Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
To nejhorší, co banku může potkat, je šuškanda, že na tom není s likviditou zrovna nejlépe...

To nejhorší, co banku může potkat, je šuškanda, že na tom není s likviditou zrovna nejlépe...

14.03.2008 9:53
Autor: 

To nejhorší, co banku může potkat, je šuškanda na trhu, že na tom není s likviditou zrovna nejlépe. V takové situaci i super zdravá banka může mít vážné těžkosti. A právě v takové choulostivé situaci se nyní ocitla jedna z amerických investičních bank, jejíž bilance je toxikována dluhovými instrumenty navázanými na hypoteční trh druhořadé kvality v USA. Nemůžeme se pak divit tomu, že navzdory koordinovanému úsilí centrálních bank averze vůči riziku na finančních trzích neklesá.

Tento stav ovšem nemá na svědomí jen vystresovaný finanční sektor, ale data přicházející z reálné ekonomiky (USA). Ta totiž objektivně vzato nejsou dobrá, což potvrdily včera zveřejněné maloobchodní tržby za měsíc leden. Ty nás jen utvrdily v názoru, že americká ekonomika upadla do recese. Zde je třeba si uvědomit, že spotřebitelé v USA jsou pod velkým tlakem, neboť k vysokým splátkám, které musí platit za úvěry všeho druhu, je totiž trápí vysoké ceny benzínu a také nedobré vyhlídky na trhu práce. Ještě lépe poznáme v jakém rozpoložení se nachází mysl amerického spotřebitele dnes odpoledne, kdy bude zveřejněn index spotřebitelské nálady od Univerzity z Michiganu. Dá se očekávat, že spotřebitelský apetit dále poklesne z již tak nízkých úrovní.

Jestliže některá aktiva to mají nyní hodně složité, jiným se naopak velmi daří. Obecně se dá říci, že roste vše co je navázáno na dolar. To platí zejména o komoditách, když např. zlato včera pokořilo magickou hranici 1000 dolarů za jednu troyskou unci a barel americké ropy WTI již stojí více než 110 USD. V neposlední řadě se oproti dolaru daří i české měně, ta rovněž dnes ráno zdolala další psychologickou hranici, když jeden dolar stál na trhu méně než 16 korun!

Na českém devizovém trhu se momentálně opakuje situace, kterou jsme zde viděli relativně nedávno, když měnový pár USD/CZK prorážel hranici 17,0. Následné stop-lossy totiž poté strhly i měnový pár EUR/CZK a koruna se dotkla maxim nejen proti dolaru, ale i euru. Taková situace se opakuje právě teď, když se měnový pár USD/CZK propadl pod hranici 16,0. Tímto pohybem byl rovněž stažen i pár EUR/CZK, který se dnes ráno ocitl pod hranicí 25,0.
A protože má dolar ještě další horké chvíle před sebou, může koruna svoje zisky ještě dále rozšířit (a to i proti euru). 

Nový den a opět nové maximum pro euro. Pád dolaru zatím stále nemá dno, a jsou to především pokračující zprávy o problémech finančního sektoru, které tlačí dolar do hlubin. Dokonce to nejsou makroekonomické indikátory jako maloobchodní tržby, které dolaru zásadně ubližují (jako např. včera slabé maloobchodní tržby).
Měnový pár EUR/USD tak poté, co překonal technickou bariéru 1,55 nevyhnutelně směřuje k další technické rezistenci, jež se nachází na úrovni 1,5968/1,60. K tomu by EUR/USD měla dopomoci i dnes zveřejněná data – zejména pak index spotřebitelské důvěry.

