Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Forint na pětiletém maximu... a další devizové zprávy

Forint na pětiletém maximu... a další devizové zprávy

30.05.2008 9:50
Autor: 

Česká koruna včera po vzoru slovenské zaznamenala zpočátku seance prudké zisky, které v pozdějším průběhu velice pomalu odmazávala. Pod úrovní 25,00 EUR/CZK se tak nakonec dlouho neohřála.
 
Věříme, že dnes by se česká měna již mohla od slovenského protějšku odpoutat a jít si více vlastní cestou. Pokud si na globálních trzích připíše další body americký dolar, může jí to pomoci odmáznout další porci prudkých zisků z posledních dní. 

Dolar včera těžil z levnější ropy a dobrých výkonů akcií a rozhodně se nezlobil ani na další nárůst amerických výnosů. Měnový pár se tak chvílemi obchodoval pod důležitými úrovněmi 1,55 EUR/USD.

Technický obrázek se výrazně posunul ve prospěch americké měny a pokud dnes nezklamou americká čísla, sázíme spíše na možnost dalších zisků – další bariérou na obzoru může být až 1,530 EUR/USD. 

Slovenská koruna včera rozdýchavala revalváciu a hybernovala v pásme EUR/SKK 30,100-30,300. Do stanovenia konverzného kurzu zostáva iba niekoľko týždňov. O jeho nastavení bude rozhodovať Ecofin, teda čisto politické zoskupenie a nebude už doňho hovoriť NBS. Naznačil to aj premiér Fico. Vláda môže mať abmíciu fixovať čo najsilnejší kurz, aby eliminovala inflačné riziká a ľudia mali "opticky" čo najvyššie eurové príjmy. Ísť však výrazne ďalej (nižšie) za hranicu súčasnej centrálnej parity (30,126) môže byť nebezpečné. Iba málo podnikov zrejme vo svojich plánoch kalkulovalo s takýmto kurzom (možno iba ako krízový scenár). Ekonomika to zrejme prežije, niektoré odvetvia na to síce budú potrebovať nejaký čas. Javí sa nám ako pravdepodobné, že konverzný kurz bude v blízkosti súčasnej parity. V hre môže byť úroveň EUR/SKK 30,0 ako okrúhle číslo vhodné na prerátavanie cenoviek. 

Zlotý včera zpevnil, po úvodních EUR/PLN 3,3925 uzavíral na 3,3800. Polská měna stejně jako ostatní středoevropské těžila z úspěchů slovenské koruny a z komentáře centrální bankéřky H. Wasilewski-Trenkner, která pro potlačení inflačních tlaků předpokládá zvýšení sazeb. To ostatně koresponduje s našimi odhady, že k nim dojde nejspíše již na červnovém zasedání.

Dnes bude zveřejněn první údaj o HDP. Čeká se sice pokles proti konci 2008, přesto by si ale Polsko mělo udržet solidní růst. Očekávané zvýšení sazeb pak může udržet zájem o zlotý i nadále, a ten by se dnes proto měl pohybovat pod úrovní 3,38. 

Forint ve čtvrtek posílil, po ranních EUR/HUF 242,95 končil na 240,55, tj. na pětiletém maximu. Pro jeho podporu hrála nižší nezaměstnanost a předešlé výroky centrálních bankéřů, že nebudou váhat zvýšit v případě potřeby opět sazby. Hlavní podporou ale byla slovenská koruna, která vylepšila náhled na celý región.
 
Dnes zveřejněná výrobní inflace by měla být vyšší a hrát opět ve prospěch forintu. Ten by se navíc mohl pokusit atakovat hranici EUR/HUF. Spíše než na domácích událostech bude však pohyb forintu záviset na náladě investorů na středoevropské měny. A tady již zřejmě nelze čekat zázraky.

(ČSOB - Denní finanční zpravodaj)

Celou denní analýzu si můžete stáhnout ve formátu PDF v sekci Měny & Sazby Výzkum -> Analýzy. Klienti Patria Plus si mohou nastavit automatické zasílání této analýzy e-mailem.


Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
26.04.2024
14:34Braňo Soták: Výsledkům Alphabet v podstatě není co vytknout, dominantní stále ještě vyhledávání  
13:58Výsledky Microsoft: Vysoké kapitálové výdaje do AI začínají sklízet ovoce  
12:34Savarin p.l.c.: Výroční zpráva za rok 2023
12:15Perly týdne: Různé názory na cesty ke svobodě a slabá místa Tesly
11:01Trhy: Techy zabraly, BoJ je opatrná a výnosy před inflačními čísly klesají  
10:41Jakub Blaha:Výsledky těžaře zlata Newmont a update k našemu investičnímu tipu  
10:32TOMA, a.s.: Konsolidovaná výroční finanční zpráva TOMA za rok 2023
10:09Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.: Zveřejnění regulatorní informace Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.
10:01Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.: Zveřejnění regulatorní informace Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.
9:07Rozbřesk: Mohou vyšší sazby Fedu vést k rychlejšímu snižování sazeb v eurozóně?
8:56Vřele přijatá čísla tech gigantů pomáhají Evropě do zeleného, Moneta poprvé bez nároku na dividendu  
8:30Microsoft zvýšil čtvrtletní zisk o pětinu, tržby překonaly očekávání
8:28Majitel Googlu výrazně zvýšil čtvrtletní zisk, poprvé vyplatí dividendu
6:24Willett Advisors: Spojené státy v mimořádné pozici, Čína hodnotovou akcií
25.04.2024
22:03Zámoří strhla do záporu Meta i pomalejší růst ekonomiky  
19:16ČD Cargo, a.s.: Tisková zpráva
19:10UNICAPITAL Invest III a.s.: Výroční zpráva 2023
19:04UNICAPITAL Invest VI a.s.: Výroční zpráva 2023
18:30Staro – nový technologický cyklus a atraktivita růstových akcií
17:05Martin Kycelt: Překvapivé reakce na výsledky Tesly a Meta Platforms

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
14:30USA - Výdaje na osobní spotřebu, m/m
16:00USA - Index spotř. důvěry Mich. university