Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Investoři by zvolili prezidentem Jana Švejnara

Investoři by zvolili prezidentem Jana Švejnara

08.02.2008 10:02

Kdyby v českém parlamentu seděli místo politiků investoři, zvítězil by zítra v prezidentských volbách zřejmě kandidát opozice Jan Švejnar. Ten by přitom získal nadpoloviční většinu hlasů, a byl by tak zvolen hned v prvním kole hlasování. Vyplývá to z výsledků ankety na investičním portálu www.patria.cz.

Podle ankety, které se od 22. ledna zúčastnilo více než 2100 uživatelů portálu, by 53,15 % respondentů hlasovalo pro Jana Švejnara, zatímco současný prezident ČR Václav Klaus by získal 41,86 % hlasů. Pro zbylých 4,99 % respondentů nesplňuje ani jeden z kandidátů jejich představu o budoucím prezidentovi, a nevolili by tak ani jednoho z nich.

Výsledek ankety www.patria.cz kontrastuje s dnes zveřejněným průzkumem MF DNES, kde by Klause jako hlavu státu chtělo 53 % lidí, zatímco Jana Švejnara 47 % respondentů. 

Výsledky ankety k 7.2.2008 (14:30 hod.):

Otázka: Koho byste volili za prezidenta ČR?
Odpovědi:

 

Počet hlasů v %

Počet hlasů

Václava Klause

41,86%

897

Jana Švejnara

53,15%

1139

Nevolil/a bych ani jednoho, žádný z nich nesplňuje mou představu o budoucím prezidentovi

4,99%

107

Celkem

100%

2143


Váš názor
  • Jsem pro p.Švejnara
    09.02.2008 21:38

    Pokud by současná volba prezidenta byla volba přímá, můj hlas dostal p.Švejnar
    občan
  • přesněji: ČSOB alias Patria
    08.02.2008 15:53

    přesněji: ČSOB alias Patria by si zvolila svého člověka - Švejnara z dozorčí rady ČSOB :)
    huhu koktejl
  •  
    08.02.2008 8:01

    je uplně jedno kdo bude prezident.ve většině věci rozhoduji resorty které ho zastupují a on má jen dozorčí náhled a u nás strašně omezené pravomoci. každý děla chyby,volbu nemají dělat tajně, je to obrovská levárna na lidi,prědem vyjednané věci.spojim se ským bude potěba hlavně že tam budu. president by měl byt volen lidem a je jedno kdo to bude.
    jan
  • Investoři by zvolili Švejnara
    07.02.2008 15:48

    Já bych dala také hlas p. Švejnarovi. I když mi nesedí, že žil tolik let v Americe, ale přesto si myslím, že je dobře, když máme 2 kandidáty. P. Klaus by měl cestu na Hrad velmi jednoduchou. P. Švejnar je nestranný kandidát a dívá se na věci spíše z pohledu lidí, podnikatelů a nevystupuje hlavně na veřejnosti jako "Pan Chytrý" - jako je tomu bohužel u současného pana prezidenta. Ten s lidmi nekomunikuje, ten je pouze poučuje. Navíc p. Švejnar vidí, že cesta k ekonomické prosperitě země je v zavedení eura. Pan Klaus je velkým euroskeptikem, ale to pouze ze svého pohledu, vůbec neřeší, co chceme my všichni. On to prostě vidí tak, tak to tak také musí být. A to by podle mého názoru prezident republiky neměl. Pokud nechce slyšet hlas lidu, tak ať nedělá prezidenta. iva
    iva
    • umělej margarine ivo
      08.02.2008 7:41

      proč nezajdeš na jakoukoliv Klausovo přednášku do posuchárny VŠ? Zjistila bys, že je prostě tak chytrý a má na to, aby tě " poučoval ". Mě inteligentní lidi nerozčilují, naopak se rád od nich přiučím. A věř, že od Klause je toho hodně, co se může každý přiučit. Kdyby bylo v politice více takových " chytrých ", byli bychom už mnohem dál. Tady se plácáme s takovými arogantními týpky jako je třeba Paroubek a vše jde od pěti ke čtyřem. Chce to jen mít otevřené oči a ne jen reagovat na populistické žvásty. Probuď se. My mladí si Klause nesmírně vážíme!
      vysokoškolák Petr
      • Re: umělej margarine ivo
        08.02.2008 8:49

