Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Hlasujte v anketě na Patria.cz: Přinese euro Slovensku zdražení?

Hlasujte v anketě na Patria.cz: Přinese euro Slovensku zdražení?

29.05.2008 13:00
Autor: 

Slovenské koruně zvoní hrana – Slovensko splňuje maastrichtská kritéria pro vstup do eurozóny a pokud se žádná ze zemí, kde se již společnou měnou platí, nepostaví proti, začne se na Slovensku od 1.ledna 2009 platit eurem. Stane se tak metodou „velkého třesku“. Korunou bude možné platit sice ještě 16 dní, ale obchodníci budou vydávat jen euromince a eurobankovky. Minimálně měsíc by pak měly zůstat dvojí cenovky.

supermarket.jpg

Slovenská vláda netají svou spokojenost nad tím, že se jí s největší pravděpodobnosti podaří splnit cíl vytyčený pro přijetí eura. Ne všichni Slováci však vstup do eurozóny považují za důvod k radosti. Obdobně jako ostatní přistoupivší národy se totiž obávají, že obchodníci přechod na novou měnu využijí ve svůj prospěch, tedy ke zdražování zboží a služeb. Nic na těchto obavách nemění ani ujišťování, že stát bude ceny pečlivě hlídat a nedovolí, aby přijetí eura někdo zneužil.

Tento strach je živen téměř hororovými historkami o tom, jak zavedení eura v roce 2001 v dotčených zemích drasticky zvedlo ceny. V Německu si euro vysloužilo dokonce hanlivou přezdívku teuro (slovní hříčka kombinující název měny se slovem "drahý").

Realita přitom podle dostupných dat nebyla zdaleka tak dramatická. V roce 2000, tedy rok před zavedením eura do každodenního oběhu, činila průměrná inflace v zemích budoucí eurozóny 2,3 procenta. Rok po zavedení společné měny nejenže inflace nevzrostla, ale dokonce mírně poklesla; další dva roky se dostala na ještě nižší úroveň a držela se na 2,1 procenta ročně. Ve skutečnosti se tedy žádné globální zdražování nekonalo.

theatre.jpg

K čemu však po 1. lednu 2001 v hojné míře docházelo, bylo „nepříjemné zaokrouhlování“, jež postihlo ceny drobného zboží denní potřeby. Se změnou symbolu měny na cenovkách v samoobsluze totiž většina obchodníků zaokrouhlila ceny směrem nahoru. Protože se v tomto případě jednalo o zboží, které kupujeme každý den, jeho zdražení bylo vnímáno ostřeji než změny cen ostatního zboží. Zbylé zboží přitom povětšinou naopak zlevnilo, a to díky větší mezinárodní konkurenci, kterou euro přineslo. V celkovém součtu pak zmíněné zlevnění inflační tlak vzniklý zaokrouhlováním u drobného zboží hravě kompenzovalo.

Otázkou však zůstává, jestli se bude situace zaznamenaná u „starých“ členů eurozóny opakovat i v případě nových členských zemí, nebo tyto země čeká odlišný scénář. Nové členské země totiž vykazují nižší úroveň HDP na hlavu a nižší cenovou hladinu a průměr "staré" EU teprve dohánějí. Tyto změny jsou navíc ve většině nových členských zemí do značné míry změkčovány posilováním domácích měn. V případě Slovenska, a obzvláště pak České Republiky, je posilování koruny velmi znatelné. Zdrojem obav tak zůstává chvíle, kdy Slovensko přijetím eura o protiinflační polštář zajišťovaný posilováním slovenské koruny přijde a do slovenské inflace se plně promítnou tlaky vedoucí k přibližování cenové hladiny k úrovni eurozóny.

euro

Z nových členských zemí Evropské unie má čerstvé zkušenosti se vstupem do eurozóny pouze Slovinsko, které vstoupilo k 1. lednu 2007. Zdražení po přijetí eura se do určité míry podařilo vyhnout – spotřebitelská organizace denně zveřejňovala údaje o tom, co zdražilo, včetně doprovodných vysvětlení prodejců, proč se tak stalo. Nicméně obchodníci, kteří se chtěli vyhnout obvinění ze zdražení kvůli euru, přecenili své zboží již několik měsíců před vstupem do eurozóny, a největší cenový nárůst tak přišel již v říjnu a listopadu 2006. Důsledkem toho byl tedy podle oficiálních statistik spíše pokles inflace po zavedení eura, když před ním inflace meziročně rostla v průměru přes 3 %, aby v březnu klesla na 2,3 %.

