Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Topolánek: Vláda se bude silnou korunou zabývat

Topolánek: Vláda se bude silnou korunou zabývat

21.07.2008 12:00
Autor: 

Posilování české koruny k euru je krátkodobá anomálie a vláda se jí bude zabývat, uvedl dnes podle agentury Reuters premiér Mirek Topolánek. "Ta otázka, jak jsem ji pochopil a odpovídám na ní, je zda dlouhodobě změna kursu (koruny) může poškozovat českou ekonomiku. To se nedomnívám. Dochází k posilování české koruny v závislosti na ekonomickém růstu a síle naší ekonomiky," řekl Topolánek s tím, že "není v silách žádné vlády tuto situaci řešit". Anomální vývoj koruny z poslední doby však je podle něj třeba analyzovat a "vláda se tím nepochybně bude zabývat." Koruna po jeho slovech oslabila až na 23,025 za euro v 11:43 hod. 

V úvodu seance však jiný premiérův výrok, že posilování koruny není pro ekonomiku vážnou hrozbou (více ZDE), poslal českou měnu až na nový historický rekord 22,935 CZK/EUR. Měna již letos vůči euru zpevnila o 13,2 %.

(Zdroj: Reuters)


Váš názor
  •  
    21.07.2008 12:14

    no děkuji a příště pane premiére přesnější vyjadřování...z dlouhodobého hlediska to opravdu problém nebude, protože toto hledisko je pro každého jinak dlouhé, tudíž jinak významné, jenže nám jde o aktuální docela už nějaký ten měsíc trvající stav....to, že to vláda nezmění je fakt, ale ovlivnit určité parametry lze, rozhodně ne však tím, že bude premiér prohlašovat, že se vlastně vůbec nic něděje, tedy přesněji citace...silná koruna nepředstavuje vážnější hrozbu pro ekonomiku...jako celek jistě ne, jenže i každý celek se skládá z různě citlivých částí...
    Star
    •  
      21.07.2008 17:51

      to nedava logiku.podivejte se ted na ceny potravin na zapade a u nas.jsme uz o 20 procent drasi a nase prumerne vydelky o 20 procent mensi.jak to bude pri euru za 18 kc?cela republika bude nakupovat v zahranici.spoustu obchodniku a nejenom vyvozcu to polozi.vzdyt si to selskym rozumem spocitejme.
      pino
    •  
      21.07.2008 16:33

      nedovedu si predstavit,ze bude koruna jeste dale posilovat,jiz ted je pro pro turistu ze zapadu ceska rep.luxusni destinaci se spatnymi sluzbami .kde je ten nas ekonomicky zazrak?tato ekonomika to nezvladne.investori kteri nakupuji korunu tak cini na zaklade krize v usa.kdyz nekdo spekulativne nakupuje a to je spekulace tak bude testovat tuto malou ekonomiku az na samou hranici a pak se bude snazit prodat.tim padem jiste dojde ke korekci.
      pino
    •  
      21.07.2008 14:51

      pane jak muzete rict ,ze takto strme posilovani koruny je obraz nasi ekonomiky.vsichni vime,ze je to jenom spekulace.kdyz nase ekonomika roste rocne 4-5 procenty a koruna posiluje skoro 20 procenty tak to asi obraz nasi silne ekonomiky neni. takto mala ekonomika bude mit v budoucnu pri tomto posilovani opravdu vazne problemy.nezapominejme,ze vice vyvazime nez dovazime.co budeme delat za rok s temi nezamestnanymi az budou exporteri propoustet.je videt,ze jste nikdy nepodnikal ve vyvozu.
      pino
      • Posilování vs HDP
        21.07.2008 16:05