Slovenská koruna prežila včera volatilnejšiu seansu. Ráno najskôr pod vplyvom zhoršeného globálneho sentimentu oslabila na 32,38 EUR/SKK, následne posilnila k 32,28 aby sa popoludní vrátila späť k ranným hodnotám. Zverejnené čísla nemali podľa očakávania na trh žiaden vplyv. To isté bude platiť i dnes, keď je na programe februárová harmonizovaná inflácia. Aj po jej zverejnení by malo stále platiť, že Slovensko plní maastrichtské inflačné kritérium s dostatočnou rezervou. Koruna by sa mala naďalej pohybovať v etablovanom pásme 32,20-32,40 EUR/SKK.

Zlotý ve čtvrtek nepatrně ztrácel, po ranních EUR/PLN 3,5375 uzavíral den na 3,5400. I když i polská měna těžila ze zájmu investorů o střední Evropu, nižší než očekávaná inflace snížila očekávání dalšího zvýšení sazeb a to nakonec veškeré zisky zlotého eliminovalo.
Nižší polská inflace včera stačila měnový pár EUR/PLN jen korigovat a její vliv by se měl již vyčerpat. Zlotý by tak bez dalších impulzů se měl udržet v intervalu 3,52-3,55.

Forint včera opět mírně posílil, po úvodních EUR/HUF 259,40 končil na 258,30. Při nezajímavé domácí scéně se maďarská měna pohybovala v souladu s měnami okolními. Růst ale podpořila i plně upsaná aukce desetiletého dluhopisu v objemu 40 mld.HUF.
Dnešní průmyslový výroba je jen konečným zpřesněním a bude mít sotva nějaký vliv. Fundamentálně nemá forint pro další posílení důvod a jeho pohyb bude záviset na zájmu investorů o střední Evropu.

(ČSOB - Denní finanční zpravodaj)
Celou denní analýzu si můžete stáhniout v pdf formátu v sekci Měny & Sazby -> Výzkum -> Analýzy. Klienti Patria Plus si mohou nastavit automatické zasílání této analýzy e-mailem.


Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
19.04.2024
22:01Propadu na technologiích vévodil Netflix a Nvidia  
17:46Jak na DIP? A na čem čeští investoři letos nejvíce vydělali? Zjistěte na webináři Patrie v úterý 23. dubna od 16:00
17:18Celkový akciový optimismus na úrovních z let 2001/2002. Posouvá se základní psychologické nastavení investorů?
16:46Poptávka po bezpečí slábne, ale investoři se zpět do akcií nehrnou  
16:37Český státní dluh v 1. čtvrtletí vzrostl o 109,9 mld. Kč na 3,221 bilionu Kč
14:31SAB Finance a.s.: Průběžné hospodářské výsledky za leden–březen/2024
13:24Perly týdne: Akcie a zlato za poslední desetiletí a co (ne)čekat od Applu i celého trhu
12:48Reuters: Německá vláda mírně zvýší odhad letošního růstu ekonomiky
11:24Jakub Blaha: Konec transparentnosti Netflixu zastínil obzvlášť dobré výsledky  
10:58Páteční dopoledne je červené, po přestávce se do hry opět vložil Blízký východ  
9:25Netflix reportoval nejlepší první kvartál od roku 2020. Překvapil počtem předplatitelů
9:07Rozbřesk: Proč je česká koruna odolnější vůči silnému dolaru?
8:43Akciové trhy zrudly pod tíhou obav z konfliktu na Blízkém východě, Netflix překvapil vysokým počtem platících uživatelů  
6:03Evercore: Hlavním příběhem je mimořádná odolnost ekonomiky
18.04.2024
22:02S&P 500 poklesl popáté v řadě; investoři čekají na Netflix  
17:45Růst cen akcií a cena za riziko
17:23DJIA dnes v čele a ECB se od Fedu neodpoutá  
15:59Deloitte: Cena nájemného v prvním čtvrtletí vzrostla o procento na 295 Kč/m2
15:20Lee: I kdyby sazby šly letos dolů jen jednou, pro akcie by to stále bylo dobré prostředí
12:56Vasle: Rozdílná měnová politika ECB a Fedu má své limity

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
Nebyla nalezena žádná data