Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Začlenění ESG do firemní strategie bude brzy povinné

Začlenění ESG do firemní strategie bude brzy povinné

25.10.2023 8:38
Autor: ČTK

Povinnost začlenit reporting ESG do firemní strategie se v ČR dotkne zhruba tisícovky firem. Sekundárně dopadne i na tisíce dalších firem, které budou muset reportovat o ESG v rámci subdodavatelského řetězce. Vyplatí se proto spolupracovat s partnery, kteří se na udržitelnost zaměřují dobrovolně a pomohou tak plnit stanovené ESG cíle.

Podnikání v souladu s principy udržitelnosti, známé také jako ESG (Environment, Social, Governance), dosud představovalo dobrovolnou iniciativu firem, které se zavázaly k etickému chování. V následujících letech se však řada firem bude muset ESG zabývat povinně, a to včetně systematického reportingu ESG aktivit. Tato povinnost vychází z nové Evropské směrnice CSRD o nefinančním reportování, která byla v červenci doplněna o tzv. Evropské reportingové standardy (ESRS), které konkretizují obsah a strukturu zveřejňování informací.

V ČR se nařízení dotkne více než tisícovky firem. Jde hlavně o větší podniky a také o firmy, jejichž cenné papíry jsou obchodovány na regulovaných burzách. Takové firmy budou povinny ve výročních zprávách zveřejňovat informace o svých ESG aktivitách v těchto oblastech: ochrana životního prostředí (E), zaměstnanci a společnost (S), řízení a správa firmy (G). Informace mají být doplněny i o konkrétní čísla.

„Hlavním cílem je posunout výkaznictví o udržitelnosti na úroveň finančního výkaznictví. Společnosti by měly poskytovat relevantní, srovnatelné a spolehlivé informace o dopadech, rizicích a příležitostech souvisejících s udržitelností,“ vysvětluje Petr Číhal ze společnosti EKOLAMP, která zajišťuje zpětný odběr a recyklaci vysloužilých světelných zdrojů a dalších elektrozařízení.

Vyplatí se spolupráce s „ESG compliant“ partnery

V konečném důsledku budou muset shromažďovat údaje o ESG i společnosti, které nemají povinnost podle evropské směrnice reportovat. „Pokud jsou malé a střední podniky součástí dodavatelského řetězce, mohou po nich jejich velcí odběratelé požadovat data k doplnění svých reportů, například informace o uhlíkové stopě,“ vysvětluje Petr Číhal. Firmy, které reportují podle ESRS, musí zahrnout do svých zpráv kompletní údaje, a to včetně informací od svých dodavatelů.

„Vyplatí se proto spolupracovat s partnery orientovanými na udržitelnost. Svým členům pomáháme nejen plnit jejich povinnosti v oblasti zpětného odběru elektrozařízení, ale navíc jim poskytujeme služby v souladu s principy udržitelnosti. Výrobci využívající naše služby tak získávají například certifikát Udržitelná firma, který mohou využít v obchodním styku. Plnění jejich povinností prostřednictvím našeho kolektivního systému mohou navíc uvést i v nefinančním reportingu,“ vysvětluje Petr Číhal výhody spolupráce.

Minimalizace environmentálního dopadu recyklace elektroodpadu je proto klíčovou součástí strategie udržitelnosti společnosti EKOLAMP. „Naše procesy jsou navrženy tak, aby co nejméně ovlivňovaly životní prostředí včetně snižování uhlíkové stopy, maximum činností realizujeme digitálně. Dosahujeme i vyšší míry zpětného odběru, než nám určuje zákon. Z hlediska společenské odpovědnosti zajišťujeme edukační kampaně a vůči partnerům vystupujeme maximálně transparentně. Proto jsme ideálním partnerem pro firmy, které chtějí dosáhnout vysokých standardů udržitelnosti,“ vysvětluje Petr Číhal.

