Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Slovenská koruna pokračovala v nastoupené cestě oslabování... a další devizové zprávy

Slovenská koruna pokračovala v nastoupené cestě oslabování... a další devizové zprávy

23.11.2007 9:20
Autor: 

Česká koruna se podle očekávání v průběhu včerejška mírně zklidnila a posílila do blízkosti 26,75 EUR/CZK. Na koruně oslábla tendence k negativní korekci především z důvodu malé aktivity zahraničních hráčů, za kterou může svátek v USA.

I dnes by situace mohla být klidnější a absence důležitějších událostí doma i v zahraničí by měla otupit tlaky na prodej české koruny, které na začátku týdne odstartoval nárůst averze k riziku na globálních trzích (pády akcií, rozšiřující se kreditní rozpětí). Ve prospěch koruny navíc může dál hrát další prudký pád amerického dolaru a o něco lepší výkony evropských akcií.

Americký dolar se včera po většinu seance pohyboval v užším pásmu. Až dnes po ránu nízká likvidita v technicky laděném asijském obchodování (po zavřených amerických trzích navíc zůstaly zavřené trhy i v Japonsku) poslala EUR/USD k novým životním maximům na 1,494 EUR/USD.

Dnešek je opět prakticky bez důležitějších událostí, a nevidíme tak před sebou příliš impulsů, které by byly schopny zastavit negativní náladu vůči americkému dolaru. Nemyslíme si že by evropští centrální bankéři na dnešním bankovním kongresu dokázaly s měnovým párem příliš zahýbat. Psychologická úroveň na 1,50 EUR/USD je nyní již skutečně na dostřel a může v nejbližších dnech svádět k testování.

Slovenská koruna aj včera pokračovala v nastúpenej ceste oslabovania, keď sa dostala až na úroveň 33,60 EUR/SKK. V závere dňa však časť strát vymazala a skončila na 33,52.

Dnes by na trhu mohla pretrvávať pokojnejšia nálada, keďže mnohí obchodníci využili včerajší sviatok v USA k predĺženému víkendu. Ani kalendár neobsahuje dôležité čísla. O všetkom tak opäť rozhodne postoj investorov k riziku. Koruna by sa však mohla pokúsiť zmazať časť doterajších strát, celkovo však očakávame jej pohyb v širšom pásme 33,40-33,65 EUR/SKK.

Zlotý ve čtvrtek končil jen s minimálními změnami, po ranních EUR/PLN 3,6865 uzavíral na 3,6870. Domácí kalendář byl prázdný, obchodování bylo volatilní s malými objemy díky svátku v USA a měnový pár se během dne přiblížil k úrovni 3,70.

Dnešní jádrová inflace by měla být mírně vyšší, po růstu celkové inflace ale sotva překvapí. Rozhodující bude zasedání Výboru pro měnovou kontrolu příští týden, do té doby by díky dalšímu oslabení dolaru mohla polská měna ještě mírně posílit.

Forint včera zahájil den oslabováním, později spolu s polským zlotým ztráty smazal a končil prakticky nezměněn na EUR/HUF 256,92. Ani v Maďarsku nebyla zveřejněna nová čísla, a tak pohyb měnového páru odrážel nervozitu na globálních trzích.

Dnes zveřejněné maloobchodní tržby mají naznačit opět pokles. To bude jen další informace pro pondělní rozhodování centrální banky, zda má snížit sazby. Podle posledního průzkumu ale převládají názory, že sazby zůstanou tentokrát beze změny. Dnes by ale forint mohl těžit z dalšího oslabení dolaru a v průběhu dne mírně posílit.

(ČSOB - Denní finanční zpravodaj)


Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
10.05.2024
10:12Gen očekává pro fiskální rok 2025 příjmy u 4 miliard dolarů. Roli prezidenta opouští Ondřej Vlček
9:25Nezaměstnanost v ČR v dubnu klesla na 3,7 procenta, volných míst ubylo
9:07Britská ekonomika se ve čtvrtletí vymanila z recese, vzrostla o 0,6 procenta
8:52Evropa míří k pozitivnímu zahájení, podle Spurného je i v Česku ve hře slovenský model sektorové daně  
8:51Rozbřesk: Spotřebitelé začínají (konečně!) utrácet. Korunu povzbudil silný maloobchod, vyhlíží zápis ze zasedání ČNB
8:19USA chystají cla na dovoz elektromobilů z Číny, píše Bloomberg
09.05.2024
22:01Slabý trh práce pomohl trhům  
18:03Zlato a akcie – cykly a trend
16:54Snížení sazeb se blíží, naznačuje BoE. Také data vyzněla příznivě  
16:48Japonská automobilka Nissan téměř zdvojnásobila celoroční zisk
16:05Evropský ziskový motor se s recesí ve zpětném zrcátku roztáčí, stratégové Citi vidí signál k dalšímu zlepšení
14:24Britská centrální banka ponechala úroky beze změny
14:01Bloomberg: Hedge fondy sází proti Bank of Japan, čekají oslabení jenu
12:26Čínská nadvýroba znepokojuje svět, rychlé řešení ale není na obzoru
11:28Nová vzpruha nepřichází, krátkodobý růst se unavil  
11:03USA byly ve čtvrtletí největším obchodním partnerem Německa, překonaly Čínu
10:10Nová prognóza ČBA: Česká ekonomika letos poroste o 1,4 %, příští rok zrychlí na 2,7 %. Zlepšil se vývoj v zahraničí
9:32Maloobchodní tržby v Česku v březnu zrychlily meziroční růst na 6,1 procenta
9:26Banka BBVA nabídla více než 12 miliard eur akcionářům konkurenční Sabadell
9:11Rozbřesk: Švédsko poslalo sazby včera dolů, Velká Británie a Polsko je dnes podrží. Koruna zatvrzele u 25,00 k euru

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
Iveco Group NV (03/24 Q1)
8:00UK - HDP, q/q
9:00CZ - Nezaměstnanost
16:00USA - Index spotř. důvěry Mich. university