Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Zatčení Saddáma Husajna a dopad na ceny akcií ... námět k diskusi

Zatčení Saddáma Husajna a dopad na ceny akcií ... námět k diskusi

15.12.2003 14:07
Autor: 

Včerejší i dnešní zpravodajství jak ve světě tak u nás je v podstatě monotematické. Stále dokola jsou nám předkládány obrázky zatčení Saddáma Husajna, jeho lékařské prohlídky, spekuluje se o tom, jak mohl dva metry pod zemí tak dlouho přežít a jaké takový pobyt pravděpodobně zanechal následky na jeho zdraví a psychice. Všechny finanční trhy fakt Husajnova zatčení poměrně vášnivě oslavily - evropské akcie rostou o minimálně jedno procento, dolar v nočním obchodování v Asii posílil a trhy futures indikují v případě technologického indexu Nasdaq 100 růst o minimálně 1,65%.

Jedné otázce se však nevyhneme - jak dlouho tento sentiment vydrží, nereagují náhodou trhy na tuto informaci (byť samu o sobě pozitivní) poněkud přehnaně? Pojďme se tedy podívat na jednotlivé faktory, které výše uvedené hypotéze buďto odporují, nebo ji naopak podporují :

- Zatčení Saddáma Husajna výrazně snižuje globální bezpečnostní riziko - ano i ne.
Ano, protože jenom samotný fakt jeho fyzické přítomnosti v Iráku jistě dodával odporu proti americkým jednotkám na síle. Mnoho komentátorů dokonce vyjadřovalo názor, že cílenost a systematičnost útoků vykazuje známky plánování vlastního právě Saddámu Husajnovi a jeho blízkým. Ne, protože hlavní teroristické skupiny rozhodně nejsou situovány v Iráku, ale např. v Saudské Arábii, Sýrii nebo Iránu. Zatčení Saddáma Husajna proto celosvětovému terorismu jistě hlavu neuseklo.

- Zatčení Saddáma Husajna povede k rychlejšímu odchodu amerických jednotek z Iráku - velmi pravděpodobně.
Na druhé straně se dnes objevily názory, že militantní Iráčané měli stejně málo v oblibě Saddáma Husajna jako americké jednotky. Nyní - v situaci, kdy návrat Husajna k moci pravděpodobně nehrozí - mohou právě tyto skupiny napnout své projevy odporu pouze a hlavně proti americkým jednotkám. K výše uvedenému argumentu - americká administrativa má zájem snížit svou přítomnost v Iráku co nejdříve - každý měsíc ji to stojí cca 5 miliard dolarů a rozpočtový schodek neúprosně roste. Současně se však rozbíhá proces udělování zakázek na obnovu Iráku (překvapivě hlavně americkým firmám) a Spojené státy jistě nenechají ochranu takovýchto projektů jenom na Iráčanech. Rychlejší odchod - asi ano, odchod všech jednotek - pravděpodobně nikdy. Tlak na financování jejich přítomnosti tak bude pokračovat a americká administrativa se s ním bude muset nějak poprat.

- Zatčení Saddáma Husajna je pro ceny finančních aktiv irelevantní - velmi kontroverzní názor, nicméně se k němu dovoluji připojit.
Suma sumárum, americké jednotky zajaly skoro sedmdesátiletého muže, který posledního téměř třičtvrtě roku strávil v jámě dva metry pod zemí. To by se jistě podepsalo na psychice o generaci mladšího jedince, dopad na chování a uvažování takto starého muže bude jistě předmětem zkoumání. Podle mnoha informací navíc Saddám v posledních letech zdaleka nedisponoval takovou mocí, jak bylo veřejnosti prezentováno - jeho vlastní jaderní vědci mu vědomě lhali ve smyslu postupu iráckého jaderného programu a rozhodně nebyli jediní. Finanční trhy se navíc naučily s faktem, že Saddám zatím nebyl nalezen, poměrně obstojně žít. Proto je sice jejich reakce dnes ráno zcela pochopitelná, z přesně stejného důvodu je však neudržitelná - firmy nebudou ziskovější jenom proto, že Saddám Husajn je umístěn v iráckém vězení. Z morálního pohledu je jeho zatčení obrovským vítězstvím, z pohledu trhů jde podle mého názoru o "non-event".

