Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
WSJ: Chudáci Američané, dolary už v Čechách nikdo nechce...

WSJ: Chudáci Američané, dolary už v Čechách nikdo nechce...

22.11.2007 15:12
Autor: ČTK

Praha 22. listopadu (ČTK/The Wall Street Journal) - Ty tam jsou časy, kdy Američané přijeli do Prahy s naditou peněženkou a mohli zde v klidu setrvat několik měsíců, či dokonce let. Když byl dolar za 40 korun, nebyl to žádný problém, ale dnes, kdy se dá koupit za 18, to problém je, jak v listu The Wall Street Journal popisuje americký novinář Mark Baker.

Když jsem přijel do Prahy v roce 1991 poprvé, jezdíval jsem s přítelkyní na výlety do slovenských hor. Skoro všude byl někdo, kdo se jich ptal na dolary. Byly tak populární, že je chtěli všichni a všude.

Před 15 lety byl oficiální kurz zhruba 25 ku jedné, ale na černém trhu se prodával za více než 30, někdy i za 40 korun. Češi si tehdy nemohli koupit dolarů, kolik chtěli, ale jen tolik, kolik dovolily úřady. A to bylo jen za pár tisíc korun.

Chudák americký turista, který se po letech znovu chystá do Prahy a stále plný dojmů očekává, jak tam všichni chtějí dolary. Čeká ho opravdový šok. Dolarem už opovrhují i taxikáři a když vytáhnete dolar v obchodě, dívají se na vás, jako by ho v životě neviděli. Když jsem chtěl nedávno dolary prodat ve směnárně, obsluha se na mě jen ušklíbla.

Američané, kteří v Čechách pobývají dlouhodobě, se proti poklesu dolaru brání třeba nákupem nemovitosti. Jiní se zase nechají zaměstnat tam, kde se mzda vyplácí v eurech, anebo ještě lépe v českých korunách. Kdo takové štěstí nemá, po výplatě většinou uhání do směnárny, aby dolary vyměnil za spolehlivou rezervní měnu - třeba právě za českou korunu.

Praha bývala pro západní turisty levným místem k pobytu, taková Paříž pro mladé. Podle tehdejších příruček bylo možné v Praze za dva dolary dostat jídlo i se čtvrtinkou piva. To pivo se za jeden či dva dolary ještě koupit dá, ale tím legrace končí.

Nedávno jsem si v Praze zašel do restaurace a k obědu si dal cheeseburger. Restaurace byla docela útulná, ale nic výjimečného. Účet byl na 21 dolarů. Tedy včetně hranolků.


Váš názor
  • dolar
    30.11.2007 17:00

    prave sedim na letisti v Daytona Beach na Floride a cekam na let do Prahy... tady je klimatizate ale venku je pres dvacet a vcera jsem se koupal v mori. Co se dolaru tyce je dobre ze je dole, co se hypotecni krize tyce je dobre ze probiha, prave jsem zde koupil domek na pozemku cca 500m -domek sice nic moc ale obyvatelny (napriklad ma tepelne cerpadlo-klimatizaci...), byla to zabavena hypoteka, puvodne chteli 60tisic dolaru, pak 34000, nabidl jsem 25000 v hotovosti a prijali to. Co se da v cechach koupit za 500000 kc ? chatka bez elektiky v lese. Mam podobny domek v New Yorku, kupoval jsem ho asi pred peti lety za 40000 dolaru a nyni je realne prodejny za 100000. Pristi rok si v USA koupim novy Ford Mustang V6 za 18000 USD (u nas stoji tak 750000 kc), uz jsem ho chtel kupovat letos ale ten domek na floride mel prednost... ceny potravin jsou tu mnohdy nizsi nez v cechach, benzin pod tri dolary za galon (4l). Jo taky sem si koupil ipod nano 3generace (8GIGA) za 160 dolaru. To vite mam krizi stredniho veku.
    Eric Cartman
  • ako vzdy par nepresnosti
    23.11.2007 13:07

