Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Topolánek: S postupným posilováním koruny se firmy vyrovnají

Topolánek: S postupným posilováním koruny se firmy vyrovnají

11.12.2007 17:20
Autor: 

České firmy se mohou vyrovnat s postupným posilováním koruny, pokud není růst skokový. Řekl to premiér Mirek Topolánek v rozhovoru pro agenturu Reuters. Topolánek dodal, že silná koruna pomáhá eliminovat dopady rostoucích cen energií.

„Problémem by byly skokové změny (kursu), ty se dají těžko hedgovat (zajišťovat), těžko předpokládat. Myslím, že s tím postupným růstem koruny se nakonec podnikatelé umějí vyrovnat,“ řekl premiér. „Přesto přesevšechno, že podnikatelé na to žehrají, tak pořád saldo obchodní bilance je pozitivní, jsme schopni exportovat i v takto těžkých podmínkách.“

Největším problémem domácí ekonomiky je podle Topolánka rigidní trh práce.

(Zdroj: Reuters)


Váš názor
  • :-)
    12.12.2007 9:24

    No já myslím, že jsme s tím vyrovnáváním u konce. Ten polštář co jsme tady měli tak ten je už vyfouklej, takže teď už jsme dopadli na zem. Myslím, že další posilování koruny už samozřejmě exportní firmy výrazně ovlivní, protože do nákladů ještě bude vstupovat drahá ropa a energie, no a hlavně vyšší mzdové náklady. V každém případě, nás čekají mnohem horší roky, žně skončily, je po dožínkách.
    TK
    • Re: :-)
      12.12.2007 10:02

      jo no, a to jsme jeste porad v minusu.. :o((
      Tuvok
  • on totiz ten oficir nevi,
    11.12.2007 23:45

    on totiz ten oficir nevi, ze se nasledky spekulativniho posilovani koruny nasobeneho narustajici inflaci zacne projevovat zpetne v radu az nekolika mesicu. Nebo si proste mysli, ze kdyz takto zaveli, tak se to vyrovna vsechno do rady, jako v kasarnach. A ty perly o vazbe kc na snizovani cen energie, to je kouzelne krasny blabol. zejo, vyrovname se s tim, jako vy jste se vyrovnal s tou vasi firmou, pochlubte se....
    jojopnene
    • vzhledem k tomu
      12.12.2007 8:56

      ze korun posiluje uz pet let v rade, tak by uz podle tebe asi nikdo exportovat nemel. ostatne, co by mel podle tebe delat? intervenovat z vladnich fondu? posilujici koruna tlaci inflaci dolu, kdyz uz nic jineho. s topolankem souhlasim
      alain delon
  • vyrovnají se určitě všichni
    11.12.2007 23:01

    jen někdo se vyrovná a přežije, řada se s kurzem vyrovná tak že firmu zavře. To je jako vyrovnat se s tím, že přijdeš o nohu.
    pp
    • nazor tupeho oficira, vystudovaneho za komunismu
      11.12.2007 23:25

      topol nevi, ze tady jiz skokove znehodnoceni koruny nejmene 3 mesice probiha. A behem 1 - 2 let bude topol cumet, zrovna tak, jako ted muzete cumet na to, ze jsme jedina zeme, kde je nafta drazsi nez benzin, a v kurzovni hodnote kc je i drazsi nez treba v Nemecku, ci Slovinsku, kde jiz maji temer rok EURO. V soucasne dobe spekulanti hraji na posilovani kc, aby ji v nasledujicim obdobi poslali ke dnu. Jedna se o takove silne hrace, pro kterou je CNB to same, jako pro kocku mys. Nicmene se i domnivam, ze nekteri clenove CNB mohou byt korupcne na ne napojeni. Silna koruna pristi rok zpusobi, ze jiz nebude temer zadne ceske zbozi na svetovem trhu prodejne a postupne nebude kvuli cene prodejne ani na vlastnim trhu. (Podotykam, ze se to zatim moc netyka Skody MB, ktera auta v podstate jiz jen montuje z dilu, ktere nakupuje v zahranici). Vyvozci musi zatim vyvazet na zaklade predchozich smluv, ale brzy zkrachuji. Je to paradoxni, ale v soucasnosti se jiz vyplati nakupovat v zapadnich zemi i stavebni material vcetne cihel. O maslu atd. jiz ani nemluve. Minuly tyden jsem si koupil ve SRN spickovy fotoaparat a plnoautomat na kafe a usetril jsem temer polovinu oproti cenam v CR. S reklamaci na zapade mam absolutne vyborne poznatky. Nehlede i na to, ze autorizovane opravny vam musi zbozi opravit i u nas. To se tyka i aut. Navraceni DPH je jednoducha zalezitost. Pockejte si na pristi rok, kdy se DPH na potraviny a bydleni dvojnasobne zvysi a budete cumet. Nejsme Chorvatsko, ktere zije z domaciho turistickeho ruchu, abychom mohli jasat nad spekulativnim a skokovem posilovani koruny, nasobenem i narustajici inflaci.
      jojonene
      • vsadim svoje botky
        12.12.2007 8:59

