Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Mzdy v roce 2007: Dobrý ročník (před hubenějším rokem?)

Mzdy v roce 2007: Dobrý ročník (před hubenějším rokem?)

06.03.2008 9:38
Autor: David Marek

Komentář byl doplněn:

Průměrná hrubá mzda se ve 4. čtvrtletí meziročně zvýšila o 6,8 procenta na 23.435 korun. Vzhledem k inflaci průměrná mzda reálně stoupla o 1,9 procenta, což je výrazně méně než v předchozích kvartálech. Za celý loňský rok se mzdy zvýšily o 7,3 procenta a průměrná mzda dosáhla 21.692 korun. Při průměrné inflaci 2,8 procenta činí reálné zvýšení mezd 4,4 procenta.

Ve firemní sektoru se mzdy ve 4. čtvrtletí zvýšily o 6,7 procenta, v nepodnikatelské sféře o 7,1 procenta. Vzhledem k tomu, že jde o nominální hodnoty, které ani nedosahují reálného růstu ekonomiky, je zřejmé, že v posledním čtvrtletí došlo k poklesu jednotkových mzdových nákladů s pozitivním dopadem na konkurenceschopnost a inflaci. Všechna potřebná data sice ještě nejsou k dispozici, ale lze očekávat, že se v loňském roce jednotkové mzdové náklady snížily o 1,5-2,0 procenta a navázaly tak na pokles v předchozích třech letech. Rychle rostoucí vývoz a přebytek zahraničního obchodu v posledních letech je do jisté míry výsledkem tohoto procesu.

Nejvyšší mzdy v loňském roce vyplácely firmy v oblasti výpočetní techniky (47.161 korun) a finančním sektoru (45.464 korun). Naopak v textilním sektoru se vyplácely nejnižší mzdy, v průměru 14.965 korun měsíčně. Rozdíly v platech mezi odvětvími se loni dále rozšířily. Lze očekávat, že rozevírání nůžek mezi obory, regiony i příjmovými skupinami bude pokračovat a přibližovat se poměrům v západoevropských zemích.

K zemím eurozóny se postupně přibližuje i celková úroveň mezd. Nicméně konvergence v této oblasti ještě bude trvat mnoho let. V přepočtu podle parity kupní síly je nyní průměrná mzda zhruba na 50 procentech průměrné úrovně zemí Evropské unie.

Mzdy se v závěru loňského roku udržely na uzdě a kvůli zvýšení inflaci růst reálných mezd dokonce výrazně zpomalil. Vysoká inflace by měla i letos udržet tempo růstu reálných mezd mezi jedním a dvěma procenty, za předpokladu, že nominálně poroste průměrná mzda zhruba o 8 procent. To se patrně projeví na růstu spotřeby domácností, a tedy i růstu celého hrubého domácího produktu. Po loňském štědrém roce, nás letos patrně čeká méně příznivá situace.

Při zpomalení růstu reálných mezd ovšem dochází k omezení inflačních tlaků, a tedy i potřeby dalšího zpřísnění měnové politiky. O to se v současnosti výrazně stará kurz koruny. Dnešní údaje nepřináší dodatečný impuls k úvahám o zvyšování úrokových sazeb v nejbližších měsících. Z pohledu měnové politiky bude klíčovým úkolem přesvědčit účastníky mzdových vyjednávání, že současný vzmach inflace představuje jednorázovou záležitost. Pokud by se toto nepovedlo, mohly by nepřiměřené mzdové požadavky proměnit krátkodobý inflační šok v persistentně vyšší inflaci a oslabit konkurenceschopnost firem v ČR. Výsledkem by byla další hubená léta, jak názorně ukazuje současný maďarský případ.


Váš názor
  • Zvišování mezd
    06.03.2008 19:40

    Dobrý den,už nemohu neustále všude číst a poslouchat jak se zvišují a budou zvišovat mzdy.Jsem malý podnikatel a zhruba 95% ssvé produkce vyvážím na trhy EU a díky silné koruně přicházím ročně o několik milionů korun na zisku.Mí obchodní partneři už nechtějí akceptovat každoroční zvišování cen v důsledku neustálého a hlavně rychlého posilování koruny.Od ekonomů a analitiků není o tomto problému vůbec slyšet.A kde mám brát peníze na neustálé zvišování mezd když přicházím ročně o miliony????????
  • Patrii teče silně do bot
    06.03.2008 12:31

    Podle rozšíření článku o další nesmyslné, ale rádoby opět vědecky pojaté informace jasně ukazuje, jak Patrii dochází klienti, hejlové byly oškubáni a začíná být nedostatek milionářů. Jasně to ukazuje služba mini SPAD tedy kopírování konkurence!!! Proč jste s tím nepřišli třeba už před 3 lety ???? Vážený pane Marku, zkuste někdy vyjít ven mezi obyčejný lid mezi obyčejné smrtelníky a pak přestanete psát nesmysly a kraviny, chápu že Váš měsíční plat bude okolo 400 možná 500 tisíc hrubého, ale ukažte mi prosím člověka v IT v průměrné firmě někde v Jihlavě nebo Liberci , který má 45 000 kč !!! Král měl vždy svého šaška a chodil s ním v prostý lid, doporučuji Vám pane Marku udělat totéž. Zajděte někdy na pivo někam do obyčejné hospody na sídlišti, možná se dozvíte víc a začnete psát věci, které budou relvantní k době a bude pak největší a nejlpší analytik v téhle zemi to Vám garantuji.------------------ Každé dítě které má aspoň 5 tříd ZDŠ si umělo už v záři spočítat že predikovaná inflace všech super ANALYTIKŮ A JESTŘÁBU brokerských domů a bank jsou zcela mimo misu. Inflace na 7,5 procentech jen vyjadřuje neschopnost reforem a finančního sektoru nemíchejte zde prosím silný kurz koruny, platy apod. Budmě rádi za inflaci 7,5 mohlo by být mnohem hůř... hezký den
    Tibor
  • Terminologie
    06.03.2008 10:59