        Chápu Tvou zanícenost k Tvému velkému učiteli. Jistě, Klaus je člověk chytrý, ale bez jakékoliv sebereflexe a sebekritiky. A to je velice nebezpečné. Máš pravdu v tom, že Paroubek je arogantní týpek, navíc hodně neotesaný, ale o co je v arogantnosti lepší Váš pan profesor. Jen v tom, že je arogantní, ale s jakousi "noblesou" ve srovnání s Paroubkem. Je nadutý a pohrdá veřejností a to já mu neodpustím. To je důvod proč od roku 1996 nevolím ODS. Naproti tomu je pan Švejnar jednak skutečný profesor a jednak člověk velice přímý, upřímný a hlavně - nearogantní a slušný. Tak se alespoň jeví nyní. Ale proč bych mu nedal neději ukázat, že takový skutečně je? Proč bych měl opět sázet na arogantnost a přehlížení, zvláště když to bude Klausovo poslední volební období a tím pádem nebude mít již žádné zábrany. Možná, že kdybys chodil na přednášky Švejnara, mluvil by si diametrálně odlišně. Já jsem měl též vždy úctu ke svým učitelům. To jen pohled z jiného úhlu…..
        dank
        • inteligentni klaus
          09.02.2008 19:36

          po par letech pobytu v akademickem prostredi prestizni americke university vas muzu ubezpecit, ze Klausova inteligence a odborna erudice patri jen k tomu prumernemu ve srovnani s tim co vidim tady kolem sebe. Vyjedte nekam mimo prostredi ceskych vysokych skol!
          jerry v chicagu
        • dank
          08.02.2008 9:07

          vážně nevíš o čem mluvíš. Byl jsem i na jedné " přednášce " Švejnara. Jn naučené plitké fráze. Tomu věř
          Petr
          • Petře
            08.02.2008 12:11

            Asi to chce kromě hltání přednášek pana Profesora hltat také pravidla českého pravopisu - plytké
            Marek Párek
          • Re: dank
            08.02.2008 10:26

            ok, nemá cenu vést debatu s někým, kdo je "zamilovaný" do svého profesora. Asi má reakce byla zcela zbytečná. Když někdo několik let lačně hltá svůj vzor na přednáškách a pak jim přijde na "přednášku" (nevím, jestli to spíš nebyla diskuze se studenty) jeho rival na post presidenta, jak asi dotyčný jako Ty může reagovat. Chlapče, velmi se mýlíš pokud si myslíš, že nevím o čem mluvím. Nebudu Ti v žádném případě brát Tvé iluze a jsem přesvědčen, že i Ty jednou budeš mít pohled na svět "otevřený a nezávislý". Zatím jsi jen, neber to prosím zle, zajíc neotřískaný zkušennostmi života. Ale zatím si užívej elánu. Měj se
            dank
            • danku
              08.02.2008 10:52

              potěšil jsi mě. Mám stejný názor jako Petr, takže jsem zajíc neotřískaný zkušenostmi života. Piš dál, svítí sluníčko a bude dobrý oběd. S takovým jako jsi ty se o ničem jiném psát nedá.
              důchodce
              • Re: danku
                08.02.2008 12:00

                také chodíte pane důchodče na přednášky pana profesora na VŠE? Vaše reakce je jistě vtipná, ale asi jste si nevšiml, že jsem především reagoval na to, jak studenti často jsou ke svým učitelům nekritičtí, zvláště, jsou-li jimi takové osobnosti, jakou president (funkce) je. Jestli jste skutečně důchodcem, pak máte jistě více životních zkušenností, než já a nezbývá mi, než jen smeknout před Vaší oddaností Vašemu čestnému předsedovi a víru v jeho neomylnost. Mějte dobrý oběd a ať Vám slunko svítí. PS: Mne zkušennost naučila: "Jen chytrý a vzdělaný člověk není vždy ten nejlepší, když v něm není slušnost, úcta a sebereflexe".
                dank
          • Re: dank
            08.02.2008 10:24

