Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Pád dolaru zastaven ?... přehled zpráv z devizového trhu

Pád dolaru zastaven ?... přehled zpráv z devizového trhu

02.10.2007 9:21
Autor: 

Česká koruna i do nového týdne vstoupila v optimistickém tónu. Po rozpačitém začátku seance se vezla na vlně dobré nálady přicházející z amerických akciových trhů na většinu emerging markets včetně sousedních středoevropských měn. Měnový pár EUR/CZK tak sklouzl načas až k 27,43.
Dnes nás nečeká nic převratného z domácí scény ani ze zahraničí. Obchodované objemy na EUR/CZK mohou být nižší a podle nás česká měna nesebere dost sil k dalšímu postupu. Potenciálním nebezpečím v tomto týdnu pro celý středoevropský region může být čtvrteční zasedání ECB, do té doby ale předpokládáme nudnější obchodování ve stávajícím pásmu.

Pád amerického dolaru se nakonec v pondělí ráno podařilo zastavit pod úrovni EUR/USD 1,428. Dolar odpoledne dokonce bez újmy přežil i nepatrně slabší index ISM, což podle našeho názoru může být známkou toho, že si trh uvědomuje přeprodanost americké měny. Další zisky eura mohou být přitom již limitovány mimo jiné i tím, že znepokojení ze silné měny v eurozóně roste. Včera například na společné konferenci komisaře pro měnové záležitosti Almunii a prezidenta ECB Tricheta zaznělo, že by silný dolar měl být v zájmu USA a že ECB neusiluje o to, aby se euro stalo hlavní rezervní měnou světa.

Dnešek bude z pohledu dat pro eurodolar poněkud méně zajímavý, a tak včera nastoupená fáze konsolidace (zisků eura) může pokračovat i během dnešní seance.

Slovenská koruna sa aj v pondelok držala v úzkom pásme EUR/SKK 33,855-950. Počas dňa mala tendenciu oslabovať a odrazila sa až od úrovne EUR/SKK 33,950. Trh čakal na rozhodnutie Eurostatu o deficite verejných financií za rok 2006. No zatiaľ sa nedočkal. Dobré hospodárenie štátneho rozpočtu investorov spočiatku nezaujalo. Aukcia štátnych bondov dopadlo taktiež podľa očakávania. ARDAL už tradične odmietol celý dopyt. Po skončení obchodovania boli zverejnené výsledky prieskumu inštitútu INEKO, podľa ktorého poklesla pravdepodobnosť prijatia eura v septembri zo 77 % na 70 %. Pre dnes opäť čakáme obchodovanie v pásme EUR/SKK 33,600 33,900.

Zlotý v pondělí stejně jako ostatní středoevropské měny mírně posílil. Po ranních EUR/PLN 3,7695 končil den na 3,7660. Ačkoliv nebyly zveřejněny žádné statistiky, domácí scéna byla pro polskou měnu příznivá. Nejprve statistický úřad revidoval růst loňského HDP z 6,1 na 6,2 % y/y, později pak ministerstvo financí odhadlo růst inflace v září na 2,0 % po srpnových 1,5 % y/y. A konečně i člen Výboru pro měnovou politiku M. Noga v interview prohlásil, že očekává ještě jedno zvýšení sazeb letos a dvě další v příštím roce.
Také dnes je kalendář domácích událostí prázdný. Zlotý by ale mohl stejně jako okolní měny těžit z příznivé nálady vůči rizikovějším aktivům posílené ještě včerejšími projevy. Později ale i polská měna by měla spíše stagnovat.

Forint včera vůči euru posílil, po úvodních EUR/HUF 251,30 končil na 250,50, hlavní zisk si však připsal až ve večerním obchodování. Protože domácí scéna byla prázdná, lze jeho pohyb zvláště po uzavření domácího trhu přičíst zvýšenému zájmu o rizikovější aktiva, který poslal vzhůru i maďarské akcie.
Ani dnes nebudou zveřejněny žádné významné události. Forint by proto mohl ještě těžit ze zájmu o rizikovější aktiva a zpočátku se pokusit atakovat hranici EUR/HUF 250,0. Není ale jisté, zda se podaří ji dnes překonat, a mohl by se proto nakonec udržet v pásmu kolem současných hodnot.

(ČSOB - Denní finanční zpravodaj)


Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
20.09.2024
17:48Americká akciová výjimečnost pokračuje
17:34Volby online: Česko volí krajské zastupitele a část Senátu
17:14J&T ARCH INVESTMENTS SICAV, a.s.: Vnitřní informace
17:03Prezident Pavel jmenuje k 1. prosinci do bankovní rady ČNB ekonoma bankovní asociace Jakuba Seidlera
17:02EK hodlá poskytnout Ukrajině půjčku v hodnotě až 35 miliard eur
17:02Firemní zprávy narušují optimismus o ekonomice a akcie korigují zisky  
15:58Uber bude spolupracovat s Waymo. Evercore ISI jej vidí jako sázku na robotaxíky
15:21Technická analýza: AI může Adobe přinést další růst  
14:54Fidelity International: Snižující se korelace naznačují, že dluhopisy mohou opět plnit zajišťovací role
13:54Než otevře Wall Street: FedEx, Nike  
13:46Direct Financing s.r.o.: Vnitřní informace - Oznámení o výplatě úrokového výnosu
13:24Perly týdne: Tlaky na ceny aut, dluhopisy nechtějí agresivní pokles sazeb
12:49Rakouská Raiffeisen Bank International se stahuje z běloruského trhu
12:24Raiffeisenbank a.s.: Výplata úrokového výnosu dluhopisů
12:19Random Thoughts #2: Všechno bude fajn aneb aktualizace Investičních tipů  
10:58Silný akciový trh stále více kontrastuje s hrozbou pro evropskou ekonomiku. Mercedes varuje, akcie otáčejí dolů  
9:03Rozbřesk: Vláda zvyšuje rozpočtový deficit kvůli povodním. Korunu povzbuzuje dobrá nálada na globálních trzích
8:35Další rána pro německý průmysl, Mercedes-Benz zhoršil svůj finanční výhled. Evropa po vydatném růstu tento týden otevře v červeném  
19.09.2024
22:09Fed dodal akciím novou krev do žil, trhy oslavovaly "jumbo cut"  
17:39Fed konečně snížil sazby: Jak na to trh historicky reaguje a které akcie mají šanci stát se šampiony?  

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
JP - Základní O/N úroková sazba