Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Nečekaný propad červnové průmyslové výroby oslabil forint... a další devizové zprávy

Nečekaný propad červnové průmyslové výroby oslabil forint... a další devizové zprávy

07.08.2008 9:29
Autor: 

Koruna se ve středu zpočátku jakoby zalekla blížícího se zasedání Bankovní rady a z ranní úrovně 23,985 se vrátila nad hranici 24,00. Tam ale vydržela jen krátce a po oslabení eura na globálních trzích se vrátila k ranní úrovni a v off-shore obchodování končila den ještě silnější na EUR/CZK 23,945.
 
Zasedání Bankovní rady, to je hlavní událostí dne. Cutovat či necutovat, to je, oč tu běží. Včerejší posílení koruny přidává munici pro zastánce snížení sazeb. I když to nelze vyloučit, stále se nám zdá pravděpodobnější, že rada zůstane u vhodného prohlášení a ponechá sazby beze změny. To pak ale může posunout měnový pár EUR/CZK dále jižním směrem. Snížení sazeb, pokud by bylo mírné, tedy jen o 25 bps, může posilování koruny sice dočasně zastavit, je ale otázkou, zda to bude stačit i v delším horizontu.

Dolaru se včera opět dařilo a dále posílil vůči hlavním světovým měnám, vůči euru se dokonce krátce dotkl úrovně 1,54, a to po propadu německých továrních zakázek a španělské průmyslové výroby. Dolaru nakonec pomohla i ropa, která po zprávě o stavu zásob v USA opět o něco zlevnila. Za zmínku také stojí, že vůči yenu se dolar dostal na 7 měsíční maximum kvůli obavám japonské vlády, že její ekonomika sklouzává do recese.

Dnes bude zveřejněna sada nových statistik na obou březích Atlantiku. Hlavní pozornost ale bude upřena na zasedání ECB. Sazby téměř jistě zůstanou na stávajících hodnotách, doprovodný komentář ale sotva může pominout slábnoucí evropskou ekonomiku. Měl by být proto mírnější, než se ještě nedávno čekalo. To pak může hrát opět ve prospěch dolaru, podle jednoduché úvahy komodity a ropa klesají a Fed se sazbami dolů sotva půjde. Potřeba jejich snižování naopak stále silněji vyvstává před ostatními centrálními bankami. Odpolední slabá americká čísla by pak ale posilování dolaru měla zbrzdit.

Zlotý ve středu ztrácel, po ranních EUR/PLN 3,2119 končil den na 3,2395. Při absenci čerstvých domácích statistik hrálo proti polské měně jak posilování dolaru tak výroky ministra pro ekonomiku W. Pawlaka o potřebě diskusí, jak zabránit posilování domácí měny.

Dnešek je bez čerstvých dat, a zlotý tak bude ve vleku událostí na globálních trzích. Další posílení dolaru a případné české snížení sazeb by mělo zlotý dále oslabit. Do vyhlašování sazeb ale bude obchodování zřejmě klidnější.

Forint vůči euru včera mírně oslabil, po úvodních 234,80 končil na 235.05. Dopoledne však maďarská měna výrazně ztratila až na 237,20, a to kvůli nečekanému propadu červnové průmyslové výroby. Slabé německé tovární zakázky pak ale hrály ve prospěch maďarské měny, která větší část svých ztrát smazala.

Dnes zveřejněný rozpočet bude mít sotva nějaký vliv. Forint ale bude nucen reagovat na vývoj na okolních trzích, které jsou ve znamení zasedání centrálních bank, svou roli bude hrát i ČNB. Do vyhlašování sazeb předpokládáme spíše klid, forint by později při případném posilování dolaru a českém snížení sazeb mohl ještě oslabit.

(ČSOB - Denní finanční zpravodaj)

Celou denní analýzu si můžete stáhnout ve formátu PDF v sekci Měny & Sazby Výzkum -> Analýzy. Klienti Patria Plus si mohou nastavit automatické zasílání této analýzy e-mailem.


Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
29.03.2024
8:40Čínská realitní krize se šíří do největších bank. Zatím je 'ještě zvládnutelná'
28.03.2024
17:21Růstové a hodnotové akcie a jeden padesátiletý cyklus
16:53Jaký závěr nás čeká tentokrát? Wall Street v úvodu pouze přešlapuje  
16:06Přehled (ne)obchodování na trzích přes Velikonoce 2024
16:06Čínský výrobce chytrých telefonů Xiaomi vstupuje na trh s elektromobily
15:48Růst americké ekonomiky ve čtvrtém čtvrtletí zpomalil pouze na 3,4 procenta
15:44Tesla už odepsala na akciích 350 miliard dolarů. Očekávání investorů ohledně dalšího vývoje jsou nevalná
13:29Invesco: Významný týden pro měnovou politiku je pro trhy dobrým znamením
12:22Než otevře Wall Street: Snowflake, MillerKnoll, Sprinklr  
11:20Podle guvernéra Fedu by se po posledních datech o ekonomice měla snížení sazeb odložit nebo zredukovat
11:02Investoři se připravují na konec kvartálu, Fed nechce spěchat se snižováním  
9:42Jan Bureš: HDP revidován vzhůru, reálné příjmy domácností rostou a s nimi i útraty
8:55Se snižováním sazeb v USA není kam spěchat, opakuje guvernér Fedu Waller. Futures jsou zelené  
8:52Putin: Rusko nezaútočí na Pobaltí, Polsko či Česko. Jde jen o strašení lidí
8:45Rozbřesk: HDP potvrdí pozitivní obrat v útratách domácností
6:03Britské akcie jsou nyní (historicky) mimořádně levné a Evropa už obchoduje s výrazným diskontem i vůči Japonsku
27.03.2024
21:19Americké indexy posilovaly díky silnému závěru  
18:26Jen kousek od intervence? Akcie a dluhopisy dnes lehce v zeleném  
17:50Pavol Mokoš: Je čas svézt se na vlně růstu, ne chytat dno. A technické cíle pro pražské banky
15:43BlackRock: Dlouhodobě nebude pokračovat scénář vyšší inflace a sazeb. Postará se o to umělá inteligence a další technologie

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
13:30USA - Jádrový deflátor PCE, y/y
13:30USA - Výdaje na osobní spotřebu, m/m