            Priteli, ja na Klausove prednasce byl. Bylo to na VSE jeste ve stare aule, tusim, ze v roce 1995. V ty dobe se nebezpecne nafukoval schodek platebni bilance. Klaus tam krasne mluvil, jak se nic nedeje, jak je to v transformacni ekonomice normalni, kreslil sofistikovane vzorecky na tema rust spotreby vyvolava nasavani dovozu, apod. Vetsina z nas 20letech usaku mu aplaudovala. Rok na to se vnejsi nerovnovaha jeste prohloubila, investori zautocili na kacku, ta devalvovala, byla menova krize, propad s HDP, vyskocila nezamestnanost..... Zacal jsem chapat, ze Klaus krasne povida, ale ekonomicka realita je jinde.
            HonzaJ
      • Petře
        08.02.2008 8:08

        po přečtení tvého příspěvku jsem pookřál. Vidím, že to s naší republikou nebude tak špatné jako je nyní. Už aby jste se vrhli vy mladí do politiky a ty hlupáky konečně odšoupli od válu. Držím palce
        důchodce
        • Petře tys hlupák.
          08.02.2008 8:33

          Neb sebestředná arogance a světová "moudrostů našeho Vašíka ve všech vědních oborech počínaje krupónovou privatizací jsou středem posměchu od USA až Rusko.
          Hany
    • Re: Investoři by zvolili Švejnara
      07.02.2008 17:35

      Hlas lidu velebi toho, kdo mu neco slibi. At uz je ten slib realny nebo ne. Ne ze bych si stavajiciho pana prezidenta idealizoval, ale napriklad v euroskepticismu mu davam za pravdu a to, ze nerozumi globalnimu oteplovani, bych mu velkoryse odpustil. Nechapat realitu, to je ekonomum vlastni. Bez toho by tu praci snad ani neslo delat. Necekejte, ze na tom pan Svejnar bude lepe. Nebude mozna tak tvrdohlavy, spis to vypada, ze da kazdemu ve vsem za pravdu a kazdemu vsechno slibi. Dobre si vzpominam na jedno interview s panem Friedmanem, ve kterem tvrdil, ze ropa prece nikdy nedojde, protoze jeji tezba se ridi zakonem nabidky a poptavky a pokud ji bude nedostatek, tak zvyseni ceny zajisti potrebne zvyseni dodavek. Omlouvam se za radoby vtipnou poznamku, vtip to ale bohuzel neni :.....-(
      Zdenek
      • P.S.
        07.02.2008 17:40

        Tvrdil to samozrejme Friedman, ne Svejnar. Tady nejde delat odstavecky, tak to vyznelo trochu jinak, nez melo. Drzim palce Klausovi.
        Zdenek
    • Re: Investoři by zvolili Švejnara
      07.02.2008 16:40

      já tomu pořád nemůžu uvěřit, že by nám měl dělat prezidenta člověk, kterej má americký občanství, o kterým doteď 99,9% lidí netušilo, že existuje a jehož rodina neumí ani česky. nemám nic proti panu Švejnarovi, možná je to fajn chlap, ale můj prezident to nikdy nebude... už jenom proto, že neměl dost soudnosti na to, aby Paroubka poslal do háje, když s tím za ním přišel... vždyť mu nejde o nic jinýho, než aby se zviditelnil... vsadím se, že když volby projede, bude do tejdne zpátky za mořem...
      Aki
      •  
        07.02.2008 17:16

        Americké občanství má proto, že jeho rodinu odsud vyštvali komunisti - jako řadu jiných. To že ho neznáš není jaho problém - já ho znám již řadu let. A pokud jde o rodinu, tak americká manželka TGM také zpočátku nemluvila česky ;)
        Azazel
        •  
          08.02.2008 12:44

          komunisti už jsou nějakej ten pátek od válu, jestli sis nevšim :o) pokud je to takovej vlastenec, proč se už dávno nevrátil? vždyť on sem přijel jenom proto, aby si udělal jméno a kariéru... pokud ho nezvolej, odjede v tichosti zpátky za moře a bude mu nějaká ČR šumák, stejně jako donedávna... a pokud bude skutečně prezidentem, tak to jenom jeho odjezd zpátky za moře o pár let oddálí... znova opakuju, že je možný, že je to inteligentí a fajn chlap, ale můj prezident to nikdy nebude (nejsem žádnej Klausův fanoušek, aby bylo jasno)
          Aki
          •  
            08.02.2008 12:59

            Ale on se vrátil ! je pochopittelné, že nepřetrhal všechny vazby které na ameriku má, ale pokud nahlédneš do jeho životopisu, tak zjistíš, že již od počátku devadesátých let je v ČR velmi aktivní.
            Azazel
    • Re: Investoři by zvolili Švejnara
      07.02.2008 16:29

