Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Komise upřesnila pravidla pro investování standardního fondu

Komise upřesnila pravidla pro investování standardního fondu

06.05.2005 13:29
Autor: 

Komise pro cenné papíry (dále jen „Komise“) připravila vyhlášku, kterou podrobněji upravuje ustanovení zákona č. 189/2004 Sb. o kolektivním investování, v platném znění (dále jen „zákon“) o způsobu investování standardního fondu (dále též jen „fond“). Vyhláška o používání technik a nástrojů k efektivnímu obhospodařování majetku standardního fondu (dále jen „vyhláška“) byla publikována pod číslem 139/2005 Sb. a nabude účinnosti dne 1. července 2005.

Jen pro připomenutí uveďme, že standardní fond je v zákoně definován jako fond kolektivního investování, který splňuje požadavky práva Evropských společenství. Jedinou formou standardního fondu, kterou zákon připouští, je otevřený podílový fond. Zákon rovněž uvádí taxativní výčet majetku, do kterého standardní fond může investovat.

Vyhláška pak upravuje druhy, limity a způsoby používání technik a nástrojů, které může standardní fond používat k efektivnímu obhospodařování majetku, a způsob plnění informační povinnosti o některých druzích finančních derivátů, které má fond v majetku. Dále Komise ve vyhlášce stanoví detailní pravidla pro vyhodnocování míry rizika spojeného s investováním a rovněž pravidla aplikace limitů stanovených pro rozložení a omezení rizika spojeného s investováním speciálního fondu fondů.

Vyhláška mimo jiné stanoví podmínky použití finančních derivátů standardním fondem. Fond smí použít finanční deriváty, pouze jestliže podkladovým nástrojem derivátu je investiční cenný papír (s výjimkou zatímního listu), nástroj peněžního trhu, vklad, finanční derivát, cenný papír vydaný standardním fondem, finanční index, úroková sazba, zahraniční měnový kurs a zahraniční měna. Podkladový nástroj finančního derivátu musí odpovídat investiční politice a rizikovému profilu fondu. Další podmínkou užití finančního derivátu je např. doložitelnost jeho sjednání; standardní fond dále musí dodržovat pravidla pro snižování rizika z použití finančních derivátů vyhláškou rovněž podrobně stanovená.

Komise dále ve vyhlášce zpřesňuje pololetní informační povinnost standardního fondu. Ve lhůtě jednoho měsíce po skončení kalendářního pololetí je standardní fond povinen v elektronické formě informovat Komisi o druzích finančních derivátů nepřijatých k obchodování na trzích vymezených v zákoně (zejména se jedná o regulovaný trh). Konkrétně se jedná o informace např. o protistranách mimoburzovních derivátů, o hodnotě v riziku jak za jednotlivé typy rizik, tak celkově za majetek fondu, hodnotě úvěrového rizika u mimoburzovních derivátů, kvantitativních omezeních a metodách, které byly zvoleny pro hodnocení rizik spojených s technikami a nástroji k efektivnímu obhospodařování majetku fondu. Veškeré informace se uvádějí za kalendářní pololetí.

Vyhláška je součástí balíku prováděcích právních předpisů vydávaných Komisí v souvislosti s předpisy kapitálového trhu z roku 2004. Vzhledem k tomu, že nabude účinnosti za necelé dva měsíce, existuje zatím dostatečný prostor k implementaci jí stanovených pravidel.

Jan Turek

Weinhold Legal (autor je externím spolupracovníkem Patria Online, jeho názory nereprezentují oficiální stanovisko společností skupiny Patria)

Důležité upozornění Weinhold Legal

Weinhold Legal

Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
26.04.2024
14:34Braňo Soták: Výsledkům Alphabet v podstatě není co vytknout, dominantní stále ještě vyhledávání  
13:58Výsledky Microsoft: Vysoké kapitálové výdaje do AI začínají sklízet ovoce  
12:34Savarin p.l.c.: Výroční zpráva za rok 2023
12:15Perly týdne: Různé názory na cesty ke svobodě a slabá místa Tesly
11:01Trhy: Techy zabraly, BoJ je opatrná a výnosy před inflačními čísly klesají  
10:41Jakub Blaha:Výsledky těžaře zlata Newmont a update k našemu investičnímu tipu  
10:32TOMA, a.s.: Konsolidovaná výroční finanční zpráva TOMA za rok 2023
10:09Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.: Zveřejnění regulatorní informace Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.
10:01Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.: Zveřejnění regulatorní informace Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.
9:07Rozbřesk: Mohou vyšší sazby Fedu vést k rychlejšímu snižování sazeb v eurozóně?
8:56Vřele přijatá čísla tech gigantů pomáhají Evropě do zeleného, Moneta poprvé bez nároku na dividendu  
8:30Microsoft zvýšil čtvrtletní zisk o pětinu, tržby překonaly očekávání
8:28Majitel Googlu výrazně zvýšil čtvrtletní zisk, poprvé vyplatí dividendu
6:24Willett Advisors: Spojené státy v mimořádné pozici, Čína hodnotovou akcií
25.04.2024
22:03Zámoří strhla do záporu Meta i pomalejší růst ekonomiky  
19:16ČD Cargo, a.s.: Tisková zpráva
19:10UNICAPITAL Invest III a.s.: Výroční zpráva 2023
19:04UNICAPITAL Invest VI a.s.: Výroční zpráva 2023
18:30Staro – nový technologický cyklus a atraktivita růstových akcií
17:05Martin Kycelt: Překvapivé reakce na výsledky Tesly a Meta Platforms

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
14:30USA - Výdaje na osobní spotřebu, m/m
16:00USA - Index spotř. důvěry Mich. university