Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
ČTK: FED vyzval hypoteční ústavy ke vstřícnosti

ČTK: FED vyzval hypoteční ústavy ke vstřícnosti

05.09.2007 8:12
Autor: 

Washington (ČTK) - Americká centrální banka (Fed) a další bankovní organizace vyzvaly přední hypoteční ústavy v USA, aby byly k dlužníkům vstřícnější a snažily se jim pomoci s restrukturalizací hypoték. Požadavek Fedu přichází jen pár dnů poté, co prezident George Bush slíbil pomoc lidem, kteří se dostali do potíží se splácením.

Část hypotečního trhu v USA nyní prochází vážnou krizí, která už stačila ovlivnit úvěrové trhy i mimo Ameriku. Nové pokyny nejsou pro hypoteční banky závazné, federální agentury ale doufají, že banky jejich výzvu vezmou na vědomí a budou se snažit situaci zklidnit.

Předsedkyně Federálního pojištění vkladů (FDIC) Sheila Bairová řekla, že hypoteční banky mají už v rámci současné právní úpravy možnost pomoci lidem, u nichž neshledají vážné problémy, a které jinak považují za solidní klienty. V tomto ohledu není nutné měnit pravidla, banky jen musejí ukázat vstřícnost.

"Přibývá lidí, kteří mají dražší nebo novější hypoteční produkty, a kteří čelí velmi reálnému riziku, že kvůli prekluzi o svůj dům přijdou. Výše jejich splátek se (kvůli změně tržních podmínek) změnila a oni si hypotéku najednou nemohou dovolit," řekla Bairová. Ekonomové už dříve upozorňovali, že na trhu je řada exotických hypoték, které mohou svým majitelům připravit horké chvilky.

Bush minulý týden řekl, že vláda pomůže lidem, kteří se do nepříznivé situace nedostali vlastní vinou a problémy se splácením hypotéky mají až v důsledku zhoršení celkové situace na trhu. Tito lidé budou muset splnit několik požadavků a teprve potom žádat o pomoc. Bush ale varoval, že vláda nebude v žádném případě pomáhat spekulantům a lidem, kteří od začátku mohli vědět, že hypotéka je nad jejich možnosti.

Podmínky pro přidělení hypotéky jsou v USA velmi volné a je naprosto běžné, že lidé dostávají hypotéku na celou cenu kupované nemovitosti. Pokud se ale později cena nemovitosti sníží, banka žádá další zástavu, nebo si od klienta vyžádá okamžité doplacení rozdílu mezi tržní a účetní cenou. Peníze ale klient nemusí vždy mít. Zhoršení situace na úvěrovém trhu často vede ke zvýšení úrokových sazeb, které část klientů není schopna platit.

Odborníci odhadují, že do konce příštího roku v USA skončí fixace úrokové sazby dvěma milionům majitelů nemovitostí. Většina z nich nyní platí nižší úroky, buď díky tomu, že jim banka na začátku dala nižší úrok na první roky splácení, nebo kvůli tomu, že si hypotéku sjednali v době, kdy na trhu byly obecně nižší sazby.
I když problémy na hypotečním trhu v USA ovlivnily úvěrové trhy i dalších zemí, pro většinu Američanů krize vážnější ohrožení neznamená. V problémech jsou totiž převážně lidé, kteří nemají stabilní zaměstnání, anebo jim banka poskytla hypotéku na základě špatného úsudku. V USA se řeší i podezření, že některé banky poskytovaly hypotéky, aniž dbaly pravidel obezřetnosti, anebo tak činily ryze ze zištných důvodů a bez ohledu na zájmy klienta.

V USA jsou nyní i takoví majitelé hypoték, kteří po skončení délky fixace budou muset platit dvakrát i třikrát vyšší splátky než dosud. Právě na tyto lidi se má pomoc zaměřit. Ne vždy totiž tito klienti splácejí té hypoteční instituci, kde si původně hypotéku dojednali.


Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
25.04.2024
22:03Zámoří strhla do záporu Meta i pomalejší růst ekonomiky  
19:16ČD Cargo, a.s.: Tisková zpráva
19:10UNICAPITAL Invest III a.s.: Výroční zpráva 2023
19:04UNICAPITAL Invest VI a.s.: Výroční zpráva 2023
18:30Staro – nový technologický cyklus a atraktivita růstových akcií
17:05Martin Kycelt: Překvapivé reakce na výsledky Tesly a Meta Platforms
16:47Slabé HDP s vyššími inflačními tlaky. Po výsledcích se trhy potýkají i s makrodaty  
16:00SATPO finance, s.r.o.: Výroční finanční zpráva za rok 2023
16:00City Home finance III, s.r.o: Výroční finanční zpráva za rok 2023
15:46Braňo Soták k výsledkům Meta Platforms a staronové cílové ceně: Silná čísla "po zásluze" potrestána, akcie -15 %  
15:13Hermes vzdoruje zpomalení prodeje luxusního zboží, akcie však s dobrými výsledky dopředu počítaly  
12:50Deusche Bank s nejlepšími čísly od roku 2013. Zpět v čele ziskovosti investiční bankovnictví
12:09Sazby výš po delší dobu a trh zralý na další korekci?
11:37Miliardáři by podle ministrů G20 měli platit dvouprocentní majetkovou daň
11:08Těžařská firma BHP chce rivala Anglo American, vznikl by největší producent mědi
11:02Jak jsou na tom velké techy? Meta nalomila důvěru investorů  
10:24Meta navyšuje výdaje na AI. Investoři se ale obávají, zda se vynaložené peníze vrátí
10:18JTPEG Croatia Financing I, a.s.: Zveřejnění Roční finanční zprávy emitenta za rok 2023
10:12MONETA Money Bank, a.s.: Uveřejnění vnitřní informace
9:34Komerční banka, a.s.: Oznámení o přijatých usneseních na VH KB konané dne 24.4.2024

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
    Nejčtenější zprávy týdne
    Nejdiskutovanější zprávy týdne
    Kalendář událostí
    ČasUdálost
    14:30USA - HDP, q/q a
    14:30USA - Nové žádosti o dávky v nezam.