    v principe ma autor pravdu, ale pred 15 rokmi, t.j. v roku 1992 ludia urcite nekupovali dolare na ciernom trhu za cenu o 5-10 korun vyssiu ako bol oficialny kurz....sice este existovali limity, ale vacsina ludi ani tie nevyuzila, resp. vyuzili limity svojich pribuznych a znamych, resp. kupili peniaze od ludi, ktori pracovali vonku atd.atd., takze to, ze niekto stale pytal dolare je pravda - podvodnici, ale ti boli a najdu sa este aj dnes v prahe a bratislave, lebo aj na zapade je este stale dost hlupakov, ktori uveria, ze niekto preda koruny cudzincovi lacnejsie nez by ich predal miestnej banke.......i ked je toho coraz menej
    vlado
    • Re: ako vzdy par nepresnosti
      26.11.2007 14:50

      je to masakr koupil sem dolar za 22 a to sem si liboval ted nic moc nastestí mi vydělávaj akcie v usa. Ale odhad jedné velké banky tady v cr na polovinu příštího roku je 22 czk za usd
      pavel
    • Re: ako vzdy par nepresnosti
      23.11.2007 15:45

      Článek taky vidím jako nadsázku. Začátkem 90' už byla koruna víceméně směnitelná, takže pochybuju, že by někdo obíhal turisty ze Západu a loudil marky či dolary. Stejně tak teď - pro američany nebo třeba francouze tu je stále dost lacino. Tak jistěže to podražilo o hodně a rozdíl už není tak astronomický, ale pořád tu nějaký je. Tak alespoň batůžkáři už nechodí spát do Internationalu.
      Pavel
  • Opět je tady celá skvadra
    23.11.2007 10:47

    Opět je tady celá skvadra těch, kteří rádi plivou po USA... Vážení... Nikdo Vás nenutí, abyste je obdivovali... Nikdo Vás nenutí, abyste tam jezdili... Asi se Vám po tom strašně stýská... To je skutečně Váš problém...
    QEntity
    • Re: Opět je tady celá skvadra
      23.11.2007 10:50

      Každopádně USA vykazují o třetinu vyšší produktivitu práce než EU... Takže by bylo vhodné nejdřív máknout na našich vlastních problémech, než kritizovat něco, čemu stejně nerozumíte a rozumět nechcete... Mimochodem, ten kdo plive po lidské svobodě, ten si nezaslouží úctu, jaká patří člověku...
      QEntity
  •  
    22.11.2007 21:01

    Usa státy byly v bahně . Po II. světové válce všechno přenesla USA na západní státy EU . Po rozšíření EU na východ ,všechno chtěla přenést na celou EU , ale zavedením EURA se jí to poněkud vymklo z ruky , už nyní se třesou z toho ,až bude EURO ve všech 27.státech jako jedinná uřední měna zatím v 27. státech EU . II. světovou válkou spíš rozhodili celou Evropu a celý svět .Příklad rozbombardovaná škodovka a jiné velké evropské podniky. Do II. druhé světové války vstoupili jen díky prospěchu a destabilizaci Evropy .Skoro na 70. let se jim to povedlo , než se zase těžko začala Evropa jakštakž dohromady a ještě ke všemu těšce . Do původního stavu se dostává Evropa ještě nyní . Ve kterém byla po tisíciletí bez velkých rozdílů kromě Ruska . Platy byly přibližně stejné . Konečně to USA někdo nandal , třeba EU , když si z nás chtěli a stále chtějí vytvořit levnou pracovní sílu . Létat do Prahy za pár facek a kupovat si alkohol za pár facek, noclech a jídlo . popř prostitutky . V bývalém CISAŘSKEM MĚSTĚ PRAHA:PRAG:PRAGUE:Doufám , že si brzy jako turista zaletím do USA bez víza na dovolenou , až bude naše jediná uřední měna EURO u budu , tam trávit levnou dovolenou , když nyní české platy dosahují v průměru 22.500.měsíčně , přibližně asi 1200 měsíčně USD, 1200 Kanadských dolarů, 2300 Novo Zélandských dlarů měsíčně . Vím o čem píšu já jsem tento plat měl 7.let v Čechách jako řidic skupiny :D se střední školou. Tenkrát jsem si mohl mnohonásobně dovolit , něž USA turisti v Plzni a ještě na mně žebrali pivo a chtěli mě okrást . Poté jsem se dozvěděl , že stěma platama lžou v tisku . Uměli dobře česky :čecho američaní USA . Říkali , že jejich platy jsou 5.dolarů na hodinu asi , tak 800 USD, až 1.000 USD měsíčně , čož je v přepočtu 17.940 podle ČNB . měsíčně . V tomhle případě mezinárodní řidič autobusu , popř. kamionu má v Čechách o 4.500 Kč. víc než američam . Asi tak o 250 USD . měsíčně víc , než nějaký americký nešika.
    Jan Jan Antonín Sladký , Plzeň , 30. let.
    • Je s podivem
      26.11.2007 16:58

