Hledat v komentářích

Investiční doporučení

Výsledky společností - ČR

Výsledky společností - Svět

IPO, M&A

Týdenní přehledy

 

Detail - rozhovor
Ondřej Vlček z Avastu: Pro kyberzločince se lidé v pandemii stali snazším terčem

Ondřej Vlček z Avastu: Pro kyberzločince se lidé v pandemii stali snazším terčem

19.01.2021 6:06
Autor: Redakce

S masivním přechodem do internetového prostředí se lidé během koronavirové pandemie stali pro kyberzločince snazším terčem, říká generální ředitel původem české kybernetické společnosti Avast Ondřej Vlček. Přesun práce do domácího prostředí znamenal pro Avast dočasný výkyv byznysu směrem nahoru. Nyní je to ale již podobné jako dříve, říká Vlček v dalším z rozhovorů Patrie s nejsledovanějšími společnostmi na pražské burze. Letos se chce Avast zaměřit mimo jiné na oblast malých a středních firem a bezpečnost cloudových řešení.
 
Patria.cz: Jakých důležitých počinů Vaší firmy za loňský rok si ceníte nejvíce? Kam jste se jako firma posunuli?

Jedním z největších rozhodnutí pro nás vloni bylo kompletně proměnit náš přístup k práci. Zahájili jsme proces příprav na hybridní pracovní model, díky kterému si od letošního roku mohou zaměstnanci zvolit, zda chtějí pracovat více z kanceláře, nebo spíše z domova, chalupy či kavárny. Našim lidem nabízíme více flexibility, aby mohli lépe vyvážit svůj pracovní a osobní život a cítili se spokojenější. Krok, kterého si velmi cením, pak byl dar více než 600 milionů korun na vývoj vakcíny proti Covid-19 a na globálního podporu boje s touto nemocí. Věřím, že i díky tomu se budeme moct již brzy vrátit k normálnímu životu.

Patria.cz: Co vnímáte jako zlomovou událost ve svém odvětví v uplynulém roce?

Asi stejně jako pro všechny byla i pro Avast zásadní událostí koronavirová pandemie. V našem odvětví to znamenalo významný nárůst kybernetických útoků na jednotlivce, ale i na klíčové státní instituce a infrastrukturu, ať už šlo o phishingové e-maily nabízející zdravotnické pomůcky k ochraně před Covid-19 nebo třeba rozsáhlé ransomwarové útoky na nemocnice. S masivním přechodem do online prostředí se lidé stali pro kyberzločince lákavějším a snazším terčem. V loňském roce jsme se tak soustředili nejen na to, abychom ochránili data a soukromí našich zákazníků, ale také na šíření osvěty o tom, jak těmto útokům lépe předcházet.

Patria.cz: Jak velké narušení znamenala krize Covid-19 a s ní spojené vlny lockdownů v tuzemsku či v zahraničí pro Vaše podnikání v běžném stavu?

Byznys Avastu jako takový pandemie téměř neovlivnila. Na začátku pandemie, kdy se lidé houfně přesouvali na home-office a kupovali nové počítače a další zařízení, si také uvědomili nutnost dbát na zabezpečení. To nám způsobilo dočasný výkyv směrem nahoru. Dnes je to ale dost podobné jako dříve. Trh s kyberbezpečností je dlouhodobě rostoucí, takže samozřejmě stoupá dál, jen to ve druhém kvartálu loňského roku bylo o něco rychlejší. Nyní již žádné výkyvy neočekáváme.

Patria.cz: Jakou největší výzvu jste museli řešit v souvislosti s koronavirovou pandemií a s opatřeními proti šíření nákazy?