        Když říkáme, že posilování koruny odráží stav ekonomiky, tak to neznamená, že kurs koruny je přímo úměrný HDP. Pro takovou přímou úměrnost neexistuje absolutně žádný důvod. Místo toho je kurs koruny blízký číslu, které průměrný vlivný investor považuje za udržitelné číslo někdy v budoucnosti, konkrétně v té budoucnosti, do jak daleké tento investor plánuje. Pokud si myslí, že v budoucnosti bude muset být kurs koruny silnější proto, že jinak se Západní Evropa stane konkurenceneschopná, potom to samozřejmě znamená, že koruna zákonitě posiluje. Pokud je hodně věcí v ČR, které je třeba koupit a zaplatit v Kč, jako třeba letiště, tak koruna posiluje také. Pokud má ČR přebytek zahraničního obchodu, tak koruna také posiluje. Pokud spekulanti vidí, že posiluje, kupují korunu, a tím posiluje ještě více. Všechny tyto věci jsou splněny v realitě. Posílení koruny o 25 procent za rok k euru odpovídá zhruba řečeno tomu, že si investor myslí, že řekněme v 5leté budoucnosti bude poměr českého HDP k evropskému o 25 procent vyšší než poměr, ve který věřil před rokem, což je zcela přijatelná představa. Já jsem ten poslední, komu posilování koruny pomohlo, právě naopak, ale to mně nebrání vidět realitu. Nakonec, investoři a spekulanti samozřejmě mají také daleko od dokonalosti a velká část pohybů je iracionální, ale jen šílený nepřítel trhu si může myslet, že on sám nebo vláda by dlouhodobě i krátkodobě určila ceny a kursy lépe než trh.
        • Re: Posilování vs HDP
          21.07.2008 17:01

          On ten (pro nasi ekonomiku mozna fatalni) problem je v tom, ze spekulanti neuvazuji v horizontu peti let, ale spise nekolika mesicu. A jde jim o to stlacit korunu na minimum okamzite s tim, ze co se bude dit za rok a dale je nezajima. Takze tlaci na pilu co to da prave ted. Jsem presvedcem, ze prave treba obchodovani v poslednich dnech, kdy koruna stale posiluje, ale jiz jen mirne, je plne v rezii prave spekulantu. Jim jde o to i ted jeste udrzet optimistickou naladu okolo koruny. Jeste mesic az dva bude koruna podle meho nachylna k moznemu posilovani. Chtel bych verit tomu, ze korekce je otazkou uz jen tydnu, ale proste nevidim duvod, proc by k ni melo dojit. Naopak naprosto realne vidim moznost posileni az k hranici 22 Kc/EUR. Nalada okolo koruny je stale optimisticka a myslim, ze jsou tu stale spekulanti, kteri budou chtit jeste na korune "zapracovat". Seriozni investor s nejakym dlouhodobejsim vyhledem musi korunou za soucasne situace minout obloukem, protoze jen slepy by nevidel, jak je ted kurz prestreleny. Ale ten komu jde o kratkodobou akci bez ohledu na dalsi vyvoj kldine jeste muze sve stesti zkouset.
          sf
          • Realistický kurs
            21.07.2008 17:38

            Vážený pane, mně krátkodobí spekulanti také lezou na nervy, zvláště když oni vydělají na úkor hodných nebo pracovitých lidí jako já :-), ale Vašemu uvažování úplně nerozumím. Samozřejmě, že se řada spekulantů veze na vlně, ale pokud to posilování přestřelí, a mnozí si jako Vy dokonce myslí, že už přestřelilo, tak se také kurs může rychle vrátit zpět a oni prodělají. Ideální chování racionálního trhu podle mého je takové, že pokud je koruna podhodnocená vůči jakémusi "objektivně rozumnému výpočtu hodnoty", potom musí rychle posílit. A naopak. A víceméně lze říct, že tak se trh i chová, jen názory lidí o spravedlivém kursu se mění stejně chaoticky jako kurs samotný. Někteří lidé si myslí, že už koruna přestřelila a má být na kursu 26 za euro. Já si myslím, že vůči dolaru je přibližně na férové úrovni a vůči euru je rozumný udržitelný kurs kolem 18-20 Kč za euro, protože to odpovídá homogenizaci s Německem apod., předpokládaje dnešní nárůst platů v Kč a sblížení platů přepočtených do eura během dekády. Podle Big Mag indexu, jehož myšlenkou je představa o shodné ceně daného hamburgeru ve všech zemích, pokud převedeno aktuálním kursem, je koruna stále podhodnocená k euru, ale spravedlivá k dolaru. Totéž si o euru a Kč zjevně se mnou myslí většina vlivných obchodníků, jinak by koruna začala poměrně rychle klesat. Tak spolehlivá "hybnost" za kursem měny zase není, abyste mohl navzdory názoru všem o přestřelení pokračovat v přestřelování. To prostě nejde. Většina trhu, který obchoduje s Kč, si musí myslet, že existující pohyb má nějaké opodstatnění. Většina trhu se také může mýlit a později uznat chybu a poblouznění, ale velké a systematické pohyby na trzích nikdy nejsou "úplně" bezdůvodné.
            • Re: Realistický kurs
              21.07.2008 17:57