      jak velké kokoty má tahle zem
      xxx
    • Tys to vyhmát!
      23.11.2007 10:58

      Ještě jsi zapoměls, že ty zatracení Amíci vybombardovali naša Srbské bratry..
      Ing. Matonoha
    • Nezávidím Patrii...
      22.11.2007 21:07

      ...klienty s podobnou výbavou v mozkovně...:-)
      Lapacka
  •  
    22.11.2007 18:26

    Kdyz vsichni zavrhuji dolar ,znamena to ze se blizi obrat trendu. Hlupaci se ridi podle toho co bylo ,bohati lide se divaji dopredu.
    Downtown
    • souhlasím
      27.11.2007 11:57

      proto juan
      zdeno klír
      • Re: souhlasím
        27.11.2007 16:10

        Národe kdy konečně prohlédneš-nebo tu už zůstali pouze blbci.Bylo by to dosti zajímavé kurs 1:I,ale konečně by byl možná klid,ale spíše ne.Protřete si alespoň oči a možná vám to i někdy dojde. Nebo se chcete srovnávat z Amerikou,tak se tam zajeďte podívat.
  • Amerika
    22.11.2007 16:25

    Evropa (ta je mala), ale zejmena Cina + Indie + Rusko by se konecne meli osvobodit od kopirovani a vzhlizeni k tomu co dela Amerika. Financni trhy celeho sveta by pak nepadaly na "usta" podle toho, jestli jedna americka banka pujci nebo nepujci chudemu americanovi penize na barak... a ten pak nema na splaceni... Jako driv vsichni blbli po dolaru, tak jeste porad blbnou po nasdaq a djia.
    pm
    • Re: Amerika
      23.11.2007 9:27

      Zajimava myslenka. Z ceho citite ze se blizi obrat?
      Marty
    • Re: Amerika
      22.11.2007 23:00

      TAK TAK KONECNE OPTIMISTA .UZ JSEM OBEHL FSECHNY VEKSLACI A TAKOVEJ RANEC JSEM JESTE POHROMADE NEVIDEL 5 MIČŮ PO 2 KORUNKACH ASPON DOUFAM UP ZA MESIC,KRABIC OD BOT MAM DOST TAK JESTE PAR DNI TO BUDU SBIRAT A PAK KDO SI POCKA TEN SE 10 KY URCITE DOCKA AMEN. IN GOOD WE TRUST.
      DAN2HY
    • Re: Amerika
      22.11.2007 17:31

