Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Perly týdne: Zákon na snížení inflace zvyšuje inflaci, Tesla dostala čínský impuls

Perly týdne: Zákon na snížení inflace zvyšuje inflaci, Tesla dostala čínský impuls

03.05.2024 13:49
Autor: Redakce, Patria.cz

Bank of America ukazuje na změnu globálního akciového sentimentu. Robert Kaplan míní, že americká vláda svými deficity výrazně přispívá k inflačním tlakům a ovlivňuje tím i monetární politiku. Tom Narayan z RBC Capital Markets patří k analytikům, kteří se domnívají, že Tesla učinila výrazný krok dopředu dohodou uzavřenou v Číně.

Posun v sentimentu: Bank of America poukazuje na posun globálního akciového sentimentu, který podle ní slouží jako kontrariánský indikátor. Ještě nedávno se přitom pohyboval v oblasti euforie, tudíž vysílal medvědí signál:

perly1
Zdroj: X

Zákon na snížení inflace zvyšuje inflaci: Robert Kaplan, který stál v čele Fedu v Dallasu, se domnívá, že americká centrální banka by neměla hovořit o zvedání sazeb. Měla by si ale nechávat otevřené všechny možnosti. Ekonom na CNBC vysvětloval, že proti poklesu sazeb hovoří zejména inflace ve službách. Ta je totiž příčinou celkové neochoty inflace k dalšímu poklesu a podle experta za ní stojí „nadměrné vládní výdaje“. Jejich výše není ani dlouhodobě udržitelná.

V oblasti zboží probíhá dezinflace, opak platí o zmíněných službách. V roce 2020 přitom dosahovaly rozpočtové deficity 15 % HDP, to samé platilo o roku následujícím. Pak se deficity pohybovaly na úrovni 7 % HDP. K tomu Kaplan dodal, že nejvyšší deficity při plné zaměstnanosti se předtím pohybovaly u 4 % HDP, takže současný vývoj je výjimečný i z historického pohledu. Dopad vládních investičních a výdajových programů je přitom podle experta znát po celé zemi a „zvyšuje poptávku po zaměstnancích“.

Kaplan míní, že vláda tak do určité míry „uměle“ zvyšuje poptávku po práci v celé ekonomice. To, že jde o umělý efekt, se podle něj projeví ve chvíli, kdy vládní výdaje klesnou. K tomu ekonom dodal, že pokud chce vláda dosáhnout poklesu inflace, měla by snížit tempo výdajů v rámci tzv. zákona o snížení inflace (IRA).

Právě tyto výdaje jsou jedním z hlavních faktorů, který působí popsaným způsobem na poptávku po práci a následně i na monetární politiku. Cílem by nemělo být zrušení těchto výdajových a investičních programů, ale zvolnění jejich tempa. Mimo jiné by to snížilo tlak, kterému ze strany inflace čelí řada domácností. A v neposlední řadě by se uvolnil prostor pro pokles sazeb.


Průměrný cyklus: Graf ukazuje, jak dlouho během předchozích cyklů americká centrální banka čekala s prvním snížením sazeb. Průměrně to bylo 8,4 měsíce poté, co přestala se zvyšováním sazeb. Extrémem je 18 měsíců na straně jedné a 3 měsíce na straně druhé. Nyní již toto období trvá 10 měsíců:

perly2
Zdroj: X

Čínská vzpruha pro Teslu: Tom Narayan z RBC Capital Markets patří k analytikům, kteří se domnívají, že Tesla učinila výrazný krok dopředu dohodou uzavřenou v Číně. Ta se týká možnosti používat autonomní řízení a expert na CNBC mimo jiné hovořil o tom, nakolik jsou pro čínské prostředí relevantní data, která Tesla získává z vozů z amerických silnic a která pomáhají zvyšovat efektivitu jejího systému. Narayan míní, že v USA je již autonomní řízení používané na dálnicích na vysoké technologické úrovni a nadále zde nebude docházet k velkému zlepšení. To naopak existuje u řízení ve městech. Ta jsou přitom podle experta podobná v USA i v Číně, takže data Tesly jsou použitelná i zde.

