Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Centra služeb a outsourcing - ČR pravděpodobně brzy získá další významné investice

Centra služeb a outsourcing - ČR pravděpodobně brzy získá další významné investice

04.01.2006 12:36
Autor: Ondřej Palát, Patria CF

Mezi nejvíce skloňované pojmy v oblasti přílivu nových investic a zároveň oblastí, kde lze v Česku v příštích letech čekat nejvíce investic formou investic na zelené louce i akvizic existujících společností, patří bezesporu tzv. centra služeb. Může se jednat o „offshore“ služby v IT, kde team lokálních programátorů vyvíjí části aplikací (čím dál tím více i ty, které jsou kritické pro výsledný produkt) nebo o „tzv. business process outsourcing“ tedy komplexní přesun části aktivit, které nejsou pro firmu klíčové. Do této kategorie patří služby sahající od zpracování mzdové a účetní agendy přes zpracování objednávek a dodávek až po méně náročné specializované právní nebo bankovní služby. Faktor IT je i v tomto případě významný - hlavním předpokladem je skvěle fungující komunikační a informační infrastruktura, která umožňuje efektivní práci přes mnoho časových pásem. A to jak interně v rámci jedné velké mezinárodní společnosti, tak pro třetí strany jako klienty.

Největší investicí čistě v oblasti outsourcingu v ČR je pražské centrum společnosti Accenture (1300 zaměstnanců), v podobné souvislosti mezi nejvíce skloňované investice tohoto typu patří například jedno ze tří světových interních podpůrných center společnosti DHL (cílová velikost 800 zaměstnanců a půlmiliardová investice v Kč), rozvíjející se investice IBM v Brně (1000 zaměstnanců), anebo support centrum SAP (cílově až 500 zaměstnanců). Mezi další patří například vývojové středisko firmy Monster (200 zaměstnanců), nebo support centrum jedné z největších IT firem na světě, Computer Associates (200 zaměstnanců). Českou republiku si byli prohlédnout jako možnou lokalitu pro umístění centra služeb i zástupci vůbec největší IT společnosti na světě – Microsoftu.

Podobné investice mohou být doprovázeny akvizicemi lokálních podniků – například převzetí pracovního serveru jobpilot společností Monster v roce 2004 nebo čerstvá akvizice kurýrní společnosti PPL společností DHL. Schopnost nabízet služby a řešení v oblasti outsourcingu je stále výraznějším požadavkem ze strany zahraničních subjektů, které se dívají po vhodném partnerovi v oblasti IT činností vyžadujících kvalifikovanou a přitom relativně levnou pracovní sílu. Hlavními oblastmi zájmu jsou zejména technická podpora zákazníků, opravy a údržba, části výzkumu a vývoje a psaní kódu aplikací.

Kriterium kvalifikované a přitom „cenově výhodné“ pracovní síly je samozřejmě více či méně aplikovatelné na celý region. Kromě České republiky je zajímavým příkladem Estonsko, stojící do značné míry za úspěchem společnosti Skype, kterou v jedné z největších transakci roku 2005 koupila společnost eBay za neuvěřitelných 4,1 mld. USD: Zakladatelé Skype ze Skandinávie si vybrali pro vývoj a podporu Estonsko, kde Skype dnes zaměstnává více než sto lidí. Akvizice tohoto typu zatím v Čechách není pravděpodobná, přestože zde existují úspěšné firmy jako Systinet nebo Grisoft, které stojí na kvalitách českých vývojářů.

Gigantem v oblasti outsourcingu je samozřejmě Indie; jméno města „Bangalore“ se stalo synonymem pro outsourcing procesů a offshore IT služby. Microsoft nedávno potvrdil ústy Billa Gatese, že plánuje v Indii investice ve výši 1,7 miliardy USD do center výzkumu a vývoje a technické podpory. Plány na investice přesahující jednu miliardu USD zveřejnily i Intel a Cisco. Pro největší indické společnosti v tomto odvětví jako Wipro, Infosys nebo TDC pracují desetitisíce zaměstnanců a např. Wipro udává 42% průměrný roční růst tržeb v posledních 5 letech.

Přesto se samy indické společnosti ohlížejí po lokálních akvizičních možnostech jinde ve světě. Společnost Progeon, která patří do indické skupiny Infosys, nedávno otevřela v Brně centrum pro 100 zaměstnanců v oblasti IT podpory. Podle vyjádření zástupců Progeonu pro časopis The Economist k investici nevedla především levná pracovní síla (zatímco v Indii se běžně uvádí až 75% úspora pracovních nákladů při použití tamních operátorů a administrativních pracovníků, v České republice a sousedních státech je to spíš 50 %), ale naopak vysoká kvalifikace a kulturní blízkost zemím EU. To umožňuje provádět náročnější aktivity než „masový“ outsourcing v Indii – byť třeba i za cenu vyšších nákladů a menší flexibility než v Indii.

