Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Americký dolar si připsal včera výrazné zisky... a další zprávy z devizového trhu

Americký dolar si připsal včera výrazné zisky... a další zprávy z devizového trhu

08.02.2008 9:30
Autor: 

Česká koruna neměla včera na růžích ustláno, a to přesto, že zvýšení repo sazby ČNB a holubičí tóny z ECB by ji teoreticky měly včera spíše podpořit. Naopak měnový pár EUR/CZK se na konci seance vydal severním směrem, což podle nás jednoznačně souvisí se zveřejněním implicitní trajektorie úrokových sazeb ČNB (více viz úvodní text). Z ní vyplývá, že cyklus růstu sazeb v ČR navzdory vysoké inflaci skončil.
Podpora koruny vyplývající z očekávání dalšího růstu úrokových sazeb tedy dostala vážné trhliny, což podle nás povede k viditelnému oslabení koruny. Nic by na tom neměla změnit ani dnes zveřejněná lednová inflace, s níž sice trh nepočítá, ale ČNB ano. K dnešnímu obchodování ještě dodejme, že bude lemováno politickými tanečky okolo volby prezidenta. Ač se jedná o jistě mediálně atraktivní téma, nedomníváme se, že by obchodování s korunou mělo být prezidentskou volbou (alespoň prozatím) ovlivněno.

Americký dolar si připsal včera výrazné zisky, když v jeho prospěch hovořila konference ECB, která se nesla v překvapivě jednoznačně holubičím tónu. Kurz EUR/USD se tak propadl až pod úroveň 1,45.
Dnešek nebude z pohledu dat pro eurodolaru příliš zajímavý, a tak pohyb může být odvozen spíše od ostatní trhů. Výhledově však včerejší měkká slova prezidenta ECB hovoří jasně pro slabší euro.

Slovenská koruna včera pod vplyvom oslabovania ostatných mien v regióne (hlavne maďarského forintu) strácala až k 33,73 EUR/SKK, no neskôr časť svojich strát vymazala a uzatvárala obchodovanie pod 33,60. Dnes ekonomický kalendár obsahuje zaujímavé čísla (priemysel, stavebníctvo a maloobchodné tržby), ale bez potenciálu ovplyvniť trh. Pre korunu tak bude opäť dôležitý regionálny sentiment, ale nepredpokladáme, že z krátkodobého hľadiska nájde jasný smer. Očakávame pohyb v širšom pásme 33,45-33,65 EUR/SKK.

Zlotý ve čtvrtek prakticky stagnoval kolem EUR/PLN 3,607. Obchodování bylo přitom volatilní a měnový pár EUR/PLN několikrát měnil směr.
Ani dnes nebudou zveřejněny žádné čerstvé statistiky. Zlotý tak bude pod vlivem nálady na globálních trzích. Ranní oslabení akcií v Asii by ale mělo oslabit i zlotý, později by ztráty eura vůči dolaru mohly naopak hrát ve prospěch polské měny.

Forint včera nejprve oslabil vůči euru až na EUR/HUF 266,40 a to díky větším prodejům maďarské měny londýnskými bankami. Vyšší než očekávaný růst průmyslové výroby pak pokles forintu zpomalil, oslabení eura vůči dolaru pak korigovalo dopolední ztráty a měnový pár EUR/HUF nakonec končil posílen na 263,00.
Dnešní pokles asijských akciových trhů bude pro forint zpočátku zřejmě nepříznivý. Později by se ale trend měl s očekávaným oslabováním eura otočit a forint vracet k úrovni 260,00.

(ČSOB - Denní finanční zpravodaj)


Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
10.05.2024
22:05Warren Buffett výrazněji promluvil do obchodování s Applem  
17:36Likvidita a akcie v letošním roce – jiný a přitom stále stejný příběh
16:58Spotřebitelé čekají vyšší inflaci a kazí tím investorům závěr týdne  
15:15Japonská automobilka Honda zvýšila celoroční zisk o 70 procent na rekord
15:01Počet vážně ohrožených hypoték v USA roste?
13:22Akcie Novavax dramaticky rostou na dohodě se Sanofi na kombinaci vakcíny proti covid-19 a chřipce
12:51Perly týdne: Tři hlavní investiční příběhy současnosti
11:35Výsledky Groupon: Tržby se konečně po 8 letech vrátily k růstu  
10:42Růstový sentiment se drží, přispívá i Čína  
10:12Gen očekává pro fiskální rok 2025 příjmy u 4 miliard dolarů. Roli prezidenta opouští Ondřej Vlček
9:25Nezaměstnanost v ČR v dubnu klesla na 3,7 procenta, volných míst ubylo
9:07Britská ekonomika se ve čtvrtletí vymanila z recese, vzrostla o 0,6 procenta
8:52Evropa míří k pozitivnímu zahájení, podle Spurného je i v Česku ve hře slovenský model sektorové daně  
8:51Rozbřesk: Spotřebitelé začínají (konečně!) utrácet. Korunu povzbudil silný maloobchod, vyhlíží zápis ze zasedání ČNB
8:19USA chystají cla na dovoz elektromobilů z Číny, píše Bloomberg
09.05.2024
22:01Slabý trh práce pomohl trhům  
18:03Zlato a akcie – cykly a trend
16:54Snížení sazeb se blíží, naznačuje BoE. Také data vyzněla příznivě  
16:48Japonská automobilka Nissan téměř zdvojnásobila celoroční zisk
16:05Evropský ziskový motor se s recesí ve zpětném zrcátku roztáčí, stratégové Citi vidí signál k dalšímu zlepšení

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
Nebyla nalezena žádná data