        ze exporteri nezkrachuji, vsak uvidime. jo, a jestli ti vraceji dph, tak to bud rad, protoze to uz se v ramci unie nevraci. to jsi nasel dobre trouby. a cnb zkorumpovana? bozinku.
        alain delon
        • ale vrací
          12.12.2007 9:34

          Alaine, doporučuji prostudovat zákony a směrnice. Když to jojonene koupil na firmu, a narazil na případ, že mu to nechtěli prodat jako intrakomunitární plnění s nulovým VAT, a vystřihli mu německé dépéháčko, tak může o jeho vrácení požádat, což asi udělal. Je to standartní postup. Btw, díky poklesu GBP tohle platí dvojnásob při dovozu z GB, akorát ta doprava se oproti DE prodražuje, ale rozdíl je mnohdy tak velký, že se vyplatí zaplatit třeba i kurýrní přepravu a jsi pořád hrubě v plusu. Mluvím o spotřebním zboží, ne o cihlách :-)
          Jiří Jirsa
      • Re: nazor tupeho oficira, vystudovaneho za komunismu
        12.12.2007 8:49

        Jestli se nevrati zpátky k aspon 28 až29 za euro tak my maly pujdem pekne do kytek.Zdravstvuj Topolanku
        ing.
      • Plácáte nesmysly
        12.12.2007 0:03

        Koruna posiluje k euru jen mírně... A tam jsou naše klíčové trhy... A ropa a suroviny budou díky klesajícímu dolaru pro nás levnější... Co více byste chtěl ???
        QEntity
    • nazor tupeho oficira, vystudovaneho za komunismu
      11.12.2007 23:21

      ktery nevi, ze jiz tady 3-ti mesic skokove znehodnoceni kc mame a nevi, ze nasledky se neprojevi hned, ale v radu nekolika mesicu. Behem 1 - 2 let bude topol cumet, zrovna tak, jako ted muzete cumet na to, ze jsme jedina zeme, kde je nafta drazsi nez benzin, a v kurzovni hodnote kc je i drazsi nez treba v Nemecku, ci Slovinsku, kde jiz maji temer rok EURO. V soucasne dobe spekulanti hraji na posilovani kc, aby ji v nasledujicim obdobi poslali ke dnu. Jedna se o takove silne hrace, pro kterou je CNB to same, jako pro kocku mys. Nicmene se i domnivam, ze nekteri clenove CNB mohou byt korupcne na ne napojeni. Silna koruna pristi rok zpusobi, ze jiz nebude temer zadne ceske zbozi na svetovem trhu prodejne a postupne nebude kvuli cene prodejne ani na vlastnim trhu. (Podotykam, ze se to zatim moc netyka Skody MB, ktera auta v podstate jiz jen montuje z dilu, ktere nakupuje v zahranici). Vyvozci musi zatim vyvazet na zaklade predchozich smluv, ale brzy zkrachuji. Je to paradoxni, ale v soucasnosti se jiz vyplati nakupovat v zapadnich zemi i stavebni material vcetne cihel. O maslu atd. jiz ani nemluve. Minuly tyden jsem si koupil ve SRN spickovy fotoaparat a plnoautomat na kafe a usetril jsem temer polovinu oproti cenam v CR. S reklamaci na zapade mam absolutne vyborne poznatky. Nehlede i na to, ze autorizovane opravny vam musi zbozi opravit i u nas. To se tyka i aut. Navraceni DPH je jednoducha zalezitost. Pockejte si na pristi rok, kdy se DPH na potraviny a bydleni dvojnasobne zvysi a budete cumet. Nejsme Chorvatsko, ktere zije z domaciho turistickeho ruchu, abychom mohli jasat nad spekulativnim a skokovem posilovani koruny, nasobenem i narustajici inflaci.
      jojonene
      • Re: nazor tupeho oficira, vystudovaneho za komunismu
        11.12.2007 23:32

