Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Studie EBRD: Většina lidí vidí zhoršení proti stavu před 1989

Studie EBRD: Většina lidí vidí zhoršení proti stavu před 1989

30.11.2007 14:42
Autor: 

Vídeň 30. listopadu (zpravodaj ČTK) - Nečekaně negativní postoj obyvatel střední a východní Evropy k hospodářskému vývoji po roce 1989 vyplynul z výsledků nejnovější studie Evropské banky pro obnovu a rozvoj (EBRD), která byla tento týden zveřejněna ve Vídni. Mnohem více lidí označilo nynější ekonomickou situaci své domácnosti za horší než před rokem 1989, než kolik jich hodnotí současný stav jako lepší.

Z nových členských zemí EU je v tomto hodnocení ještě relativně nejlepší Česká republika, i když i tam je téměř dvakrát více těch, kdo hovoří o zhoršení, než těch, podle nichž se jejich hospodářská situace zlepšila. V ČR uvedlo 45,3 procenta domácností, že jejich ekonomická situace je relativně horší než před rokem 1989, a jen 25,6 procenta soudí, že je lepší.

V dalších zemích je nespokojenějších až šestkrát více než těch spokojenějších. Na Slovensku je tento poměr 57,2 ku 18,9 procenta, v Maďarsku 65,2 ku 12,4 procenta a v Bulharsku 69,5 ku 15,1 procenta.

V nečlenských zemích EU vyznívá toto hodnocení ještě hůře, spokojenějších je okolo deseti procent, nespokojenějších mezi 70 až 80 procenty obyvatel. Jedinou výjimkou je Albánie, kde zlepšení konstatuje 44,4 procenta domácností a zhoršení jen 32,9 procenta. Jak ale konstatuje komentář ke studii, v této zemi těžko mohlo být ještě hůře než před rokem 1989.

Autoři studie docházejí při hledání odpovědi na toto nečekaně negativní hodnocení k závěru, že situace je o to horší, čím razantněji byly v příslušné zemi prosazovány tržní reformy. Jako příklad je uváděna Gruzie, která byla dávána za vzor rychlého přechodu k tržnímu hospodářství, ale dnes tam považuje svou situaci za horší 81,1 procenta obyvatel a za lepší jen 10,3 procenta. Tento vývoj mimo jiné znamená, že odhodlání vlád k prosazování dalších reforem se výrazně snížilo, konstatují autoři studie.

Upozorňují zároveň na to, že toto pesimistické subjektivní hodnocení obyvatel neodpovídá objektivním průměrným faktům, která hovoří o celkovém výrazném hospodářském růstu těchto zemí, rychlém zvyšování průměrných příjmů a průměrného bohatství domácností. Z celkového pozitivního vývoje však zřejmě profituje jen menší část společnosti, stranou zůstávají zejména starší a méně kvalifikovaní lidé, konstatuje studie.


Váš názor
  • RE.Dan
    07.12.2007 8:31

    Dane psal jsi že se v několika bodech mýlím a že dělnická třída nebude.Takže věcně.Kdo vyrábí a instaluje ty čtečky do obchodů,česačky pomerančů úklidové stroje atd?Auta můžou z velké části vyrábět roboty(nikdy úplně),ale máš vůbec ponětí kolik práce a úsilí techniků a dělníků dá tyhle mašiny vyrobit a hlavně udržovat v chodu?(jsem z branže)Dám Ti jeden malý příklad .USA nasadily již ke konci války ve Vietnamu Plně autom.bombardéry F111.Celou let.trasu řídily počítače včetně vyhledání cíle jeho zničení i návratu./úžasné viď?Jenže mělo to malý háček.Na jednu letovou misi bylo třeba až4500hodin práce pozemního personálu.Stovky lidí obsluhovaly jeden let a tak je to i s dnešní nejmodernější technikou.Obráběcí stroje budou vždy vyrábět vysoce kvalifikovaní odborníci atd.Prostě čím více je automatizovaná práce tím je náročnější na kvalifikované zázemí.To co popisuješ může někdy nastat ale v nejbližších desetiletích je to jen utopie viz. vznikající velký nedostatek kvalifikovaných dělníků na našem pracovním trhu.Takového vysoce kvalifikovaného specialistu na opravy CNC obr. strojů neseženeš a bude jich třeba víc a víc.Tvůj pohled je čistě konzumní bez hlubší znalosti problematiky ale stejně jsem si jej rád přečetl,protože každý názor je li slušný člověka obohatí.Měj se hezky a ať se TI tvá představa světa splní.
    Pedro
  • Grebeníčku
    06.12.2007 13:44

    spas nás.
    většina to tedy vidí asi takhle
  • Je to horší
    30.11.2007 17:49