Při výběru kolektivního systému by měly firmy sledovat nejen plnění legislativních požadavků souvisejících se zpětným odběrem, ale také hledět na jejich filozofii a politiku realizace ESG strategie. To může znamenat nižší rizika pro investory a větší přitažlivost pro udržitelné investice, což zvyšuje jejich konkurenceschopnost a tržní hodnotu.

CO JE CO:

Evropská směrnice CSRD o nefinančním reportování (Corporate Sustainability Reporting Directive) je nová směrnice EU, která řeší reportování ESG aktivit řady podniků.

Legislativa CSRD má významný vliv na dodavatelsko-odběratelské řetězce. Tím, že velké firmy nad 500 zaměstnanců mají povinnost reportovat již za rok 2024, se může stát, že i malé a střední společnosti se stanou součástí reportingu již za uvedený rok.

Jak má takové reportování vypadat, konkretizují Evropské reportingové standardy (ESRS), které Evropská komise vydala v červenci 2023. Standardy jsou dostupné zde.

Obsahují dvanáct standardů, z nichž dva jsou průřezové, ostatní se zaměřují na konkrétní otázky spojené s životním prostředím, sociálními aspekty a správou firmy.

 
 

Čtěte více:

Výnosově – dolarová „podmínka“ pro růst cen akcií?
24.10.2023 17:24
Pokud by výnosy amerických vládních dluhopisů byly nejdůležitější ceno...
Technologické akcie lídry seance
24.10.2023 22:05
Úterní obchodování na zámořských trzích bylo ve znamení solidních změn...
Zisk majitele Googlu vzrostl, cloudové aktivity ale nesplnily očekávání
25.10.2023 8:12
Čistý zisk americké technologické společnosti Alphabet, která je majit...
Microsoft zvýšil čtvrtletní zisk, tržby překonaly očekávání a akcie zareagovaly růstem
25.10.2023 8:17
Americký softwarový gigant Microsoft v prvním finančním čtvrtletí zvýš...

Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
04.05.2024
15:20Invesco: Rostoucí výnosy státních dluhopisů, klesající ceny ropy a jestřábí řeči FEDu
9:00Víkendář: Fisher o zachování inflačního cíle, nezávislosti centrální banky a vývoji sazeb
03.05.2024
22:04Silný závěr týdne na Wall Street  
17:43Zisky obchodovaných firem v následujícím roce, cyklus a dlouhodobý trend
16:50Plány centrálních bank zřejmě zkomplikují vyhlídky eurozóny, varuje ekonom
16:46Data i výsledky trhům v závěru týdne přejí, ISM ale zaselo pochybnosti  
16:23Komerční banka, a.s.: Hospodářské výsledky k 31.3.2024 (1Q 2024)
15:16Baron: Akcie Tesly začnou prudce posilovat
15:01Tomáš Vlk: Trh práce v USA konečně oslabuje, k radosti investorů  
13:49Perly týdne: Zákon na snížení inflace zvyšuje inflaci, Tesla dostala čínský impuls
13:42Než otevře Wall Street: Coinbase, BigBear.ai, Fortinet  
12:00Hartnett: Slabší data o americké zaměstnanosti zvyšují riziko výprodejů na akciích
11:55Nezaměstnanost v EU v březnu klesla, nejnižší byla v Česku a Polsku
10:59Akcie míří k důležitým datům v lepší kondici díky výsledkům Applu  
10:31Jakub Blaha: Apple oznámil největší zpětný odkup akcií ve své historii  
9:28GEVORKYAN potvrdil předběžné výsledky hospodaření. Na letošní rok plánuje další navýšení tržeb i zisku
9:08Rozbřesk: Sazby klesají na 5,25 %, jejich očekávaná trajektorie se však posouvá výše
8:51Slabší výsledky Komerční banky, Apple překvapil rekordními odkupy a futures jsou zelené  
8:41Zisk i tržby Applu ve čtvrtletí klesly, překonaly však očekávání
8:26Tržby skupiny Bezvavlasy přesáhly miliardu, firma mění CEO a plánuje úpis nových akcií

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
Nebyla nalezena žádná data