Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Tisk: Krize na světových trzích je vážná, apokalypsa ale nehrozí

Tisk: Krize na světových trzích je vážná, apokalypsa ale nehrozí

17.09.2008 14:40
Autor: ČTK

Londýn/Paříž/Moskva (ČTK) - Současná finanční krize, kterou zahájil víkendový krach americké investiční banky Lehman Brothers, už vážně postihla prakticky všechny vyspělé ekonomiky. Komentátoři ve světovém tisku ale přesto vyjadřují naději, že její dopady budou díky fungujícím trhům omezené. I když burzy v mnoha, zejména evropských, metropolích zachvátila panika a analytici hovořili o "černém úterý", může prý kolaps velkých finančních institucí nakonec paradoxně vést k jakémusi ozdravení trhu.
 
List The Guardian napsal, že události posledních dní jsou "bezpochyby nejhorším finančním šokem od roku 1929, i když debaty o krizi jako v 30. letech jsou jen dohady". Podle deníku The Independent se ale dosavadní pokles zatím nedá srovnávat ani s "černým pondělím" v roce 1987. Také francouzský Le Monde tvrdí, že krachu jako v roce 1929 není nutné se obávat, ale odborníci hovoří o "plíživém krachu", tedy neustálém propadu trhu bez oživení.

I přes nejrůznější apokalyptické titulky, které věští konec Wall Streetu jako burzovní ikony, se nicméně většina komentátorů shoduje, že dopady současné krize budou sice citelné, ale pouze omezené a neznamenají konec světa. Krize navíc může přinést i ozdravení trhu, na kterém se nyní banky budou chovat zodpovědněji, protože se ukázalo, že v nesnázích nemohou spoléhat na automatickou pomoc státu.

"Polský finanční systém není přes kolaps investiční banky Lehman Brothers ohrožený," řekl deníku Rzeczpospolita Michal Szymański, investiční ředitel OFE Commercial Union, největšího důchodového fondu v zemi. Dopady krize se však budou podle něj prohlubovat. "Může se ukázat, že zpomalení hospodářství v eurozóně i v Polsku může být výraznější, než se odhadovalo ještě před několika měsíci," uvedl.

Podobně to vidí také vláda v sousedním Německu. Ministr financí Peer Steinbrück připustil, že krize zemi bolestivě zasáhne - jen kolaps investiční banky Lehman Brothers bude německé finanční domy podle prvních hrubých odhadů stát až šest miliard eur. Slovo recese je však podle něj příliš nadsazené.

Slovenská média konstatují, že šok na světových trzích je oprávněný a je logické, že důsledky ponesou lidé i v Evropě, včetně Slovenska. "Svět je tak propojený, že cokoli se stane v New Yorku, dotkne se přímo i Slovenska. Potvrdit to mohou statisíce těch, jejichž úspory v podílových fondech se o víkendu znehodnotily," napsal například deník Sme.

Velké obavy panují v Rusku, kde bylo dnes kvůli pokračujícímu pádu akcií zastaveno obchodování na moskevských burzách. Problémy navíc ohlásila ruská investiční banka KIT Finans, které chybějí desítky miliard rublů.

Globální krize na světových trzích si své první oběti vybírá i v Belgii. Belgický trh se v úterý otřásl po zprávách, že jedna z největších bank v Beneluxu Fortis (167 PLN, 0,00%) se potýká stejně jako některé americké banky s nedostatkem kapitálu a horečně shání dostatek finančních prostředků. Akcie finančního ústavu ztratily téměř pětinu své hodnoty, podle belgických deníků se však zprávy o nutném navyšování kapitálu ukázaly jako smyšlené.


Váš názor
  • A co je tohle????
    17.09.2008 16:23

    Prohlášení amerického ministerstva financí: The Federal Reserve has announced a series of lending and liquidity initiatives during the past several quarters intended to address heightened liquidity pressures in the financial market, including enhancing its liquidity facilities this week. To manage the balance sheet impact of these efforts, the Federal Reserve has taken a number of actions, including redeeming and selling securities from the System Open Market Account portfolio.... The Treasury Department announced today the initiation of a temporary Supplementary Financing Program at the request of the Federal Reserve. The program will consist of a series of Treasury bills, apart from Treasury’s current borrowing program, which will provide cash for use in the Federal Reserve initiatives.... Announcements of and participation in auctions conducted under the Supplementary Financing Program will be governed by existing Treasury auction rules. Treasury will provide as much advance notification as possible regarding the timing, size, and maturity of any bills auctioned for Supplementary Financing Program purposes.'’
    Jan Dvořák
Aktuální komentáře
24.04.2024
16:34Valná hromada akcionářů Komerční banky schválila hrubou dividendu 82,66 Kč na akcii
15:49Preview výsledků Moneta Money Bank za první čtvrtletí 2024  
14:57Komentář analytika: AT&T překonává odhady zisku díky nárůstu počtu předplatitelů bezdrátového připojení  
14:30Boeing už nejde na přistání. Propad tržeb brzdí a krize kolem 737 MAX polevuje
13:34Technická analýza Netflix: Morning Star formace může odhalovat návrat k růstu  
13:043M FUND MSI SICAV a.s: Výroční finanční zpráva za rok 2023
12:58SAB Finance a.s.: Oznámení o výplatě podílu na zisku
11:46Obrovský zájem investorů o technologické IPO: Na trh jde Rubrik s Microsoftem v zádech
11:45Braňo Soták: ASM International překonala očekávání na všech úrovních a dává polovodičům tolik potřebnou vzpruhu  
11:34Muskovy plány zlepšily sentiment na trzích, další na řadě Meta  
11:09Jakub Blaha: Otřesné výsledky Tesly zažehnány zprávami o autonomii a cenově dostupném modelu  
10:37Komentář: Spotřebitelská nálada na vzestupu
9:18Komentář analytika: Spotify se "prošetřilo" k rekordnímu zisku  
9:11Rozbřesk: Proč Čína prudce zvyšuje zásoby kritických komodit?
9:06Evropa zahájí zeleně, akcionáři KB rozhodnou o dividendě  
8:29Tržby Tesly (+13 %) poprvé za čtyři roky klesly, zisk se snížil o 55 procent
6:15Invesco: Neobvyklé pravdy – Německá želva a americký zajíc
23.04.2024
22:02Wall Street má za sebou druhou rally v řadě; je to již definitivní návrat k růstu?  
17:56Akciová korekce, prudký obrat finančních podmínek a dopad akciového trhu na celou ekonomiku
17:36Vrací se důvěra ve výsledky? Techy vedou Wall Street vzhůru  

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
10:00DE - Index podnikatelského klimatu Ifo
14:30USA - Objednávky zboží dlouh. spotřeby, m/m