              Myslím že jste to řekl velmi výstižně.Navíc se zapomíná že spousty našich exportně založených firem dováží komponenty z dolar.a Eur.oblastí,takže se jich to zase tak moc nedotýká.Samozřejmě je to špatné pro ty firmy které nakupují za Kč a prodávají za dolary či eura.Škoda naříká a přitom jí zisky za její u nás silně předražená auta astronomicky rostou a není zdaleka sama.
              Mira
              • Materiál za dolary
                21.07.2008 18:34

                Přesně tak, pane Míro, slabý dolar, v jehož vyjádření mnoho českých míst nakupuje vstupy, a silné euro, do jehož zóny většina vývozců vyváží, nám celkově prospívá, a také dovoluje posilovat korunu i vůči euru. Ale i když tahle dočasná věc pomine, tak Česko má výhodu v tom, že může rychle přesměrovávat obchod a aktivitu, částečně díky pozici ve středu Evropy. Ano, ano, kdyby měla Škoda morální právo naříkat, což stejně dělá, většina ostatních si měla už dávno hodit mašli. Škoda je jedním ze symbolů síly ekonomiky ČR. Máme ze světa nejvíce vyrobených aut za rok na člověka, auta jsou 20 procent ekonomiky apod. A za chvíli třeba vyrobí těch milion vozů za rok, což je neuvěřitelné.
            • Re: Realistický kurs
              21.07.2008 17:55

              Muj nazor je, ze koruna posiluje diky globalni situaci na svetovych trzich. Ne z toho duvodu, ze by byla dlouhodobe podhodnocena a investori si toho konecne vsimli. Podle meho oslabi tak rychle jak posilila, po velkych nakupech proste budou nasledovat velke prodeje. Otazka je, kdy to bude a z jake hodnoty.
              sf
    • Zaplať pánu Bohu za Topolánka
      21.07.2008 14:34

      Jsem rád, že je premiérem Topolánek a nikoliv například, při vší úctě, autor komentáře přede mnou. Premiér se podle mého názoru vyjádřil zcela jasně a přesně: posilování koruny není problém, ale odraz toho, kde naše ekonomika je. Přesto samozřejmě vláda sleduje, co se děje. Na druhé straně, komentátor přede mnou nejdříve zamlžil o tom, co to znamená dlouhodobé hledisko, a pak se dokonce vyjádřil, že dlouhodobé hledisko má být doba několik měsíců. S prominutím, několik měsíců nepovažuje za dlouhodobé hledisko nikdo, kdo alespoň trochu o ekonomice kdy přemýšlel. K poslední větě komentáře níže: celek se samozřejmě skládá z částí, ale úlohou vlády v zemi, která není komunistická (a já nejen věřím, ale i si myslím, že naše země už není), je sledovat pouze celek, a nikoliv selektivně pomáhat nějakým jeho "citlivým" částem na úkor částí jiných. Takže jestliže konkrétní exportér silnou korunu určovanou celkem neunese, tak pro něho s prominutím platí sbohem do věčných lovišť, nikoliv protekční ochrana od premiéra ČR.
      • Re: Zaplať pánu Bohu za Topolánka
        21.07.2008 15:08

        "posilování koruny není problém, ale odraz toho, kde naše ekonomika je" "úlohou vlády je sledovat pouze celek, a nikoliv selektivně pomáhat nějakým jeho "citlivým" částem na úkor částí jiných" Co věta to perla :))) Bohužel fakt, že premiér této země má podobné názory způsobuje, že to pomalu přestává být k smíchu... :/
        Azazel
        • Perlorodka
          21.07.2008 16:14

