Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Die Presse: Začíná konec americké éry?

Die Presse: Začíná konec americké éry?

18.09.2008 13:07
Autor: ČTK

Vídeň (zpravodaj ČTK) - Překročila Amerika svůj zenit? Prožíváme konec americké éry? Tyto otázky dnes klade v souvislosti s nynější krizí na finančních trzích rakouský deník Die Presse v úvaze, které věnuje celou titulní stranu. Zároveň však připomíná, že Spojené státy se už vypořádaly s řadou krizí a budou zřejmě schopny překonat i tu nynější.

Mnohé nasvědčuje tomu, že jsme skutečně svědky hroucení impéria: Spojené státy zřejmě přehnaly své rozpínání a navíc se objevily nové supervelmoci, konstatuje list. Připomíná, že se množí příznaky hluboké krize: banky krachují, kurzy akcií padají, státní dluhy rostou do astronomické výše, dolar oslabuje. Navíc se vytrácí i zahraničněpolitická schopnost USA prosadit své záměry.

Po celém světě se mluví o poklesu významu USA, o konci unipolárního uspořádání světa, o tom, že se rýsují obrysy nového pořádku - postamerického. Pravda je, že Čína už dnes představuje takovou sílu, že si bez jejího vlivu nelze prakticky nic představit. Světovou mocností se stává Indie, do popředí se znovu vrací i Rusko.

Jenže je třeba připomenout, že o ztrátě vedoucího postavení Spojených států se nespekuluje poprvé. Amerika už po válce překonala tři velké výzvy: v roce 1957 to byl šok z prvního sovětského sputniku, v 70. letech ropná krize a na konci 80. let japonské nákupy velkých amerických firem.

Amerika už prostě překonala jiné krize. V 70. letech překročila míra nezaměstnanosti deset procent, inflace dosahovala dvoumístných hodnot a k tomu se ještě přidala ztráta vojenské neporazitelnosti a údajné morální převahy po porážce ve Vietnamu. Po aféře Watergate byla silně otřesena důvěra v politický systém země. Ale Amerika se vždy vzpamatovala, potíže překonala a získala nové sebevědomí.

I teď jsou Spojené státy stále největší světovou ekonomikou a produkují víc než čtvrtinu globální výroby. Čína i při dosavadním tempu růstu dosáhne v roce 2025 teprve poloviny amerického HDP. Američané jsou nadále v čele vývoje nových technologií a ve vojenské oblasti představují samostatnou kategorii.

A přesto se právě vojensky USA dostaly do vážných problémů. Zabředly do konfliktů v Iráku a v Afghánistánu natolik, že i regionální mocnost jako Írán může najednou beztrestně provokovat. Rusko znovu tvrdě bojuje o své sféry vlivu a představa, že s pádem komunismu budou všechny státy už jen demokratické, je silně otřesena. Čína a Rusko dokazují, že i s autokratickými režimy je možné dosahovat hospodářských úspěchů.

Čína dnes drží asi 1,7 bilionu amerických měnových rezerv a vlastně zčásti ručí za obrovské zadlužení USA. To dělá Ameriku závislou a vnucuje otázku, co by se stalo, kdyby Čína americké dluhopisy prodala. Tak jednoduché to ale v dnešním provázaném světě není. Čínský hospodářský zázrak by se totiž bez odbytišť v USA zhroutil. Spojené státy prostě nelze jen tak snadno odepisovat, uzavírá Die Presse.

Rakouský investiční bankéř Walter Schuster pak v rozhovoru pro list Der Standard poukazuje na schopnost Američanů řešit krizové situace rázně a rychle. "V Americe jsou mnohem radikálnější než v Evropě při překonávání problémů. Řešení jsou bolestivá, stojí krev, pot a slzy, ale jsou účinná. Pracovníci mamutí firmy Lehman Brothers už jsou na ulici a hotovo. V Evropě by řešení podobného problému trvalo měsíce nebo i roky a přineslo by nekonečnou křeč a agonii," říká Schuster.


Váš názor
  • souhlasim
    19.09.2008 5:09

    souhlasim s rakouskym bankerem i s clankem celkove.Amerika je postavena na pevnych a silnych zakladech.Zvladne mnohem vetsi otresy.Jen s jednou veci nesouhlasim a podivuji se ji.o jake porazce ve Vietnamu to pisou?Pokud by se melo psat o porazce,tak nanejvyse politicke,ktera nastala tim,ze USa uverily komunistum ze severniho Vietnamu a uzavrely s nimi smlouvu o primeri,kterou komuniste pochopitelne nedodrzeli.porazka jiozniho vietnamu nastala v roce 1975 a to tam uz zadny americky vojak nebyl.Ti odesli podle dohod podepsanych v Parizi v roce 1972.A jen pododtknu,ze na ty dohody komuniste pristoupili jen z toho duvodu,ze stali na pokraji zhrouceni.Vojensky Amerika tuto valku vyhrala.Politicky ne.No,ale to bylo jen male podotknuti.Jinak souhlas.
    Drakos
    • Re: souhlasim
      19.09.2008 9:00

      Souhlasím,ale mám připomínky k součastnému dění v USA.Do odchodu součastného prezidenta nelze změnit jakoukoliv politiku země,protože vládní strana si to nepřeje.Východiskem bude změna vlády a odchod republikánů z vládních postů a nástup jiné politické strany, která se snad poučila z chyb součastnosti..
      obchodnik
Aktuální komentáře
25.04.2024
19:16ČD Cargo, a.s.: Tisková zpráva
19:10UNICAPITAL Invest III a.s.: Výroční zpráva 2023
19:04UNICAPITAL Invest VI a.s.: Výroční zpráva 2023
18:30Staro – nový technologický cyklus a atraktivita růstových akcií
17:05Martin Kycelt: Překvapivé reakce na výsledky Tesly a Meta Platforms
16:47Slabé HDP s vyššími inflačními tlaky. Po výsledcích se trhy potýkají i s makrodaty  
16:00SATPO finance, s.r.o.: Výroční finanční zpráva za rok 2023
16:00City Home finance III, s.r.o: Výroční finanční zpráva za rok 2023
15:46Braňo Soták k výsledkům Meta Platforms a staronové cílové ceně: Silná čísla "po zásluze" potrestána, akcie -15 %  
15:13Hermes vzdoruje zpomalení prodeje luxusního zboží, akcie však s dobrými výsledky dopředu počítaly  
12:50Deusche Bank s nejlepšími čísly od roku 2013. Zpět v čele ziskovosti investiční bankovnictví
12:09Sazby výš po delší dobu a trh zralý na další korekci?
11:37Miliardáři by podle ministrů G20 měli platit dvouprocentní majetkovou daň
11:08Těžařská firma BHP chce rivala Anglo American, vznikl by největší producent mědi
11:02Jak jsou na tom velké techy? Meta nalomila důvěru investorů  
10:24Meta navyšuje výdaje na AI. Investoři se ale obávají, zda se vynaložené peníze vrátí
10:18JTPEG Croatia Financing I, a.s.: Zveřejnění Roční finanční zprávy emitenta za rok 2023
10:12MONETA Money Bank, a.s.: Uveřejnění vnitřní informace
9:34Komerční banka, a.s.: Oznámení o přijatých usneseních na VH KB konané dne 24.4.2024
9:02Rozbřesk: Dnes se ukáže, jak Evropě Amerika utíká

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
14:30USA - HDP, q/q a
14:30USA - Nové žádosti o dávky v nezam.