V Avastu jsme se rozhodli již v polovině března uzavřít všechny pobočky po celém světě, abychom naše zaměstnance a jejich rodiny nevystavovali zbytečnému riziku nákazy. V průběhu roku jsme se pokusili některé kanceláře opět otevřít, ale po nárůstu výskytu nakažených jsme od toho opět ustoupili. Všichni zaměstnanci tak pracují na dálku. Pro Avast jako globální firmu nebyl přechod do online prostředí problém vzhledem k tomu, že máme pobočky i zaměstnance po celém světě, byli jsme dlouhodobě zvyklí využívat různá technologická řešení pro komunikaci na dálku. Největší výzvou bylo udržet celý rok zaměstnance motivované, aby mohli pracovat efektivně a cítili se dobře. V interním průzkumu nám nejčastěji uváděli, že jim chybí kontakt s kolegy, což se následně projevovalo na celkové náladě i koncentraci. Ačkoli se snažíme zaměstnance co nejvíce podporovat a existují různé nástroje a řešení, jak kontakt alespoň částečně nahradit, je to něco, co v Avastu stále řešíme.

Patria.cz: Jaké příležitosti přinesla koronavirová krize Vaší společnosti? Ptáme se na příležitosti, které jste spatřili a zvládli, či ještě nemuseli zvládnout realizovat, případně zda a jak se k nim postavíte v budoucnosti?

Největší příležitost vidíme v možnosti nabídnout zaměstnancům maximální flexibilitu a volnost v nakládání s jejich časem. To bylo něco, o čem jsme uvažovali už dříve, ale pandemie a hromadný přechod na práci z domova celý proces výrazně akceleroval a ukázal nám, že naše úvahy jdou správným směrem. Po téměř deseti měsících práce na dálku si lidé zvykli, že si mohou sami určit, kdy chtějí pracovat a kdy se budou věnovat rodině. My jsme se naopak naučili zaměstnancům důvěřovat, že si svůj čas rozvrhnou zodpovědně a vyhradí si jej dostatek i na plnění svých cílů. Dávalo nám proto smysl ponechat našim lidem tuto flexibilitu natrvalo a maximálně je podpořit, aby se cítili dobře.

Krize přinesla i nové příležitosti z byznysového pohledu. Přechod na práci z domova a urychlení trendu digitální transformace a přechodu na cloudová řešení znamená nové druhy kybernetických útoků, které pro nás přinášejí nové příležitosti naše zákazníky efektivně chránit a inovovat naše produkty a služby.

Patria.cz: Jaké jsou rozvojové plány Vaší firmy pro nadcházející rok, případně i ve spojení s Vaší emisí na pražské burze?

Nemohu toho prozradit mnoho, ale v letošním roce se chceme více zaměřit na oblast malých a středních podniků a bezpečnost cloudových řešení. Kromě toho budeme nadále pracovat na celkové modernizaci a zjednodušení našeho produktového portfolia a samozřejmě představíme i novinky, zejména v oblasti nástrojů pro ochranu soukromí.

Patria.cz: Jaká očekáváte rizika pro letošní rok?

Byznys v našem oboru kyberbezpečnosti je poměrně stabilní a neočekáváme, že by v tomto směru nastaly v roce 2021 nějaké zásadní změny. Velkou roli však bude hrát zpomalení ekonomiky v důsledku pandemie, což může proměnit spotřebitelské chování a následně ovlivnit i náš byznys. Na druhou stranu ale očekávám zrychlení inovací nejen v oblasti digitalizace a také flexibilnější zavádění technologií souvisejících se změnou našich pracovních, ale i cestovních či jiných denních návyků a možná i s proměnou životních hodnot. A s tím budou souviset online rizika, ale také příležitosti.

Patria.cz: Co byste napsal na novoroční přání své firmě? Přejete-li si, můžete rozšířit i na další podnikatele a (českou) společnost jako celek.

Přál bych všem, aby pro nás všechny bylo co nejsnazší osvojit si schopnost přizpůsobovat se, inovovat a svým způsobem se naučit brát změny jako pozitivum. Loňský rok bylo jasně vidět, že firmy, které se nedokázaly adaptovat a změnit své fungování během pandemie, budou mít do budoucna velké problémy. Některá odvětví to samozřejmě mají těžší, ale s novým rokem přijdou i nové příležitosti a já držím palce všem, kteří se nebojí inovovat a zkoušet nové věci, a to i za cenu občasných neúspěchů.