          No ano, já jsem hotová perlorodka, zlatý důl. Premiér sám asi také nebude tak katastrofální, jinak by se investoři raději měny, jejíž ekonomiku ovlivňuje, spíše zbavovali. Takže se s ním můžeme dále a moudře usmívat a občas i zachechtat. ... Tím nechci tvrdit, že s nástupem ČSSD musí okamžitě Kč zkolabovat. V Česku se už od dob Valtra Komárka toužilo po silné koruně za jednu marku, už kvůli té turistice (ještě musí Kč posílit desetkrát, aby byla za marku), takže moc nevěřím tomu, že by si nějaká politická síla zvolila oslabení koruny jako svůj cíl. Asi by daleko nedošla.
          • Re: Perlorodka
            21.07.2008 16:39

            Posilování je v pořádku - naše ekonomika roste rychleji než ekonomiky eurové nebo dolarové. To co není v pořádku je nenormální (a často likvidační) rychlost toho posilování.
            Azazel
            • Inkonzistence
              21.07.2008 16:45

              Váš názor je z hlediska investora logicky inkonzistentní. Pokud někdo přijme fakt, že koruna bude v budoucnosti silnější, například proto, že česká ekonomika roste rychleji než americká a eurozónová, potom je logické, že kurs koruny vyskočí směrem ke správné, vyšší, udržitelné úrovni pokud možno co nejrychleji. Kdybyste byl Bůh a mohl byste najisto říct, že za 5 let bude euro za 18 korun, potom rozumný 5letý investor samozřejmě bude korunu nakupovat okamžitě a vyžene ji do blízkosti 18 korun za euro bleskově, protože ví, že na tom stále za 5 let vydělá. ... Něco podobného se nakonec i děje, akorát není úplně jasné, kde je ono "správné" číslo místo čísla 18. Ale to nebude úplně přesně jasné nikdy. Jinak na rychlém posilování není nic více likvidačního než na pomalém posilování, jen tyto pohyby a nezbytné likvidace nastanou rychleji, než by nastaly, kdyby posilování probíhalo pomalu.
              • Re: Inkonzistence
                21.07.2008 18:00

                Ale tady přeci nejde o investory, tady jde o ekonomickou stabilitu země a té spekulace rozhodně neprospívají. Trh se sice snaží odhadnout přesnou cenu, ale ve skutečnosti to dopadá tak, že střídavě přepaluje na jednu nebo druhou stranu. A pokud je někdo dostatečně silný, tak může trh ovlivnit ke svému prospěchu bez ohledu na to, že tím poškodí ekonomiku. Pomalému posilování se dá přizpůsobit, není za tak těžké zvyšovat každý rok o pár procent efektivitu, ale je prakticky nemožné dělat to každý rok o 20-30%. Jediné řešení je urychleně přejít na stabilnější měnu (v našem případě na euro).
                Azazel
                • O co jde
                  21.07.2008 18:59

                  Pane Azazeli, možná si lze představit, že jde o stabilitu nějaké země, ale kde mají být kursy, aby ta stabilita nastala, neurčujete Vy, nýbrž investoři, kterým jde primárně o jejich zisky, kterýmžto zájmem tuto rovnováhu pomáhají nastolovat. ... Slovo "spekulace" je jen hanlivý výraz pro některý druh obchodu a obchod nejen že prospívá každé volné ekonomice, ale je naprosto nezbytný a neodstranitelný, protože obchod - čili Vámi zmíněné "spekulace" - dovolují určovat, jaké ceny a kursy mají být. ... Ano, přestřeluje se na jednu nebo druhou stranu, ale pokud máte křišťálovou kouli a víte najisto, na kterou stranu se kursy dlouhodobě vrátí, nikdo Vám nebrání, abyste si vydělal miliardy. Ale bez křišťálové koule spekulacemi "najisto" vydělat nejde ani tehdy, když jste "silný". Jak si přesně představujete, že silný subjekt ovlivňuje trh k prospěchu svému? Když prodává euro pod cenou, tak prodělává, a když ho prodává nad cenou, tak jím tuto cenu snižuje a přibližuje ceně správné, což velký subjekt může dělat jen chvilku, protože jeho vliv na pohyb je rychlejší. Každopádně nelze jednoduše vydělat pouze tím, že jste "silný", protože pravidla trhu platí pro každého více méně stejná. ... Mimochodem posilování Kč v posledních letech je naopak argumentem, proč by byl předčasný přechod na euro chybou. Správný kurs je pravděpodobně ještě mnohem dále a koruna možná ještě posílí. Ale přecházet na společnou měnu by se přesně naopak mělo až v okamžiku, kdy se kursy příliš nemění - nakonec něco takového pravidla eura i logicky vyžadují.
                  • Re: O co jde
                    21.07.2008 19:34

