Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Zlotý oslabil na globální averzi k riziku a možné revizi ekonomického růstu od Moody’s... a další devizové zprávy

Zlotý oslabil na globální averzi k riziku a možné revizi ekonomického růstu od Moody’s... a další devizové zprávy

19.11.2008 9:53
Autor: 

Česká koruna včera následovala polský zlotý a znovu spolu s ostatními měnami v regionu po celý den oslabovala. Během seance se dostala až na 25,86 EUR/CZK, což je její téměř čtyřtýdenní minimum. V oslabování ji nezabránily ani vyšší než očekávané maloobchodní tržby.
 
Dnes žádná makročísla zveřejněná nebudou. Domníváme se, že opět bude hodně záležet na globální náladě, kam se koruna pohne. Podle našeho hlavního scénáře by nervozita měla přetrvat, což by českou měnu mohlo přimět ještě ztráty rozšířit.

Dolar včera posílil hned na počátku seance a to nejen vůči euru ale i yenu, což bylo způsobeno především poklesem amerických akcií a s ním spojenou zvýšenou averzí vůči riziku. K lepší náladě na trzích nepřispěly ani komentáře amerického ministra financí Paulsona a šéfa Fedu Bernankeho, kteří znovu poukázali na to, že potíže finančního sektoru se přelévají do reálné ekonomiky. I přesto se ale během seance nálada mírně změnila, a to díky lepším výsledkům, které reportovaly některé americké společnosti, např. Hewlett Packard. Akcie poté posílily a dolar část svých předchozích zisků vymazal.
 
Dnes nás čekají poněkud zajímavější americká čísla - inflace a zahájení staveb nových domu. Zatímco inflace, zřejmě s eurodolarovým trhem moc nepohne, zahájení staveb nových domů by mohlo obavy o růst americké ekonomiky dále podpořit. Trhy také budou sledovat jednání zejména amerických automobilek o státní pomoci. Ani tam ale průlom dnes nečekáme, proto se domníváme, že převáží obavy z globální recese, což by mělo hrát spíše ve prospěch dolaru.

Polskému zlotému se včera nedařilo, po ranních EUR/PLN 3,7650 končil den na 3,8270. Zlotý byl pod tlakem díky globální averzi k riziku, která oslabuje i okolní měny. Navíc agentura Moody’s oznámila, že zřejmě sníží odhad růstu HDP Polska pro příští rok, současný odhad předpokládá růst o 2,3 % y/y. V průběhu dne se pro snížení sazeb vyslovili další centrální bankéři, odpoledne je však zaskočil vyšší růst mezd a tedy i hrozba inflačních tlaků.
 
Dnešek je již bez nových dat. Averze k riziku zatím ale zůstává a to není dobré pro středoevropské měny včetně zlotého, který může dále oslabit.

I když včerejší oslabování, zejména polského zlotého, nenechal tentokrát forint bez odezvy, jeho ztráty byly v porovnání s regionem přeci jen menší. Zřejmě vysoký úrokový diferenciál v kombinaci se zárukami ve formě půjček od IMF je pro investory přitažlivý i v době vysoké rizikové averze. Forintu příliš neublížila ani zpráva IMF, která budoucnost Maďarska vidí poměrně negativně a to kvůli masivnímu kapitálovému odlivu a recesi, která ovšem bude doprovázena nižším deficitem na běžném účtu.
 
Dnešní den je bez důležitých dat. Forint by tak mohl následovat i nadále region, přičemž by si mohl udržet oproti ostatním regionálním měnám relativní stabilitu.
 
(ČSOB - Denní finanční zpravodaj)

Celou denní analýzu si můžete stáhnout ve formátu PDF v sekci Měny & Sazby Výzkum -> Analýzy. Klienti Patria Plus si mohou nastavit automatické zasílání této analýzy e-mailem.


Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
19.04.2024
22:01Propadu na technologiích vévodil Netflix a Nvidia  
17:46Jak na DIP? A na čem čeští investoři letos nejvíce vydělali? Zjistěte na webináři Patrie v úterý 23. dubna od 16:00
17:18Celkový akciový optimismus na úrovních z let 2001/2002. Posouvá se základní psychologické nastavení investorů?
16:46Poptávka po bezpečí slábne, ale investoři se zpět do akcií nehrnou  
16:37Český státní dluh v 1. čtvrtletí vzrostl o 109,9 mld. Kč na 3,221 bilionu Kč
14:31SAB Finance a.s.: Průběžné hospodářské výsledky za leden–březen/2024
13:24Perly týdne: Akcie a zlato za poslední desetiletí a co (ne)čekat od Applu i celého trhu
12:48Reuters: Německá vláda mírně zvýší odhad letošního růstu ekonomiky
11:24Jakub Blaha: Konec transparentnosti Netflixu zastínil obzvlášť dobré výsledky  
10:58Páteční dopoledne je červené, po přestávce se do hry opět vložil Blízký východ  
9:25Netflix reportoval nejlepší první kvartál od roku 2020. Překvapil počtem předplatitelů
9:07Rozbřesk: Proč je česká koruna odolnější vůči silnému dolaru?
8:43Akciové trhy zrudly pod tíhou obav z konfliktu na Blízkém východě, Netflix překvapil vysokým počtem platících uživatelů  
6:03Evercore: Hlavním příběhem je mimořádná odolnost ekonomiky
18.04.2024
22:02S&P 500 poklesl popáté v řadě; investoři čekají na Netflix  
17:45Růst cen akcií a cena za riziko
17:23DJIA dnes v čele a ECB se od Fedu neodpoutá  
15:59Deloitte: Cena nájemného v prvním čtvrtletí vzrostla o procento na 295 Kč/m2
15:20Lee: I kdyby sazby šly letos dolů jen jednou, pro akcie by to stále bylo dobré prostředí
12:56Vasle: Rozdílná měnová politika ECB a Fedu má své limity

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
Nebyla nalezena žádná data