Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Volný pád akcií a firem tlačí na skupinu G7

Volný pád akcií a firem tlačí na skupinu G7

10.10.2008 16:52
Autor: mediafax

LONDÝN (MEDIAFAX) - Páteční volný pád akcií tlačí vyspělé země skupiny G7 k rozhodným opatřením na ozdravení bankovního systému a zastavení paniky. Informuje o tom agentura Reuters.
 
Ministři financí a centrální bankéři skupiny G7 se scházejí ve Washingtonu, v situaci, kdy pád akcií nezastavil ani předchozí americký záchranný plán, ani mohutné finanční injekce, ani středeční společná akce centrálních bank, které koordinovaně snížily úrokové míry.

Do centra pozornosti se dostala i dohoda mezi americkou bankou Morgan Stanley a japonskou finanční společností Mitsubishi UFJ. Akcie banky ztratily v posledních třech dnech téměř polovinu své hodnoty, poté co se vynořily obavy, že japonská společnost Mitsubishi odstoupí od svého závazku poskytnout plánovanou finanční injekci. Dramatičnost současné situace zdůraznily i informace o vývoji v americké General Electric, jejíž čistý zisk klesl ve třetím čtvrtletí o 22 procent na 4,31 miliardy dolarů. Globální úvěrová krize zasáhla výsledky divize finančních služeb, což zastínilo silnou poptávku po turbínách a tryskových motorech, jak připomíná agentura Reuters.

Drama finanční krize se ovšem neodehrává jen za oceánem. Evropské akci klesly v pátek o dalších 7 procent, když za předchozí čtyři dny ztratily 15 procent a dostaly se na nejnižší hodnotu od roku 2003. Japonský index Nikkei ztratil v pátečním obchodování 10 procent, zaregistroval největší denní pokles od roku 1987 a během jediného týdne klesl o téměř 25 procent. Navíc si pokračující krize již vyžádala i první japonskou oběť z řad velkých finančních institucí, když musela o ochranu před věřiteli požádat pojišťovna Yamato Life Instance, ústav s téměř stoletou historií.

Burzovní obchodování se v posledních dnech stalo, a někdy i opakovaně, nezvladatelné i pro mnoho dosud relativně fungujících burz. Kvůli prudkým propadům musely do obchodování s akciovými tituly zasahovat v Rusku, Rakousku, Indonésii, Rumunsku, na Islandu i na Ukrajině. Je to, jako kdyby finanční systém ztratil schopnost fungovat,“ komentoval situaci Mike Lenhoff, hlavní stratég společnosti Brewin Dolphin v Londýně.

Páteční schůzka průmyslových zemí skupiny G7 má mít svého následovníka hned v sobotu, kdy se k záchranným poradám sejdou členové skupiny G20. Zde bude jednání nejvyspělejších zemí rozšířeno i o zástupce nových rozvíjejících se zemí, jako je například Brazílie. Námět ovšem zůstává v podstatě stejný – světová krize, a co proti ní udělat.


Váš názor
  • je jediné řešení
    10.10.2008 17:54

    Přestat chránit věřitele. Pokud dlužíš, příjdeš o majetek, pokud ani to nestačí budeš to splácet třeba až do smrti, nebo budeš bezdomovec a pokud to nechceš tak si kup provaz. Tohle držení za ruku a záchraný plány jsou o ničem. Bude to bolestný, možná stovky lidí spáchá sebevraždu možná budou miliony lidí na ulici, ale vrátí to důvěru v systém. Ten dneska nefunguje a pokud nefunguje systém, pak je to anarchie a pak nás čeká třetí světová válka.
    tk69
    • Re: je jediné řešení
      10.10.2008 18:23

      na radikální názory je času dost - taky nikdo nemá jistotu, že se ho to nedotkne. Kromě toho, soc. Evropa má pro případ soc. nouze závazky a znamenalo by to další peníze z rozpočtů. jednoduchá řešení jsou v nedohlednu.
      TBA
Aktuální komentáře
10.05.2024
22:05Warren Buffett výrazněji promluvil do obchodování s Applem  
17:36Likvidita a akcie v letošním roce – jiný a přitom stále stejný příběh
16:58Spotřebitelé čekají vyšší inflaci a kazí tím investorům závěr týdne  
15:15Japonská automobilka Honda zvýšila celoroční zisk o 70 procent na rekord
15:01Počet vážně ohrožených hypoték v USA roste?
13:22Akcie Novavax dramaticky rostou na dohodě se Sanofi na kombinaci vakcíny proti covid-19 a chřipce
12:51Perly týdne: Tři hlavní investiční příběhy současnosti
11:35Výsledky Groupon: Tržby se konečně po 8 letech vrátily k růstu  
10:42Růstový sentiment se drží, přispívá i Čína  
10:12Gen očekává pro fiskální rok 2025 příjmy u 4 miliard dolarů. Roli prezidenta opouští Ondřej Vlček
9:25Nezaměstnanost v ČR v dubnu klesla na 3,7 procenta, volných míst ubylo
9:07Britská ekonomika se ve čtvrtletí vymanila z recese, vzrostla o 0,6 procenta
8:52Evropa míří k pozitivnímu zahájení, podle Spurného je i v Česku ve hře slovenský model sektorové daně  
8:51Rozbřesk: Spotřebitelé začínají (konečně!) utrácet. Korunu povzbudil silný maloobchod, vyhlíží zápis ze zasedání ČNB
8:19USA chystají cla na dovoz elektromobilů z Číny, píše Bloomberg
09.05.2024
22:01Slabý trh práce pomohl trhům  
18:03Zlato a akcie – cykly a trend
16:54Snížení sazeb se blíží, naznačuje BoE. Také data vyzněla příznivě  
16:48Japonská automobilka Nissan téměř zdvojnásobila celoroční zisk
16:05Evropský ziskový motor se s recesí ve zpětném zrcátku roztáčí, stratégové Citi vidí signál k dalšímu zlepšení

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
Iveco Group NV (03/24 Q1)
8:00UK - HDP, q/q
9:00CZ - Nezaměstnanost
16:00USA - Index spotř. důvěry Mich. university