      Nejsem si jist zda nejsme trochu uzavreni ve svych nazorech. Pokud mohu jen malo podotknout ze svych nazoru, pak si dovoluji tvrdit, ze USA dela ze sveho pohledu vse nejlepe jak umi, nenit totiz kde se lepe ucit. Napriklad na objemu financi a snizujicim se kursu dolaru, mohou velice dobre profitovat americke frimy, nebudu dale specifikovat (jen naznaceni - zbrane, potraviny, - prodejna demokracie) se lepe prodava za levno nez za vysoky dolar. Nemysliste? Podivejte na cyly dolaru v horizontu vyvoje ekonomiky. Myslim ze lepsi skola neni. Mimochodem myslim ze zak (ve skole) musi byt lepsi na konci nez ucitel.
      luka
      •  
        23.11.2007 6:43

        Bohuzel si myslim, ze Amerika neni dobrym vzorem a ucitelem. Honba za prosperitou podniku, zebricky uspesnosti podle konta v USD, zeme bez historickych korenu a bez moralky, ktera v zajmu zisku udela cokoliv... V oblasti financi patri ke svetove spicce... Ale pro mne je dulezitejsi, jestli tenhle stat umi svym lidem zajistit spokojeny (klidny a stabilni) zivot. Bez zadluzovani, bez vykoristovani jinych (rozvojovych) zemi, bez odcerpavani surovin a energii z jinych mist na svete. Az finance, ktere maji, pouziji k tomu, aby jejich konzumni system snizil spotrebu pod uroven prumeru na svete (to aby byli vzorem), a soucasne jeji obyvatele opusti sve psychoterapeuty (protoze uz zadny stres a deprese nebudou mit), pak smeknu klobouk. :-)) Verim jim... maji na to... financne. Ale neverim, ze ti bohati co v Americe vladnou nebudou chtit byt jeste bohatsi (za jakoukoli cenu) :-((
        pm
        • Máte pravdu
          29.11.2007 7:28

          Máte pravdu v tom,že amíci vědí co dělají jen u nás stupidní blbci nevidí o co jde amíkům,a ta naše koruna v čem zpevňuje ? ??? když všechno je o loo% drahší a to ještě nejsme v roce 2008 koruna pevná rohlík 5,-Kč.
    • Re: Amerika
      22.11.2007 16:39

      mame se asi kupovat CEZ a dalsi? nejsem blazen investovat do zeme kde je korrupce a kde ten rust neni necim jinym nez utracenim blbcu na dluh.
      edward
  • můj
    22.11.2007 15:35

    názor je ten, že to američanům svým způsobem patří. Jejich tupost, hloupost a naivita spojená s utrácením a žitím na dluh je bezmezná. Horší je, že jejich problémy se dostanou i do zemí EU a samozřejmě postihnou i nás.
    TK
    • s tim dluhem...
      23.11.2007 9:14

      Ja nevim, proc kazdy rika, ze americanum to patri, ze ziji na dluh. jako by to bylo nejake jedno kolektivni stado. Samozrejme, kazdy american ma hypoteku, kreditku atd. stejne jako Evropan. Ten dluh, o kterem kazdy hovori 'ze si za nej muzou americani sami' je ale vysledkem zruseni cel a jednostrannemu otevreni americke ekonomiky vuci cinske - zruseni cel. Nevinte americany, ze si v obchode kupuji zbozi za ceny, ktere tam maji. Vinte Cinu, ze reguluji svoji menu a omezuji zahranicni investice. A vinu ma samozrejme americky government, ze dopustil zruseni cel a neochranil domaci manufacturing pred centralne rizenou a tedy netrzni ekonomikou. Snad se evropa pouci, pokud uz neni pozde. Trade imbalance EU-Cina roste raketove taky.
      snake
      • Re: s tim dluhem...
        28.11.2007 18:10

