Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
WSJE: Německo vůči Lichtenštejnsku vede

WSJE: Německo vůči Lichtenštejnsku vede "daňový blitzkrieg"

25.02.2008 17:26
Autor: ČTK

Brusel 25. února (ČTK) - Mezi Německem a Lichtenštejnskem propukla slovní válka, v níž se knížectví brání proti snaze Berlína zpochybňovat jeho suverenitu, píše dnes v komentáři "Daňový blitzkrieg" list Wall Street Journal Europe. Německá vláda si chce naplnit státní kasu a vyzývá drobné daňové ráje ke kapitulaci - "jinak uvidí", píše list.

V Německu je vyšetřováno asi 100 lidí, kteří jsou podezřelí, že ukryli do Lichtenštejnska a dalších daňových rájů asi čtyři miliardy eur, aby se vyhnuli placení německých daní. Mluvčí německé vlády minulý týden podle listu tyto "domněle suverénní státy" instruoval, aby "se napravily", jinak budou čelit příslušným důsledkům.

Německý ministr financí Peer Steinbrück pohrozil Lichtenštejnsku "bilaterálními kroky". Ty by mohly zahrnovat daň na německé peněžní transfery do alpského knížectví nebo příkaz k jejich zveřejňování, uvedl ministr. Varování podle listu zní jako velmi "unilaterální bilateralismus". Berlín rovněž hrozí, že Lichtenštejnsku zablokuje vstup do schengenského prostoru volného pohybu lidí.

Steinbrück je podle WSJE zjevně naštvaný, že Lichtenštejnsko nehodlá kapitulovat a nenechá Berlín rozhodovat, podle jakých zákonů se mohou lichtenštejnské banky řídit. Lichtenštejnský princ-regent Alois kritizoval "nevyprovokovaný útok" Německa na jeho zemičku a narážel přitom na agresi Německa vůči středoevropským zemím v minulosti. "My jsme také suverénní stát a, jak doufáme, nežijeme již v době, kdy moc znamenala právo," řekl princ.

Kancléřka Angela Merkelová říká, že problém daňových úniků není otázkou represivních a komplikovaných daňových zákonů Německa, ale otázkou dodržování zákonů. Obvinila přitom lichtenštejnské banky z "podpory porušování zákonů". Jenže totéž se dá říci podle listu o Berlínu.

Vyšetřování úniků do Lichtenštejnska se totiž rozběhlo poté, co německá tajná služba BND koupila od jistého bývalého zaměstnance lichtenštejnské banky LGT ukradený disk se seznamem klientů. Takový důkaz by zřejmě ani nebyl přijat u soudu. Úplatky v zahraničí jsou v Německu nelegální od roku 1999, zdá se však, že BND o tom ještě informaci nedostala, uvádí list.

V každém případě nemají Merkelová se Steinbrückem právo vydávat výnosy o tom, jak jiné země dodržují německé zákony. Lichtenštejnské zákony jsou věcí Lichtenštejnska, bez ohledu na zjevný německý instinkt ignorovat takové nepohodlné drobnosti jako státní suverenita, píše list.

Merkelová minulý týden po Lichtenštejnsku například požadovala větší úsilí při zprůhledňování jeho finančního sektoru a uvedení jeho pravidel do většího souladu s německým právním řádem. "Zvláštnosti (lichtenštejnského) nadačního práva jsou očividné: anonymita a použitelnost kapitálu jsou aplikaci práva v Německu velmi cizí a vlastně odporují chápání nadace," upozornila kancléřka.

Prvním známým podezřelým v daňové aféře je nyní už bývalý šéf poštovního koncernu Deutsche Post Klaus Zumwinkel. Po celém Německu se mezitím v souvislosti s vyšetřováním údajně stamilionových daňových úniků odehrály razie, které se nevyhnuly ani bankovním domům.


Váš názor
  • Jsem na straně Německa
    25.02.2008 18:45

    Má-li být Lichtenštejnsko součástí evropského ekonomického prostoru, musí na jeho území platit společná pravidla. Nikdy jsem nechápal, jak je možné, aby uprostřed Evropy byl takový daňový ráj. Další takový je už jen na Kypru a nevím, jak je to se švýcarskými bankami. Jestli si Lichtenštejnsko chce zachovat svou svobodu, je třeba to respektovat, ale pochopím potom nastolení opatření Němců (případně nás), kteří si nebudou chtít tuto svobodu zavléct domů čistě jen proto, že jejich ekonomika není postavena na praní peněz a jiných bankovních operacích, ale na normální práci. Zavedení těchto svobod u nás i v Německu by způsobilo finanční zhroucení státu. Německo nemůže dělat totéž a založit svou ekonomiku na praní peněz pro ostatní státy. Na to je příliš velké, zatímco malý státeček se tím dokáže uživit, a to asi dost dobře. Stejně by se mělo postupovat proti ostatním daňovým rájům. To zdanění převodů by mohlo být účinné. Kromě toho, jestli si někdo myslí, že moc dnes již neznamená právo, tak by neměl být státníkem ani princem. Změnilo se jen vnímání toho, kdo má moc. Dnešní mocní jsou rafinovaně skrytí pod falešnou maskou demokracie, která se tváří, jakoby si lidé vládli sami a sami mohou za to, jak si špatně vybrali politickou stranu.
    HonzaH
    • Re: Jsem na straně Německa
      26.02.2008 9:17

