Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
ČTK: Spekulanti za vysoké ceny ropy nemohou a daně nepomohou, řekne EK

ČTK: Spekulanti za vysoké ceny ropy nemohou a daně nepomohou, řekne EK

08.09.2008 16:10
Autor: ČTK

Brusel (zpravodaj ČTK) - Spekulanti za nedávným prudkým růstem cen ropy zřejmě nestojí. Zdražování se navíc není vhodné bránit daňovými opatřeními. K takovým závěrům s největší pravděpodobností dospěje dlouho očekávaná analýza Evropské komise k vysokým cenám ropy, jejíž stručný obsah ČTK zná z důvěryhodných zdrojů.

Podle Bruselu je prakticky jediným obranným prostředkem proti výkyvům trhu zvyšování energetické účinnosti a s tím související navyšování úspor paliv. Jen malou efektivitou se prý vyznačuje zvyšování transparentnosti na trhu, například pomocí častějšího hlášení zásob ropy, na němž se nedávno dohodla celá Evropská unie.

Analýza, jejíž předběžnou podobu by měla EK představit tento týden na neformálním zasedání ministrů financí v Nice, dává za pravdu spíše vládám, které chtějí reakci na růst cen ropy spíše ponechat na rozhodnutí jednotlivých členských států a jsou proti celounijnímu řešení. Takovou pozici hájí i Česká republika, jejíž ministr financí Miroslav Kalousek odmítá jakákoliv krátkodobá řešení, především pak daňová opatření.

"Je to cesta do pekla, která je možná dlážděná dobrými úmysly, ale je to cesta do pekla," řekl Kalousek nedávno novinářům v Bruselu s tím, že podobná opatření by nadělala víc škody než užitku. "Navíc nemáme garanci, že se to dotkne konečného spotřebitele," doplnil.

Na prosazení daňových opatření tlačí především Francie a její prezident Nicolas Sarkozy. Ten preferuje zejména pozastavení výběru DPH u pohonných hmot. Diplomatické zdroje sice v minulosti připustily, že předseda Evropské komise José Barroso Sarkozymu skutečně přislíbil, že komise bude ve své zprávě počítat i s možností pozastavení výběru daně z přidané hodnoty. Otázkou ovšem zůstává, jak by na takový návrh zareagovaly ostatní země, protože v daňových otázkách je v unii třeba jednomyslný souhlas.

Barroso ovšem zároveň státy upozornil, že se s podobnými problémy vůbec nemusí obracet na unii a mohou se rozhodnout samy. Jako jeden z příkladů uvedl zdanění neočekávaných zisků ropných společností, o němž však podle dostupných informací uvažovalo jen velmi málo zemí, mimo jiné Itálie.

Z takových plánů ale může nakonec úplně sejít kvůli vývoji cen ropy na trhu. Ta se z rekordních úrovní dosahujících téměř 150 dolarů za barel v poměrně krátké době propadla až na současných zhruba 108 dolarů.


Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
19.04.2024
11:48Jak na DIP? A na čem čeští investoři letos nejvíce vydělali? Zjistěte na webináři Patrie v úterý 23. dubna od 16:00
11:24Jakub Blaha: Konec transparentnosti Netflixu zastínil obzvlášť dobré výsledky  
10:58Páteční dopoledne je červené, po přestávce se do hry opět vložil Blízký východ  
9:25Netflix reportoval nejlepší první kvartál od roku 2020. Překvapil počtem předplatitelů
9:07Rozbřesk: Proč je česká koruna odolnější vůči silnému dolaru?
8:43Akciové trhy zrudly pod tíhou obav z konfliktu na Blízkém východě, Netflix překvapil vysokým počtem platících uživatelů  
6:03Evercore: Hlavním příběhem je mimořádná odolnost ekonomiky
18.04.2024
22:02S&P 500 poklesl popáté v řadě; investoři čekají na Netflix  
17:45Růst cen akcií a cena za riziko
17:23DJIA dnes v čele a ECB se od Fedu neodpoutá  
15:59Deloitte: Cena nájemného v prvním čtvrtletí vzrostla o procento na 295 Kč/m2
15:20Lee: I kdyby sazby šly letos dolů jen jednou, pro akcie by to stále bylo dobré prostředí
12:56Vasle: Rozdílná měnová politika ECB a Fedu má své limity
11:52Výhled TSMC překonal odhady díky podpoře poptávky po AI čipech
11:36Akcie se zvedají. Jak pevnou oporu dodají firmy?  
9:54Ifo: Německé firmy letos plánují snižování investic
9:05Rozbřesk: Zachrání Super-Mario (znovu) Evropu?
8:45EU nebude formálně vyšetřovat investici Microsoftu do OpenAI
8:30Evropa čelí podle guvernéra BoE menší inflační hrozbě než USA, Microsoft se vyhne vyšetřování kvůli akvizici Open AI a futures jsou zelené  
6:40Fidelity International: Německá medvědí data jsou příznivá pro německé státní dluhopisy

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
Nebyla nalezena žádná data