Dobřichovice (u Prahy) 19. července (ČTK) - Laický názor, že současné teplé počasí prospívá hroznům, které mají více cukru a víno je pak kvalitnější, poopravili někteří účastníci soutěže Vinař roku 2007, která dnes skončila na zámku v Dobřichovicích u Prahy. Tento názor je mezi veřejností hodně rozšířený, ale nedá se to vyjádřit takto jednoznačně, řekl dnes ČTK organizátor soutěže Petr Marek z Českého archivu vín.
"Teplé počasí hroznům pochopitelně prospívá, ale ono také záleží na tom, kdy je teplo a jak napomáhá tvorbě kyselinek," uvedl Marek.
S tím souhlasil i přední vinařský odborník z moravských Rakvic Miloš Michlovský. "S hrozny je to jako s lidmi, ti se také při extrémních teplotách necítí úplně dobře. Bobule jsou citlivé, na prudkém slunci se hodně nalévají a hrozí jejich poškození," uvedl majitel Šlechtitelské stanice vinařské Perná a ředitel společnosti Vinselekt.
Podle Michlovského by vinné révě nyní prospělo ochlazení, na definitivní hodnocení letošní úrody je však podle něj ještě brzy.
V podobně horkém počasí vyrůstaly hrozny naposledy v roce 2003. Podle Marka se však nedá jednoznačně říct, zda se to projevilo na kvalitě vína.
"O žádném celém ročníku se nedá říct jednoznačný soud, v roce 2003 vznikla vína dobrá i horší," uvedl odborník, který se vínu věnuje 12 let.
Vínu se v Česku daří, jeho spotřeba v posledních letech stoupá. Zatímco v roce 1993 byla průměrně 12 litrů vína na osobu ročně, nyní se pohybuje kolem 17 litrů. I tak ale Česko zaostává za Evropou, kde se průměr pohybuje od 25 do 32 litrů.
Na konci 90. let zaujímaly vinice v Česku zhruba 11.500 hektarů. Vloni už ale kolem 19.000, z nichž většina patří do vinařské oblasti Morava. Domácí produkce vína tak po dozrání nových vinic vzroste ze současných 570.000 hektolitrů ročně během několika let až na 700.000 až 800.000 hektolitrů ročně. I tak ale produkce pokrývá jen polovinu poptávky.
V Česku je obliba červeného vína přibližně stejná jako bílého, záleží na ročním období. V létě dávají konzumenti přednost bílému a v zimě naopak. V poslední době získávají oblibu dovážená chilská, argentinská či australská vína. "Ke kvalitě chilských a podobných vín za stokorunu ze supermarketu se nebudu vyjadřovat," podotkl Marek.