Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Rozhodnutí maďarské centrální banky forint nerozhýbalo... a další devizové zprávy

Rozhodnutí maďarské centrální banky forint nerozhýbalo... a další devizové zprávy

26.08.2008 9:46
Autor: 

Česká měna včera po většinu dne držela relativně úzké pásmo. Až odpolední opatrné zisky USD ji oslabily do blízkosti 24,40 EUR/CZK. Zobchodované objemy však byly velice nízké, což bylo mimo jiné důsledkem bankovních prázdnin v Londýně.
 
Dnešek bude možná o něco živější, a koruna by měla být opět ve vleku EUR/USD. Mírné zisky dolaru by tak mohly přispět k opatrným ztrátám české měny. Neměli bychom ale vybočit z pásma shora ohraničeného 24,50 EUR/CZK.

Společné měně se začátkem týdne podařilo jen velmi mírně posílit vůči dolaru. Při absenci čerstvých dat lze oslabení americké měny přičíst jen vybírání zisků a zvýšení cen ropy. Měnový pár EUR/USD se během dne dotkl až úrovně 1,48, lepší prodeje existujících domů ale poslaly pár téměř k ranním hodnotám. Kurz EUR/USD pak končil na 1,475.
 
Dnes je kalendář událostí již zajímavější. Německá spotřebitelská nálada klesla na pětileté minimum, pozornost však bude věnována hlavně indexu německé podnikatelské nálady Ifo, odpoledne pak dalším údajům z amerického trhu nemovitostí a náladě amerických spotřebitelů. Německé Ifo by podle našeho názoru mohlo být lepší, než očekává konsenzus, protože o něco vyšší byla podnikatelská nálada v Belgii. Ranní asijské obchodování již vrátilo měnový pár EUR/USD pod 1,475, pokud data nepřekvapí, mohl by se pak dnes pod touto úrovní udržet. Podle dat zveřejněných z mezinárodních měnových trhů převládaly v týdnu do 19.8. dlouhé dolarové pozice sázející na další zisky americké měny.

Zlotý začátkem týdne posílil, po úvodních EUR/PLN 3,3120 končil den na 3,30. Domácí scéna byla bez nových událostí, a tak lze oslabení zlotého připsat spíše vybírání zisků. Objemy obchodů ale byly díky britských bankovním prázdninám minimální.

Dnes budou zajímavé červencové maloobchodní tržby. Očekává se pokles tempa jejich růstu, a to by mělo hrát mírně v neprospěch zlotého. Před zítřejším zasedáním Výboru pro měnovou kontrolu by ale pohyby páru EUR/PLN měly být klidnější. Předpokládané ponechání sazeb beze změny a mírný komentář pak může polskou měnu dále oslabit.

Forint v pondělí mírně ztratil, po ranních EUR/HUF 233,50 uzavíral den na 233,95. První mínus pro domácí měnu zaznamenal hlubší než očekávaný pokles červnových maloobchodních tržeb. Po slabších číslech minulého týdne podle očekávání pak centrální banka ponechala sazby beze změny, navíc nová inflační zpráva byla velmi mírná předpokládající pokles inflačních tlaků.
 
Dnes již nejsou zveřejněny žádné nové údaje. Forint tak ovlivní především pohyb měnového páru EUR/USD, případné posílení dolaru v poslední době hraje ve prospěch maďarské měny.

(ČSOB - Denní finanční zpravodaj)

Celou denní analýzu si můžete stáhnout ve formátu PDF v sekci Měny & Sazby Výzkum -> Analýzy. Klienti Patria Plus si mohou nastavit automatické zasílání této analýzy e-mailem.


Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
18.04.2024
22:02S&P 500 poklesl popáté v řadě; investoři čekají na Netflix  
17:45Růst cen akcií a cena za riziko
17:23DJIA dnes v čele a ECB se od Fedu neodpoutá  
15:59Deloitte: Cena nájemného v prvním čtvrtletí vzrostla o procento na 295 Kč/m2
15:48Jak na DIP? A na čem čeští investoři letos nejvíce vydělali? Zjistěte na webináři Patrie v úterý 23. dubna od 16:00
15:20Lee: I kdyby sazby šly letos dolů jen jednou, pro akcie by to stále bylo dobré prostředí
12:56Vasle: Rozdílná měnová politika ECB a Fedu má své limity
11:52Výhled TSMC překonal odhady díky podpoře poptávky po AI čipech
11:36Akcie se zvedají. Jak pevnou oporu dodají firmy?  
9:54Ifo: Německé firmy letos plánují snižování investic
9:05Rozbřesk: Zachrání Super-Mario (znovu) Evropu?
8:45EU nebude formálně vyšetřovat investici Microsoftu do OpenAI
8:30Evropa čelí podle guvernéra BoE menší inflační hrozbě než USA, Microsoft se vyhne vyšetřování kvůli akvizici Open AI a futures jsou zelené  
6:40Fidelity International: Německá medvědí data jsou příznivá pro německé státní dluhopisy
17.04.2024
22:01Zámořské akciové indexy nedokázaly zvrátit úvodní pokles  
18:46Martin Uher: Rozruch na dluhopisech, české banky a zranitelné USA
17:32Wall Street mezi výsledky a sazbami dál klesá  
17:14Jednoduchý scénář: Inflace neklesá, Fed nesnižuje, inflace klesá, Fed snižuje
16:01Tesla žádá akcionáře o obnovení odměn pro Muska, v Indii chce investovat až 3 mld. dolarů
14:36Komentář analytika: Objednávky ASML prudce klesají, avšak výhled zůstává nezměněn  

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
Nebyla nalezena žádná data