Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články

Kdo vlastně v Česku platí daně?

26.01.2005 13:04

V České republice si většina obyvatel stěžuje na vysoké daně. Nespokojenost s vysokými daněmi již dokonce dorazila i k vládním představitelům a začali plánovat jak a kde daně snížit. Snižování daní je jistě bohulibé a je třeba přivítat, že i naše vláda konečně opouští (nebo se tváří jako že opouští) představu, že vysoké daně jsou dobré daně. Jen by bylo dobré rozmyslet si předem, jaké výdaje vláda seškrtá, abychom se pak nedivili, že rozpočtový schodek roste.

Nicméně možná by ani nezaškodilo se předem podívat na to, kdo u nás vlastně daně platí. Tím nemyslím analýzu daňových úniků, ale analýzu rozložení daňového břemene na různé příjmové skupiny. Podobné odhady prováděl pro Spojené státy Joseph Pechman a výsledky byly překvapivé, neboť se ukázalo, že daňový systém v USA není vlastně vůbec tak progresivní (tj. daňové sazby nerostou s příjmem), jak se očekávalo.

Analýza českého daňového systému provedená na mikroekonomických datech ukazuje, že u nás je situace možná ještě zajímavější. Pokud vezmeme jako měřítko celkovou daňovou zátěž, tj. kolik ta která rodina platí v daních ze svého příjmu, vyjde nám následující stav: Nejchudších 10 % domácností zaplatí „pouhých“ 13 % ze svých příjmů na daních. Tato efektivní daňová sazba se pak rychle zvyšuje a rodiny s průměrným a vyšším příjmem odvádí již přes 40 % příjmů na daních.

Největší zátěží jsou, pochopitelně, odvody na sociální zabezpečení (člověk si vždycky uvědomí, jak je dobře, že jsme tak „zabezpečení“…), jejichž výše roste od 2,7 % pro nejchudších 10 % až na 32 % pro nejbohatší desetinu domácností. Druhou největší položkou je daň z přidané hodnoty. Ta má však tzv. regresivní vliv, kdy chudší platí vyšší podíl příjmů na dani než bohatší. Nejchudších 10 % domácností v ČR odvede na DPH 8 % svých příjmů, průměrné rodiny okolo 6 % a ti nejbohatší méně než 5 %.

Klíčovou charakteristikou českého daňového systému je jeho vysoká progrese v dolní polovině příjmového rozložení a de facto neměnnost pro vyšší příjmy. Toto nastavení daňového systému vytváří nešťastnou kombinaci: Pro chudší rodiny je zvyšování jejich čistého příjmu velmi těžké, neboť s rostoucím příjmem jim rychle rostou daně. Logickou reakcí je pak přechod do stínové ekonomiky a další pokles odváděných daní. Pro bohatší rodiny je zase daňové zatížení až nesnesitelně vysoké a rozhodně nelze očekávat, že by bylo možné jejich daně dále zvyšovat.

Takže daňové příjmy nepůjde zřejmě příliš zvýšit ani „dole“ ani „nahoře“ a deficit stále nemizí. Co s tím? Škrtat, škrtat a zase škrtat výdaje. Jak prosté…


Váš názor
  • Nepresvedcive
    28.01.2005 15:43

    Autor zapomina na spousty dalsich dani.Napriklad cigarety alkohol benzin.Hlavne u skupin s nizsimi prijmy tyto dane dosahuji abnormalnich hodnot.S uvedenou analyzou se da jen tezko souhlasit.
    dodo
  • Pro mne článek říká,
    27.01.2005 12:26

    že bude asi pro stát nejlepší ještě více vysávat poplatníky s vyššími příjmy než je průměrná mzda. Tedy neexistující střední vrstvu. Hlavně aby se článku nechytl koloťuk & spol..
    Michal
  • Zajímavý článek
    27.01.2005 10:05

    Pozoruhodný je závěr, že "Klíčovou charakteristikou českého daňového systému je jeho vysoká progrese v dolní polovině příjmového rozložení ". Tady by snad mohla být jedna cestička k zvýšení daňových příjmů. To znamená úpravu progresivity v těchto nižších daňových skupinách a tím odbourávání stínové ekonomiky - ve svém důsledku zvýšení daňového výběru. Vzhledem k tomu, že nejvyšší příjmové (a tím daňové kategorie), představují co do počtu nejmenší skupinu plátců, je jakékoliv další zvyšování jejich daňové zátěže kontraproduktivní (odchod do "daňových rájů").
    L.H.
  • No a co to udělat jinak?
    26.01.2005 16:44