    Řekl bych, že situace je mnohem horší než se zdá, protože současná obecná životní úroveň je udržována uměle - za pomoci rozprodeje státního majetku a ohromného zadlužování. A to za jakékoli, ať údajně levicové (ČSSD) nebo údajně pravicové (ODS) vlády.
    xy
    • Re: Je to horší
      06.12.2007 21:41

      je to absurdní,životní úroveň u nás je jedna z nejvyšších na světě,bláboly o živoření ať vysvětlují třeba v Egyptě,kam dnes jezdí na dovolenou kdekdo z nadávajících,otázkou zůstává zadlužování země,zatím jsme nepřekročili kritický Rubikon,ale v budoucnu nás ta koule na noze bude nepříjemně brzdit....
      petr tykač
  • nic překvapivého
    30.11.2007 16:44

    Mně tolik nepřekvapuje, že nejsou všichni spokojení. Jsou vystavení přirozené konkurenci, která za totáče nebyla. Většina lidí je samozřejmě v pracovním poměru a vydělává si nějaký průměrný případně nadprůměrný plat a podle toho si žije. Možná pocitově ne líp než před rokem 89, ale pokud by se ze dne na den rozhodli něco udělat pro to, aby se měli líp, tak to dnes alespoň jde. Před revolucí to šlo za cenu melouchaření, šmelení, nebo jinak nemorálního jednání. Že se jen menšina lidí rozhodla se svou situací něco udělat je normální a pohodlné. Kdyby revoluce nebyla, tak se dnes mají zcela jistě hůř.
    H. Ř.
    • Re: nic překvapivého
      01.12.2007 9:29

      ještě že dnes se nešmelí a nemelouchaří, že ?
  • Spokojenost
    30.11.2007 16:10

    Nemyslíte si, že spokojenost či nespokojenost je pouze stav mysli a záleží na každém z nás, co s tím uděláme? Když vidím zaměstnance co příjdou do práce, tam sedí a pak jdou domů čumět na bednu, tak to bych byl taky nespokojen. Dnes jsou neomezené možnosti, za komunistů to nebylo a to je ten rozdíl !!! Takže kdo chce tam, pomožme mu tam ...
    Domingo
    • Re: Spokojenost
      30.11.2007 16:16

      Přesně tak... Drtivá většina lidí by si pomohla, kdyby přestala žvanit a začala něco rozumného dělat...
      QEntity
      •  
        02.12.2007 12:52

        Ty si to představuješ jak hurvínek valku , kdoví co sám děláš , ale uvědom si že všichni nemužou podnikat , to bys možná radost nemněl jestli jsi drobný živnostník , kdyby to co Ty , v okolí dělalo dalších 10, a nevykládej nám tu omletou pohádku o trhu , ktery se vytříbí a zůstanou jen ti nejlepší , možná bys mezi nejlepšími nebyl . Převažna většina obyčejných lidí všude ve světě je zaměstnaná , a bojuje o důstojný plat , ne jak u nás . Ono chodit do práce za 7-10 tis , ženy i muži , to není nic moc , a jen nám nevykládej, že proto lidi málo dělájí , protože takoví jak Ty , rádi hlásají tak si najdi druhou práci , at si přivyděláš. Ale proč druhou práci ? Převážné většině lidí by stačilo kdyby v práci POBÍRALI PRŮMĚRNÝ PLAT KTERÝ DEKLARUJE DENNĚ STÁT , ale za normalní hodiny , tak jak státní zaměstnanci atd. Ta ai mají taky padla po 9 hod. denně nebo ne ? a ne trčet 12 h denně v práci za pár šupů . Já sám mám 35 tis měsíčně a stěžovat si nemůžu , mám max 9 h prac dobu , bez sobot , a přesčasů . V klidu se věnuji svým koníčkům , a sportu , protože naně mám dost času , ale co ti druzí , ktěm taky musíme přihlížet nemyslíš ?, A NE TYPICKY ČESKY , JÁ MÁM A NA DRUHÝ KAŠLU .
        job
        • Egoismus
          02.12.2007 14:49

