Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Fed dnes zřejmě rozhodne o nejrozsáhlejším snížení sazeb za posledních více než 20 let

Fed dnes zřejmě rozhodne o nejrozsáhlejším snížení sazeb za posledních více než 20 let

18.03.2008 13:22

Šéf Fedu Ben Bernanke se možná chystá k největšímu snížení úrokových sazeb za více než dvacet let ve snaze zabránit krizi na finančních trzích a recesi. Investoři se shodují, že na dnešním zasedání Fedu ve Washingtonu dojde ke snížení hlavní úrokové sazby o celý procentní bod a možná i více, jak naznačují ceny futures na chicagské burze. To by bylo největší snížení sazeb od roku 1984, kdy americkou centrální banku řídil Paul Volcker. Hlavní úroková sazba by se tak snížila z nynějších 3,00 % pod úroveň 2 procent.

Fed již během víkendu podnikl výjimečné kroky, aby tak zabránil panice na finančních trzích – snížil diskontní sazbu, za kterou půjčuje peníze bankám, a zavedl nové opatření, které umožní půjčovat peníze i dalším bankám na Wall Street.

„Fed musí být velmi agresivní ve svém přístupu k monetární politice. Toto je nejhorší krize, které za posledních padesát let čelíme,“ uvedl Lyle Gramley, bývalý člen rady guvernérů Fedu a současný senior advisor u společnosti Stanford Group Co. ve Washingtonu. Gramley se rovněž domnívá, že snížení dosáhne nejméně jednoho procentního bodu.

Ještě před týdnem se hovořilo o snížení sazeb ve výši „pouze“ 50 až 75 bazických bodů, nyní by si většina makléřů vsadila na 1% snížení a někteří dokonce očekávají pohyb až o 1,25 procentního bodu. Ať už to bude kterékoli z těchto dvou čísel, půjde v každém případě o nejrazantnější snížení sazeb od dob, kdy za Paula Volkera v čele Fedu došlo v říjnu 1984 ke snížení sazeb z 11,75 na 10 %.

Bernankemu se doposud nepodařilo uklidnit situaci, kterou jeho předchůdce Alan Greenspan označil za nejhorší od druhé světové války, a to ani přes pětinásobné snížení hlavní úrokové sazby od září minulého roku a nalití bezprecedentních 400 mld. USD v hotovosti a cenných papírech do bankovního systému.

Centrální banka by měla oznámit výsledek svého jednání ve Washingtonu v 19:15 SEČ. Bernanke již zvýšil úsilí o odvrácení krachu – 16. března odsouhlasil Fed finanční pomoc JP Morgan Chase & Co. na koupi krachující Bear Stearns a rovněž uvolnil dalších 200 mld. USD na program půjček v souvislosti se špatnými hypotéčními úvěry.

Současná ekonomická data naznačují, že recese (první od roku 2001) začala možná už v prosinci nebo lednu. Ekonom z Harvadské univerzity Martin Feldstein minulý týden uvedl, že se domnívá, že recese již začala a mohla by být nejhorší od konce druhé světové války.

Ekonomika rostla minulé čtvrtletí tempem 0,6 % za rok a ekonomové dotázaní v průzkumu pro agenturu Bloomberg tento měsíc odhadují, že se v období od ledna do března tempo zpomalí až na 0,1 %.

Fed podle čtvrtletních údajů zveřejněných minulý měsíc oficiálně snížil své odhady ekonomického růstu pro tento rok o půl procentního bodu.

Člen rady guvernérů Fedu Frederic Mishkin 4. března vyjádřil obavy, že by ekonomika mohla čelit negativnímu multiplikačnímu efektu, kdy by nedostatečná výše hotovosti a úvěrů a klesající ekonomická výkonnost vytvořily cyklus, který by vedl k dalšímu zhoršení podmínek. O tomto nebezpečí jednal podle zápisu z jednání Fed už na lednovém setkání. „Hlavní obavou jsou podmínky na finančních trzích“, uvedl William Ford, bývalý prezident Federal Reserve Bank of Atlanta a současný šéf fakulty financí na Middle Tennessee State University, a dodal, že se Fed snaží „bojovat proti panice a zachovat na trzích klid.“

(Zdroj: Bloomberg)


Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
26.04.2024
14:34Braňo Soták: Výsledkům Alphabet v podstatě není co vytknout, dominantní stále ještě vyhledávání  
13:58Výsledky Microsoft: Vysoké kapitálové výdaje do AI začínají sklízet ovoce  
12:34Savarin p.l.c.: Výroční zpráva za rok 2023
12:15Perly týdne: Různé názory na cesty ke svobodě a slabá místa Tesly
11:01Trhy: Techy zabraly, BoJ je opatrná a výnosy před inflačními čísly klesají  
10:41Jakub Blaha:Výsledky těžaře zlata Newmont a update k našemu investičnímu tipu  
10:32TOMA, a.s.: Konsolidovaná výroční finanční zpráva TOMA za rok 2023
10:09Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.: Zveřejnění regulatorní informace Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.
10:01Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.: Zveřejnění regulatorní informace Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.
9:07Rozbřesk: Mohou vyšší sazby Fedu vést k rychlejšímu snižování sazeb v eurozóně?
8:56Vřele přijatá čísla tech gigantů pomáhají Evropě do zeleného, Moneta poprvé bez nároku na dividendu  
8:30Microsoft zvýšil čtvrtletní zisk o pětinu, tržby překonaly očekávání
8:28Majitel Googlu výrazně zvýšil čtvrtletní zisk, poprvé vyplatí dividendu
6:24Willett Advisors: Spojené státy v mimořádné pozici, Čína hodnotovou akcií
25.04.2024
22:03Zámoří strhla do záporu Meta i pomalejší růst ekonomiky  
19:16ČD Cargo, a.s.: Tisková zpráva
19:10UNICAPITAL Invest III a.s.: Výroční zpráva 2023
19:04UNICAPITAL Invest VI a.s.: Výroční zpráva 2023
18:30Staro – nový technologický cyklus a atraktivita růstových akcií
17:05Martin Kycelt: Překvapivé reakce na výsledky Tesly a Meta Platforms

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
14:30USA - Výdaje na osobní spotřebu, m/m
16:00USA - Index spotř. důvěry Mich. university