Slovenská inflace, která byla dosud jedním z nejsledovanějších makroekonomických ukazatelů a nejobávanějším kritériem pro vstup země do eurozóny, v březnu meziročně zrychlila na 4,2 %, tažená zejména potravinami a nealkoholickými nápoji (+8,5 %) a cenami bydlení a energií (+5,7 %).

Vývoj slovenské inflace bude po 1. lednu příštího roku jistě sledovaným indikátorem. To jak se bude cenová hladina našeho východního souseda vyvíjet po přijetí eura je důležité pro všechny další členy EU, kteří se na vstup do eurozóny připravují, včetně České republiky. Jaký vývoj věštíte slovenské inflaci po přijetí eura vy? Vyšroubuje na Slovensku „zaokrouhlovací efekt“ inflaci směrem vzhůru, nebo se Slováci přidají do početného tábora zemí, u nichž zavedení společné měny v celkovém součtu růst spotřebitelských cen nenastartovalo? Hlasujte v naší anketě ZDE


Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
28.03.2024
17:21Růstové a hodnotové akcie a jeden padesátiletý cyklus
16:53Jaký závěr nás čeká tentokrát? Wall Street v úvodu pouze přešlapuje  
16:06Přehled (ne)obchodování na trzích přes Velikonoce 2024
16:06Čínský výrobce chytrých telefonů Xiaomi vstupuje na trh s elektromobily
15:48Růst americké ekonomiky ve čtvrtém čtvrtletí zpomalil pouze na 3,4 procenta
15:44Tesla už odepsala na akciích 350 miliard dolarů. Očekávání investorů ohledně dalšího vývoje jsou nevalná
13:29Invesco: Významný týden pro měnovou politiku je pro trhy dobrým znamením
12:22Než otevře Wall Street: Snowflake, MillerKnoll, Sprinklr  
11:20Podle guvernéra Fedu by se po posledních datech o ekonomice měla snížení sazeb odložit nebo zredukovat
11:02Investoři se připravují na konec kvartálu, Fed nechce spěchat se snižováním  
9:42Jan Bureš: HDP revidován vzhůru, reálné příjmy domácností rostou a s nimi i útraty
8:55Se snižováním sazeb v USA není kam spěchat, opakuje guvernér Fedu Waller. Futures jsou zelené  
8:52Putin: Rusko nezaútočí na Pobaltí, Polsko či Česko. Jde jen o strašení lidí
8:45Rozbřesk: HDP potvrdí pozitivní obrat v útratách domácností
6:03Britské akcie jsou nyní (historicky) mimořádně levné a Evropa už obchoduje s výrazným diskontem i vůči Japonsku
27.03.2024
21:19Americké indexy posilovaly díky silnému závěru  
18:26Jen kousek od intervence? Akcie a dluhopisy dnes lehce v zeleném  
17:50Pavol Mokoš: Je čas svézt se na vlně růstu, ne chytat dno. A technické cíle pro pražské banky
15:43BlackRock: Dlouhodobě nebude pokračovat scénář vyšší inflace a sazeb. Postará se o to umělá inteligence a další technologie
15:00ČEZ, a.s.: Zvolen nový místopředseda dozorčí rady ČEZ

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
Varta AG (12/23 Q4, Bef-mkt)
9:00CZ - HDP, q/q
12:00Walgreens Boots Alliance Inc (02/24 Q2)
13:30USA - HDP, q/q a
13:30USA - Nové žádosti o dávky v nezam.
14:45USA - Index aktivity ISM Chicago
15:00USA - Index spotř. důvěry Mich. university