Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
ČTK: Británie dočasně znárodní hypoteční banku Northern Rock

ČTK: Británie dočasně znárodní hypoteční banku Northern Rock

18.02.2008 8:16
Autor: ČTK

Londýn 18. února (ČTK) - Britská vláda se rozhodla dočasně znárodnit hypoteční banku Northern Rock, která se v důsledku krize na finančních trzích ve světě potýká s vážnými problémy. Řekl to včera britský ministr financí Alistair Darling, podle něhož se banka vrátí do soukromých rukou až ve chvíli, kdy se situace na trhu zklidní. Banku se snažili získat hned dva zájemci, vláda ale jejich nabídky odmítla.
 
"Nevěříme, že ty dvě nabídky by za současných podmínek na trhu mohly být pro daňové poplatníky dostatečně přínosné. Proto se vláda rozhodla přijmout legislativu, která banku Northern Rock dočasně převede pod správu veřejnosti," řekl ministr na tiskové konferenci. Vláda už na podporu banky vynaložila zhruba 25 miliard liber (asi 843 miliard Kč).

Vážným zájemcem o převzetí banky bylo konsorcium pod vedením společnosti Virgin Group miliardáře Richarda Bransona. Šanci měl i tým manažerů banky, který chtěl instituci od základů přebudovat. Vláda ale nebyla spokojena ani s jednou nabídkou a zájemce vyzvala, aby nabídky buď vylepšili, nebo z boje odstoupili.
 
"V tomto případě jsme museli intervenovat, protože kdybychom nechali banku padnout, bylo by téměř jisté, že by se problémy rozšířily do celého bankovního systému Velké Británie," řekl Darling. Rozhodnutí vlády se ale nelíbí akcionářům, kteří mají obavy, že toho na ně moc nezbude. "Situace na trhu se zlepší. Hypoteční portfolio Northern Rock není špatné, podle mě by ale byla chyba, kdybychom ji nechali a vzali ztrátu," dodal.
 
Darling řekl, že akcionáři Northern Rock dostanou odškodné, jeho výši ale blíže nespecifikoval. "Legislativa umožní vládě, aby získala akcie i majetek banky. Z toho bude vyplacena kompenzace, jejíž výši určí nezávislý odhadce," dodal ministr. Při výpočtu kompenzace se ale nebude přihlížet k tomu, že bylo třeba ústav podpořit částkou 25 miliard liber.

"Je to unáhlené a příliš tvrdé rozhodnutí, stejně jako řada jiných unáhlených a tvrdých rozhodnutí, které dosud učinili," řekl v televizi Sky News Robin Ashby ze Sdružení malých akcionářů Northern Rock.

Northern Rock je pátou největší hypoteční bankou v Británii, loni v září se ale dostala do vážných problémů. Až příliš se spoléhala na krátkodobé operace na peněžních trzích, místo aby svou činnost dál financovala vklady obyvatel. Banka doplatí na úvěrovou krizi, která byla vyústěním problémů v části hypotečního trhu v USA.

Krizí zmítanou hypoteční banku musela už loni na podzim podpořit britská centrální banka, což mezi lidmi vyvolalo takovou paniku, že Northern Rock vzali útokem a začali hromadně vybírat vklady. Británie tak musela od roku 1866 poprvé řešit takzvaný "run" na banku. Problémy Northern Rock přispěly k výraznému poklesu preferencí vlády premiéra Gordona Browna.

Británie už v minulosti zachraňovala více soukromých firem, které pak skončily ve vlastnictví státu. V roce 1971 vláda zasahovala například ve strojírenském koncernu Rolls-Royce, který se kvůli vysokým nákladům na vývoj leteckého motoru RB211 ocitl před bankrotem. Hrozba úpadku se vznášela nad automobilkou British Leyland a v roce 2002 i nad energetickou společností British Energy.

Northern Rock není zdaleka jedinou bankou s podobnými problémy. Obětí krize na finančních trzích jsou hlavně velké investiční banky z USA, které v této souvislosti utrpěly miliardové ztráty. Je to například Merrill Lynch nebo Citigroup, ale také některé banky v Evropě. Například švýcarská UBS.


Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
29.03.2024
8:40Čínská realitní krize se šíří do největších bank. Zatím je 'ještě zvládnutelná'
28.03.2024
17:21Růstové a hodnotové akcie a jeden padesátiletý cyklus
16:53Jaký závěr nás čeká tentokrát? Wall Street v úvodu pouze přešlapuje  
16:06Přehled (ne)obchodování na trzích přes Velikonoce 2024
16:06Čínský výrobce chytrých telefonů Xiaomi vstupuje na trh s elektromobily
15:48Růst americké ekonomiky ve čtvrtém čtvrtletí zpomalil pouze na 3,4 procenta
15:44Tesla už odepsala na akciích 350 miliard dolarů. Očekávání investorů ohledně dalšího vývoje jsou nevalná
13:29Invesco: Významný týden pro měnovou politiku je pro trhy dobrým znamením
12:22Než otevře Wall Street: Snowflake, MillerKnoll, Sprinklr  
11:20Podle guvernéra Fedu by se po posledních datech o ekonomice měla snížení sazeb odložit nebo zredukovat
11:02Investoři se připravují na konec kvartálu, Fed nechce spěchat se snižováním  
9:42Jan Bureš: HDP revidován vzhůru, reálné příjmy domácností rostou a s nimi i útraty
8:55Se snižováním sazeb v USA není kam spěchat, opakuje guvernér Fedu Waller. Futures jsou zelené  
8:52Putin: Rusko nezaútočí na Pobaltí, Polsko či Česko. Jde jen o strašení lidí
8:45Rozbřesk: HDP potvrdí pozitivní obrat v útratách domácností
6:03Britské akcie jsou nyní (historicky) mimořádně levné a Evropa už obchoduje s výrazným diskontem i vůči Japonsku
27.03.2024
21:19Americké indexy posilovaly díky silnému závěru  
18:26Jen kousek od intervence? Akcie a dluhopisy dnes lehce v zeleném  
17:50Pavol Mokoš: Je čas svézt se na vlně růstu, ne chytat dno. A technické cíle pro pražské banky
15:43BlackRock: Dlouhodobě nebude pokračovat scénář vyšší inflace a sazeb. Postará se o to umělá inteligence a další technologie

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
13:30USA - Jádrový deflátor PCE, y/y
13:30USA - Výdaje na osobní spotřebu, m/m