Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
ČTK: Reforma zdraží hypotéky

ČTK: Reforma zdraží hypotéky

24.08.2007 8:19
Autor: ČTK

Praha 24. srpna (ČTK) - Hypotéky v dohledné době zřejmě podraží. Důvodem jsou daňové změny zavedené reformou veřejných financí a také avizované zvýšení úrokových sazeb České národní banky, shodují se dnešní Hospodářské a Lidové noviny. Zrušení daňového osvobození hypotečních zástavních listů, kterými banky úvěry financují, by podle některých studií mohlo zdražit hypotéky asi o 0,5 až 0,8 procenta.

"Úroky z hypoték vzrostou asi o půl procentního bodu. To je při běžné hypotéce na 1,7 milionu na dvacet let 500 korun," řekl HN David Sahula z Hypoteční banky. "Počítáme s dalším růstem sazeb u hypoték," uvedla Kristýna Havligerová z České spořitelny.

Nepodraží ale všechny hypotéky. Podle HN se změna zákona týká až smluv uzavřených od 1. ledna příštího roku. Více zaplatí také ten, komu vyprší lhůta, na níž je sjednaný pevný úrok.

Analytik HVB Bank Pavel Sobíšek předpovídá, že zrušení daňových výhod mírně znevýhodní investory do nových hypotečních listů. Zároveň ale odhaduje, že se do ceny hypoték promítne méně než 0,5 procenta, píšou LN. "Ten rozdíl bude nepatrný ve srovnání s pohyby úrokové sazby ČNB," řekl Sobíšek.

Držitel hypotéky bude mít podle LN i po reformě možnost uplatnit úroky z hypotečního úvěru až do současné výše 300.000 korun ročně na domácnost jako částku odečitatelnou od daně. Kvůli nižší sazbě daně z příjmu ale dosáhne menších úspor než před reformou.

Další vliv na dostupnost hypoték bude mít reformou zvýšená nižší sazba daně z přidané hodnoty. Ta se změní ze současných pěti na devět procent. V důsledku této změny vzroste cena novostaveb.

Zvyšování úrokových sazeb ČNB ohlásila bez ohledu na reformu. Podle analytiků by národní banka mohla zvýšit sazby o půl procentního bodu do konce roku a během příštího roku o další 0,75 procentního bodu.


Váš názor
  • Nejdřív uvolněte trh s byty s regulovaným nájmem a potom sahejte do hypoték.
    24.08.2007 10:41

    Běžný majitel hypotéky spláče nad touto reformou a co víc, pan premiér a jeho nosiči batohu zase dokázali nepomoci vůbec ničemu. Snižovat výdaje státního rozpočtu je pro ně zřejmě nadlidský úkol a proto trošku zbrzdí ekonomiku snížením podpory hypoték. Tedy, deregulace se nám prozatím nepovedla a tak alespoň znepříjemníme život těm, kteří už na nás přestali spoléhat. Lze namítnout, že podpora hypotékám je pomoc státu. Ano. Pokud se však chceme oprostit od minulosti kdy vše patřilo všem, potom je to přístup správný. Bez ní bude více těch kdo skončí na ulici, někdo jen nebude mít na lékaře, ale "potřební" dál budou bydlet v regulovaných bytech v centrech měst. Hurá, pane premiére hurá. Laik se diví, odborník žasne. 18 let po pádu komunismu opět potlačujeme vůli lidí být odpovědní sami za sebe. Pánové ve vládě, deregulujte plně nájem, potom znevýhodňujte hypotéky. Před nedávnem jsem si na internetu přečetl příměr paní náměstkyně ministra financí o tom, že podniky si přeci také nestěžují když se snižuje daň s příjmu právnických osob a zároveň tak zužuje prostor pro daňové úspory z nákladů. Ano, tam se tomu však děje proporcionálně. A ne jako nyní u daně z příjmu fyzických osob, kdy bohužel propad 17 procent (z32 na 15) opravdu nevyrovná potenciální přímá úspora na odvedené dani. Milá vládo, mistře Topolánku, jestli rychle neuděláte něco co ekonomice pomůže a ne něco co ji může potenciálně velmi zbrzdit a uškodit, ztratíte své pravicové voliče. Nejde o to nedělat nepopulární kroky, ale nelogické vám nikdo tolerovat nebude. A pozdravujte pana Dalíka.
  • nezapomeňte
    24.08.2007 8:36

    na odečítání zaplacených úroků od daňového základu, většinou kdo dosáhne na hypotéku, tak dostával 32% ze zaplacených úroků zpět, teď jen 15% ( nebo 22 % ??!)
    milan brno
  • Nejen proto
    24.08.2007 8:24

    Ke zdražení hypoték nedojde jen proto že hypoteční dluhopisy budou zdaněny ale v příštím roce především proto že dojde ke zvýšení snížené sazby DPH z 5 na 9%, v důsledku čehož se značně zvedne inflace a na tu jsou zprostředkovaně hypoteční úroky.
    Černý
Aktuální komentáře
26.04.2024
6:24Willett Advisors: Spojené státy v mimořádné pozici, Čína hodnotovou akcií
25.04.2024
22:03Zámoří strhla do záporu Meta i pomalejší růst ekonomiky  
19:16ČD Cargo, a.s.: Tisková zpráva
19:10UNICAPITAL Invest III a.s.: Výroční zpráva 2023
19:04UNICAPITAL Invest VI a.s.: Výroční zpráva 2023
18:30Staro – nový technologický cyklus a atraktivita růstových akcií
17:05Martin Kycelt: Překvapivé reakce na výsledky Tesly a Meta Platforms
16:47Slabé HDP s vyššími inflačními tlaky. Po výsledcích se trhy potýkají i s makrodaty  
16:00SATPO finance, s.r.o.: Výroční finanční zpráva za rok 2023
16:00City Home finance III, s.r.o: Výroční finanční zpráva za rok 2023
15:46Braňo Soták k výsledkům Meta Platforms a staronové cílové ceně: Silná čísla "po zásluze" potrestána, akcie -15 %  
15:13Hermes vzdoruje zpomalení prodeje luxusního zboží, akcie však s dobrými výsledky dopředu počítaly  
12:50Deusche Bank s nejlepšími čísly od roku 2013. Zpět v čele ziskovosti investiční bankovnictví
12:09Sazby výš po delší dobu a trh zralý na další korekci?
11:37Miliardáři by podle ministrů G20 měli platit dvouprocentní majetkovou daň
11:08Těžařská firma BHP chce rivala Anglo American, vznikl by největší producent mědi
11:02Jak jsou na tom velké techy? Meta nalomila důvěru investorů  
10:24Meta navyšuje výdaje na AI. Investoři se ale obávají, zda se vynaložené peníze vrátí
10:18JTPEG Croatia Financing I, a.s.: Zveřejnění Roční finanční zprávy emitenta za rok 2023
10:12MONETA Money Bank, a.s.: Uveřejnění vnitřní informace

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
14:30USA - Výdaje na osobní spotřebu, m/m
16:00USA - Index spotř. důvěry Mich. university