                    Vy žijete v najivní představě, že to jak trh koná správně koná.. Já vám chci jen vysvětlit (bez toho že bych věřil, že vás přesvědčím), že tento ultraliberální přístup ani zdaleka nevede k nejlepším výsledkům.
                    Azazel
                  • Re: O co jde
                    21.07.2008 19:29

                    Prostě je vidět, že velmi mnohým se jako řešení současné situace jeví pouze stěžování a snaha přimět vládu 's tím něco dělat' aniž by podnikali sami nějaké rázné kroky. Dnes na na Radio Česko ptala reportérka, jestli se v cestovním ruchu zde podnikatelé proti silné měně zajišťují, jak je tomu zvykem v zahraničí, ale odpověď byla: no jak by asi mohli. Podobně si třeba majitelé domů stěžují na regulované nájemné, že není ekonomické, a vyžadují kompenzaci z našich daní, ale nespojují se třeba, aby si zajistili množstevní slevy při opravách, atd. atd. Ale vůbec neztrácím naději. Vždyť jsme si vždycky se vším nějak poradili. (Taky jsem si musela poradit s tím, že můj Američan má o tři čtvrtiny míň peněz než v minulém století :)))
                    Kalka.
Aktuální komentáře
25.04.2024
12:50Deusche Bank s nejlepšími čísly od roku 2013. Zpět v čele ziskovosti investiční bankovnictví
12:09Sazby výš po delší dobu a trh zralý na další korekci?
11:37Miliardáři by podle ministrů G20 měli platit dvouprocentní majetkovou daň
11:08Těžařská firma BHP chce rivala Anglo American, vznikl by největší producent mědi
11:02Jak jsou na tom velké techy? Meta nalomila důvěru investorů  
10:24Meta navyšuje výdaje na AI. Investoři se ale obávají, zda se vynaložené peníze vrátí
10:18JTPEG Croatia Financing I, a.s.: Zveřejnění Roční finanční zprávy emitenta za rok 2023
10:12MONETA Money Bank, a.s.: Uveřejnění vnitřní informace
9:34Komerční banka, a.s.: Oznámení o přijatých usneseních na VH KB konané dne 24.4.2024
9:02Rozbřesk: Dnes se ukáže, jak Evropě Amerika utíká
8:52Moneta oznámila výsledky, Meta Platforms utratí o miliardu více na AI a futures jsou smíšené  
7:37Moneta dosáhla zisku 1,3 miliardy korun a je na dobré cestě doručit celoroční cíl
6:09Asijské akcie v éře dividend podle Fidelity
24.04.2024
21:44Preview výsledků Moneta Money Bank za první čtvrtletí 2024  
17:47Jaké výnosy dluhopisů by dolehly na akcie?
17:34Růst výnosů stupňuje důraz na dobré firemní výsledky. Na slábnoucím jenu roste napětí  
16:34Valná hromada akcionářů Komerční banky schválila hrubou dividendu 82,66 Kč na akcii
14:57Komentář analytika: AT&T překonává odhady zisku díky nárůstu počtu předplatitelů bezdrátového připojení  
14:30Boeing už nejde na přistání. Propad tržeb brzdí a krize kolem 737 MAX polevuje
13:34Technická analýza Netflix: Morning Star formace může odhalovat návrat k růstu  

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
14:30USA - HDP, q/q a
14:30USA - Nové žádosti o dávky v nezam.