Petr Žabža


Váš názor
  • Zatčení vs růst na trzích
    15.12.2003 14:57

    Zatčení Saddáma určitě neznamená, že budou firmy automaticky ziskovější. Čemu by ale mělo prospět, je sentimen spotřebitelů - a to zejména amerických. A jak víme sentiment spotřebitelů (a potažmo jejich spotřeba) hraje významnou roli v americkém hospodářství. Investoři nyní nakupují akcie právě z toho důvodu-očekávají, že by zatčení Husajna mohlo přispět ke zlepšení "consumer sentiment", přinejmenším napomůže k tomu, aby se nezhoršoval. Jak je i v článku uvedené, zatčení Husajna pravděpodobně přispěje krychlejšímu odchodu amerických jednotek z Iráku. A to je určitě významný faktor ovlivňující nálady v USA. Pokud by američané Saddáma nenašli a dál v Iráku zůstávali a ztráceli své vojáky, nálada v americe by se jistě rapidně zhoršovala. Budou-li američané "spokojeni", tak budou i utrácet a firmám porostou zisky. Samozřejmě zatčení Husajna není jediný faktor ovlivňující "consumer sentiment", ale domnívám se, že je to důležitý okamžik-jedná se defacto o první velký hmatatelný úspěch války proti terorismu!
    • RE ...
      15.12.2003 15:26

      Naprostý souhlas ... konkrétní dopad asi nebude moc dramatický, podpora spotřebitelské důvěry bude ale asi to nejdůležitější co se od toho dá očekávat.
      Snílek
Aktuální komentáře
26.04.2024
14:34Braňo Soták: Výsledkům Alphabet v podstatě není co vytknout, dominantní stále ještě vyhledávání  
13:58Výsledky Microsoft: Vysoké kapitálové výdaje do AI začínají sklízet ovoce  
12:34Savarin p.l.c.: Výroční zpráva za rok 2023
12:15Perly týdne: Různé názory na cesty ke svobodě a slabá místa Tesly
11:01Trhy: Techy zabraly, BoJ je opatrná a výnosy před inflačními čísly klesají  
10:41Jakub Blaha:Výsledky těžaře zlata Newmont a update k našemu investičnímu tipu  
10:32TOMA, a.s.: Konsolidovaná výroční finanční zpráva TOMA za rok 2023
10:09Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.: Zveřejnění regulatorní informace Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.
10:01Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.: Zveřejnění regulatorní informace Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.
9:07Rozbřesk: Mohou vyšší sazby Fedu vést k rychlejšímu snižování sazeb v eurozóně?
8:56Vřele přijatá čísla tech gigantů pomáhají Evropě do zeleného, Moneta poprvé bez nároku na dividendu  
8:30Microsoft zvýšil čtvrtletní zisk o pětinu, tržby překonaly očekávání
8:28Majitel Googlu výrazně zvýšil čtvrtletní zisk, poprvé vyplatí dividendu
6:24Willett Advisors: Spojené státy v mimořádné pozici, Čína hodnotovou akcií
25.04.2024
22:03Zámoří strhla do záporu Meta i pomalejší růst ekonomiky  
19:16ČD Cargo, a.s.: Tisková zpráva
19:10UNICAPITAL Invest III a.s.: Výroční zpráva 2023
19:04UNICAPITAL Invest VI a.s.: Výroční zpráva 2023
18:30Staro – nový technologický cyklus a atraktivita růstových akcií
17:05Martin Kycelt: Překvapivé reakce na výsledky Tesly a Meta Platforms

Související komentáře
    Nejčtenější zprávy dne
    Nejčtenější zprávy týdne
    Nejdiskutovanější zprávy týdne
    Kalendář událostí
    ČasUdálost
    14:30USA - Výdaje na osobní spotřebu, m/m
    16:00USA - Index spotř. důvěry Mich. university