          Je to co ovládá dnešní společnost.Já jsem musel desítky let za komančů tvrdě makat abych zajistil rodině slušné živobytí.Týdně až 20hod přesčasů navíc a tvrdě odedřených.Vlastníma rukama jsem jsem si postavil rřodinný domek.Po 89tém jsem 3roky po zaměstnání soukromničil a teprve po zahájení obchodování na burze jsem toho nechal a začal se věnovat po zaměstnání investicím.Toto uvádím jako odpověď pedagogovi,který tak odsuzuje burziány a říká že by měli zametat ulice.Já si myslím že jsem se za jediný rok nadřel více než on za 10let a na rozdíl od něj bych i to zametání zvládl.Nikdy jsem nestávkoval ani po nikom nic nechtěl a vždy jsem spoléhal jen sám na sebe.Začínal jsem od nuly a dnes i když nejsem na dnešní poměry nějak moc bohatý tak si díky zaměstnání kde beru mírně nadprůměrný plat a také burze kde jsem si dokázal vydělat na dvě auta(Po sobě)a několik velmi hezkých dovolených a ještě si vytvořit slušnou rezervu na stáří a pomoci vydatně dětem.Tolik pro pedagoga a teď pro ty zámožné kteří si to své uvažování ulehčují tvrzením že každý má šanci.Nemá.Poznal jsem spousty poctivých a pracovitých lidí jejichž schopnosti jim prostě nedovolují aby byli tak úspěšní.A myslím si že právě tito lidé si zaslouží naše pochopení.Představte si takovou situaci kdy by všichni lidé měli na to vystudovat vysokou a nebo úspěšně podnikat.Za této situace by zase musel někdo (inženýr nebo učitel?)uklízet makat na soustruhu nebo na kase v supermarketu a td.Právě proto že jsem nic nedostal zadarmo tak jsem se naučil mít v úctě obyčejné poctivé pracovité lidi (které dnešní mladí zbohatlíci pohrdlivě nazývají trubkami)a pohrdat lenochy kteří jen natahují ruku a nedokáží pro sebe udělat nic navíc.Právě to vcítění se do pozice druhého a obyčejný lidský soucit je to co mi dnes nejvíce chybí.Ale aby si to někdo špatně nevysvětlil.Komanče jsem nemohl ani cítit.Tupec z rudou knížkou měl měl za svůj vstup mezi rudochy vždy na mysli jen svůj prospěch.Jen bych si přál aby byla dnešní společnost trochu lidštější k obyčejným poctivým pracujícím a trochu tvrdší k vychcánkúm a lenochům všeho druhu.Přeji hodně štěstí.ů
          pedro
          • Re: Egoismus
            02.12.2007 20:23

            S pobavením čtu jak všichni za komančů makali ( 20 HODIN PŘESČASŮ) a jak ve svém volném čase postavili baráky a jezdili na chaty, které si také ve volném čase postavili. V 89 mi bylo 13 a dnes pracuji v bance a jsem rád,že nežiju za komunistů se všemi omezeními. Ale to co se tady stalo po revoluci v ekomomice je opravdu na zamyšlení. Spíš mě baví 17 let v kapitalismu hesla v silné zahr. firmě typu " my to dokážeme, máme na to, plán musíme splnit minimálně na 100 procent atd."
            Jarda
            •  
              05.12.2007 18:32

              Velmi s Vami sympatizuji, ale v nekolika bodech se mylite. Pokladni v supermarketech v USA byly zruseny asi pred 10ti lety, nahradily je ctecky. Jeden chlapik uklidi s patricnou technikou celou nemocnici, za velmi lukrativni plat. Ani cesat pomerance na Floridu uz nejezdi Haitani, ale dela to stroj. Trochu zatrese geneticky upravenymi stromy a do siti pochyta pomerance. Zadna delnicka trida existovat nemusi a v USA prakticky neexistuje. Tedy - mimo oblasti, kde je mexikan levnejsi nez stroj. Auto muze byt klidne vyrobeno bez jedineho dotyku lidske ruky. A s tou burzou pozor - mel jste obrovske stesti. Ale lehke penize jiz byly vydelany, ted uz to bude mnohem tezsi.
              Dan
            • Jarda
              02.12.2007 20:41

