Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články

Konec inflačního klidu: výsledky potvrdily pesimistická očekávání

08.06.2001 9:21
Autor: 

Spotřebitelské ceny se v květnu meziměsíčně zvýšily o 0,6%, meziroční míra inflace tak již dosáhla pětiprocentní úrovně. Čistá inflace v květnu ve srovnání s dubnem vzrostla o 0,8%, meziročně činí 3,8%. Připomeňme inflační cíl ČNB na tento rok, jež činí 2%-4%.

Za zvýšením spotřebitelských cen lze nalézt především růst cen pohonných hmot a zdražení potravin.

Spotřebitelské ceny se v květnu meziměsíčně zvýšily o 0,6%, což je přesně v souladu s očekáváním Patrie. Meziroční míra inflace tak již dosáhla pětiprocentní úrovně. Čistá inflace v květnu ve srovnání s dubnem vzrostla o 0,8%, meziročně činí 3,8%. Připomeňme inflační cíl ČNB na tento rok, jež činí 2%-4%.

Za zvýšením spotřebitelských cen lze nalézt především růst cen pohonných hmot, zdražení potravin a nečekaně rychlá změna ceníků cestovních kanceláří.

Ceny na benzínových čerpadlech se v průměru zvýšily o 6,7%, a to i přes pokles cen LPG. K růstu cen pohonných hmot přispělo zvýšení cen ropy na světových trzích. V průběhu května se cena barelu severomořské ropy BRENT zvýšila o 10,5%. K tomu se přidalo oslabení kurzu koruny vůči americkému dolaru (v průběhu května o 1,6%). Díky oběma faktorům se zvýšily dovozní ceny této suroviny, což vedlo ke zvýšení velkoobchodních a posléze i maloobchodních cen pohonných hmot.

Z potravin výrazně podražily především zelenina (14,3%) a maso (1,7%). Co se týče zeleniny jsou na vině částečně sezónní faktory, neboť raná zelenina bývá dražší než později pěstovaná zelenina. U masa je vývoj složitější. Po pětiměsíčním poklesu cen hovězího došlo v květnu k obratu a ceny hovězího se zvýšily o 1%. Po prvotním poklesu poptávky po hovězím, jež byl způsoben obavami z kvality a nezávadnosti hovězího masa kvůli BSE, slintavce a kulhavce, došlo k redukci nabídky. V situaci, kdy obavy začaly vyprchávat, tedy došlo k růstu cen hovězího. Navíc pokračoval růst cen ostatních druhů masa a masných výrobků, které spotřebitelé vnímají jako substituty k hovězímu. Zvýšené poptávky potom výrobci využili ke zdražení.

Třetím důležitým faktorem růstu spotřebitelských cen je neočekávaně brzké zvýšení cen zahraničních rekreačních zájezdů cestovními kancelářemi. Obvykle docházelo ke změně ceníků v souvislosti s novými katalogy na letní sezónu až v průběhu června, kdy se ceny cestovních kanceláří zvýšily zhruba o 1%. Letos došlo ke stejnému zdražení, jen o měsíc dříve.

Inflační čísla sice potvrdila pesimistická očekávání, nicméně neočekáváme, že by ČNB zpřísnila měnové podmínky zvýšením úrokových sazeb. Naše prognóza čisté inflace na konec roku směřuje k hodnotě 3,3%, což je stále bezpečně v cílovém intervalu 2%-4%. Přesto nepříznivý vývoj inflace zvyšuje pravděpodobnost zvýšení úrokových sazeb na přelomu letošního a příštího roku. Pokud by se naplnily naše prognózy celkové inflace, měla by centrální banka problémy s plněním inflačního cíle na konci roku 2002. Vzhledem ke zpožděné reakci poptávky a inflace na změnu úrokových sazeb by ČNB musela zvýšit sazby v určitém předstihu.

Pro další vývoj inflace bude důležité, zda dojde ke vzniku sekundárních dopadů růstu cen pohonných hmot na spotřebitelské ceny. Drahý benzín a nafta zvyšují náklady v řadě výrobních odvětví. Bude tak důležité, zda budou výrobci promítat růst nákladů do cen své produkce. Pro konec letošního roku očekáváme inflaci na úrovni 4,6%, čistou inflaci na 3,3%.

(David Marek)

Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
25.04.2024
12:50Deusche Bank s nejlepšími čísly od roku 2013. Zpět v čele ziskovosti investiční bankovnictví
12:09Sazby výš po delší dobu a trh zralý na další korekci?
11:37Miliardáři by podle ministrů G20 měli platit dvouprocentní majetkovou daň
11:08Těžařská firma BHP chce rivala Anglo American, vznikl by největší producent mědi
11:02Jak jsou na tom velké techy? Meta nalomila důvěru investorů  
10:24Meta navyšuje výdaje na AI. Investoři se ale obávají, zda se vynaložené peníze vrátí
10:18JTPEG Croatia Financing I, a.s.: Zveřejnění Roční finanční zprávy emitenta za rok 2023
10:12MONETA Money Bank, a.s.: Uveřejnění vnitřní informace
9:34Komerční banka, a.s.: Oznámení o přijatých usneseních na VH KB konané dne 24.4.2024
9:02Rozbřesk: Dnes se ukáže, jak Evropě Amerika utíká
8:52Moneta oznámila výsledky, Meta Platforms utratí o miliardu více na AI a futures jsou smíšené  
7:37Moneta dosáhla zisku 1,3 miliardy korun a je na dobré cestě doručit celoroční cíl
6:09Asijské akcie v éře dividend podle Fidelity
24.04.2024
21:44Preview výsledků Moneta Money Bank za první čtvrtletí 2024  
17:47Jaké výnosy dluhopisů by dolehly na akcie?
17:34Růst výnosů stupňuje důraz na dobré firemní výsledky. Na slábnoucím jenu roste napětí  
16:34Valná hromada akcionářů Komerční banky schválila hrubou dividendu 82,66 Kč na akcii
14:57Komentář analytika: AT&T překonává odhady zisku díky nárůstu počtu předplatitelů bezdrátového připojení  
14:30Boeing už nejde na přistání. Propad tržeb brzdí a krize kolem 737 MAX polevuje
13:34Technická analýza Netflix: Morning Star formace může odhalovat návrat k růstu  

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
14:30USA - HDP, q/q a
14:30USA - Nové žádosti o dávky v nezam.