    Nemam ted bohuzel cas napsat neco podrobnejsiho. Tak strucne - Nemam nic proti panu Markovi, v otazkach V.Moravce se mi libil, ale pritom asi rozumim tomu, co chtel rici pan Tibor. Me osobne nejvice zarazila veta: "Při zpomalení růstu reálných mezd ovšem dochází k omezení inflačních tlaků, a tedy i potřeby dalšího zpřísnění měnové politiky." Dlouho jsem musel premyslet nad tim, co asi mela znamenat. Prosim Patrii - upresnete terminologii - viz. Cislo dne a prvni veta clanku pana Marka. (relna/hruba/nominalni?)
    Zdenek
  • Jednou se snad čtenaři kvality dočkají
    06.03.2008 9:58

    Vážený pane Marku, snad se jednou klienti, čtenáři i laická veřejnost jednou dočká članku z Vašich rukou, který bude aspoň trochu připomínat funkci, kterou máte a to hlavní analytik té slavné Patria Finance/firmy , která je údajně největší a prý nejlepší :-)). Bohužel kvalita článku Vašich podřízených je lepší, což je s podivem. V situaci, kdy berete 100ky tisíc měsíčně a píšete takové fantaskní super odborné vtípky, tak nechápu, že se najde ještě někdo kdo Vás za to platí. Potažmo nechápu , že Vás i člověk tak vzdělaný jako pan Moravec, vůbec pozve do svého pořadu, nebo že dostávate tolik příležitosti a prostoru v mediich pro své podivuhodné úvahy. Doporučuji vrátit diplom na fakultě sociálních věd a začít studovat aspoň matfyz či VŠE, nebo rezignovat na svou funkci. Bohužel sebereflexe Vám chybí, zkuste někdy konfrontaci se čtenáři a veřejnosti na nějakém dobrém internetovém deníku přeji hezký den....
    Tibor
    • Re: Jednou se snad čtenaři kvality dočkají
      06.03.2008 10:29

      Tibore, mohl by jsi prosim uvest konkretne, se kterymi castmi clanku nesouhlasis a Tvuj nazor na situaci..
      Detailista
      •  
        06.03.2008 16:58

        Ja jsem jen pouhý technický ing. takže je možné, že mi jemné nedostatky uniknou, ale v celku článek pana Marka dává smysl (alespoň mě, ale opět opakuji že VSE ani MATFYZ nemám). Je jasné, že průměrná mzda neznamená mzdu úplně každého a že pokud někdo v IT v Praze bere dvakrát víc než je průměr pro IT pak musí být region, kde někdo bere v IT nesrovnatelně méně, ale pak je to jenom jeho problém a ani já ani pan Marek ho nenutí dělat tu práci za míň v Jihlavě nebo v Liberci, když ji může dělat za víc v Praze, pokud se tam uchytí a bude chtít platit nesrovnatelně životní náklady které sebou Praha přináší. Takže mi taky vlastně chybí konkrétní příklad něčeho co je v článku pana Marka špatně.
        Marduk
Aktuální komentáře
01.05.2024
22:02Tisková konference předsedy Powella přinesla na trh volatilitu  
20:25Fed není spokojen se směřováním inflace k cíli. Nezměnil sazby, ubral z tempa redukce bilance a dolar po váhání ztrácí
17:21Dolar, euro a koruna v příštím roce. A svět s pestřejšími inflačními vzorci?
13:45Jakub Blaha k Amazonu (+2 %) po 1Q24: Tržby cloudové divize letos přesáhnou 100 miliard dolarů  
11:14Jakub Blaha: Tržby společnosti Starbucks klesly poprvé od roku 2020  
10:14Pro arte, investiční fond s proměnným základním kapitálem, a.s.: Výroční zpráva k 31. 12. 2023
8:51HSBC: Silná ekonomika bude akciím dál pomáhat, důležitý je příběh klesající inflace
30.04.2024
22:01První den zasedání FEDu zámořské trhy poklesly  
21:35SALUTEM FUND SICAV, a.s.: Výroční zpráva za rok 2023
21:25J&T ARCH INVESTMENTS SICAV, a.s.: Výroční zpráva za rok 2023
21:05AMISTA investiční společnost, a.s.: FOCUS INVEST, investiční fond s proměnným zákl. kapitálem, a.s. - Výroční zpráva 2023
21:00AMISTA investiční společnost, a.s.: Maloja Investment SICAV a.s. - Výroční zpráva za rok 2023
20:52AMISTA investiční společnost, a.s.: Outulný investiční fond s proměnným základním kapitálem, a. s - Výroční zpráva 2023
20:44J&T ARCH CONVERTIBLE SICAV, a.s.: Výroční zpráva za rok 2023
20:42AMISTA investiční společnost, a.s.: COMES invest, invest. fond s proměn. zákl. kapitálem, a.s. - Výroční zpráva za rok 2023
17:55Kdy se konečně dostaví napřimování výnosové křivky?
17:44Footshop a.s.: Výroční zpráva za rok 2023
17:27Pale Fire Financing a.s.: Výroční zpráva za rok 2023
17:25Japonsko bojuje za silnější jen, ale trhy mu to nevěří  
17:13Akciové trhy zmítané výsledkovou sezónou  

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
14:15USA - Změna zaměstnanosti (ADP)
16:00USA - Index ISM v průmyslu
16:00USA - Nově otevřená prac. místa
20:00USA - Jednání Fedu, základní sazba