Avast Vlček rozhovor kyberzločin produkty pandemie akcie Patria 

Ondřej Vlček

Ondřej Vlček zastává pozici CEO Avastu od července 2019. Do firmy nastoupil v létě roku 1995 jako brigádník během studií na ČVUT. Stál u zrodu jednoho z prvních antivirových programů pro Windows a postupně se stal hlavním vývojářem, technickým ředitelem, prezidentem spotřebitelské divize a nakonec generálním ředitelem firmy. Ondřej byl také důležitým členem týmu, který v květnu 2018 uvedl Avast na londýnskou burzu. V loňském roce stál u rozhodnutí věnovat globálním organizacím 25 milionů dolarů na vývoj vakcíny a léku proti covid-19. Vystoupil také na celé řadě významných událostí a konferencí jako je RSA, Web Summit, Black Hat a SXSW. S manželkou Katarínou mají tři syny a také nadaci Zlatá rybka, která plní přání nemocným dětem. 

Rozhovor byl veden korespondenčně a připravila ho Jana Knechtlová.

 

Čtěte více:

Výsledky Avastu splnily očekávání trhu (komentář analytika)
12.08.2020 10:48
Avast dnes před otevřením trhu oznámil své výsledky za letošní první p...
Avast: Už není za hubičku (nové doporučení a cílová cena Patrie)
22.09.2020 11:47
Avast je jednou ze společností, pro které COVID-19 nebyl velký problém...
Avast ve čtvrtletí zvedl tržby i provozní ukazatel, potvrzuje výhled
21.10.2020 8:20
Původem česká softwarová společnost Avast dnes oznámila update ke svém...

    Offline rozhovory
    Nyní je ideální doba k investování do ESG, domnívá se portfolio manažer klimatického fondu Craig Cameron
    19.02.2024 7:01
    V našem sektoru jsme ESG faktory hodili do jednoho košíku a předstírám...
    Richard Podpiera: Porážet inflaci bez akcií je prakticky nemožné. DIP nabídneme mezi prvními a v plné šíři, kterou zákon umožní
    15.12.2023 6:01
    Čerstvě prodiskutován Senátem po listopadovém schválení Sněmovnou je n...
    Martin Novák pro Patria.cz: Posun celoročního výhledu ČEZ nám přijde zásadní
    09.11.2023 18:50
    Zlepšení výhledu ČEZ pro hospodaření za celý rok 2023 je z našeho pohl...

    Online rozhovory

    Váš názor
    •  
      19.01.2021 14:08

      Celkem by mě zajímalo, co mají kyberútoky na nemocnice pachateli přinést. Pokud by kradli osobní data, zřejmě by bylo lepší tak činit raději nenápadně, stejně tak u "modifikace finančních toků", jenže u nemocnic vidíme celkový kolaps systému, marně přemýšlím, jaký prospěch z toho může někdo mít.
      FeeWong
      •  
        20.01.2021 7:20

        Ransomeware obvykle pozaduje penize, tedy nic noveho,klasicke motivace. Nova je jen forma, ktera zada platbu v bitcoinech, kvuli anonymite.
        horakx

    Nejčtenější zprávy týdne

    Sledujte nás na sociálních sítích

    Facebook X LinkedIn Instagram Youtube

    Právě diskutujete

    Nejčtenější zprávy dne

    Nejdiskutovanější zprávy týdne

    Analýza dne

    Jakub Blaha: Otřesné výsledky Tesly zažehnány zprávami o autonomii a cenově dostupném modelu
    24.04.2024 11:09
    Kvartální výsledky společnosti Tesla (TSLA) vypadají na prvn...více
      Analýzy online