      nemecko si nezavleka takovou svobodu domu, nybrz chce, aby sousedni zeme prijala svobodu jejich. tvoje pojeti suverennost statu je vskutku zajimave : "Nikdy jsem nechápal, jak je možné, aby uprostřed Evropy byl takový daňový ráj. " stejne uvazuje urednik v bruselu a francouzsky nebo nemecky politik, ti nemuzou pochopit, jaktoze ve vychodni evrope (i unas) existuji nizke dane, pro ne danovy dumping. z toho vyplyvaj navrhy na "harmonizaci" dani ,tedy zvednuti na vyssi uroven. jestli ma nemecko problem s lichtenstejnskymi banami, muze se branit zakony ve vlastni zemi, ale tezko muze chtit zmenit danove zakony v cizi zemi.
      jerome
    • Re: Jsem na straně Německa
      26.02.2008 0:00

      Daňové zákony a jejich aplikace na svém území je plně v kompetenci státu, v tomto případě Lichtenštejska. Má-li kancléřka výhrady k chování svých daňových plátců, nezbývá jí než snažit se zákonou normou omezit vklady svých občanů do určitých bank. Omezit práva svých občanů tlakem na daňový systém jiného suvereního státu je silové řešení, které nedělá zrovna Německu nejlepší reklamu. Vaše reakce na článek je paušální odsouzení bank že umožňují praní peněz což je zavádějící hloupost. Jestli zjistila vláda Německa daňový únik, je na jejím právním uspořádání jej zjistit a vyvodit z toho důsledky. Ale zjištění založené na ne zrovna čistém obchodě je stejně odsouzeníhodné jako daňový únik. Jsem zvědav jak bude toto zjištění porušení zákona porušením zákona u soudu obhajováno. Proto je zábavná snaha o vyvolání kajícnosti provinilců dobrovolným přiznáním.
      Nefin
      • nestrkejme nos do toho, do ceho...
        26.02.2008 0:11

        ... nam nic neni a hlavne si nedelejme iluze o tom, ze cesti Zumwinklove Lichtenštejnsko na mape Evropy jeste neobjevili.
        nos
Aktuální komentáře
19.04.2024
17:46Jak na DIP? A na čem čeští investoři letos nejvíce vydělali? Zjistěte na webináři Patrie v úterý 23. dubna od 16:00
17:18Celkový akciový optimismus na úrovních z let 2001/2002. Posouvá se základní psychologické nastavení investorů?
16:46Poptávka po bezpečí slábne, ale investoři se zpět do akcií nehrnou  
16:37Český státní dluh v 1. čtvrtletí vzrostl o 109,9 mld. Kč na 3,221 bilionu Kč
14:31SAB Finance a.s.: Průběžné hospodářské výsledky za leden–březen/2024
13:24Perly týdne: Akcie a zlato za poslední desetiletí a co (ne)čekat od Applu i celého trhu
12:48Reuters: Německá vláda mírně zvýší odhad letošního růstu ekonomiky
11:24Jakub Blaha: Konec transparentnosti Netflixu zastínil obzvlášť dobré výsledky  
10:58Páteční dopoledne je červené, po přestávce se do hry opět vložil Blízký východ  
9:25Netflix reportoval nejlepší první kvartál od roku 2020. Překvapil počtem předplatitelů
9:07Rozbřesk: Proč je česká koruna odolnější vůči silnému dolaru?
8:43Akciové trhy zrudly pod tíhou obav z konfliktu na Blízkém východě, Netflix překvapil vysokým počtem platících uživatelů  
6:03Evercore: Hlavním příběhem je mimořádná odolnost ekonomiky
18.04.2024
22:02S&P 500 poklesl popáté v řadě; investoři čekají na Netflix  
17:45Růst cen akcií a cena za riziko
17:23DJIA dnes v čele a ECB se od Fedu neodpoutá  
15:59Deloitte: Cena nájemného v prvním čtvrtletí vzrostla o procento na 295 Kč/m2
15:20Lee: I kdyby sazby šly letos dolů jen jednou, pro akcie by to stále bylo dobré prostředí
12:56Vasle: Rozdílná měnová politika ECB a Fedu má své limity
11:52Výhled TSMC překonal odhady díky podpoře poptávky po AI čipech

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
Nebyla nalezena žádná data