země světa, pokud v následujících letech dokáže naplno využít svoji geografickou polohu, ekonomický a lidský potenciál tak, aby se z ní stala opravdová hlavní křižovatka Evropy," uvedl Fiala.

Fiala očekává, že v dalších týdnech a měsících se v rámci Výboru pro strategické investice odehrají dvě důležité diskuse. Jedna se bude týkat konkrétních legislativních změn, jež usnadní výstavbu dopravní, energetické a síťové infrastruktury. "Bylo by skvělé, kdyby tyto návrhy schválil Parlament už v první polovině příštího roku," uvedl. Druhá diskuse se podle něj musí zabývat otázkou konkrétního financování jednotlivých strategických projektů. "Nechci vás tady omračovat velkými čísly, ale v příštích letech půjde řádově o biliony korun," dodal.

Fiala řekl, že je mu sympatická myšlenka, že by se měl oddělit dlouhodobý rozpočet na strategické investice od běžného provozního hospodaření státu. "Snaha této vlády o zdravé státní finance ale nesmí být nijak oslabena," podotkl.

Zdůraznil však, že investice nejsou dotace, podle něj musí být garantovaná jejich ekonomická návratnost. Cestu ve financování investic vidí v kombinaci prostředků z veřejného a soukromého sektoru nebo větším zapojení Národní rozvojové banky, doplnil Fiala. Myšlenka čerpat jen z veřejného rozpočtu je podle něj předem odsouzená k zániku. "Stávající struktura ekonomiky je nevýhodná. Neumožňuje takový růst mezd a staví nás do nevýhodné pozice vůči zahraničním koncernům," míní.

Například do zdravotnictví, dopravy nebo školství podle něj ale Česko investuje více než je evropský průměr. Uvědomit si to je podle něj otázkou již zmiňovaného nedostatku sebevědomí, dodal. "Musíme se ale bavit o tom, jak jsou peníze vynaloženy, co v praxi přinášejí a jak zlepšit to, kam je vkládáme," upozornil.

Energetika je jednou z klíčových oblastí, kam by strategické investice měly směřovat, v minulosti byla opomíjená, řekl. Dvě předchozí vlády podle něj lehkovážně rušily jaderné tendry, a proto v dohledné době Česká republika nemůže počítat s energií z nových jaderných bloků, uvedl. "Podle různých odhadů nám už do deseti let může chybět zhruba deset terawatthodin elektřiny," řekl předseda vlády.

Právě výrazné posílení české energetiky je podle Fialy cestou, jak vyrovnat státní dluh. Další je pak dostavba dopravní infrastruktury. "Potenciál Karlovarského nebo třeba Jihočeského kraje by byl daleko vyšší, kdyby byly napojeny na moderní dopravní infrastrukturu. Zásadní je také dopad na cestovní ruch," dodal. Zmínil také důležitost rozvoje elektromobility, klíčovou surovinou je v tomto ohledu podle něj lithium. "V České republice máme evropské ložisko lithia, tři až pět procent dosud objevených celosvětových zásob. Proto pracujeme na tom, abychom co nejdříve spustili těžbu, ideálně v roce 2026," řekl.

Vláda podle něj nadále jedná s koncernem Volkswagen o tom, aby v Liních u Plzně vznikla továrna na výrobu automobilových baterií, takzvaná gigafactory. Konkurovat jiným státům není jednoduché, pokud ale gigafactory bude v Evropě, bude to v České republice, řekl.

K realizaci jednotlivých hospodářských cílů je rovněž nutná kvalitní pracovní síla, proto by se stát měl zaměřit na rozvoj školství, míní Fiala. I když jsme vzdělaná země, co se týče nových trendů, ujíždí nám vlak, uvedl. Má ambici, aby byla Česká republika do deseti let centrem vzdělanosti a nových myšlenek. "Musíme mít školy, které rozvíjejí každý talent," řekl premiér Fiala. Pracovní síly je podle něj na tuzemském trhu také nedostatek, chybí především ta ze zahraničí. Vláda aktuálně pracuje na tom, aby se Česká republika ročně otevřela 20.000 novým kvalifikovaným zaměstnancům z okolních států, uvedl.


Čtěte více:

Perly týdne: ESG do koše a křičící kupovat na dluhopisech
01.09.2023 12:20
Lynn Forester de Rothschild stojí v čele E.L. Rothschild a podle ní „E...
MF předložilo vládě návrh rozpočtu se schodkem 252 miliard korun
01.09.2023 10:02
Ministerstvo financí předložilo vládě návrh státního rozpočtu na příšt...
Komentář: Tuzemský průmysl zůstává v útlumu
01.09.2023 10:52
Nálada v tuzemském průmyslu zůstala i v srpnu na bodu mrazu. Index nák...
Před klíčovými daty akcie opatrně rostou, dluhopisy vyčkávají
01.09.2023 11:38
Včerejší závěr evropským akciovým trhům nevyšel a zisky směrem ke konc...
Moody's: Kvůli přetrvávající vysoké inflaci zpomalí růst globální ekonomiky
01.09.2023 12:24
Kvůli přetrvávající vysoké inflaci zpomalí růst globální ekonomiky, p...

Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
27.04.2024
8:31Víkendář: Podle Morgan Stanley je ekonomika stále v pozdní fázi cyklu s odpovídajícími důsledky pro akciový trh
26.04.2024
22:02Zámořské akciové indexy uzavřely týden růstem  
17:29Pokles inflace k 2 % je jen částí investičního příběhu následujících let
16:51UNICAPITAL Invest VI a.s.: Oznámení o první výplatě úrokového výnosu
16:45UNICAPITAL Invest VI a.s.: Oznámení o třetí výplatě úrokového výnosu
16:34Výsledky zajistily zelený závěr týdne  
15:39Rattner: Vlna prvního nadšení z elektromobilů opadá
14:34Braňo Soták: Výsledkům Alphabet v podstatě není co vytknout, dominantní stále ještě vyhledávání  
13:58Výsledky Microsoft: Vysoké kapitálové výdaje do AI začínají sklízet ovoce  
12:34Savarin p.l.c.: Výroční zpráva za rok 2023
12:15Perly týdne: Různé názory na cesty ke svobodě a slabá místa Tesly
11:01Trhy: Techy zabraly, BoJ je opatrná a výnosy před inflačními čísly klesají  
10:41Jakub Blaha:Výsledky těžaře zlata Newmont a update k našemu investičnímu tipu  
10:32TOMA, a.s.: Konsolidovaná výroční finanční zpráva TOMA za rok 2023
10:09Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.: Zveřejnění regulatorní informace Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.
10:01Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.: Zveřejnění regulatorní informace Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.
9:07Rozbřesk: Mohou vyšší sazby Fedu vést k rychlejšímu snižování sazeb v eurozóně?
8:56Vřele přijatá čísla tech gigantů pomáhají Evropě do zeleného, Moneta poprvé bez nároku na dividendu  
8:30Microsoft zvýšil čtvrtletní zisk o pětinu, tržby překonaly očekávání
8:28Majitel Googlu výrazně zvýšil čtvrtletní zisk, poprvé vyplatí dividendu

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
Nebyla nalezena žádná data