Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Slovenská koruna lámala rekordy v očekávání pozitivního rozhodnutí EK... a další devizové zprávy

Slovenská koruna lámala rekordy v očekávání pozitivního rozhodnutí EK... a další devizové zprávy

07.05.2008 9:37
Autor: 

Slabší obchodní bilance sebrala včera české koruně vítr z plachet, a ta oproti euru mírně ztratila. Měnový pár EUR/CZK proto poskočil o pár haléřů vzhůru a to navzdory tomu, že na sousedním slovenském devizovém trhu panuje silně býčí nálada.
 
Co se přitom týká obchodní bilance, ta v březnu skončila v přebytku jen 8,1 mld. korun a zaostala tak o sedm miliard za tržním konsensem. Na slabém výsledku se nicméně částečně podepsal nižší počet pracovních dní, velmi vysoká srovnávací základna, takže z ní zatím neděláme dalekosáhlé závěry.

Dnes bude obchodování na českém devizovém trhu ve znamení čekání na zasedání ČNB a výsledek hodnotící zprávy EK vůči Slovensku. Pokud jde o ČNB změna sazeb se neočekává, a tak trh bude vyhlížet komentáře z tiskovky guvernéra Tůmy. Ten by měl silnou korunu zmínit jako hlavní protiinflační faktor, což by české měně nemělo ani ublížit ani pomoci. Výhledově by však dlouhodobější stabilita sazeb ČNB měla koruně pomoci zkorigovat ze současných silných úrovní. 

Vysoká výrobní inflace v eurozóně v kombinaci se špatnými zprávami z amerického finančního sektoru přispěly k oslabení dolaru až k hranici 1,56. Pozdější jestřábí komentář člena FOMC Hoeniga přispěl k tomu, že dolar zastavil svůj propad a EUR/USD se posunul zpět k úrovni 1,55.

Dnes budou na obou stranách Atlantiku publikována jen data druhořadého významu, takže trh bude zřejmě vyčkávat na čtvrteční zasedání ECB. Obavy z jestřábí rétoriky prezidenta Tricheta by pak mohly udržet dolar pod mírným tlakem. 

Slovenská koruna včera hneď ráno dosiahla nový historický rekord 32,13 EUR/SKK pod čo sa podpísali očakávania ohľadom pozitívneho rozhodnutia Európskej komisie o vstupe Slovenska do eurozóny. Predpokladá sa, že dnes publikovaná Konvergenčná správa EK odporučí prijatie eura od 1. januára 2009. Po jej zverejnení a následnom potvrdení optimistických predpokladov môže koruna rozšíriť svoje doterajšie zisky smerom k hladine 32,0. Jedinou neznámou bude už len finálny konverzný kurz, za ktorý sa budú koruny meniť na eurá. My ho stále očakávame na úrovni 32,50 EUR/SKK.

Zlotý včera vůči euru mírně posílil, po ranních 3,4445 končil den na 3,4350. Prázdný kalendář domácích událostí trhy neinspiroval, a tak posílení domácí měny měla na svědomí zřejmě silnější slovenská koruna.

Ani dnes nejsou na pořadu žádné významnější domácí událostí. Pozitivní zpráva EK vůči Slovensku by mohla mírně posílit i zlotý, přesto měnový pár by dnes neměl prorazit hranici EUR/PLN 3,43. 

Forint v úterý mírně posílil, po úvodních EUR/HUF 252,40 končil na 251,75. Obchodní bilance v únoru sice končila přebytkem, byla to ale konečná hodnota a na forint prakticky neměla vliv. Posílení měny lze tak připsat spíše vlivu sousední slovenské koruny, která před dnešní zprávou posilovala.

Ani dnes zveřejněné rozpočtové saldo forint zřejmě neovlivní. EK by měla zveřejnit hodnotící zprávu i pro Maďarsko, na rozdíl od té slovenské ale zřejmě nebude nijak růžová. Protože ani to by nemělo překvapit, může se forint opět obchodovat v úzkém pásmu kolem současných hodnot. Výraznější impulz i pro forint by pak mohl vzejít až po zasedání ECB.

(ČSOB - Denní finanční zpravodaj)

Celou denní analýzu si můžete stáhnout ve formátu PDF v sekci Měny & Sazby Výzkum -> Analýzy. Klienti Patria Plus si mohou nastavit automatické zasílání této analýzy e-mailem.


Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
25.04.2024
22:03Zámoří strhla do záporu Meta i pomalejší růst ekonomiky  
19:16ČD Cargo, a.s.: Tisková zpráva
19:10UNICAPITAL Invest III a.s.: Výroční zpráva 2023
19:04UNICAPITAL Invest VI a.s.: Výroční zpráva 2023
18:30Staro – nový technologický cyklus a atraktivita růstových akcií
17:05Martin Kycelt: Překvapivé reakce na výsledky Tesly a Meta Platforms
16:47Slabé HDP s vyššími inflačními tlaky. Po výsledcích se trhy potýkají i s makrodaty  
16:00SATPO finance, s.r.o.: Výroční finanční zpráva za rok 2023
16:00City Home finance III, s.r.o: Výroční finanční zpráva za rok 2023
15:46Braňo Soták k výsledkům Meta Platforms a staronové cílové ceně: Silná čísla "po zásluze" potrestána, akcie -15 %  
15:13Hermes vzdoruje zpomalení prodeje luxusního zboží, akcie však s dobrými výsledky dopředu počítaly  
12:50Deusche Bank s nejlepšími čísly od roku 2013. Zpět v čele ziskovosti investiční bankovnictví
12:09Sazby výš po delší dobu a trh zralý na další korekci?
11:37Miliardáři by podle ministrů G20 měli platit dvouprocentní majetkovou daň
11:08Těžařská firma BHP chce rivala Anglo American, vznikl by největší producent mědi
11:02Jak jsou na tom velké techy? Meta nalomila důvěru investorů  
10:24Meta navyšuje výdaje na AI. Investoři se ale obávají, zda se vynaložené peníze vrátí
10:18JTPEG Croatia Financing I, a.s.: Zveřejnění Roční finanční zprávy emitenta za rok 2023
10:12MONETA Money Bank, a.s.: Uveřejnění vnitřní informace
9:34Komerční banka, a.s.: Oznámení o přijatých usneseních na VH KB konané dne 24.4.2024

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
14:30USA - HDP, q/q a
14:30USA - Nové žádosti o dávky v nezam.