Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Ekonomové: Americký trh práce najde dno pravděpodobně až v roce 2009

Ekonomové: Americký trh práce najde dno pravděpodobně až v roce 2009

03.07.2008 12:01

Článek byl doplněn:

Lze předpokládat, že dnešní data z amerického trhu práce naznačí pokles nezaměstnanosti. V příštích měsících ovšem možná dojde k dalšímu propouštění...

Ekonomové se domnívají, že v červnu došlo po značném nárůstu míry nezaměstnanosti opět k poklesu. Ale jen málo z nich zastává názor, že je to znamením toho, že nezaměstnanost již dosáhla svého dna.

Očekává se, že ministerstvo práce dnes ve 14:30 zveřejní údaje o červnové nezaměstnanosti, která by se měla snížit na 5,4 % z 5,5 % za předchozí měsíc. Nicméně další propouštění by mělo ještě přijít. Ekonomové odhadují, že zaměstnavatelé vyplatí za červen o 60 tisíc výplat méně, což představuje zvýšení oproti 49 tisícům v květnu. Pokud by došlo na jejich slova, k propouštění by docházelo již šestý měsíc v řadě.

Jedním z důvodů očekávaného poklesu nezaměstnanosti za současného snižování počtu pracovních míst je to, že v květnu počet nezaměstnaných prudce vzrostl kvůli velkému počtu teenagerů, kteří sháněli prázdninové brigády. Mnoho z nich v červnu od hledání již pravděpodobně upustí, a tím dojde ke snížení počtu lidí, kteří se počítají do kategorie nezaměstnaných. Navíc je nutno poznamenat, že i pokud by se nezaměstnanost snížila na 5,4 %, je to stále nad úrovní dubnových 5 %. 

Někteří ekonomové se navíc domnívají, že v červnu by se kvůli povodním na středozápadě mohla nezaměstnanost dokonce zvýšit.
 
I když pomineme mírné výkyvy v měsíčních mírách nezaměstnanosti, je zřejmé, že trh práce je slabý. Mnozí ekonomové odhadují další ztráty pracovních míst, když zaměstnavatelé v souvislosti s nižší poptávkou omezují plány na přijímání nových pracovníků.

Dokonce i společnosti jako General Motors, Ford Motor a Chrysler LLC oznámily, že kvůli nízkým tržbám mají v úmyslu uzavřít další továrny na výrobu nákladních aut. Zprávy o propouštění se šíří ze zasažených sektorů ekonomiky jako je automobilový či stavební průmysl či finanční sektor.

V úterý oznámila společnost Starbucks, že plánuje uzavření 600 poboček, a v důsledku by tak mohla propustit až 12 000 zaměstnanců. Rovněž hlavní americké letecké společnosti jsou nuceny kvůli vysokým cenám paliva propouštět.

Zhoršené úvěrové podmínky pro spotřebitele i společnosti, nízká důvěra a slabý růst zisku patří mezi důvody, které ekonomové uvádějí, když hovoří o špatných výhledech na trhu práce.

Dlouhodobé předpovědi nejlepších ekonomů, tzv. Blue Chip Economic forecast, odhadují, že čtvrtletní nezaměstnanost v příštím roce setrvale poroste: z 5,2 % za právě skončené čtvrtletí až na 5,7 % ve druhém čtvrtletí roku 2009.

I ve zprávách, jež uvádějí určitá ekonomická zlepšení, se zaměstnanost jeví jako slabá. Červnový výrobní index Institute of Supply Management poukázal v úterní zprávě na mírný růst výroby; ovšem pokud jde o zaměstnanost, index oslaboval, když pouze 11 % dotázaných pracovníků ve vedoucích pozicích uvedlo, že během uplynulého měsíce najali další zaměstnance.

Pesimismus analytiků sdílejí i sami zaměstnanci. Průzkum 5 tisíc amerických domácností provedený v červnu Conference Board zjistil, že více než třetina respondentů se nyní domnívá, že se situace na trhu práce v příštích 6 měsících ještě zhorší, zatímco zlepšení očekává pouhých 8 % dotázaných.

(Zdroj:CNNMoney.com)


Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
26.04.2024
14:34Braňo Soták: Výsledkům Alphabet v podstatě není co vytknout, dominantní stále ještě vyhledávání  
13:58Výsledky Microsoft: Vysoké kapitálové výdaje do AI začínají sklízet ovoce  
12:34Savarin p.l.c.: Výroční zpráva za rok 2023
12:15Perly týdne: Různé názory na cesty ke svobodě a slabá místa Tesly
11:01Trhy: Techy zabraly, BoJ je opatrná a výnosy před inflačními čísly klesají  
10:41Jakub Blaha:Výsledky těžaře zlata Newmont a update k našemu investičnímu tipu  
10:32TOMA, a.s.: Konsolidovaná výroční finanční zpráva TOMA za rok 2023
10:09Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.: Zveřejnění regulatorní informace Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.
10:01Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.: Zveřejnění regulatorní informace Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.
9:07Rozbřesk: Mohou vyšší sazby Fedu vést k rychlejšímu snižování sazeb v eurozóně?
8:56Vřele přijatá čísla tech gigantů pomáhají Evropě do zeleného, Moneta poprvé bez nároku na dividendu  
8:30Microsoft zvýšil čtvrtletní zisk o pětinu, tržby překonaly očekávání
8:28Majitel Googlu výrazně zvýšil čtvrtletní zisk, poprvé vyplatí dividendu
6:24Willett Advisors: Spojené státy v mimořádné pozici, Čína hodnotovou akcií
25.04.2024
22:03Zámoří strhla do záporu Meta i pomalejší růst ekonomiky  
19:16ČD Cargo, a.s.: Tisková zpráva
19:10UNICAPITAL Invest III a.s.: Výroční zpráva 2023
19:04UNICAPITAL Invest VI a.s.: Výroční zpráva 2023
18:30Staro – nový technologický cyklus a atraktivita růstových akcií
17:05Martin Kycelt: Překvapivé reakce na výsledky Tesly a Meta Platforms

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
14:30USA - Výdaje na osobní spotřebu, m/m
16:00USA - Index spotř. důvěry Mich. university