Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Polský zlotý pod tlakem... a další devizové zprávy

Polský zlotý pod tlakem... a další devizové zprávy

02.10.2008 10:00
Autor: 

Česká koruna se ve středu držela po celou seanci v poměrně úzkém pásmu mezi 24,5 – 24,6 EUR/CZK. Odpoledne se jí krátce podařilo bariéru 24,5 vůči euru prorazit, ale do konce seance se vrátila zpět a ukončila na 24,55 EUR/CZK.
 
Dnes nejsou na pořadu dne žádná česká makroekonomická data a koruna tak bude hledat inspiraci ve světě. Domníváme se, že i přesto, že americký záchranný plán byl včera přijat senátem nervozita na trhu bude ještě přetrvávat před pátečním hlasováním sněmovny, jejíž souhlas není vůbec jistý. Zajímavé pro korunu bude i zasedání ECB, na kterém se sice změna sazeb nečeká, ale případný měkký projev prezidenta ECB Tricheta by mohl uškodit i koruně. 

Dolar včera několikrát otestoval technickou bariéru 1,40 vůči euru a krátce se dokonce podíval i pod ní. A to i přesto, že zveřejnění indexu nákupních manažerů neukázalo příliš pozitivní pohled na americkou ekonomiku. Na druhou stranu schválení plánu na záchranu bank americkým senátem dolaru spíše uškodilo. Na trhu zřejmě převládla nervozita, že páteční nové hlasování ve sněmovně takto dopadnout vůbec nemusí.

Dnes by mohly být pro trh z amerických dat zajímavé nové žádosti o dávky v nezaměstnanosti, které pokud budou pokračovat v nastoupeném trendu by pro dolar nijak pozitivní být neměly, ale po včerejší nulové reakci na ISM bychom jejich význam nepřeceňovali. Pozornost by se tedy mohla upírat na zasedání ECB. Změna sazeb sice aktuální není, ale doprovodný komentář prezidenta ECB Tricheta by podle našeho názoru mohl být holubičí, což by hrálo ve prospěch dolaru. Ten by se poté mohl pokusit znovu prorazit lokální minimum na úrovni 1,3885 EUR/USD. Ale její výraznější překročení před pátečním hlasování americké sněmovny se nám zdá jako nepravděpodobné. 

Polský zlotý se dostává pod tlak, který vyplývá z vyšší averze proti riziku a také ze sílícího dolaru. Zlotému také nepřidal fundamentální ukazatele – konkrétně index podnikatelské nálady v průmyslu PMI, který zůstal i měsíci září hluboko pod úrovní 50 bodů.

Při absenci dat bude obchodování zlotého stále ve stínu pohybů eurodolaru, když sílící dolar bude EUR/PLN zřejmě tlačit k vyšším hodnotám.

Forint stejně jako ostatní středoevropské měny nesledoval ve středu žádný jednoznačný trend a držel se v poměrně úzkém pásmu v okolí 242 EUR/HUF.

Dnes by z maďarské scény znovu neměl přijít žádný výrazný impuls pro devizový trh, proto bude pro forint určující celková nálada na trzích. Domníváme se, že nervozita ještě minimálně do pátku přetrvá, což by pro forint mělo být spíše negativní.

(ČSOB - Denní finanční zpravodaj)

Celou denní analýzu si můžete stáhnout ve formátu PDF v sekci Měny & Sazby Výzkum -> Analýzy Výzkum -> Analýzy. Klienti Patria Plus si mohou nastavit automatické zasílání této analýzy e-mailem.


Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
10.05.2024
10:42Růstový sentiment se drží, přispívá i Čína  
10:12Gen očekává pro fiskální rok 2025 příjmy u 4 miliard dolarů. Roli prezidenta opouští Ondřej Vlček
9:25Nezaměstnanost v ČR v dubnu klesla na 3,7 procenta, volných míst ubylo
9:07Britská ekonomika se ve čtvrtletí vymanila z recese, vzrostla o 0,6 procenta
8:52Evropa míří k pozitivnímu zahájení, podle Spurného je i v Česku ve hře slovenský model sektorové daně  
8:51Rozbřesk: Spotřebitelé začínají (konečně!) utrácet. Korunu povzbudil silný maloobchod, vyhlíží zápis ze zasedání ČNB
8:19USA chystají cla na dovoz elektromobilů z Číny, píše Bloomberg
09.05.2024
22:01Slabý trh práce pomohl trhům  
18:03Zlato a akcie – cykly a trend
16:54Snížení sazeb se blíží, naznačuje BoE. Také data vyzněla příznivě  
16:48Japonská automobilka Nissan téměř zdvojnásobila celoroční zisk
16:05Evropský ziskový motor se s recesí ve zpětném zrcátku roztáčí, stratégové Citi vidí signál k dalšímu zlepšení
14:24Britská centrální banka ponechala úroky beze změny
14:01Bloomberg: Hedge fondy sází proti Bank of Japan, čekají oslabení jenu
12:26Čínská nadvýroba znepokojuje svět, rychlé řešení ale není na obzoru
11:28Nová vzpruha nepřichází, krátkodobý růst se unavil  
11:03USA byly ve čtvrtletí největším obchodním partnerem Německa, překonaly Čínu
10:10Nová prognóza ČBA: Česká ekonomika letos poroste o 1,4 %, příští rok zrychlí na 2,7 %. Zlepšil se vývoj v zahraničí
9:32Maloobchodní tržby v Česku v březnu zrychlily meziroční růst na 6,1 procenta
9:26Banka BBVA nabídla více než 12 miliard eur akcionářům konkurenční Sabadell

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
Iveco Group NV (03/24 Q1)
8:00UK - HDP, q/q
9:00CZ - Nezaměstnanost
16:00USA - Index spotř. důvěry Mich. university