      Souhlas,toho "pana chytrého už bylo dost". Globální oteplování,vliv pasivního kouření na zdraví a podobného.
      miki
    • Re: Investoři by zvolili Švejnara
      07.02.2008 16:22

      Ty investory bych rád osobně poznal
      V.Schuster
      • investor
        08.02.2008 7:54

        Pane Schuster, navrhuji v 18.30 "U slunce", rád Vám něco o sobě povím.
        investor
      •  
        07.02.2008 17:32

        Schustře, Ty nevíš kolik lidí okrad Kožený, kterých mělo být víse ?
        V.Mečiar
    • Re: Investoři by zvolili Švejnara
      07.02.2008 16:00

      Kde jste došla na to, že Švejnar je nestranný kandidát ? Možná by jste měla víc sledovat politiku, když se k ní chcete vyjadřovat. A co podle Vás chceme "my všichni" ? Mne jste se zrovna nezeptala, co chci já a ani nevím o nikom ve svém okolí, koho by jste se taky ptala !!
      Dan
      •  
        08.02.2008 10:29

        je zdokumentovano, ze prvni prezident svobodne CR, ktery se komunistum zavrtal do riti, aby ho pred 5 lety zvolili byl Klaus. Pred volbama 1998 zase prehnane brojil proti levicovymu nebezpeci ("Doleva nebo s Klausem"), aby pak vsechny podvedl - zejmena sve volice - a udelal neformalni velkou koalici se Zemanem. Ja chci feroveho prezidenta.
        honzaJ
      •  
        07.02.2008 17:19

        každý kandidát, který se nejmenuje Klaus potřebuje podporu ČSSD, KSČM, SZ i KDU... což ovšem neznamená, že není nestranný - narozdíl od Klause. K jaké straně se podle tebe Švejnar kloní ?
        Azazel
    • Re: Investoři by zvolili Švejnara
      07.02.2008 15:58

      Samostředný ješitný dědek mě taky nesedí i když to euro bych mu nevyčítal.Myslím si že ten druhý je bez dvou za dvacet.
      Novák
      • jen Švejnara
        07.02.2008 16:20

        naší nástupci Ksč-dnešní ODS-potřébují už konečně přes prsty-od presidenta by to mohlo začít-ostatní přijde časem-dávám jim 1rokmax 2 roky.!!!!
        Rich
Aktuální komentáře
26.04.2024
22:02Zámořské akciové indexy uzavřely týden růstem  
17:29Pokles inflace k 2 % je jen částí investičního příběhu následujících let
16:51UNICAPITAL Invest VI a.s.: Oznámení o první výplatě úrokového výnosu
16:45UNICAPITAL Invest VI a.s.: Oznámení o třetí výplatě úrokového výnosu
16:34Výsledky zajistily zelený závěr týdne  
15:39Rattner: Vlna prvního nadšení z elektromobilů opadá
14:34Braňo Soták: Výsledkům Alphabet v podstatě není co vytknout, dominantní stále ještě vyhledávání  
13:58Výsledky Microsoft: Vysoké kapitálové výdaje do AI začínají sklízet ovoce  
12:34Savarin p.l.c.: Výroční zpráva za rok 2023
12:15Perly týdne: Různé názory na cesty ke svobodě a slabá místa Tesly
11:01Trhy: Techy zabraly, BoJ je opatrná a výnosy před inflačními čísly klesají  
10:41Jakub Blaha:Výsledky těžaře zlata Newmont a update k našemu investičnímu tipu  
10:32TOMA, a.s.: Konsolidovaná výroční finanční zpráva TOMA za rok 2023
10:09Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.: Zveřejnění regulatorní informace Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.
10:01Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.: Zveřejnění regulatorní informace Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.
9:07Rozbřesk: Mohou vyšší sazby Fedu vést k rychlejšímu snižování sazeb v eurozóně?
8:56Vřele přijatá čísla tech gigantů pomáhají Evropě do zeleného, Moneta poprvé bez nároku na dividendu  
8:30Microsoft zvýšil čtvrtletní zisk o pětinu, tržby překonaly očekávání
8:28Majitel Googlu výrazně zvýšil čtvrtletní zisk, poprvé vyplatí dividendu
6:24Willett Advisors: Spojené státy v mimořádné pozici, Čína hodnotovou akcií

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
Nebyla nalezena žádná data