              Na chatu jsem si nikdy nepomohl a tudíž jsem na ni nemohl ani jezdit a ani bych na to neměl čas.To že jsi zaměstnán v bance také vysvětluje proč se na to co jsem napsal díváš s pobavením.Zcela zřejmě jsi se za svého krátkého života s tvrdou prací nesetkal.Přeji Ti aby jsi se měl dobře a píši to bez ironie která je Tobě zjevně vlastní.Nevadí mě že o některých věcech nemáš ani ponětí ale nechápu že Ti není trapné to dávat ještě veřejně najevo.Asi patříš k lidem kteří všechno vědí a všude byli dvakrát.No nic.
              Pedro
          • Re: Egoismus
            02.12.2007 19:01

            Začal jsem tak že jsem použil asi polovinu peněz z kuponovky a začal kupovat z mého pohledu perspektivní akcie a také fondy.Výdělky jsem dělil tak že polovinu jsem si nechával a polovinu dával do rodin. ropočtu.Takto pokračuji v podstatě do dneška.Nikdy jsem nešel do extrémně rizikových pákových obchodů atd.Pokud však nemáš žádné zkušenosti tak velmi opatrně poněvadž dnes je to již dosti náročné a hrozí dosti velké ztráty.
            pedro
            •  
              03.12.2007 0:09

              Dík za info Tys asi ještě stihl tu dobu kdy šlo ze 100 tis. během 5 let udělat , 500 tis a i víc . Pak už se to lépe kumuluje , z 500 tis za 10 let při 10% ročne , už může byt při reinvestici zisků , nepočítam to ale odhaduji , i 1.5 mil až 2 mil , samozřejmě když ty peníze Máš pouze na investování , a nepotřebuješ je . Takže v mém případě to ani nema smysl začínat , protože ted už potřebuješ min. 1 mil , abys když se tomu budeš věnovat naplno , jsi z toho něco mněl , mně by nebavilo se tomu věnovat , stím , že vydělám ročně , když to bude trochu šlapat 20 -30 tis , to je neuměrný tomu co tomuto byznysu musí člověk věnovat času a ktomu ještě taky riziko . Někdo tady psal , že parkrat klikne na počítači a ma vydělaný , ale to není tak jednoduchý , to se lehce říka , možná jo , ale Ten co kliká bud klika jako makléř , který kliká s cizími penězi za provizi ,od makléřské společnosti a za plat , takže onic nemůže přijít , to se to pak chlubí , anebo kliká za svoje , ale prvně se někde zmocnil té potřebné částky peněz , aby se tím mohl nějak živit . To bych i JÁ jako neznalý zhruba věděl , jak investovat , kdybych mněl k dispozici 3 - 5 mil . Vždy maximálně s půlkou na trh , a druhou půlku někde zašitou , aby pokryla inflaci , a jako takovou jistinu , kdyby se té první půlce nedařilo . Tak ještě jednou dík
              gecoš
              • gecoš
                03.12.2007 8:03

                Popsal jsi to vcelku přesně.Kdybych ze zisků neodsypával do rod.rozpočtu byl bych dnes jinde ale zač by takový život bez dovolených atd. stál.teď točím v akciích asi 600t a generuji z toho asi tak 10-15%někdy i víc zisku za rok a jsem spokojený protože mě to navíc i baví.Ber z rezervou ty co tady píší o mil.ziscích .Jednak jedou v ve vysoce rizikových pákových obchodech na které já osobně nemám nervy a za druhé se od nich zpravdla nedovíš o rubu těchto obchodů a to jsou také značné ztráty.Pak je také jasné že jejich kapitál je nesrovnatelně větší než můj a asi i Tvůj.Nu a pokud bychom měli tolik co oni tak to bych již vůbec necítil potřebu jít do takových rizik.Přeji hodně zdaru a pouvažuj o tom sporo trendu v kombinaci se sporoinvestem.Mám to vyzkoušené a jsem s nimi spokojen.
                Pedro
                • Re: gecoš
                  03.12.2007 16:43