Narayan uvedl, že čínská vláda si přeje rozvoj elektromobility a autonomního řízení vyšších úrovní včetně robotaxíků. Je tak možné, že posun směrem k jejich využívání bude v této zemi rychlejší než ve Spojených státech. Dohoda, kterou Musk v Číně uzavřel, pak podle experta může přispět k tomu, aby se software Tesly stal v odvětví používaným standardem. Následně se diskutovalo o tom, zda data sbíraná na čínských silnicích nemohou být z pohledu čínské vlády problémem, pokud jsou „posílána do USA“. Expert k tomu řekl, že čínská vláda v této oblasti změnila názor, dříve tato data nesměla mířit do USA, ale nyní převážil argument bezpečnosti na silnicích.

Analytik tvrdí, že plně autonomní řízení FSD je v USA pětkrát bezpečnější než běžný vůz. Vláda v Číně i vlády některých států v USA tomu věnují pozornost a chtějí tuto technologii používat. K tomu dodal, že přibližně 70 – 80 % jím odhadované hodnoty akcií Tesly pochází právě z hodnoty generované autonomním řízením a robotaxíky. Možnost prodávat software autonomního řízení v Číně pak může pomáhat k tomu, aby se investoři na akcie dívali jako na technologický titul a softwarovou společnost s tím, že prodej softwaru sebou nese vyšší marže. „Příběh se může posouvat od Tesly jako automobilky k něčemu mnohem většímu.“

 
 

Čtěte více:

Zisk i tržby Applu ve čtvrtletí klesly, překonaly však očekávání
03.05.2024 8:41
Čistý zisk americké technologické společnosti Apple ve fiskálním druhé...
Slabší výsledky Komerční banky, Apple překvapil rekordními odkupy a futures jsou zelené
03.05.2024 8:51
Komerční banka dnes představila výsledky za 1Q a domníváme se, že šlo ...
Rozbřesk: Sazby klesají na 5,25 %, jejich očekávaná trajektorie se však posouvá výše
03.05.2024 9:08
ČNB včera poměrem 7:0 snížila úrokové sazby o dalších 50bps z 5,75 % n...
GEVORKYAN potvrdil předběžné výsledky hospodaření. Na letošní rok plánuje další navýšení tržeb i zisku
03.05.2024 9:28
Společnost GEVORKYAN, a.s. v roce 2023 dosáhla na tržby z prodeje výro...

Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
17.05.2024
22:00S&P 500 si připsal již čtvrtý týdenní zisk v řadě  
17:45Americká ekonomika podle jednoduchého indexu celkového blahobytu
17:27Filla, Zrzavý či Toyen. V galerii KODL probíhá předaukční výstava a blíží se tradiční aukce 26. května na Žofíně
17:13TRHY: GameStop vypadá jako GameOver, zatímco zlato se vrací nad 2400 dolarů  
16:17Odbory Royal Mail hrozí stávkou, pokud Křetínský nesplní jejich požadavky
15:43CNBC: Žhavá rally drahých kovů může pokračovat, cíl pro zlato až u 2600 dolarů
14:04Ramsey: Tesla má u autonomního řízení specifickou strategii, nabíjecí stanice jsou jedním z nejhodnotnějších aktiv
12:50Primoco UAV SE: Oznámení o odvolání konání valné hromady
12:45Primoco UAV SE: Pozvánka na valnou hromadu
12:24Perly týdne: Spekulace na akciích jako sociální rebelie?
12:07Skupině Photon Energy klesly v prvním čtvrtletí tržby, provozní zisk jí stoupl
11:46Jak ozdravit největší realitní trh na světě? Na peníze od vlády finanční trhy slyší
11:20Eurostat: Míra inflace v EU v dubnu zůstala na 2,6 procentech, v ČR se zvýšila
11:09FRESH s Janem Burešem a Dominikem Rusinkem: Hledání nové letové hladiny aneb kde ČNB ‚zaparkuje‘ úrokové sazby?  
9:49Čína oznámila rozsáhlá opatření na oživení realitního trhu
9:01Rozbřesk: Červnový pokles sazeb ECB potvrzen
8:44Colt CZ dokončil akvizici Sellier & Bellot, čínská ekonomika prochází nevyrovnaným oživením a futures jsou v červeném  
8:15UNIMEX GROUP, uzavřený investiční fond, a. s.: Oznámení o uložení projektu fúze sloučení do sbírky listin
8:10Skupina Colt CZ dokončila akvizici českého výrobce munice Sellier & Bellot
6:41Yardeni: Býčí trend by měl i přes korekci pokračovat, zisky míří k novým rekordům

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
4:00Čína - Maloobchodní tržby, y/y
4:00Čína - Průmyslová výroba, y/y
7:45Engie SA (03/24 Q1)
11:00EMU - CPI, y/y