        a tomu topolovo moudrozdani, ze koruna pomaha snizovat ceny energie, to je usmevne pane oficire, vystudovany za komunismu. Jestli jste si nevsiml, ta k protikladu k posilovani kc, nebo prave navzdory tomu, je u nas jiz nafta v kursovni hodnote kc drazsi nez v rade v zapadnich zemi a hodne moc podstatne drazsi, nez treba na Slovinsku, kde jiz maji 1 rok Euro. Kdyby jste nelital do rakouskych hor vladnim letadlem, ale zajel jste se podivat autem kousek dale pres jejich hranice do Slovinska, mozna by vas to tuklo!!! Ale pochybuji, zrovna tak asi vubec nevite, ze jsme snad jedina zeme v Evrope, kde je nafta drazsi nez benzin. A porovnejte si treba ceny el. energie, plynu atd. se Slovinskem, ktere ma jiz 1 rok Euro, pane oficire
        jojonene
  •  
    11.12.2007 20:49

    tupy topol potká udajného potrefeného zloděje čunika a říká jdeme do vlády máme tu mozek rádce daliho.pohádky konec takto to vypadá když se to neumí a jenom čumí někde z kotce na moravě
    jan
    • jan
      12.12.2007 6:54

      Moravu nech na pokoji.Máte tam u vás nadbytek vlastních blbů a zlodějů.Navíc tu současnou garnitůru tupců z ODS jste si naprosto jednoznačně zvolili u Vás.Tvůj příspěvek svědčí o tom že se rozumem od topola zase tak moc nelišíš.
      Michal
  • tržní ekonomika
    11.12.2007 20:22

    Skokové posílení koruny tu už dávno je. Za poslední 4měsíce koruna posílila k EUR z 28,5 na dněšních 26,-Kč a za poslední týden cca o další 0,50Kč. Jako majitel firmy se stím vyrovnat musím jinak nepřežiju, ale o tom je tržní ekonomka (každý se stará sám o sebe jako jednotlivec) a tudíž mne nezajímá celek viz. pozitivní obchodní bilance - je mi naprosto ukradená. Zajímá mne pouze prospěch mé firmy a mých zaměstnanců.
    Jan Novák
    • Re: tržní ekonomika
      11.12.2007 20:35

      Taky koukam jestli nespadl z Marsu, me se dolar propadl behem roku o nekolik Kc! Jeste nedavno byl kolem 23-25, dnes za 17. To jestli neni skokove posileni tak nevim co.
      p
  •  
    11.12.2007 20:07

    No copak s tímhle se asi vyrovnají, ale s odborama, tak na to jsem zvědavej :-))))))))))))))))))))))))))))))
    TK
    • pablb Tupohlav
      11.12.2007 23:28

      To se vyjádřil ten "největší blb z blbů." Význam a důležitostst zprávy pro čtenáře a příjemce sdělení je vždy důvěrohodnost nositele zprávy. Tady je nulová nebo dokonce záporná. Tak by ho Patria, jako důvěrohodná instituce snad neměla ani citovat. I když je díky podvodné Kubiceho zprávě zrovna premiérem. To nemění nic na skutečnosti, že jako podnikatel selhal. Nasekal dluhy, které nezaplatil a pak se stal premiérem.
      abuelo
  • Skokové posílení???
    11.12.2007 19:13

    Nevím, co si ten Topol představuje pod pojmem skokové posílení, mě se zdá 70hal za dva týdny dosti velký skok.
    Richard Jordan
  • Ono
    11.12.2007 18:16

    jim asi nic jinýho nezbude! Než se s tím vyrovnat. Že pane Topole?
    Lee
    • Re:
      11.12.2007 18:35