                  Jak jsi popisoval ten Sporotrend a když je korekce tak se uklidit do sporoinvest , jaký tam jsou poplatky ? to mockrat za rok nejde asi vyskakovat a naskakovat , nevyplatilo by se to , nekde jsem zaslechl že v nějakých produktech jsou daleko menší poplatky , prý dokonce 50 kč za transakci , ale nevím jestli u makléřů , to by potom bylo zajímavější moci naskočit a vyskočit víc jak 2 kr za rok a poplatek 50 kč , a pak si to hlídat , no poslední dobou to trochu sleduji , protože jsem názoru , že když takovýho něco chci dělat , tak se otom nejprv něco musím dovědět , tak jsem se díval na akciový fondy , a jako špatný nevidí ING akciový , v posled. 3 letech slušný zhodnocení , ale to nebude furt , 30% , to by všichni byli bohatí , stačilo by kdyby na 15 roků udělal v průměru 10% , když někde něco ve světě nepraskne , nebo to nevyvolají uměle , by tech 10% bylo dobrých. Pak myslím člověk nemusí ani tolik vyskakovat a naskakovat , když jsem o tom naskakovaní a vyskakovaní přemýšlel ,tak to má jedinou výhodu , oproti tomu co to tam nechá ležet 15 roků , že v daný moment maš k dispozici svoje peníze bez poklesu nebo eliminovaného menšího poklesu , a ten co je tam původně dal na 15 roků a najednou by se rozhodl je vybrat tak by tam měl pokles , odhadnout přesně ty dna a vrcholy jde podle mne těžko , to je pro profíky s informacemi a ani to myslím někdy nepomůže , protože trh je nevyzpytatelny , jo tak před 3-4 roky koupit ČEZ když stal 200 kč , ale ono to bude i v dnešní dobš tak fungovat , za 5 roků budu třeba říkat to stejný , o jiné akcii . protože když se podívám kolik evropských akcii má hodnotu okolo nebo nad 100e , tak proč by tu stejnou hodnotu nemněli za 5-7 roků kvalitní akcie , ktere dnes mají hodnotu okolo 1000 kč , samozřejmě že tam hrá ještě víc aspektů . No budu se muset ještě priučit a načíst . Tak ti děkuji za info gecoš
                  gecoš
                  • Pro Gecoše
                    09.12.2007 11:10

                    Měl jsem ten samý problém, náhodou jsem se dozvěděl o investici, pro začátek stačí 1000 Eur. Za 6 měsíců je zhodnocení velmi zajímavé, výši raději neuvádím. Pokud budeš mít zájem tak se ozvi, moje náhoda byla také otázkou hledání. vete23
            • gecoš
              02.12.2007 19:10

              Ještě jsem zapoměl.Začínal jsem asi s 20 000kč.Pro začátek Ti doporučuji fond sporotrend.Má výbornou výkonnost a v případě hrozícího poklesu uklidit peníza do sporoinvestu.Oba jsou to fondy Č.S.
              pedro
          • Re: Egoismus
            02.12.2007 17:29

            Mohl bys mě říci , jsem totiž zvědavý a rád se přiučím , jak jsi na té burze začal obchodovat , tj s jakým kapitálem ,a co jsi obchodoval ,možna bych to taky zkusil .
            gecoš
  • Vidím svojí situaci ještě černěji
    30.11.2007 16:09

    moje situace se taky neúnosně změnila k horšímu. V roce 1989 jsem jezdil s moskvičem a benzín jsem ředil technickým v poměru 1:1. Dnes stojí benzín 32 Kč.Nejbohatší člověk v našem městě jezdil v žiguli. Dnes jezdím v Octavii, ale nejbohatší člověk v našem městě si koupil letadlo a má i jachtu. Taky se můžu na všechno vysrat ! Makat jako otrok a potom jet na dovolenou do pitomýho Egypta někam do blbýho hotelu, nebo Turecko, ať jdou do prdele .Obchody jsou sice narvané zbožím, ale já mohu měsíčně utratit jenom 40 000,- Kč, tak co z toho života mám ? Svoboda taky žádná není, minule, když jsem parkoval na Kampě, tak mi vodtáhli auto sráči. Mám sice posranej barák, ale musím splácet hypotéku, takhle jsem si to nepředstavoval, protože znám lidi, co nic nesplácí a furt někde jezdí. Já mohu jet jen dvakrát do roka na dovolenou k moři. Jsem žebrák proti těm bohatejm, ať dělám co dělám, pořád má někdo kolem mě víc ! Tak jsem naštvanej, zlatej komunismus to byly aspoň jistoty, člověk nepotřeboval peníze a když nikdo nic neměl ani já jsem nic nepotřeboval.
    orada poisson
    • Re: Vidím svojí situaci ještě černěji
      30.11.2007 19:46

      Moc pekny nazor. Presne to vystihuje vetsinu naroda.
      Jerry
    • Re: Vidím svojí situaci ještě černěji
      30.11.2007 16:21

