Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
ČTK: Dluh státu se rekordně prodraží

ČTK: Dluh státu se rekordně prodraží

05.09.2007 8:35
Autor: 

Praha 5. září (ČTK) - Státní dluh, který podle údajů ministerstva financí příští rok dosáhne téměř bilionu korun, se podle dnešních Hospodářských novin rekordně prodraží. Úroky, které Česko musí z dluhu platit, dosáhnou 46,6 miliardy korun, což je téměř o sedm miliard více než letos, píše deník.

Mezi lety 2005 a 2006 úroky vzrostly o miliardu korun, letos se zvýšily již o čtyři miliardy. Ani nárůst o sedm miliard příští rok navíc není konečný. "V následujících letech úroky porostou ještě rychleji," cituje ekonoma Patria Finance Davida Marka.

Kromě vysokých deficitů státního rozpočtu se na vyšších úrocích projevuje zvyšování sazeb Českou národní bankou. ČNB zdražila peníze letos již třikrát a další růst úrokových sazeb se očekává i v následujících měsících.

Ekonomové navíc spočítali, že se státním dluhem nepomůže ani přijatá reforma veřejných financí. Česká vláda se podle nich příliš soustředila na daňové změny a opomenula snižování výdajů. Z výpočtů ekonomů vyplývá, že reforma bude v letech 2009 a 2010 v nejlepším případě neutrální - stát kvůli změnám daní nic nezíská ani neztratí. V příštím roce získá státní rozpočet díky reformě 34 miliard korun navíc.


Váš názor
  • Otřesná hloupost vlády (a nejen této)
    05.09.2007 10:04

    vynikne zejména tehdy, když 7 mld. (sedm miliard), o které jen letos zřejmě narostou pouze úroky (!) srovnáme s úspornými tak hlasitě proklamovanými balíčky vlády: Necelá 1 mld. ( necelá JEDNA miliarda) je ušetřená celkem za tři položky: 1) téměř zcela zrušené pohřebné (zřejmě aby snad na pohřbech nebylo tak veselo), 2) za tzv. "pastelkovné" (aby snad náhodou bohatí nebo dokonce chudí náhodou neměli příliš velkou radost při důležité údálosti prvního vstupu dítěte do školy) a především 3) snížení rodičovské dávky při narození dítěte (asi ze 17 na 14 tisíc při porodu). Snad abychom přece jen nezačali mít třeba dokonce až JEDNO a PŮL dítěte na rodinu - když teď máme ani ne jedno a třetinu... Jak nazvat vládu, která šetří tam, kde se to celé společnosti již brzy vysoce nevyplatí (nízká porodnost sice trvá v celé Evropě, ale v ČR je opravdu katastroficky nízká a nikomu vlivnému to - zdá se - nevadí, čtěte více informace o "vymírání Evropy"), protože žádná důchodová reforma nemůže vyřešit problém, jak stále méně početná část populace by měla dokázat uživit čím dál více nepracujících důchodců. Pokud chceme jednou být v klidném důchodu, musí tu někdo pracovat. To opravdu čekáme na imigranty z Číny, Indie či Afriky? - To se mi vůbec nelíbí. Skoro mi to připadne nikoliv jako hloupost či omezenost vlády, ale jako nějaký nový plán na likvidaci zbytečných populací v Evropě. K čemu vést drahé a nebezpečné války? Stačí vhodný typ ekonomiky a reklamní "kultury" a člověk nemoudrý raději sám a dobrovolně vyhyne - nebo bude nahrazen odolnějším druhem. Ve jménu čeho se tak děje? Snad ve jménu vyššího růstu HDP? Jak osamělý je hlas volajícího na poušti... - Ale chci poděkovat jak Patrii tak Davidu Markovi za uvedení alespoň takto fakticky skromného komentáře. MR
    • Re: Otřesná hloupost vlády (a nejen této)
      05.09.2007 12:41

      Taky si myslím, že tvzrení o tom, že zadlužování je špatné je špatné tvrzení. Představme si, že by se ČR nechtěla zadlužovat. Nebylo by na stavbu dálnic, výkupy pozemků a na spoustu jiných projektů, které ve skutečnosti přivádějí další zisky do státní pokladny. Dopadlo by to tak, že by jsme si museli neustále utahovat opasky, až do té doby, než by nám nezbylo nic jinýho, než se zadlužit. Následoval by krach ekonomiky. Polsko, Slovensko, Maďarsko,... by nás během takovéhoto pokusu předběhly. ČSSD udělala bohužel velikou chybu a to tu, že je moc štědrá směrem k sociálně slabým skupinám. Jinak by se nejspíš schodek rozpočtu zmenšil na minimum. Bohužel jsou to blbci, prohráli kvůli tomu volby. Chtěl jsem tím říci to, že pokud si na něco důležitého nepůjčím abych tím ušetřil, tak se mi může ve skutečnosti stát to, že prodělám.
      koudelka
      •  
        05.09.2007 12:54

        Zadluzovani je ok, pokud financuje (rozumne) investice. V case nejake krize se da uvazovat i o zadluzeni pro spotrebu (soc. transfery), ale to rozhodne neni pripad CR. Cast penez, ktere stat cerpa na dluh, se sice investuje (zminene dalnice), ale je treba se zamyslet, jestli jsou to dobre investice a jestli by je soukromy sektor nezvladl efektivneji. Zrovna u tech dalnic v posledni dobe ctu, jak jsou drahe a jak i Nemecko dokaze stavet o dost levneji (nejsem stavar, jen cerpem z medii). Bohuzel se nemuzu ubranit dojmu, ze investicni aktivity statu znacne prodrazuje korupce. Uz kvuli tomu by se mel starat opravdu jen o to nejnutnejsi. Vsichni bysme usetrili...
        hemelka
        •  
          06.09.2007 11:25