        Tak za prvé: Ne každý Evropan má hypotéku a kreditku. V mojí rodině ji nemá nikdo, já si na svůj byt vydělal spekulacemi na burze, Čez za 120,- , prodej za 1100, kreditku nepotřebuji, bankovních služeb v ČR nevyužívám ( Švýcarské banky zakládají účty na číselný kód a nic se za to neplatí). Zjednodušování a házení lidí do jednoho pytle je základem totality. Za druhé: každý občan Číny má stejná práva na vlastnění automobilu, pojídání hamburgerů a veškeré vymoženosti jako Američan, pokud si na to vydělá. Pokud je jim to upíráno, opět totalita a nadřazování. Za třetí: pokud je souhlas v bodu dva, tak se musí říct, jaké problémy to přinese pro životní prostředí a globální oteplování. To znamená, že americký způsob života je nesmyslný a vede k záhubě lidí. Jestli je číňanům upíráno právo na majetek, je přiznáváno, že Američané a Evropané se cítí něco víc a nelze hovořit o nějaké demokracii.
        josef novák
        • ředitelé zeměkoule
          29.11.2007 8:55

          tady je každý chytrý jak ředitel zeměkoule. Cha, cha. Myslíte si, že kdyby US chtěly dolar posílit, že by neuměli najít nástroje, jak to udělat? A co by to přineslo např. nám...? Třeba benzín za 100 na litr...? To je docela reálná představa. A jak by se vám potom žilo, co, vy chytrolíni? Nebo si vážně myslíte, že by nám rusáci nebo arabi dodávali ropu za naši kačku českou...???
          Lapacka
    • Ten tvůj názor beru...
      22.11.2007 16:24

      ... a zkusil si už někdy v USA zanést do směnárny českou korunu...?
      Lapacka
      • Re: Ten tvůj názor beru...
        22.11.2007 18:34

        To s tím co je v tom článku a s tím co jsem napsal nemá nic společnýho. Amíci prostě nejsou tak bohatí, jak je všude prezentováno. Jednou za čas musí přijít účet k placení a ten teď přišel. Samozřejmě, že je to z části podobné i v zemích EU a v posledí době i u nás. Je čas platit, nic víc a nic míň :-)
        TK
Aktuální komentáře
18.04.2024
22:02S&P 500 poklesl popáté v řadě; investoři čekají na Netflix  
17:45Růst cen akcií a cena za riziko
17:23DJIA dnes v čele a ECB se od Fedu neodpoutá  
15:59Deloitte: Cena nájemného v prvním čtvrtletí vzrostla o procento na 295 Kč/m2
15:48Jak na DIP? A na čem čeští investoři letos nejvíce vydělali? Zjistěte na webináři Patrie v úterý 23. dubna od 16:00
15:20Lee: I kdyby sazby šly letos dolů jen jednou, pro akcie by to stále bylo dobré prostředí
12:56Vasle: Rozdílná měnová politika ECB a Fedu má své limity
11:52Výhled TSMC překonal odhady díky podpoře poptávky po AI čipech
11:36Akcie se zvedají. Jak pevnou oporu dodají firmy?  
9:54Ifo: Německé firmy letos plánují snižování investic
9:05Rozbřesk: Zachrání Super-Mario (znovu) Evropu?
8:45EU nebude formálně vyšetřovat investici Microsoftu do OpenAI
8:30Evropa čelí podle guvernéra BoE menší inflační hrozbě než USA, Microsoft se vyhne vyšetřování kvůli akvizici Open AI a futures jsou zelené  
6:40Fidelity International: Německá medvědí data jsou příznivá pro německé státní dluhopisy
17.04.2024
22:01Zámořské akciové indexy nedokázaly zvrátit úvodní pokles  
18:46Martin Uher: Rozruch na dluhopisech, české banky a zranitelné USA
17:32Wall Street mezi výsledky a sazbami dál klesá  
17:14Jednoduchý scénář: Inflace neklesá, Fed nesnižuje, inflace klesá, Fed snižuje
16:01Tesla žádá akcionáře o obnovení odměn pro Muska, v Indii chce investovat až 3 mld. dolarů
14:36Komentář analytika: Objednávky ASML prudce klesají, avšak výhled zůstává nezměněn  

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
Nebyla nalezena žádná data