    Občané můžeme snadno rozdělit na 2 skupiny - ti co stát platí a ty, co od státu berou. Ti co to platí by o státu měli rozhodovat a ti, co jen berou, tam je to přece střet zájmů, když to vezmem logikou Obch.Z. Takže ti co jen berou, přece nemůžou volit, protože volí ty, kteří jim půjdou na ruku. Takže volit by měli ti, co stát platí, a to nejlépe metodou 1Kč odvedená na dani z příjmů 1 hlas. Je to absurdní? Je, ale dnešní situace není? O přítomnosti a budoucnosti státu rozhodují ti, co mu většinou nic nepřináší a ti co to platí, platí a co za to dostávají? Co vlastně dávají státu ti co jen berou?
    NovoCZ
    • 27.01.2005 15:07

      A není nejjednodušší je fyzicky zlikvidovat? Víte jak to bude krásná, čistá, produktivní, liberální ekonomika? Nebudou nic brát od státu, nebudou volit socialisty, to bude nádhera. Jenom ale nevím kdo na ty zbývající zloděje pak bude dělat....
      thr
      • Prosím o vysvětlení
        28.01.2005 13:59

        Vaše reakce na návrh NovoCZ (byť dosti neobvyklý)postrádá logiku - hlas by podle něj měli jen ti, co platí daně - to jsou podle Vás zloději? (NCZ přece neříká, do jaké příjmové skupiny patří). Za 2/ kde berete jistotu, že ti, co pobírají nejvíce od státu, pracují na ostatní "zloděje"? To, že žijí z "podpor", je podle Vás kvalifikuje do kategorie morálnějších jedinců?
        pes
  • Stát "sežere" cca 70% příjmů každého občana
    26.01.2005 13:27

    takže jediná cesta je dolů. Zvyšovat fakt už není kam. Jenže "mašinfírové čekatelé" a jim podobní mají v hlave jen .. raději slušně - slámu :o)
    Mike
Aktuální komentáře
24.04.2024
17:47Jaké výnosy dluhopisů by dolehly na akcie?
17:34Růst výnosů stupňuje důraz na dobré firemní výsledky. Na slábnoucím jenu roste napětí  
16:34Valná hromada akcionářů Komerční banky schválila hrubou dividendu 82,66 Kč na akcii
15:49Preview výsledků Moneta Money Bank za první čtvrtletí 2024  
14:57Komentář analytika: AT&T překonává odhady zisku díky nárůstu počtu předplatitelů bezdrátového připojení  
14:30Boeing už nejde na přistání. Propad tržeb brzdí a krize kolem 737 MAX polevuje
13:34Technická analýza Netflix: Morning Star formace může odhalovat návrat k růstu  
13:043M FUND MSI SICAV a.s: Výroční finanční zpráva za rok 2023
12:58SAB Finance a.s.: Oznámení o výplatě podílu na zisku
11:46Obrovský zájem investorů o technologické IPO: Na trh jde Rubrik s Microsoftem v zádech
11:45Braňo Soták: ASM International překonala očekávání na všech úrovních a dává polovodičům tolik potřebnou vzpruhu  
11:34Muskovy plány zlepšily sentiment na trzích, další na řadě Meta  
11:09Jakub Blaha: Otřesné výsledky Tesly zažehnány zprávami o autonomii a cenově dostupném modelu  
10:37Komentář: Spotřebitelská nálada na vzestupu
9:18Komentář analytika: Spotify se "prošetřilo" k rekordnímu zisku  
9:11Rozbřesk: Proč Čína prudce zvyšuje zásoby kritických komodit?
9:06Evropa zahájí zeleně, akcionáři KB rozhodnou o dividendě  
8:29Tržby Tesly (+13 %) poprvé za čtyři roky klesly, zisk se snížil o 55 procent
6:15Invesco: Neobvyklé pravdy – Německá želva a americký zajíc
23.04.2024
22:02Wall Street má za sebou druhou rally v řadě; je to již definitivní návrat k růstu?  

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
10:00DE - Index podnikatelského klimatu Ifo
14:30USA - Objednávky zboží dlouh. spotřeby, m/m