          No, nějaká ta korupce u nás nejspíš je a nejspíš vždycky bude, protože Češi jsou chytří. Taky si myslím, že Němci dokáží stavět ty dálnice levněji, protože jsou schpní organizátoři a obchodníci. A především si ty dálnice nechají stavět levnými cizinci. Taky si myslím, že je u nás nízká nezaměstnanost vytvořená jenom uměle. Po propuštění spousty nepotřebných zaměstnanců ze státní sféry by rázem stoupla. Je to však takhle nejspíš lepší, protože ti lidé nemusejí potom navštěvovat pracák a sociálku. Ve skutečnosti by potom stát ždímali dál. Je zde pak riziko, že by si na dávky zvykla veliká část populace.
          Koudelka
    • Re: Otřesná hloupost vlády (a nejen této)
      05.09.2007 10:35

      Opravdu neseriozní blábol pane Rusek.
      senior
    • Re: Otřesná hloupost vlády (a nejen této)
      05.09.2007 10:06

      ...pardon - o 7 mld. bude nárůst splátek úroků "až" příští rok 2008...
  • Paroubek - vzpomeňte si
    05.09.2007 10:01

    Pamatujete, jak Paroubek redaktorovi v televizi odpověděl:"Ale pane redaktore, státní dluh se přece nesplácí." :-)
    Zdeněk
    • Re: Paroubek - vzpomeňte si
      05.09.2007 10:27

      ON to přece splácet nebude - restrikcemi - i když v současné podobě mírnými - zastaví nebo sníží dynamiku nárůstu dluhu ods, tím samozřejmě se dotkne nízkopříjmové většiny voličů, kterým se vezme část příjmů, na které byli zvyklí a ON má zaděláno na vítězství v příštích volbách a spuštění stavidel dalšího rozhazování. nad příspěvkem p. Ruska a některými dalšími jen tiše žasnu a zůstávám stát v němém údivu - opravdu si někdo myslí, že lidé mají děti pro porodné? - některá skupina možná ano, ale tím se jen zadělává na další problém.
      keris
    • Re: Paroubek - vzpomeňte si
      05.09.2007 10:18

      Naprostý souhlas. Nechápu, proč mu ODS podobné slabomyslné výroky nemlátí dnes a denně o hlavu (zvláště když se v ní údajně někde ukrývá sexy-mozek).
      Josef Jansa
  • zřejmě státních dluhopisů
    05.09.2007 10:01

    je 4,46% ?
    takže průměrný úrok
  •  
    05.09.2007 8:42

    Tohle nema reseni... Osobne jsem spise naklonen tomu omluvit "rozumovou a vychytralou" nerozvaznost, jakou predvadi ODS, nez nerozvaznost podporenou nedozralym zivotnim postojem ci nedostatecnou vychovou v mladi, jakou predvadeji politici CSSD a KSCM, mozna i SZ, navic opirajic se o mylnou ideu....
    bagus
    •  
      05.09.2007 10:14

      To máš tak. Strčit všechny politiky do pytle, zamíchat ten pytel a po rozvázání toho pytle bude nejlepší politik nahoře. Postup je možné opakovat, výsledek bude vždy stejný. Přeji hezký den
      Koudelka
      • Aha
        05.09.2007 21:42

        opravdu hezký bonmot...takže co s tím? Nebo jen tak bonmotit?
        Blekota
Aktuální komentáře
10.05.2024
13:22Akcie Novavax dramaticky rostou na dohodě se Sanofi na společné vakcíně
12:51Perly týdne: Tři hlavní investiční příběhy současnosti
11:35Výsledky Groupon: Tržby se konečně po 8 letech vrátily k růstu  
10:42Růstový sentiment se drží, přispívá i Čína  
10:12Gen očekává pro fiskální rok 2025 příjmy u 4 miliard dolarů. Roli prezidenta opouští Ondřej Vlček
9:25Nezaměstnanost v ČR v dubnu klesla na 3,7 procenta, volných míst ubylo
9:07Britská ekonomika se ve čtvrtletí vymanila z recese, vzrostla o 0,6 procenta
8:52Evropa míří k pozitivnímu zahájení, podle Spurného je i v Česku ve hře slovenský model sektorové daně  
8:51Rozbřesk: Spotřebitelé začínají (konečně!) utrácet. Korunu povzbudil silný maloobchod, vyhlíží zápis ze zasedání ČNB
8:19USA chystají cla na dovoz elektromobilů z Číny, píše Bloomberg
09.05.2024
22:01Slabý trh práce pomohl trhům  
18:03Zlato a akcie – cykly a trend
16:54Snížení sazeb se blíží, naznačuje BoE. Také data vyzněla příznivě  
16:48Japonská automobilka Nissan téměř zdvojnásobila celoroční zisk
16:05Evropský ziskový motor se s recesí ve zpětném zrcátku roztáčí, stratégové Citi vidí signál k dalšímu zlepšení
14:24Britská centrální banka ponechala úroky beze změny
14:01Bloomberg: Hedge fondy sází proti Bank of Japan, čekají oslabení jenu
12:26Čínská nadvýroba znepokojuje svět, rychlé řešení ale není na obzoru
11:28Nová vzpruha nepřichází, krátkodobý růst se unavil  
11:03USA byly ve čtvrtletí největším obchodním partnerem Německa, překonaly Čínu

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
Iveco Group NV (03/24 Q1)
8:00UK - HDP, q/q
9:00CZ - Nezaměstnanost
16:00USA - Index spotř. důvěry Mich. university