      Ono se to vojenské gymnázium nezapře
      Rybák
      •  
        11.12.2007 18:50

        "četo, vyrovnat!"
        petr666
        • kecy
          11.12.2007 20:12

          kam na to Topolanek chodi,demagogie,to neni pravda,co tady píšete
          milan h.
          • Re: kecy
            11.12.2007 20:13

            Topol to tu pekne k.....
            milan h.
            • Takže všichni
              11.12.2007 22:40

              ..... chcete inženýra Paroubka? Jestli ekonomická veřejnost na patrii řekne jo, tak příště pro něj zvedám ruku. Rád si nechám od vás všech poradit... Chytrých je tu až až...
              Vk
              • Re: Takže všichni
                12.12.2007 9:37

                No osobně si myslím, že je Paroubek větší magor, ale Topolánek rozhodně větší svině a pro stát nebezpečnější. artur
                artur
                • Kc/GBP
                  16.02.2008 17:29

                  Pracuji vice nez 2 roky v Anglii a řeknu Vám, ze v létě jsem ještě prodal Libru v Čechách za nějakých 42 Kč v soukromé směnárně. Dnes bych za ni dostal tak max. 33,50. To z mého pohledu JE skoková inflace, přepočteno na procenta. Je fakt, že za ty dva roky jsme u naší (velice solidní) firmy dostali téměř 10% přidáno, a letos v létě se očekávají další minimálně 3%. Takže se mi to trošku vyrovnává. A jen tak mimochodem - litr benzínu tu stojí teď zhruba 1,07 Libry a nafta 1,1. Je tu taky dražší než benzín, s podivem! Ale myslím, že je to prostě otázka nabídky a poptávky - přibývá prostě dieselových motorů a o benzín klesá zájem, řekl bych.. Vím, že politická scéna v Čechách bublá dlouhodobě, ale povím Vám, že tady by Vás asi trefil šlak. Peníze jsou prostě za vším a politika je prorostlá špínou všude na světě. Vyjeďte si někam ven a možná si začnete vážit toho, co máte doma. Rozhodně třeba našeho školství a zdravotnictví, i když všude chybí peníze, ale to je jiná kapitola. Tím se tedy ale rozhodně nechci zastávat pana Topolánka, to mi teda věřte!
                  sidney
Aktuální komentáře
26.04.2024
22:02Zámořské akciové indexy uzavřely týden růstem  
17:29Pokles inflace k 2 % je jen částí investičního příběhu následujících let
16:51UNICAPITAL Invest VI a.s.: Oznámení o první výplatě úrokového výnosu
16:45UNICAPITAL Invest VI a.s.: Oznámení o třetí výplatě úrokového výnosu
16:34Výsledky zajistily zelený závěr týdne  
15:39Rattner: Vlna prvního nadšení z elektromobilů opadá
14:34Braňo Soták: Výsledkům Alphabet v podstatě není co vytknout, dominantní stále ještě vyhledávání  
13:58Výsledky Microsoft: Vysoké kapitálové výdaje do AI začínají sklízet ovoce  
12:34Savarin p.l.c.: Výroční zpráva za rok 2023
12:15Perly týdne: Různé názory na cesty ke svobodě a slabá místa Tesly
11:01Trhy: Techy zabraly, BoJ je opatrná a výnosy před inflačními čísly klesají  
10:41Jakub Blaha:Výsledky těžaře zlata Newmont a update k našemu investičnímu tipu  
10:32TOMA, a.s.: Konsolidovaná výroční finanční zpráva TOMA za rok 2023
10:09Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.: Zveřejnění regulatorní informace Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.
10:01Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.: Zveřejnění regulatorní informace Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.
9:07Rozbřesk: Mohou vyšší sazby Fedu vést k rychlejšímu snižování sazeb v eurozóně?
8:56Vřele přijatá čísla tech gigantů pomáhají Evropě do zeleného, Moneta poprvé bez nároku na dividendu  
8:30Microsoft zvýšil čtvrtletní zisk o pětinu, tržby překonaly očekávání
8:28Majitel Googlu výrazně zvýšil čtvrtletní zisk, poprvé vyplatí dividendu
6:24Willett Advisors: Spojené státy v mimořádné pozici, Čína hodnotovou akcií

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
Nebyla nalezena žádná data