      Já jezdím na pěkné dovolené, jezdím v krásné škodovce, bydlím v nádherném panelékovém bytě a mám okolo sebe fajn sousedy, kteří mají totéž a s těmi 40 000 co mám občas zaplatim pokutu, protoze neumim pakovat. Myslíte si, že v komunismu je tohle možný???
      Dominngo
      • Re: Domingo
        01.12.2007 12:11

        Domingo, protože se neumíš pakovat, žiješ tak uboze. Vezmi si příklad z Dana, viz chat Orca zde. Ten vydělá klepnutím do pc za den více než ty za měsíc, spokojený hlupáku.
        učitel
    • Re: Vidím svojí situaci ještě černěji
      30.11.2007 16:16

      chacha. dobre napsano
      alain delon
    • Re: Vidím svojí situaci ještě černěji
      30.11.2007 16:14

      Trefně jsi to popsal, to je přesně mentalita našich lidí. Místo, aby si vše s radostí užívali, tak bědujou, že nemají víc.
      Radek
    • Re: Vidím svojí situaci ještě černěji
      30.11.2007 16:14

      ... blbější názor jsem tu nečetl ... to musíš být pěkně blbej, když tak žiješ ...
      Domingo
      • :D
        01.12.2007 1:35

        Blbej musis byt ty kdyz nepochopis ironii
        p
      • ...
        30.11.2007 16:19

        Takhle bohužel vidí svůj život velká část levicových fans... Těch idealistů či revolucionářů je mezi nimi poskrovnu...
        QEntity
  • no já
    30.11.2007 16:01

    mysím, že je celej problém je v tom, že soused se má líp než většina národa, takže závidíme. Slovy národa: Radši budu žrát suchej chleba, hlavně aby sousedovi zdechla koza.
    TK
Aktuální komentáře
09.05.2024
18:03Zlato a akcie – cykly a trend
16:54Snížení sazeb se blíží, naznačuje BoE. Také data vyzněla příznivě  
16:48Japonská automobilka Nissan téměř zdvojnásobila celoroční zisk
16:05Evropský ziskový motor se s recesí ve zpětném zrcátku roztáčí, stratégové Citi vidí signál k dalšímu zlepšení
14:24Britská centrální banka ponechala úroky beze změny
14:01Bloomberg: Hedge fondy sází proti Bank of Japan, čekají oslabení jenu
12:26Čínská nadvýroba znepokojuje svět, rychlé řešení ale není na obzoru
11:28Nová vzpruha nepřichází, krátkodobý růst se unavil  
11:03USA byly ve čtvrtletí největším obchodním partnerem Německa, překonaly Čínu
10:10Nová prognóza ČBA: Česká ekonomika letos poroste o 1,4 %, příští rok zrychlí na 2,7 %. Zlepšil se vývoj v zahraničí
9:32Maloobchodní tržby v Česku v březnu zrychlily meziroční růst na 6,1 procenta
9:26Banka BBVA nabídla více než 12 miliard eur akcionářům konkurenční Sabadell
9:11Rozbřesk: Švédsko poslalo sazby včera dolů, Velká Británie a Polsko je dnes podrží. Koruna zatvrzele u 25,00 k euru
9:00UNIMEX GROUP, uzavřený investiční fond, a. s.: KID Sdělení klíčových informací
8:59Start trhů bude nevýrazný, Philip Morris ČR bez nároku na dividendu, BlackRock posílil v Monetě, známe výsledky ARM či AIRBNB  
6:33Invesco: Index Nasdaq aneb jak inovace poznamenávají váš šálek kávy
08.05.2024
22:00Akcie na Wall Street nenašly jasný směr; Uber po výsledcích -5 %  
16:26Změny inflačních režimů a jedna akciová „technická“
12:13JPMorgan to vidí na hladké přistání bez zvedání sazeb
8:34Automobilová jednička Toyota zvýšila celoroční zisk i tržby na rekord, čeká ale pokles provozního zisku kvůli investicím

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
Čína - Obchodní bilance, mld. USD
Enel SpA (03/24 Q1)
PL - Jednání NBP, základní sazba
Plug Power Inc (03/24 Q1, Aft-mkt)
Prysmian SpA (03/24 Q1, Bef-mkt)
US Foods Holding Corp (03/24 Q1, Bef-mkt)
Warner Bros Discovery Inc (03/24 Q1, Bef-mkt)
7:30Telefonica SA (03/24 Q1)
9:00CZ - Maloobchodní tržby, y/y
13:00UK - Jednání BoE, základní sazba
14:30USA - Nové žádosti o dávky v nezam.