Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Reforma důchodů: konečně s pravdou ven

Reforma důchodů: konečně s pravdou ven

06.01.2004 16:41
Autor: 

Jistě jste si všimli, že prostřednictvím našich analýz a článků jsme se snažili přispět do diskuse o budoucnosti důchodového systému v ČR. Hlavním závěrem našich simulací je skutečnost, že dosud schválené parametrické úpravy, tj. zvýšení odvodu na důchodové pojištění a posun věkové hranice pro získání starobního důchodu, nezajistí dlouhodobou stabilizaci systému. Obdobně jsme poukazovali, že ani vládní hit v podobě modifikace průběžně financovaného systému nazvané NDC (systém zdánlivě definovaných příspěvků) nepovede k výrazně lepším výsledkům, ale pouze k větší diverzifikaci penzí. Kritika patří k práci analytiků. Toho se žádná vláda nezbaví. Ocenit si ovšem zaslouží upřímnost. V posledních dnech a týdnech začíná vláda otevřeně říkat to, co již dříve bylo závěrem našich analýz. Do důchodu se nebude odcházet v 63 letech. Dnešní čtyřicátníci a mladší budou podle vlády muset počkat na 65. narozeniny, pokud platili příspěvky důchodového pojištění alespoň 40 let, nebo dokonce až na 70. narozeniny, přispívali-li jen 25 let. Zároveň vláda připouští, že relace průměrné penze a průměrné mzdy bude dále klesat a nahlas doufá, že si toto lidé uvědomí a dobrovolně si přispoří. Posledním faktem, který vláda začala připouštět, je skutečnost, že v rámci systému NDC si dvě třetiny penzistů pohorší. To není před víkendem zrovna příjemné čtení. Bohužel ani nemusí stačit k vyřešení problému s financováním důchodů.

Průběžně financovaný systém penzí lze ovládat třemi parametry: výší příspěvků do systému, výší vyplácených penzí (v poměru ke mzdám) a věkovou hranicí pro získání starobního důchodu. Pokud budeme předpokládat, že po zvýšení platby pojistného na důchodové pojištění z 26% na 28% hrubé mzdy, již nedojde k další změně a poměr průměrné penze a průměrné mzdy bude udržován na 40%, nezbývá než manipulovat s věkovou hranicí. Pokusili jsem se opět zohlednit nové informace o navrhovaných změnách systému do našich simulací. Výsledky zobrazuje následující obrázek.

Obr.: Schodky důchodového systému (mld. Kč)


Zdroj: Patria Online

Podle dnes platných podmínek by se měla věková hranice postupně zvyšovat až do dosažení 63 let v roce 2013. Informaci, která zazněla ve vládě, že by prodlužování pokračovalo až na 65 let ovšem chybí časový horizont. Na základě našich výpočtů by k tomu ovšem muselo dojít v průběhu čtyř let, tj. do roku 2017, aby se schodky systému nepřehouply přes 0,2% HDP. Po roce 2017 by se bez dalších zásahů bilance systému dále zhoršovala. Ponecháme-li odvody do systému a poměr důchodů a penzí beze změny i nadále, bude nezbytné pokračovat v oddalování věkové hranice pro získání starobního důchodu. A to až na 70 let v roce 2029. Pokud nedojde ke změnám ostatních parametrů systému, nebo (a) výraznějšímu zapojení soukromých úspor (druhý a třetí pilíř), jinak to nepůjde. Pokud by reforma skončila zvýšením věkové hranice na 63 let, narostl by dluh důchodového systému v roce 2030 na 2,7 bilionu korun. Při postupném zvyšování věkové hranice až na 65 let, by dluh dosáhl 1,5 bilionu korun. Pokračování v posunu věkové hranice až na 70 let by zadlužení narostlo na 250 miliard korun.

Obecně by se dalo říci, že ke stabilizaci systému musíme nashromáždit dostatek aktiv k financování důchodů v budoucnosti, a to buď ve formě peněz (dobrovolné či povinné soukromé úspory v penzijních fondech), práce (posun věkové hranice pro získání starobního důchodu) nebo dětí (budoucí přispěvatelé do průběžně financovaného systému).

Pamatujete si na úsměvnou fikci, kterou jsme na našich stránkách zveřejnili pod názvem Z deníku fiktivního penzisty aneb důchody v roce 2030? Poslední informace z diskuse vlády o budoucnosti důchodového systému ukazují, že tato fikce nemusí být daleko od pravdy. Legrace končí. Již tato vláda má obrovskou zodpovědnost za osudy budoucích důchodců. Zdá se, že si to začíná uvědomovat.

David Marek


Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
28.03.2024
17:21Růstové a hodnotové akcie a jeden padesátiletý cyklus
16:53Jaký závěr nás čeká tentokrát? Wall Street v úvodu pouze přešlapuje  
16:06Přehled (ne)obchodování na trzích přes Velikonoce 2024
16:06Čínský výrobce chytrých telefonů Xiaomi vstupuje na trh s elektromobily
15:48Růst americké ekonomiky ve čtvrtém čtvrtletí zpomalil pouze na 3,4 procenta
15:44Tesla už odepsala na akciích 350 miliard dolarů. Očekávání investorů ohledně dalšího vývoje jsou nevalná
13:29Invesco: Významný týden pro měnovou politiku je pro trhy dobrým znamením
12:22Než otevře Wall Street: Snowflake, MillerKnoll, Sprinklr  
11:20Podle guvernéra Fedu by se po posledních datech o ekonomice měla snížení sazeb odložit nebo zredukovat
11:02Investoři se připravují na konec kvartálu, Fed nechce spěchat se snižováním  
9:42Jan Bureš: HDP revidován vzhůru, reálné příjmy domácností rostou a s nimi i útraty
8:55Se snižováním sazeb v USA není kam spěchat, opakuje guvernér Fedu Waller. Futures jsou zelené  
8:52Putin: Rusko nezaútočí na Pobaltí, Polsko či Česko. Jde jen o strašení lidí
8:45Rozbřesk: HDP potvrdí pozitivní obrat v útratách domácností
6:03Britské akcie jsou nyní (historicky) mimořádně levné a Evropa už obchoduje s výrazným diskontem i vůči Japonsku
27.03.2024
21:19Americké indexy posilovaly díky silnému závěru  
18:26Jen kousek od intervence? Akcie a dluhopisy dnes lehce v zeleném  
17:50Pavol Mokoš: Je čas svézt se na vlně růstu, ne chytat dno. A technické cíle pro pražské banky
15:43BlackRock: Dlouhodobě nebude pokračovat scénář vyšší inflace a sazeb. Postará se o to umělá inteligence a další technologie
15:00ČEZ, a.s.: Zvolen nový místopředseda dozorčí rady ČEZ

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
Varta AG (12/23 Q4, Bef-mkt)
9:00CZ - HDP, q/q
12:00Walgreens Boots Alliance Inc (02/24 Q2)
13:30USA - HDP, q/q a
13:30USA - Nové žádosti o dávky v nezam.
14:45USA - Index aktivity ISM Chicago
15:00USA - Index spotř. důvěry Mich. university