Ostatně, mezi hlavní problémy, které uvádí zahraniční firmy hledající vhodnou lokalitu pro umístění centra podpory, patří kromě pomalu (ale jistě) rostoucí reálné mzdy právě malá pružnost lokálního zákoníku práce. Důležitou součástí úspory je flexibilita včetně možnosti rychlého přijímání a omezování pracovních sil, práce v „off-peak“ časech jako jsou například víkendy. Můžeme čekat, že s dalším růstem zaměstnanosti v centrech pracujících pro mezinárodní společnosti může být zabrzděn tím, že někdo začne „hájit“ zájmy zaměstnanců těchto společností stejně jako např. v případě pracovníků zahraničních obchodních řetězců, což povede k dalšímu snížení konkurenceschopnosti Česka v této oblasti.

V každém případě na sebe pravděpodobně další významné investice v této oblasti nedají dlouho čekat, byť i mimo centrum pozornosti médií věnovaný investicím typu Hyundai nebo TPCA. Oproti těmto investicím centra služeb navíc umožňují postupné „nabalování“ kvalifikovanějších služeb a tím další růst investic i pracovních příležitostí, který je jen obtížně možný např. ve výrobě pro automobilový průmysl.

 


Váš názor
  • Grisoft už není česká firma
    04.01.2006 12:44

    jenom krátkou poznámku ohledně uvedené firmy GRISOFT. Tato firma už byla akvirovana INTELEM.
    jenom tak
    • Vlastní zkušenost
      04.01.2006 13:14

      Pánové, už jste někdy zkoušeli dohodnout nějaké úpravy systémů v ČR prostřednictvím indických programátorů? Sodoma, gomora. 1. časový posun - teď zadáte prkotinu na 10 minut, zítra to máte 2. to v lepším případě, protože většinou změní ještě něco, co jste nechtěli, takže to odladíte tak za týden 3. problémy s povolováním přístupu přes firewall 4. nemáte nad lidma přímou kontrolu - tady zajdete na IT a problém operativně s někým vyřešíte, v Indii můžete maximálně přes mail, pokud se trefíte do jejich pracovní doby, třeba Vám vezmou i telefon a indickou angličtinou se třeba domluvíte 5. bych mohl ještě chvilku pokračovat. Podle mně je produktivita takové práce docela diskutabilní :-/
      zaměstnanec nadnárodní firmy
      • zkušenost č.2
        04.01.2006 17:00

        Jsem rovněž z nadnárodní firmy se IT zázemím v indii. Naprosto souhlasím s výše uvedeným. Řešení od indických přátel byla levnější jenom na první pohled. Většinou byla pozdě, nesystémová a komunikace byla taky problém (časový rozdíl, indická angličtina).
        jenom tak
Aktuální komentáře
24.04.2024
21:44Preview výsledků Moneta Money Bank za první čtvrtletí 2024  
17:47Jaké výnosy dluhopisů by dolehly na akcie?
17:34Růst výnosů stupňuje důraz na dobré firemní výsledky. Na slábnoucím jenu roste napětí  
16:34Valná hromada akcionářů Komerční banky schválila hrubou dividendu 82,66 Kč na akcii
14:57Komentář analytika: AT&T překonává odhady zisku díky nárůstu počtu předplatitelů bezdrátového připojení  
14:30Boeing už nejde na přistání. Propad tržeb brzdí a krize kolem 737 MAX polevuje
13:34Technická analýza Netflix: Morning Star formace může odhalovat návrat k růstu  
13:043M FUND MSI SICAV a.s: Výroční finanční zpráva za rok 2023
12:58SAB Finance a.s.: Oznámení o výplatě podílu na zisku
11:46Obrovský zájem investorů o technologické IPO: Na trh jde Rubrik s Microsoftem v zádech
11:45Braňo Soták: ASM International překonala očekávání na všech úrovních a dává polovodičům tolik potřebnou vzpruhu  
11:34Muskovy plány zlepšily sentiment na trzích, další na řadě Meta  
11:09Jakub Blaha: Otřesné výsledky Tesly zažehnány zprávami o autonomii a cenově dostupném modelu  
10:37Komentář: Spotřebitelská nálada na vzestupu
9:18Komentář analytika: Spotify se "prošetřilo" k rekordnímu zisku  
9:11Rozbřesk: Proč Čína prudce zvyšuje zásoby kritických komodit?
9:06Evropa zahájí zeleně, akcionáři KB rozhodnou o dividendě  
8:29Tržby Tesly (+13 %) poprvé za čtyři roky klesly, zisk se snížil o 55 procent
6:15Invesco: Neobvyklé pravdy – Německá želva a americký zajíc
23.04.2024
22:02Wall Street má za sebou druhou rally v řadě; je to již definitivní návrat k růstu?  

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
10:00DE - Index podnikatelského klimatu Ifo
14:30USA - Objednávky zboží dlouh. spotřeby, m/m